filemonek Opublikowano 23 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 23 Grudnia 2021 Acha Cytuj Filemonek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 23 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 23 Grudnia 2021 Możesz, ale ... tylko w workach. Niekoniecznie, niestety może to skutkować uszkodzeniem śmigiełka, jeżeli dostanie się tam coś jeszcze prócz wody. Co prawda po parzeniu szynek to u mnie woda ma tylko lekki kolor słomkowej herbaty i praktycznie nic więcej, ale dla pewności parzę wędzonki w woreczkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 23 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 23 Grudnia 2021 Co prawda po parzeniu szynek to u mnie woda ma tylko lekki kolor słomkowej herbaty i praktycznie nic więcej, ale dla pewności parzę wędzonki w woreczkach. I słusznie.Te cyrkulatory mają bardzo delikatne śmigiełka, jednak niezależnie od ich konstrukcji, w okolicy wirującej osi gromadzą się nawet najmniejsze paprochy z wody.Przekonałam się o tym po rozebraniu uszkodzonego cyrkulatora. U nasady śmigiełka nakręcone były jakieś strzępki i osady mimo, że zawsze parzyłam towar w workach. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 23 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 23 Grudnia 2021 Co prawda po parzeniu szynek to u mnie woda ma tylko lekki kolor słomkowej herbaty i praktycznie nic więcej, A tłuszcz odparował? Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 24 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 24 Grudnia 2021 Jakieś takie chude blondynki mi się trafiały.Wczoraj sparzyłem kiełbasę szynkową bez woreczka i cyrkulator przeżył. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rybak Opublikowano 23 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 23 Grudnia 2022 mam pytanie : mam zapeklowane na mokro szynkę wieprzową oraz filet z indyka. Niestety nie mam warnika ani cylkuratora. Parzenie muszę zrobić awaryjnie w garnku, gdzie temperatura jest ok 85 st. Obie wędliny wrzucam do gara zapakowane próżniowo. Jakie czasy parzenia sugerujecie dla tych mięs ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 23 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 23 Grudnia 2022 (edytowane) Minuta na cm grubości -)Masz termometr to wbij sondę do środka wyrobu. 68 świnka 72 drób. Edytowane 23 Grudnia 2022 przez quadro555 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rybak Opublikowano 23 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 23 Grudnia 2022 Minuta na cm grubości -)chyba zapomniałem dopisać że to jedyna obróbka cieplna jaka będzie dla tych wędlin. Tylko parzenie, nic więcej. termometru brak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zofintal Opublikowano 23 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 23 Grudnia 2022 Minuta na cm grubości -) chyba zapomniałem dopisać że to jedyna obróbka cieplna jaka będzie dla tych wędlin. Tylko parzenie, nic więcej. termometru brak W takim razie wyjmij z worka, gotuj do momentu kiedy zacznie się rozpadać. Następnie zrób z tego galaretę "drobiowo-wieprzową" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 23 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 23 Grudnia 2022 Przecież napisałem o cm i czasie. Jak nie masz termometru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rybak Opublikowano 23 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 23 Grudnia 2022 Przecież napisałem o cm i czasie. Jak nie masz termometru.jakoś mi się ciężko pogodzić z myślą że mięso o grubości 10 cm będzie gotowe po 10 minutach do jedzenia. peklowało się 72h w solance Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 23 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 23 Grudnia 2022 Minuta na cm grubości -) 10 min/cm Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rybak Opublikowano 23 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 23 Grudnia 2022 (edytowane) dzięki !podobno im wyższa temperatura parzenia tym twardsza wędlina, ale niestety mam do dyspozycji jedynie gar z wodą grzany na gazie ... ;( Edytowane 23 Grudnia 2022 przez Rybak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 23 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 23 Grudnia 2022 No to ładnego babola strzeliłem. Zabrakło zera. Dzięki @Muski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rybak Opublikowano 24 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 24 Grudnia 2022 (edytowane) babola to był ja strzelił, jak bym podał taką wędlinkę na stół Dzięki za pomoc. Wesołych Świąt ! może ktoś podrzuci link to jakiejś tabeli - ile parzyć mięsa w folii w zależności od wagi czy temperatury ? Edytowane 24 Grudnia 2022 przez Rybak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grim_reefer Opublikowano 26 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 26 Grudnia 2022 Tabela z linku pokazuje po jakim czasie kawałek mięsa o danym kształcie i wymiarach osiągnie temperaturę wody w której się gotuję. Tak mniej więcej, bo zmiennych jest dużo więcej.Zaczynając od temperatury około 5 stopni (z lodówki). https://wedlinydomowe.pl/forum/uploads/monthly_01_2019/post-65748-0-27606400-1546715239.jpg 90% temperatury wody mięso o danym kształcie osiągnie po około połowie danego czasu.W skrócie wychodzi, że przy wodzie 75-80 stopni mięso po czasie liczonym jako 10min/cm osiągnie 68-72 stopnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.