Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 2,3 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Jak tam eksperyment? :)

Jutro mija 14-dniowy termin suszenia, mięsiwko zostanie wyjęte z folii i siatek, zważone, i sztuki powędrują do woreczków próżniowych aby kolejne 14 dni spędzić w lodówce, celem dalszego dojrzewania i wyrównania smaków, wszystko zgodnie ze sztuką i zaleceniami "Mistrza Grzegorza" :D:thumbsup:. Tak więc bez obaw Azizi, "dalszy ciąg nastąpi" :D .

lecz co się stało z ostrością zdjęć?

Jarek po prostu nie założył okularów. Zapomniał. Proste.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Nooo i "Nadejszła wiekopomna chwila" :D. Mięsiwka zostały wyjęte z siatek i folii, wykonane fotki, zważone i zapakowane próżniowo każdy kawałek w osobnym woreczku, i już leżakują sobie spokojnie w lodówce, gdzie spędzą kolejne 14, tym razem chłodnych dni,  tj do soboty dnia 5 listopada :thumbsup:. Następnie nastąpi komisyjna degustacja mięsiwka pokrojonego na cieniusieńkie plasterki, z pomocą nowej krajalnicy GRAEF, oczywista oczywistość  :D  :thumbsup:. Po zakończeniu etapu nr 2. ubytki oraz waga kawałków były następujące :

1. Karkówka, waga początkowa 1135g - 820g  waga aktualna, ubytek 315g

2. Polędwica, waga początkowa 1305g -1035g waga aktualna, ubytek 270g (kazus EAnny) :D

3. Boczek, waga początkowa      1020g - 700g  waga aktualna, ubytek 320g

Na fotkach mięsiwko po zdjęciu opakowania foliowego, przed zapakowaniem do próżni, kolejność jak powyżej :

post-49725-0-13223300-1666345703_thumb.jpg

post-49725-0-94386500-1666345726_thumb.jpg

post-49725-0-75956200-1666345758_thumb.jpg

post-49725-0-28127900-1666345787_thumb.jpg

post-49725-0-06967300-1666345813_thumb.jpg

post-49725-0-96289000-1666345840_thumb.jpg

Edytowane przez sverige2
sverige2, nałóż na nos okulary jak fotki robisz. Kolejny raz kompletnie bez ostrości.

A może ja powinienem założyć jak oglądam?

Pozdrawiam Kolegę.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Ojj Dyziu Cieciu Drogi, przecież obiektyw przetarłem, a on nadal robi jak chce, nie mam możliwości ręcznej regulacji, pisałem już o tym, jednak kto chce ten dojrzy to co go interesuje, to przecież Forum wędliniarskie a nie konkurs foto, i ważne, a wręcz ważniejsze chyba są pozostałe aspekty, ale .................. :D .

Również serdecznie pozdrawiam.

Jarek, powiem uczciwie że sknociłeś po raz enty..... przestaję obserwować ten temat bo na zdjęciach najlepiej widać.... zlew i kafelki :mad:

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Przykro mi Mariusz że nie mogę zaspokoić Twych pragnień, muszę to jednak jakoś przeżyć,i  nie będę się powtarzał po raz któryś, inni  dają radę, widać nie są tak wymagający foto perfekcji jak Ty.  Mamy jednak na Forum demokrację i każdy ogląda oraz czyta to na co go akurat chętka napadła :D, nie mniej serdecznie Cię pozdrawiam Mariuszu i spokojnej oraz miłej niedzieli życzę :thumbsup: . Ps. Mięsiwka mają się dobrze, a nawet bardzo dobrze, leżakując i "doirzewając" sobie spokojnie w lodówce, uwaga, uwaga, "wiadomość tylko dla śledzących temat" oczywista oczywistość, aby znowu nie było na mnie :D .

Wiesz co jest najgorsze? najgorszy jest fakt że większość zdjęć w innych tematach masz bardzo ostre, a te z tematu o wędlinach  parmeńskich są zawsze nie ostre, lecz tak jak piszesz.... każdy ma możliwość decydowania co ogląda i czyta, także skorzystam z demokracji i nie będę się denerwował oglądając nieostre zdjęcia które zamieszczasz.

Również życzę spokojnej niedzieli :)

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Wiesz co jest najgorsze? najgorszy jest fakt że większość zdjęć w innych tematach masz bardzo ostre, a te z tematu o wędlinach  parmeńskich są zawsze nie ostre, lecz tak jak piszesz.... każdy ma możliwość decydowania co ogląda i czyta, także skorzystam z demokracji i nie będę się denerwował oglądając nieostre zdjęcia które zamieszczasz.

Również życzę spokojnej niedzieli :)

Całkowicie, absolutnie i zdecydowanie popieram Twój wybór Mariuszu, demokracja jest najważniejsza, choć nie jest ponoć całkowicie dobrym systemem, ale jak dotąd nikt nie wymyślił lepszego, więc tak trzymać Mariuszu, nie irytować się, usiąść spokojnie w fotelu i .......... nie muszę chyba nic więcej pisać ? bo relax to podstawa :D:thumbsup:.

Edytowane przez sverige2

bo relax to podstawa
:thumbsup:  :clap: A i te wędliny robimy dla relaxu i hobby  :clap:  :thumbsup: A zdjęciami sie nie przejmujmy , jak nie będzie też się nic nie stanie  :D  

Muskie - to ryba 🙃

Najgorzej że właśnie przez takie sytuacje jest tych fotek niestety coraz mniej.

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej

Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

bo relax to podstawa

:thumbsup:  :clap:A i te wędliny robimy dla relaxu i hobby  :clap:  :thumbsup: A zdjęciami sie nie przejmujmy , jak nie będzie też się nic nie stanie  :D  

Właśnie taką przyjąłem zasadę, malkontenctwo to nie mój styl, żyjemy tylko raz, więc cieszmy się tym czym można i co nas cieszy, bo szkoda życia na pierdoły :D:thumbsup::clap: !!!

Właśnie taką przyjąłem zasadę, malkontenctwo to nie mój styl,

.

Tak trzymaj :thumbsup:

A zdjęciami sie nie przejmujmy , jak nie będzie też się nic nie stanie :D

:thumbsup:

Najgorzej że właśnie przez takie sytuacje jest tych fotek niestety coraz mniej.

Wróbelku masz rację :thumbsup: ,jak czytasz takie teksty, to następnym razem sam się alienujesz :facepalm:, przez to tracą zainteresowane osoby danym tematem. 

Proponuję poinstruować naszego Jarka-Szweda na co wrócić uwagę przy kadrowniu obrazu  :)

Pozdrawiam,

EAnna

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Proponuję poinstruować naszego Jarka-Szweda na co wrócić uwagę przy kadrowaniu obrazu  :)

EAnno droga nasza, zwróciłem się do Cię dni temu kilka, z drobnym pytankiem na PW, czy może to być aby umknęło to Twej uwadze, zależy mi na Twej opinii co sądzisz o pomyśle :hmm: ?  Odnośnie "kadrowania" też chętnie skorzystam z porady, bo "fotoreporter" ze mnie jak widać, ale chciałbym równocześnie nadmienić, że ten mój aparat nie posiada ręcznej możliwości sterowania ostrością, chyba że znowu jestem hmm ........ :facepalm: ?

umknęło

Nie umknęło, tylko przegrało z brakiem czasu  :facepalm:  

Pozdrawiam,

EAnna

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Dzięki wielkie EAnno, u mnie na szczęście z tym akurat nie ma problemu, "permanentny brak czasu" jest na szczęście tylko koszmarnym wspomnieniem. Na dziś pędzę błogi żywot emeryta, nareszcie mogącego bawić się tylko we własne zabawki, i baaarrrdzo mi to odpowiada :D:thumbsup:.

Nooo, i doczekać się nie mogąc, wyjąłem z lodówki tą 5 tygodniową polędwicę ze słoniną, celem przetestowania i degustacji :D. Mięsiwko wg. mnie wygląda absolutnie zadowalająco, pachnie pięknie, jest miękkie i smakuje bardzo dobrze, choć może jak dla mnie, mogło by być nieco bardziej pikantne, ale nie ma co narzekać, toć przecież to polędwica :thumbsup:. Krajalnica również kroi bez zarzutu, proszę popatrzeć że przez plasterki widać zupełnie dobrze wzorki na talerzyku :D. Grubość krojenia nastawiona była na 0,5 mm. Plasterki są mięciutkie i nie sprawiają żadnych trudności podczas gryzienia i konsumpcji. Tak więc teraz już zupełnie zdecydowanie mogę powiedzieć że eksperyment z folią spożywczą powiódł się nadspodziewanie dobrze, i powrót do skarpet, pończoch, czy rajstop jako osłonki na miesiwko, jest już tylko bezpowrotnym wspomnieniem  :cool:.

post-49725-0-15021500-1667040232_thumb.jpg

post-49725-0-29336100-1667040248_thumb.jpg

post-49725-0-42229500-1667040286_thumb.jpg

post-49725-0-21373500-1667040319_thumb.jpg

Wyrób prezentuje się przezacnie Może tylko podwiązki nie popadną w niełaskę

Wysłane z mojego M2101K7AG przy użyciu Tapatalka

Wyrób prezentuje się przezacnie  emoji106.png. Może tylko podwiązki nie popadną w niełaskę emoji6.png.

Dzięki bardzo Bossky, mięsiwko jest naprawdę bardzo smaczne, tyle że chyba jednak bez słoninki smakuje może nieco bardziej szlachetnie ? pomimo że słoninka jest również bardzo miękka i smaczna, jednak w takiej "tłuszczowej" wersji to raczej będę osamotnionym "smakoszem", ale cóż, każdy ma swoje smaki i preferencje, ja kocham słoninkę w każdej postaci, więc hmm, ..... :D.

Z tą słoninką mam podobnie. Młodzież juz dorosła chowana na płatkach z mlekiem. Lp wiadomo...to kobieta. Męskiego jadła nie ruszają. Dlatego chude panuje wśród wyrobów

Wysłane z mojego M2101K7AG przy użyciu Tapatalka

Wzorując się na poczynaniach kolegi sverige2 również, tak jak wcześniej napomknąłem, postanowiłem wykonać takie mięsiwko. Zapakowałem na tydzień w worki próżniowe schab, karkówkę i boczek. Teraz od dnia dzisiejszego w ubranku z folii i siatki wisi w garażu. Na tydzień.

wszystkiego smacznego