Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Szczerze mówiąc nie zwróciłem uwagi na drobinki, jednak on nawet w lodówce wysychał, po standarcie 5/5/5 zjechał do 67%. Nie było tylko wody i pomimo tak małego zasolenia wyszedł.

Dysputa dotyczy ilości soli potrzebnej do uzyskania "perfekcji w smaku" , określonej w jednostkach miar SI , a nie na oko :grin:

 

Skłaniam się do Twojego dawkowania 3%

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/6/#findComment-38505
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 2,3 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

każde mięso jest inne (wielkość też),np robiłem tak polędwiczki czyli proporcje soli muszą być różnee

wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIra

troche checi i jesz co lubisz ,

a nie lubisz co jesz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/6/#findComment-38507
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Jestem już zupełnie skołowany, jednym słowem eksperymentów ciąg dalszy nastapi.

Eksperymentuj i zapisuj dane , dojdziesz do powtarzalności wyrobu , jednak warunkiem tego musi być powtarzalne mięsko , z tym będzie chyba gorzej .

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/6/#findComment-38523
Udostępnij na innych stronach

Andrzej gdybym wiedział jaka będzie burza.... dałbym tylko foto a ilości na pw. :grin:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/6/#findComment-38532
Udostępnij na innych stronach

Andrzej gdybym wiedział jaka będzie burza.... dałbym tylko foto a ilości na pw. :grin:

:question: :question: :question: - jaka burza - :question: :question: :question:

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/6/#findComment-38538
Udostępnij na innych stronach

Tak jest. Jaka burza??? To tylko wymiana poglądów. :grin:

Dobrze, że nie widziałeś u nas prawdziwej burzy. :wink:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/6/#findComment-38540
Udostępnij na innych stronach

W takim razie wolę nie widzieć, pożyję dłużej. :grin:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/6/#findComment-38574
Udostępnij na innych stronach

Witam po raz kolejny.

Mięsko odleżało 5 dni..trochę soków odeszło ale nie za dużo.

Właśnie wrzuciłem je w 3 warstwy rajstopki :)) (niektórzy pisali że to optymalna ilość żeby dobrze obsychało) ,osznurowałem wg instrukcji Dziadaka....(super ten dział dla początkujących z jego "manulalami":) i teraz moje pytanie:

czy w fazie drugiej mięsko ma prawo odrobinę kapać? Po zawieszeniu od czasu do czasu kapnie jakaś kropelka...czy za mało oschło w lodówce??

 

Z góry dziekuję za info.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/6/#findComment-38876
Udostępnij na innych stronach

Ja swój schab własnie wczoraj owinęłam w rajstopę ,też 3 warstwy i nic nie kapie (zresztą nigdy nie zdażyło mi się by kapało ).Ale po wyciągnięciu z lodówki lekko opłukałam, troszkę osuszyłam ręcznikiem papierowym i potraktowałam jeszcze niewielką ilością kolendry, papryki ,pieprzu i czosnku granulowanego i dopiero zapakowałam.

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/6/#findComment-38878
Udostępnij na innych stronach

Nie płukałem i nie suszyłem przed zapakowaniem..może dlatego..

 

Osuszyłem lekko z wierzchu i jest wszystko OK. Nic nie kapie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/6/#findComment-38881
Udostępnij na innych stronach

Ja już robiłem ten schab kilka razy i zawsze sypałem peklosól + czosnek na oko, aby schab był obtoczony przyprawami. Zawsze jakoś mi sie udawało, że był bardzo dobry. Schaby są różnej wielkości i wydaje mi się, że ilość przypraw powinna zależeć od grubości schabu, żeby przepeklował się na całej grubości. JK
Do życia potrzeba piwa kiełbasy i chleba
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/6/#findComment-38885
Udostępnij na innych stronach

Nie doczekałem końca trzeciej fazy...rozpakowałem po 4 dniach.i już po schabiku:)

Mam tylko jedno pytanie..środek miał ładny kolor jak na fotkach które były na forum natomiast brzeg (około 5 mm w głąb) miał dużo ciemniejszy kolor przechodzący prawie w brąz.

Skąd to się wzięło?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/6/#findComment-39214
Udostępnij na innych stronach

Skąd to się wzięło?

śpec od "bastrumy " - Andy -pojawi się na forum w poniedziałek .... jak dojrzeje po Zlocie :tongue:

fentel

zadymiacze wszystkich krajów łączcie się

ORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi !

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256

www.rufi.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/6/#findComment-39216
Udostępnij na innych stronach

:grin: "śpec" :grin: (przesada! :blush: ) już jest. pawelgdynia, kolor masz normalny niczym niegrożący. Myślę, że taka warstwa powstaje przy kontakcie z powietrzem.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/6/#findComment-39336
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Wczoraj oglądałem program o wołowinie.

Zostawia się ją w chłodniach leżącą na ażurowych półkach (i obraca co 2 dni) aż cała pokryje się szarą pleśnią.

Po 2 - 3 miesiącach wyciąga się ja i obkrawa warstwę około 1 cm i kroi na plastry stekowe.

Ponoć właśnie taka posiada najlepsze walory smakowe i podaje się w drogich restauracjach.

Chciałbym to sprawdzić, czy ktoś ma jakieś doświadczenie w tym kierunku?

Lub coś słyszał na ten temat.

Niestety za późno włączyłem ten kanał i nie wszystko oglądałem.

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/6/#findComment-40344
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Chciałam się pochwalić schabikiem, który sama zrobiłam. Był tak smaczny ze zniknął natychmiast. Przepis oczywiście "Schab suszony a`la wedliny parmenskie". Pozazdrościłam smakołyków jakimi raczy naszą rodzinę brat. To dzięki niemu spędzam tu każdą wolną chwilę, czytam i uczę się od mistrzów :wink:. Od dzisiaj w lodówce leżakuje karczek jak zrobię to oczywiście sie pochwale. Mam tylko nadzieję, że będzie tak samo pyszny jak schab. Pozdrawiam serdecznie :wink:

 

Nie bardzo wiem jak dołączyć zdjęcie :cry:

Majsa
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/6/#findComment-41180
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Pewnie że jest fotka ! Również jest na niej przepięknie wyglądający schabik .

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/6/#findComment-41193
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Witam! Bardzo nam smakuje schab suszony a`la wędliny parmeńskie. Teraz postanowiłam wypróbować ten przepis na karczku. Musze powiedzieć, że w smaku jest super. Trochę inny niż schab, bo wiadomo więcej tłuszczyku, ale to nie przeszkadza. Wiadomo są to wędliny dla smakoszy. Cała procedura jak ze schabem. Polecam naprawdę smaczny. Pozdrawiam :wink:

Strasznie długo załączają sie zdjęcia, ale jak mi już sie w końcu uda to podeślę :???:

Majsa
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/6/#findComment-42780
Udostępnij na innych stronach

Może uda się dołączyc fotkę :???:

http://img519.imageshack.us/img519/5305/schga7.th.jpg

http:http://img508.imageshack.us/img508/5407/60370722jx0.th.jpghttp://img508.imageshack.us/images/thpix.gif//img519.imageshack.us/img519/2273/58424431az2.th.jpg

Majsa
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/6/#findComment-42783
Udostępnij na innych stronach

http://img519.imageshack.us/img519/2273/58424431az2.jpg

[url=http://g.imageshack.us/img519/58424431az2

 

 

Jakoś se udało :rolleyes:

Majsa
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/6/#findComment-42786
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.