Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

 

Gonzo . Nie podważam mistrza andiego ale jak weźmiesz tyle soli ile dał byś do robienia kiełbaski czyli około 18gr na kilogram to na pewno od soli się nie pokrzywisz . Następną już zrobisz pod swój smak .

 

Teraz po ostatnim świniobiciu chcę zrobić sadełko z czosnkiem i solą zawijane i kolega rzeźnik podpowiedział że zawsze sól należy brać do wagi mięska chyba że ktoś już ma wielką wprawę do dozowania np garścią .

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/4/#findComment-33330
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 2,3 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Robiłem i basturmę i schab. Nie ważyłem ile soli przy tym zużywam, ale oceniam, że jest to zbliżone do tych 150g/kg.

Mistrz nie mistrz, ale dawka 150 g / 1 kg mięsa to brzmi przerażająco słono :???: :shock: .

Muszę to sprawdzić, bo to 8 razy więcej niż normalnie robiłem :rolleyes: .

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/4/#findComment-33332
Udostępnij na innych stronach

dawka na basturmę 150g jest okey :lol: sprawdzane notorycznie :lol: słone soki są odlewane ,więc nie jest to niejadalne ale fakt że kroimy w przeżroczyste plasterki

wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIra

troche checi i jesz co lubisz ,

a nie lubisz co jesz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/4/#findComment-33339
Udostępnij na innych stronach

Witam.

Pierwszy raz zrobię jak mi radzicie tzn. ok 150g/kg żebym miał pojęcie co wogóle wyjdzie a później zacznę experymentować i już tak myślę o metodzie sucho - nastrzykowej :idea: . Trzymać w 1 etapie ze 3 dni tłuźej z tym, że od 3 dnia mocno ściśnięte aby woda z solanki mogła wyciec.

 

Dzięki za rady i

Pozdrawiam.

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/4/#findComment-33340
Udostępnij na innych stronach

Swego czasu zrobiłem schab A”la … 25g/1kg jeden kawał schabu został w spiżarni, po 4 miesiącach (zapomniałem o nim :blush: ) był twardy jak kamień (na oko wydajność 50 -60 %), z trudnością go kroiłem.

Praktycznie smakował jak sól z mięsem i był jak dla mnie dużo dużo za słony.

Dlatego dawka 150 g/1kg jest dla mnie przerażająca, ale jak zwykle to sprawa gustu smakowego.

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/4/#findComment-33341
Udostępnij na innych stronach

Witam.

Pierwszy raz zrobię jak mi radzicie tzn. ok 150g/kg żebym miał pojęcie co wogóle wyjdzie a później zacznę experymentować i już tak myślę o metodzie sucho - nastrzykowej :idea: . Trzymać w 1 etapie ze 3 dni tłuźej z tym, że od 3 dnia mocno ściśnięte aby woda z solanki mogła wyciec.

 

Dzięki za rady i

Pozdrawiam.

Jak robisz basturmę to rób wg. przepisu wyjdzie na 100 % bez obaw :smile:

a schab robię tyle" ile zabierze" i jest smaczne , musimy jednak pamiętać że nie jemy tego na kilogramy czipsy też są słone :wink:

wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIra

troche checi i jesz co lubisz ,

a nie lubisz co jesz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/4/#findComment-33343
Udostępnij na innych stronach

Witam.

 

Przynajmniej nie będę musiał wyjaśniać żonie czemu tak suszy jak diabli :grin: tylko dam jej grubszy kawałek schabiku żeby się sama przekonała po czym suszy :devil: :devil: :devil: i że to wcale nic na V :lol:

 

Pozdrawiam.

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/4/#findComment-33344
Udostępnij na innych stronach

ale dawka 150 g / 1 kg mięsa to brzmi przerażająco słono

zgadza się!, ale jeżeli zbadać zawartość soli w mięsie wykonanym w/g dawki około 150g/kg, to podejrzewam, że wiele nie odbiega od podawanej normy 20-30g/kg. Sól wypiera z mięsa wodę, którą musimy wylać. Jeżeli:

jeden kawał schabu został w spiżarni, po 4 miesiącach...Praktycznie smakował jak sól z mięsem i był jak dla mnie dużo dużo za słony.

to nie jest dziwne, bo w przepisach jest określony czas solenia, później trzeba mięso oskrobać z wierzchniej warstwy, obtoczyć w przyprawach, i prowadzić dalej proces dojrzewania z tym, że już bez soli.

ale jak weźmiesz tyle soli ile dał byś do robienia kiełbaski czyli około 18gr na kilogram

zgoda, tylko jak "nakazać" całej ilości soli pozostać w mięsie?

 

Gonzo, bez obaw! Powodzenia! :grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/4/#findComment-33347
Udostępnij na innych stronach

zgoda, tylko jak "nakazać" całej ilości soli pozostać w mięsie?

odważam ilość soli / przypraw, posypuje mięso a potem wcieram kamieniem i to wszystko :smile:

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/4/#findComment-33349
Udostępnij na innych stronach

zgoda, tylko jak "nakazać" całej ilości soli pozostać w mięsie?

odważam ilość soli / przypraw, posypuje mięso a potem wcieram kamieniem i to wszystko :smile:
i z wypływającymi sokami większość soli wypłynie ,

radzę raz zrobić a potem pisać i nie siać zamętu w przepisie który się sprawdził

u wielu forumowiczów

Raz jak pamiętam BonAir miał kłopot bo po odlewaniu soków dosalał i wyszło coś a'la wieliczkowa pamiątka , ale to było przez niezrozumienie przepisu

Zresztą w pogotowiu jest nr.tel. Andy'iego gdzie służy pomocą :lol:

wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIra

troche checi i jesz co lubisz ,

a nie lubisz co jesz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/4/#findComment-33351
Udostępnij na innych stronach

Raz jak pamiętam BonAir miał kłopot bo po odlewaniu soków dosalał

Oj tak. :blush:

Niepotrzebnie bałem się, że mięso się zepsuje.

Ale to było za pierwszym razem :cool: :tongue:

 

PS. Kiedy ta resztka "wieliczki" wyschła mi na kamień, to starłem ją na drobnej tarce i służyła mi jako mięsny odpowienik parmezanu :D

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/4/#findComment-33352
Udostępnij na innych stronach

nie siać zamętu

JASIU, nie siej PANIKI :grin: nie wprowadza zmian w przepisi, tylko odpowiedziałem na pytanie.

 

PS

A wędliny A'la Parmezańskie, robie od dawna, więc coś nie coś wiem :lol:

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/4/#findComment-33353
Udostępnij na innych stronach

zgoda, tylko jak "nakazać" całej ilości soli pozostać w mięsie?

odważam ilość soli / przypraw, posypuje mięso a potem wcieram kamieniem i to wszystko :smile:
więc uważasz że jak potraktujesz mięso w ten sposób to cała sól pozostanie w mięsie

i że z sokami nie wypłynie? :shock:

wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIra

troche checi i jesz co lubisz ,

a nie lubisz co jesz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/4/#findComment-33354
Udostępnij na innych stronach

Oczywiście że wypłynie, robie podobnie jak już było to opisane na tym forum, więc nie jest to żadne novum .

W skrócie dla przypomnienia:

22g/1kg - przez pierwsze 3 - 4 dni 2 razy dzienni obracane i wszystko pływa w sosie własnym (solankowym) ciasno upakowane w jakimś dopasowanym pojemniku. Potem wkładam coś na dno żeby właśnie już więcej nie pływało w solance własnej (luźno) na kolejne 3 dni i potem posypka z dodatkowych przypraw (również wcierana) „opakowanie” i wywieszenie na tydzień w przewiewne miejsce ale nie w przeciągu, po tym okresie 2 dni w lodówce na 2 dni na zewnątrz (lub tylko chłodna spiżarnia) do uzyskania takiej suchości jaką się chce. Raz na tydzień / dwa wypakowuje z rajsopy i pakuje inaczej żeby struktura rajstopy nie zatopiła się / nie przwarła za mocno do mięsa.

To wszystko

 

PS

Tak samo robie schab, szynkę, karkówkę, żeberka bez kości, boczek.

Karkówkę, żeberka i boczek lekko podwędzam - minimalnie, z resztą szykę i schab niekiedy też, to zależy co mi przyjdzie do głowy.

Podwędzanie dopiero po 7 dniach od pierwszego etapu - można w "opakowaniu" - rzadkim dymem do 30 stopni

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/4/#findComment-33355
Udostępnij na innych stronach

Witam

szukam przepisu na stronie głównej na ten Schab suszony a`la i ni ciorta nie mogę znaleźć , jeśli ktoś może wkleić link będę niezmiernie wdzięczny :)

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/4/#findComment-33356
Udostępnij na innych stronach

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=560

 

PS. Na stronie głównej jest też funkcja szukaj.

Działa wysmienicie!

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/4/#findComment-33357
Udostępnij na innych stronach

głowa do góry :lol: po to jest forum by się dzielić wiadomosciami .

Jak zrobisz opisz jak wyszło i jak robiłeś . Następni będą mieć szersze pole do nauki.

Pozdrawiam serdecznie Jasiu

wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIra

troche checi i jesz co lubisz ,

a nie lubisz co jesz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/4/#findComment-33359
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Witam.

 

Nie mogłem już się doczekać i po zakończeniu fazy drugiej pominąwszy trzecią zacząłem szamać :smile:

 

 

Wyszło trochę słonawe(jak na mój smak - ale gęby nie wykrzywia :lol: ) - na 1,4kg schbu było dane 10dkg soli.

Od wczoraj w lodówce następna porcja schabu i eksperymentalnie szynka 0,8kg.Teraz dla odmiany dałem 22g soli na 1 kg i naszprycowałem (40ml) kompozycją przypraw zaparzoną w 100ml wody + 1 łyżeczka peklosoli.Przez pierwsze trzy dni mięsko będzie trzymane sprasowane w szynkowarce bez wylewania soków + 2 razy dziennie przewracane.Następnie już według standartowych faz.Zobaczymy co wyjdzie.

 

Pozdrawiam.

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/4/#findComment-33787
Udostępnij na innych stronach

Gonzo,super :tongue: :tongue:

Tę innowacyję to rozumiem szykujesz na spotkanie w Warmiaku :rolleyes: :rolleyes:

 

Pozdrawiam serdecznie

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/4/#findComment-33789
Udostępnij na innych stronach

Tę innowacyję to rozumiem szykujesz na spotkanie w Warmiaku

właśnie z takim zamiarem eksperymentuję :blush: - ale chyba nie pogoncie jakby co :???:

 

pozdrawiam :smile:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/4/#findComment-33790
Udostępnij na innych stronach

Gdy wstępna faza produkcji będzie zakończona to, koniecznie zrób prasowanie schabiku by wycisnąć wodę dodaną.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/4/#findComment-33792
Udostępnij na innych stronach

Gdy wstępna faza produkcji będzie zakończona to, koniecznie zrób prasowanie schabiku by wycisnąć wodę dodaną

Ok.Dzięki i Pozdrawiam.

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/4/#findComment-33794
Udostępnij na innych stronach

Witam.

Jak siostrze powiedziałem, że robię a'la parmeński to też jej ślinka :lol: pociekła i postanowiła zrobić (oczywiście podałem namiary na schabik na stronce).Tylko ten schab jakiś się jej dziwny trafił.

 

 

Co sądzicie o tym tłuszczyku w środku schabu :question:

 

Pozdrawiam.

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/4/#findComment-33799
Udostępnij na innych stronach

Karkówka lub bardziej dokładnie schab od strony karkówki a jeszcze dokładniej schab z częścią karkówki specjalnie nie prawidłowo odcięty by większa była kasa którą zapłaci klient. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/4/#findComment-33800
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.