Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Skóra jednak nadal twarda.  Kończę proces. Nie będę zwiększał temperatury powyżej 80 st. C, bo boczek będzie suchy.

 

Widać dla skóry potrzebna wyższa temperatura parzenia, ale zastanawia mnie jedno - w sklepie żona kupiła boczek wędzony parzony z miękką skórą...


[Dodano: 03 kwi 2021 - 15:32]

 

Może i zdrowiej ,ale w warunkach domowych niewykonalne

To jedynie można zmniejszyć ilość peklosoli dodając sól kamienną bez E536

Na opakowaniu azotynu sodu jest taki przepis;

Przygotowanie mieszanki peklującej: Do jednego kilograma soli warzonej dawkujemy 23g saletry potasowej oraz 40-80g cukru i dokładnie mieszamy, następnie rozpuszczamy 3 gramy azotynu sodu w jak najmniejszej ilości wody i skrapiamy wcześniej przygotowaną mieszankę soli z saletrą i ponownie dokładnie mieszamy, nie zaleca się dawkowania azotynu sodu w postaci suchej. Tak przygotowaną mieszanką możemy peklować na sucho lub rozpuścić w 10 l wody.

 

Kiedyś na Forum WB czytałem, że ktoś peklował mięso sokiem z selera. Nie umiem tego znaleźć, ale może to krok w dobrym kierunku, wszak azotyny i azotany to trucizna. Trucizna niszcząca inną truciznę Clostridium botulinum. 
Może jest nadzieja w soku z selera, może są jakieś badania w tym temacie?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/10/#findComment-702602
Udostępnij na innych stronach

  • 7 miesięcy temu...
  • Odpowiedzi 263
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Witam chciałem się serdecznie przywitać pasjonatów wędzenia na tym forum, dopiero zaczynam swoją przygodę z wędzeniem. Mam wędzarnię Thermowind. No boczki Halusi zrobiły furorę na forum, więc mam pytanie do pani Halusi. Mam 2,5 kg mięsa tz boczek, trochę schabu i dwie ligawki wieprzowe no chciałbym zapeklować to na sucho ile peklosoli, przyprawy rozumiem według uznania, a czosnek musi być granulowany, a dlaczego nie świeży. Czy po peklowaniu 5 dni umyć mięso, albo otrzepać z przypraw. Jak długo wędzić? Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/10/#findComment-731359
Udostępnij na innych stronach

 

 

mam pytanie do pani Halusi. Mam 2,5 kg mięsa tz boczek, trochę schabu i dwie ligawki wieprzowe no chciałbym zapeklować to na sucho ile peklosoli, przyprawy rozumiem według uznania, a czosnek musi być granulowany, a dlaczego nie świeży.
 

 

Witam serdecznie. 

Jeśli chodzi o peklowanie , to na sucho pekluję tylko boczek, wszystkie inne gatunki mięsa tylko i wyłącznie na mokro.

Jeśli chodzi o czosnek to świeżym możesz natrzeć po okresie peklowania bez względu czy to będzie peklowanie na sucho czy mokro. 

Czosnek i inne przyprawy mogą się przyczynić do zepsucia się zalewy czyli może skisnąć.

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/10/#findComment-731436
Udostępnij na innych stronach

Dziękuje za odpowiedź No więc że dopiero zaczynam podzieliłem mięso na dwa sposoby peklowanie na mokro i sucho. Co będzie później lepiej smakowało. Czy mogę to wędzić wszystko razem? Na sucho dałem 30g peklosoli na 1kg a na mokro 30 dkg na 3 litry wody na 2,5 kg mięsa tak to zrozumiałem na początku twojego opisu wędzenie na mokro. Że są to małe kawałki zapeklowałem w wtorek w sobotę chcę wędzić. Czy dobrze?

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/10/#findComment-731561
Udostępnij na innych stronach

Ja to przeliczam inaczej. Przygotowuje zalewę o stężeniu 8% ( 0.8 kg peklosoli na litr wody ).

Przyjmuję 0.5 litra na każdy kg mięsa.

Z tej zalewy biorę na każdy kawałek mięsa 10% jego wagi , czyli na 1 kg 100ml zalewy do nastrzyku.

Jeśli czytałeś mój post od początku, nieco niżej była korekta to pierwszego mojego wpisu.

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-wędzony/?p=130059

Edytowane przez @halusia@

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/10/#findComment-731573
Udostępnij na innych stronach

Dziękuje oczywiście że czytałem nawet parę razy z żoną i tak to chyba zrobiliśmy. Temperatury wędzenia czyli osuszanie około 30C wędzenie 50C przez około 5 godzin i podpiekanie 90C przez 45 minut. Czy na coś jeszcze zwrócić uwagę?

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/10/#findComment-731579
Udostępnij na innych stronach

Ja to przeliczam inaczej. Przygotowuje zalewę o stężeniu 8% ( 0.8 kg peklosoli na litr wody ).

 

Czy 8%, to aby na pewno 0,8 kg = 80 dkg peklosoli na litr wody?

Nie po to człowiek żyje, żeby pracować, lecz po to pracuje, żeby żyć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/10/#findComment-731586
Udostępnij na innych stronach

Czy 8%, to aby na pewno 0,8 kg = 80 dkg peklosoli na litr wody?

:clap: za bystrość Kol. Halusia edytuje post wstawiając (0) i po sprawie. Tak z czystej ciekawości zapytam Ciebie czy 8% roztwór solanki to : 1l wody + 80 g soli ?

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/10/#findComment-731603
Udostępnij na innych stronach

Oczywiście miało być na 10 litrów wody. Przepraszam za wprowadzenie w błąd. Proszę Moderatora o naniesienie poprawki.

Jeszcze się usprawiedliwię, nie lubie pisać z tel.

[Dodano: 10 lis 2021 - 20:15]

 

 

Temperatury wędzenia czyli osuszanie około 30C wędzenie 50C przez około 5 godzin i podpiekanie 90C przez 45 minut. Czy na coś jeszcze zwrócić uwagę?
 

 

Samo wędzenie po osuszaniu proponuję w temp 50-55 stopni do uzyskania odpowiedniego koloru, nie robimy tego na czas.

Uwędzony wsad należy poddać obróbce cieplnej czyli można zrobić w wędzarni, podnosząc temp do 80-90 stopni i podpiekać do odpowiedniej temp czyli 68 stopni w środku. 

Boczek podpiekam nieco dłużej bo lubimy  bardziej miękki czyli do 70 stopni .

Drugą opcją obróbki to parzenie, woda  w temp 75 stopni do wyżej podanej temp wewnątrz.

 

Jeszcze dwa zdania odnośnie wędzenia.

Zapeklowane mięso należy powiesić na kiju celem osuszenia.

Dobrze jest powiesić na 2-3 godziny w temp pokojowej.

Dalsze osuszanie już w wygrzanej wędzarni  40-45 stopnie. Ja to robię przy uchylonych drzwiach do momentu kiedy wyrówna się temp mięsa.

Na dotyk powinno być ciepłe i suche. 

Należy również zwrócić uwagę na swobodny przepływ dymu.

Mam nadzieję , że doskonale sobie poradzisz.

Życzę powodzenia.

Pozdrawiam. 

Edytowane przez @halusia@

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/10/#findComment-731609
Udostępnij na innych stronach

 

Czy 8%, to aby na pewno 0,8 kg = 80 dkg peklosoli na litr wody?

:clap: za bystrość Kol. Halusia edytuje post wstawiając (0) i po sprawie. Tak z czystej ciekawości zapytam Ciebie czy 8% roztwór solanki to : 1l wody + 80 g soli ?

 

Teoretycznie powinno być 80 g soli + 920 g wody, ale łatwiej odmierzyć 1 litr, niż te 920 ml, więc w praktyce stosujemy takie proporcje

w przybliżeniu wystarczającym dla uzyskania finalnego efektu, czyli 80 g soli + 1000 g (1 litr) wody  :D

Już nieraz tu było to "wałkowane".

(rozumiem, że to jakiś egzamin?  ;) )

Edytowane przez siwydymek

Nie po to człowiek żyje, żeby pracować, lecz po to pracuje, żeby żyć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/10/#findComment-731621
Udostępnij na innych stronach

Prosta kalkulacja roztwór 8 procent to 8 gr soli i woda do 100 ml.

Można łatwo pomnożyć do potrzebnej ilości solanki.

Wsyp sól do miarki i dolej wody.

Edytowane przez quadro555
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/10/#findComment-731629
Udostępnij na innych stronach

Jeszcze prościej: naczynie na wagę, sypiesz 8 g soli i dolewasz wody aż waga pokaże kilogram.

 

Wysłane z mojego M2103K19G przy użyciu Tapatalka

Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie

 

601-167-051 czynne całą dobę ;)

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/10/#findComment-731636
Udostępnij na innych stronach

Teoretycznie powinno być 80 g soli + 920 g wody, ale łatwiej odmierzyć 1 litr, niż te 920 ml, więc w praktyce stosujemy takie proporcje w przybliżeniu wystarczającym dla uzyskania finalnego efektu, czyli 80 g soli + 1000 g (1 litr) wody :D

 

Zadając pytanie źle go sformułowałem chodzi mi ile gram soli musisz dodać do 1000g wody żeby powstał roztwór 8%? Zgodnie z tym co Napisałeś powyżej "w praktyce stosujemy takie proporcje w przybliżeniu ....... 80 g soli + 1000 g" i tak większość osób robi natomiast roztwór solanki nie ma stężenia 8%. . 

 

 

 

Teoretycznie powinno być 80 g soli + 920 g wody,

Nie zrobisz 1000g lub jak Wolisz 1l solanki 8% z powyżej podanych proporcji ponieważ 1kg soli ma objętość ok, 0,7l.

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/10/#findComment-731643
Udostępnij na innych stronach

Temat był poruszany. Na forum przyjęła się "uproszczona" wersja obliczania stężenia jako bardziej przyjazna.
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/10/#findComment-731657
Udostępnij na innych stronach

Procenty to chyba w podstawowace byly  :) st%C4%99%C5%BCenie_procentowe_1.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/10/#findComment-731689
Udostępnij na innych stronach

 

Teoretycznie powinno być 80 g soli + 920 g wody, ale łatwiej odmierzyć 1 litr, niż te 920 ml, więc w praktyce stosujemy takie proporcje w przybliżeniu wystarczającym dla uzyskania finalnego efektu, czyli 80 g soli + 1000 g (1 litr) wody :D

 

Zadając pytanie źle go sformułowałem chodzi mi ile gram soli musisz dodać do 1000g wody żeby powstał roztwór 8%? Zgodnie z tym co Napisałeś powyżej "w praktyce stosujemy takie proporcje w przybliżeniu ....... 80 g soli + 1000 g" i tak większość osób robi natomiast roztwór solanki nie ma stężenia 8%. . 

 

 

 

Teoretycznie powinno być 80 g soli + 920 g wody,

Nie zrobisz 1000g lub jak Wolisz 1l solanki 8% z powyżej podanych proporcji ponieważ 1kg soli ma objętość ok, 0,7l.

 

W tym przypadku mylisz się, bo decyduje masa, a nie objętość. 

No chyba, że znasz jakieś prawo fizyki, które proporcjom objętości daje pierwszeństwo?  ;) Sam z resztą operujesz najpierw gramami, a dopiero potem piszesz o objętości. Trudno komuś by było zmierzyć objętość 1 kg soli bez dodatkowego wyposażenia (menzurka), co i tak byłoby zafałszowanym wynikiem, bo w soli są puste przestrzenie  :D 

electra swoimi wzorami jak widać też to potwierdziła  :D

Tu z resztą chodziło tylko o to, by "świeży" czytelnik ślepo wierzący w mądrość Forum nie zastosował proporcji 0,8 kg soli na 1 l wody (!!) :blush:   :facepalm:

 

[Dodano: 11 lis 2021 - 11:51]

Temat był poruszany. Na forum przyjęła się "uproszczona" wersja obliczania stężenia jako bardziej przyjazna.

Też o tym wspomniałem  :)

Edytowane przez siwydymek

Nie po to człowiek żyje, żeby pracować, lecz po to pracuje, żeby żyć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/10/#findComment-731697
Udostępnij na innych stronach

"Tu z resztą chodziło tylko o to, by "świeży" czytelnik ślepo wierzący w mądrość Forum nie zastosował proporcji 0,8 kg soli na 1 l wody"

 

No zastosuje i się nic złego nie stanie. Jak wyroby wyjdą zbyt mało słone na drugi raz da trochę więcej soli.

 

Wysłane z mojego M2103K19G przy użyciu Tapatalka

Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie

 

601-167-051 czynne całą dobę ;)

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/10/#findComment-731768
Udostępnij na innych stronach

"Tu z resztą chodziło tylko o to, by "świeży" czytelnik ślepo wierzący w mądrość Forum nie zastosował proporcji 0,8 kg soli na 1 l wody"

 

No zastosuje i się nic złego nie stanie. Jak wyroby wyjdą zbyt mało słone na drugi raz da trochę więcej soli.

 

Wysłane z mojego M2103K19G przy użyciu Tapatalka

 

Miki, przeczytaj jeszcze raz ile jest soli a ile wody. Takiej ilości soli nawet nie rozpuścisz w 1 litrze wody  :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/10/#findComment-731791
Udostępnij na innych stronach

Miki, przeczytaj jeszcze raz ile jest soli a ile wody. Takiej ilości soli nawet nie rozpuścisz w 1 litrze wody  :D

 

:clap:  :D

Teraz kolejny raz widać, jak trzeba być uważnym  w pisaniu przepisów i jak łatwo jest ...przesolić "zawodowcom", a co dopiero mówić o "świeżakach".

Edytowane przez siwydymek

Nie po to człowiek żyje, żeby pracować, lecz po to pracuje, żeby żyć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/10/#findComment-731822
Udostępnij na innych stronach

Fucktycznie ;)

 

Wysłane z mojego M2103K19G przy użyciu Tapatalka

Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie

 

601-167-051 czynne całą dobę ;)

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/10/#findComment-731829
Udostępnij na innych stronach

Do Halusi

Pierwsze moje wędzonki, na ogół ok. Suszenie 50C przez 2 godziny, później wędzenie 2,5 godz. Część podpiekana w wędzarni do 68C a część parzona w wodzie tak jak pisałaś tak zrobiłem wszystko dobre. Różnicy między podpiekaniem i tymi z wody w zasadzie nie ma te z wody może trochę delikatniejsze, a te podpiekane mają może więcej aromatu. Peklowałem 4 dni jedne na mokro drugie na sucho. Dziękuje za porady

post-109484-0-91701100-1636889496_thumb.jpg

post-109484-0-50496900-1636889567_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/10/#findComment-732218
Udostępnij na innych stronach

  • 8 miesięcy temu...

witam wszystkich

mam zapytanie odnośnie przygotowania boczków.

1.

przygotowujemy ze skórą, czy skórę należy odciąć

2.

chciał bym przygotować dwie wersje jedną według Halusi peklowanie na mokro 5 dni 80g/1 kg peklosoli, drugi sposób to sverige gdzie najpierw boczek jest parzony i tu pytanie ile dać soli bo w przepisie jest szklanka i zwykłej soli kłodawskiej było w poście 350 a gruboziarnistej 240. Chciał bym ostatecznie wiedzieć ile dodać.

3.

Która wersja -wykonanie da boczek zwarty taki jak na poniższym

post-75873-0-30261000-1660135340_thumb.jpg

 

a nie taki 

 

post-75873-0-46443400-1660135433_thumb.jpg

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/10/#findComment-781797
Udostępnij na innych stronach

 

 

jedną według Halusi peklowanie na mokro 5 dni 80g/1 kg peklosoli,

Coś tu nie pasuje  :cry:   chyba miało być 80g na litr  wody . 

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/10/#findComment-781859
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.