demon_ Opublikowano 17 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #126 Opublikowano 17 Sierpnia 2008 Szczerze mówiąc nie zwróciłem uwagi na drobinki, jednak on nawet w lodówce wysychał, po standarcie 5/5/5 zjechał do 67%. Nie było tylko wody i pomimo tak małego zasolenia wyszedł. Dysputa dotyczy ilości soli potrzebnej do uzyskania "perfekcji w smaku" , określonej w jednostkach miar SI , a nie na oko :grin: Skłaniam się do Twojego dawkowania 3% Cytuj Pozdrawiam 4 All Sebastian https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2412 http://nasza-klasa.pl/card/4444767/e4fc4e135a Wiem co jem !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/6/#findComment-38505 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 17 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #127 Opublikowano 17 Sierpnia 2008 każde mięso jest inne (wielkość też),np robiłem tak polędwiczki czyli proporcje soli muszą być różnee Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/6/#findComment-38507 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 17 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #128 Opublikowano 17 Sierpnia 2008 Witam Jestem już zupełnie skołowany, jednym słowem eksperymentów ciąg dalszy nastapi. Eksperymentuj i zapisuj dane , dojdziesz do powtarzalności wyrobu , jednak warunkiem tego musi być powtarzalne mięsko , z tym będzie chyba gorzej . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/6/#findComment-38523 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
demon_ Opublikowano 17 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #129 Opublikowano 17 Sierpnia 2008 Andrzej gdybym wiedział jaka będzie burza.... dałbym tylko foto a ilości na pw. :grin: Cytuj Pozdrawiam 4 All Sebastian https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2412 http://nasza-klasa.pl/card/4444767/e4fc4e135a Wiem co jem !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/6/#findComment-38532 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 18 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #130 Opublikowano 18 Sierpnia 2008 Andrzej gdybym wiedział jaka będzie burza.... dałbym tylko foto a ilości na pw. :grin: :question: :question: :question: - jaka burza - :question: :question: :question: Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/6/#findComment-38538 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 18 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #131 Opublikowano 18 Sierpnia 2008 Tak jest. Jaka burza??? To tylko wymiana poglądów. :grin: Dobrze, że nie widziałeś u nas prawdziwej burzy. :wink: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/6/#findComment-38540 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
demon_ Opublikowano 18 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #132 Opublikowano 18 Sierpnia 2008 W takim razie wolę nie widzieć, pożyję dłużej. :grin: Cytuj Pozdrawiam 4 All Sebastian https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2412 http://nasza-klasa.pl/card/4444767/e4fc4e135a Wiem co jem !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/6/#findComment-38574 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelgdynia Opublikowano 22 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #133 Opublikowano 22 Sierpnia 2008 Witam po raz kolejny.Mięsko odleżało 5 dni..trochę soków odeszło ale nie za dużo.Właśnie wrzuciłem je w 3 warstwy rajstopki ) (niektórzy pisali że to optymalna ilość żeby dobrze obsychało) ,osznurowałem wg instrukcji Dziadaka....(super ten dział dla początkujących z jego "manulalami":) i teraz moje pytanie:czy w fazie drugiej mięsko ma prawo odrobinę kapać? Po zawieszeniu od czasu do czasu kapnie jakaś kropelka...czy za mało oschło w lodówce?? Z góry dziekuję za info. Cytuj http://images35.fotosik.pl/83/9c5ca5138f09ea70m.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/6/#findComment-38876 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 22 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #134 Opublikowano 22 Sierpnia 2008 Ja swój schab własnie wczoraj owinęłam w rajstopę ,też 3 warstwy i nic nie kapie (zresztą nigdy nie zdażyło mi się by kapało ).Ale po wyciągnięciu z lodówki lekko opłukałam, troszkę osuszyłam ręcznikiem papierowym i potraktowałam jeszcze niewielką ilością kolendry, papryki ,pieprzu i czosnku granulowanego i dopiero zapakowałam. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/6/#findComment-38878 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelgdynia Opublikowano 22 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #135 Opublikowano 22 Sierpnia 2008 Nie płukałem i nie suszyłem przed zapakowaniem..może dlatego.. Osuszyłem lekko z wierzchu i jest wszystko OK. Nic nie kapie. Cytuj http://images35.fotosik.pl/83/9c5ca5138f09ea70m.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/6/#findComment-38881 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 22 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #136 Opublikowano 22 Sierpnia 2008 Ja już robiłem ten schab kilka razy i zawsze sypałem peklosól + czosnek na oko, aby schab był obtoczony przyprawami. Zawsze jakoś mi sie udawało, że był bardzo dobry. Schaby są różnej wielkości i wydaje mi się, że ilość przypraw powinna zależeć od grubości schabu, żeby przepeklował się na całej grubości. JK Cytuj Do życia potrzeba piwa kiełbasy i chleba Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/6/#findComment-38885 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelgdynia Opublikowano 30 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #137 Opublikowano 30 Sierpnia 2008 Nie doczekałem końca trzeciej fazy...rozpakowałem po 4 dniach.i już po schabiku:)Mam tylko jedno pytanie..środek miał ładny kolor jak na fotkach które były na forum natomiast brzeg (około 5 mm w głąb) miał dużo ciemniejszy kolor przechodzący prawie w brąz.Skąd to się wzięło? Cytuj http://images35.fotosik.pl/83/9c5ca5138f09ea70m.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/6/#findComment-39214 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fentel Opublikowano 30 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #138 Opublikowano 30 Sierpnia 2008 Skąd to się wzięło?śpec od "bastrumy " - Andy -pojawi się na forum w poniedziałek .... jak dojrzeje po Zlocie :tongue: Cytuj fentelzadymiacze wszystkich krajów łączcie sięORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi ! http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256www.rufi.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/6/#findComment-39216 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 1 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #139 Opublikowano 1 Września 2008 :grin: "śpec" :grin: (przesada! :blush: ) już jest. pawelgdynia, kolor masz normalny niczym niegrożący. Myślę, że taka warstwa powstaje przy kontakcie z powietrzem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/6/#findComment-39336 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 12 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #140 Opublikowano 12 Września 2008 Wczoraj oglądałem program o wołowinie.Zostawia się ją w chłodniach leżącą na ażurowych półkach (i obraca co 2 dni) aż cała pokryje się szarą pleśnią.Po 2 - 3 miesiącach wyciąga się ja i obkrawa warstwę około 1 cm i kroi na plastry stekowe.Ponoć właśnie taka posiada najlepsze walory smakowe i podaje się w drogich restauracjach.Chciałbym to sprawdzić, czy ktoś ma jakieś doświadczenie w tym kierunku?Lub coś słyszał na ten temat.Niestety za późno włączyłem ten kanał i nie wszystko oglądałem. Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/6/#findComment-40344 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majsa Opublikowano 21 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #141 Opublikowano 21 Września 2008 Chciałam się pochwalić schabikiem, który sama zrobiłam. Był tak smaczny ze zniknął natychmiast. Przepis oczywiście "Schab suszony a`la wedliny parmenskie". Pozazdrościłam smakołyków jakimi raczy naszą rodzinę brat. To dzięki niemu spędzam tu każdą wolną chwilę, czytam i uczę się od mistrzów :wink:. Od dzisiaj w lodówce leżakuje karczek jak zrobię to oczywiście sie pochwale. Mam tylko nadzieję, że będzie tak samo pyszny jak schab. Pozdrawiam serdecznie :wink: Nie bardzo wiem jak dołączyć zdjęcie Cytuj Majsa Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/6/#findComment-41180 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 21 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #142 Opublikowano 21 Września 2008 zerknij https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=764 Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/6/#findComment-41182 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majsa Opublikowano 21 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #143 Opublikowano 21 Września 2008 Ok Dzięki :smile: Cytuj Majsa Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/6/#findComment-41184 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majsa Opublikowano 21 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #144 Opublikowano 21 Września 2008 Chyba jest fotka http://img519.imageshack.us/img519/1640/schabep4.th.pnghttp://img519.imageshack.us/images/thpix.gif Cytuj Majsa Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/6/#findComment-41186 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 21 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #145 Opublikowano 21 Września 2008 Witam Pewnie że jest fotka ! Również jest na niej przepięknie wyglądający schabik . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/6/#findComment-41193 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majsa Opublikowano 11 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #146 Opublikowano 11 Października 2008 Witam! Bardzo nam smakuje schab suszony a`la wędliny parmeńskie. Teraz postanowiłam wypróbować ten przepis na karczku. Musze powiedzieć, że w smaku jest super. Trochę inny niż schab, bo wiadomo więcej tłuszczyku, ale to nie przeszkadza. Wiadomo są to wędliny dla smakoszy. Cała procedura jak ze schabem. Polecam naprawdę smaczny. Pozdrawiam :wink:Strasznie długo załączają sie zdjęcia, ale jak mi już sie w końcu uda to podeślę :???: Cytuj Majsa Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/6/#findComment-42780 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majsa Opublikowano 11 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #147 Opublikowano 11 Października 2008 Może uda się dołączyc fotkę :???:http://img519.imageshack.us/img519/5305/schga7.th.jpghttp:http://img508.imageshack.us/img508/5407/60370722jx0.th.jpghttp://img508.imageshack.us/images/thpix.gif//img519.imageshack.us/img519/2273/58424431az2.th.jpg Cytuj Majsa Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/6/#findComment-42783 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majsa Opublikowano 11 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #148 Opublikowano 11 Października 2008 http://img508.imageshack.us/img508/5407/60370722jx0.jpg http://img508.imageshack.us/img508/60370722jx0.jpg/1/w640.png Cytuj Majsa Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/6/#findComment-42784 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majsa Opublikowano 11 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #149 Opublikowano 11 Października 2008 http://img519.imageshack.us/img519/5305/schga7.jpg http://img519.imageshack.us/img519/schga7.jpg/1/w640.png Cytuj Majsa Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/6/#findComment-42785 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majsa Opublikowano 11 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #150 Opublikowano 11 Października 2008 http://img519.imageshack.us/img519/2273/58424431az2.jpg [url=http://g.imageshack.us/img519/58424431az2 Jakoś se udało :rolleyes: Cytuj Majsa Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/6/#findComment-42786 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.