Skocz do zawartości

Obróbka termiczna mięsa sous vide (gotowanie w próżni)


Darino

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 65
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

Możesz, ale ... tylko w workach.
 

Niekoniecznie, niestety może to skutkować uszkodzeniem śmigiełka, jeżeli dostanie się tam coś jeszcze prócz wody. Co prawda po parzeniu szynek to u mnie woda ma tylko lekki kolor słomkowej herbaty i praktycznie nic więcej, ale dla pewności parzę wędzonki w woreczkach.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Co prawda po parzeniu szynek to u mnie woda ma tylko lekki kolor słomkowej herbaty i praktycznie nic więcej, ale dla pewności parzę wędzonki w woreczkach.

I słusznie.

Te cyrkulatory mają bardzo delikatne śmigiełka, jednak niezależnie od ich konstrukcji, w okolicy wirującej osi gromadzą się nawet najmniejsze paprochy z wody.

Przekonałam się o tym po rozebraniu uszkodzonego cyrkulatora. U nasady śmigiełka nakręcone były jakieś strzępki i osady mimo, że zawsze parzyłam towar w workach.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Co prawda po parzeniu szynek to u mnie woda ma tylko lekki kolor słomkowej herbaty i praktycznie nic więcej,

A tłuszcz odparował?

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 11 miesięcy temu...

mam pytanie : mam zapeklowane na mokro szynkę wieprzową oraz filet z indyka. Niestety nie mam warnika ani cylkuratora. Parzenie muszę zrobić awaryjnie w garnku, gdzie temperatura jest ok 85 st. Obie wędliny wrzucam do gara zapakowane próżniowo. Jakie czasy parzenia sugerujecie dla tych mięs ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Minuta na cm grubości -)

 

chyba zapomniałem dopisać że to jedyna obróbka cieplna jaka będzie dla tych wędlin. Tylko parzenie, nic więcej. termometru brak :(

 

W takim razie wyjmij z worka, gotuj do momentu kiedy zacznie się rozpadać. Następnie zrób z tego galaretę "drobiowo-wieprzową"

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Minuta na cm grubości -)
10 min/cm  

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

babola to był ja strzelił, jak bym podał taką wędlinkę na stół :)

Dzięki za pomoc. Wesołych Świąt !

 

może ktoś podrzuci link to jakiejś tabeli - ile parzyć mięsa w folii w zależności od wagi czy temperatury ?

Edytowane przez Rybak
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tabela z linku pokazuje po jakim czasie kawałek mięsa o danym kształcie i wymiarach osiągnie temperaturę wody w której się gotuję. Tak mniej więcej, bo zmiennych jest dużo więcej.

Zaczynając od temperatury około 5 stopni (z lodówki).

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/uploads/monthly_01_2019/post-65748-0-27606400-1546715239.jpg

 

90% temperatury wody mięso o danym kształcie osiągnie po około połowie danego czasu.

W skrócie wychodzi, że przy wodzie 75-80 stopni mięso po czasie liczonym jako 10min/cm osiągnie 68-72 stopnie  :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.