Wilq1x Opublikowano 3 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #226 Opublikowano 3 Kwietnia 2021 Skóra jednak nadal twarda. Kończę proces. Nie będę zwiększał temperatury powyżej 80 st. C, bo boczek będzie suchy. Widać dla skóry potrzebna wyższa temperatura parzenia, ale zastanawia mnie jedno - w sklepie żona kupiła boczek wędzony parzony z miękką skórą...[Dodano: 03 kwi 2021 - 15:32] Może i zdrowiej ,ale w warunkach domowych niewykonalneTo jedynie można zmniejszyć ilość peklosoli dodając sól kamienną bez E536Na opakowaniu azotynu sodu jest taki przepis;Przygotowanie mieszanki peklującej: Do jednego kilograma soli warzonej dawkujemy 23g saletry potasowej oraz 40-80g cukru i dokładnie mieszamy, następnie rozpuszczamy 3 gramy azotynu sodu w jak najmniejszej ilości wody i skrapiamy wcześniej przygotowaną mieszankę soli z saletrą i ponownie dokładnie mieszamy, nie zaleca się dawkowania azotynu sodu w postaci suchej. Tak przygotowaną mieszanką możemy peklować na sucho lub rozpuścić w 10 l wody. Kiedyś na Forum WB czytałem, że ktoś peklował mięso sokiem z selera. Nie umiem tego znaleźć, ale może to krok w dobrym kierunku, wszak azotyny i azotany to trucizna. Trucizna niszcząca inną truciznę Clostridium botulinum. Może jest nadzieja w soku z selera, może są jakieś badania w tym temacie? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/10/#findComment-702602 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mazda57 Opublikowano 9 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij #227 Opublikowano 9 Listopada 2021 Witam chciałem się serdecznie przywitać pasjonatów wędzenia na tym forum, dopiero zaczynam swoją przygodę z wędzeniem. Mam wędzarnię Thermowind. No boczki Halusi zrobiły furorę na forum, więc mam pytanie do pani Halusi. Mam 2,5 kg mięsa tz boczek, trochę schabu i dwie ligawki wieprzowe no chciałbym zapeklować to na sucho ile peklosoli, przyprawy rozumiem według uznania, a czosnek musi być granulowany, a dlaczego nie świeży. Czy po peklowaniu 5 dni umyć mięso, albo otrzepać z przypraw. Jak długo wędzić? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/10/#findComment-731359 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 9 Listopada 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #228 Opublikowano 9 Listopada 2021 mam pytanie do pani Halusi. Mam 2,5 kg mięsa tz boczek, trochę schabu i dwie ligawki wieprzowe no chciałbym zapeklować to na sucho ile peklosoli, przyprawy rozumiem według uznania, a czosnek musi być granulowany, a dlaczego nie świeży. Witam serdecznie. Jeśli chodzi o peklowanie , to na sucho pekluję tylko boczek, wszystkie inne gatunki mięsa tylko i wyłącznie na mokro.Jeśli chodzi o czosnek to świeżym możesz natrzeć po okresie peklowania bez względu czy to będzie peklowanie na sucho czy mokro. Czosnek i inne przyprawy mogą się przyczynić do zepsucia się zalewy czyli może skisnąć. Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/10/#findComment-731436 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mazda57 Opublikowano 10 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij #229 Opublikowano 10 Listopada 2021 Dziękuje za odpowiedź No więc że dopiero zaczynam podzieliłem mięso na dwa sposoby peklowanie na mokro i sucho. Co będzie później lepiej smakowało. Czy mogę to wędzić wszystko razem? Na sucho dałem 30g peklosoli na 1kg a na mokro 30 dkg na 3 litry wody na 2,5 kg mięsa tak to zrozumiałem na początku twojego opisu wędzenie na mokro. Że są to małe kawałki zapeklowałem w wtorek w sobotę chcę wędzić. Czy dobrze?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/10/#findComment-731561 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 10 Listopada 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #230 Opublikowano 10 Listopada 2021 (edytowane) Ja to przeliczam inaczej. Przygotowuje zalewę o stężeniu 8% ( 0.8 kg peklosoli na litr wody ). Przyjmuję 0.5 litra na każdy kg mięsa.Z tej zalewy biorę na każdy kawałek mięsa 10% jego wagi , czyli na 1 kg 100ml zalewy do nastrzyku.Jeśli czytałeś mój post od początku, nieco niżej była korekta to pierwszego mojego wpisu.https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-wędzony/?p=130059 Edytowane 10 Listopada 2021 przez @halusia@ Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/10/#findComment-731573 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mazda57 Opublikowano 10 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij #231 Opublikowano 10 Listopada 2021 Dziękuje oczywiście że czytałem nawet parę razy z żoną i tak to chyba zrobiliśmy. Temperatury wędzenia czyli osuszanie około 30C wędzenie 50C przez około 5 godzin i podpiekanie 90C przez 45 minut. Czy na coś jeszcze zwrócić uwagę?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/10/#findComment-731579 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwydymek Opublikowano 10 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij #232 Opublikowano 10 Listopada 2021 Ja to przeliczam inaczej. Przygotowuje zalewę o stężeniu 8% ( 0.8 kg peklosoli na litr wody ). Czy 8%, to aby na pewno 0,8 kg = 80 dkg peklosoli na litr wody? Cytuj Nie po to człowiek żyje, żeby pracować, lecz po to pracuje, żeby żyć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/10/#findComment-731586 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 10 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij #233 Opublikowano 10 Listopada 2021 (edytowane) Czy 8%, to aby na pewno 0,8 kg = 80 dkg peklosoli na litr wody? za bystrość Kol. Halusia edytuje post wstawiając (0) i po sprawie. Tak z czystej ciekawości zapytam Ciebie czy 8% roztwór solanki to : 1l wody + 80 g soli ? Edytowane 10 Listopada 2021 przez Grzewlod Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/10/#findComment-731603 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 10 Listopada 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #234 Opublikowano 10 Listopada 2021 (edytowane) Oczywiście miało być na 10 litrów wody. Przepraszam za wprowadzenie w błąd. Proszę Moderatora o naniesienie poprawki. Jeszcze się usprawiedliwię, nie lubie pisać z tel.[Dodano: 10 lis 2021 - 20:15] Temperatury wędzenia czyli osuszanie około 30C wędzenie 50C przez około 5 godzin i podpiekanie 90C przez 45 minut. Czy na coś jeszcze zwrócić uwagę? Samo wędzenie po osuszaniu proponuję w temp 50-55 stopni do uzyskania odpowiedniego koloru, nie robimy tego na czas.Uwędzony wsad należy poddać obróbce cieplnej czyli można zrobić w wędzarni, podnosząc temp do 80-90 stopni i podpiekać do odpowiedniej temp czyli 68 stopni w środku. Boczek podpiekam nieco dłużej bo lubimy bardziej miękki czyli do 70 stopni .Drugą opcją obróbki to parzenie, woda w temp 75 stopni do wyżej podanej temp wewnątrz. Jeszcze dwa zdania odnośnie wędzenia.Zapeklowane mięso należy powiesić na kiju celem osuszenia.Dobrze jest powiesić na 2-3 godziny w temp pokojowej.Dalsze osuszanie już w wygrzanej wędzarni 40-45 stopnie. Ja to robię przy uchylonych drzwiach do momentu kiedy wyrówna się temp mięsa.Na dotyk powinno być ciepłe i suche. Należy również zwrócić uwagę na swobodny przepływ dymu.Mam nadzieję , że doskonale sobie poradzisz.Życzę powodzenia.Pozdrawiam. Edytowane 10 Listopada 2021 przez @halusia@ Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/10/#findComment-731609 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwydymek Opublikowano 10 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij #235 Opublikowano 10 Listopada 2021 (edytowane) Czy 8%, to aby na pewno 0,8 kg = 80 dkg peklosoli na litr wody? za bystrość Kol. Halusia edytuje post wstawiając (0) i po sprawie. Tak z czystej ciekawości zapytam Ciebie czy 8% roztwór solanki to : 1l wody + 80 g soli ? Teoretycznie powinno być 80 g soli + 920 g wody, ale łatwiej odmierzyć 1 litr, niż te 920 ml, więc w praktyce stosujemy takie proporcjew przybliżeniu wystarczającym dla uzyskania finalnego efektu, czyli 80 g soli + 1000 g (1 litr) wody Już nieraz tu było to "wałkowane".(rozumiem, że to jakiś egzamin? ) Edytowane 10 Listopada 2021 przez siwydymek Cytuj Nie po to człowiek żyje, żeby pracować, lecz po to pracuje, żeby żyć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/10/#findComment-731621 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 10 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij #236 Opublikowano 10 Listopada 2021 (edytowane) Prosta kalkulacja roztwór 8 procent to 8 gr soli i woda do 100 ml.Można łatwo pomnożyć do potrzebnej ilości solanki.Wsyp sól do miarki i dolej wody. Edytowane 10 Listopada 2021 przez quadro555 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/10/#findComment-731629 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MlKl Opublikowano 10 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij #237 Opublikowano 10 Listopada 2021 Jeszcze prościej: naczynie na wagę, sypiesz 8 g soli i dolewasz wody aż waga pokaże kilogram. Wysłane z mojego M2103K19G przy użyciu Tapatalka Cytuj Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie 601-167-051 czynne całą dobę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/10/#findComment-731636 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 10 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij #238 Opublikowano 10 Listopada 2021 (edytowane) Teoretycznie powinno być 80 g soli + 920 g wody, ale łatwiej odmierzyć 1 litr, niż te 920 ml, więc w praktyce stosujemy takie proporcje w przybliżeniu wystarczającym dla uzyskania finalnego efektu, czyli 80 g soli + 1000 g (1 litr) wody Zadając pytanie źle go sformułowałem chodzi mi ile gram soli musisz dodać do 1000g wody żeby powstał roztwór 8%? Zgodnie z tym co Napisałeś powyżej "w praktyce stosujemy takie proporcje w przybliżeniu ....... 80 g soli + 1000 g" i tak większość osób robi natomiast roztwór solanki nie ma stężenia 8%. . Teoretycznie powinno być 80 g soli + 920 g wody,Nie zrobisz 1000g lub jak Wolisz 1l solanki 8% z powyżej podanych proporcji ponieważ 1kg soli ma objętość ok, 0,7l. Edytowane 10 Listopada 2021 przez Grzewlod Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/10/#findComment-731643 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 11 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij #239 Opublikowano 11 Listopada 2021 Oj dzielicie włos na 6 , czy solanka bedzie miała 7,9 czy 8,1% to już niewielka różnica Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/10/#findComment-731656 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 11 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij #240 Opublikowano 11 Listopada 2021 Temat był poruszany. Na forum przyjęła się "uproszczona" wersja obliczania stężenia jako bardziej przyjazna. Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/10/#findComment-731657 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 11 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij #241 Opublikowano 11 Listopada 2021 Procenty to chyba w podstawowace byly Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/10/#findComment-731689 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwydymek Opublikowano 11 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij #242 Opublikowano 11 Listopada 2021 (edytowane) Teoretycznie powinno być 80 g soli + 920 g wody, ale łatwiej odmierzyć 1 litr, niż te 920 ml, więc w praktyce stosujemy takie proporcje w przybliżeniu wystarczającym dla uzyskania finalnego efektu, czyli 80 g soli + 1000 g (1 litr) wody Zadając pytanie źle go sformułowałem chodzi mi ile gram soli musisz dodać do 1000g wody żeby powstał roztwór 8%? Zgodnie z tym co Napisałeś powyżej "w praktyce stosujemy takie proporcje w przybliżeniu ....... 80 g soli + 1000 g" i tak większość osób robi natomiast roztwór solanki nie ma stężenia 8%. . Teoretycznie powinno być 80 g soli + 920 g wody,Nie zrobisz 1000g lub jak Wolisz 1l solanki 8% z powyżej podanych proporcji ponieważ 1kg soli ma objętość ok, 0,7l. W tym przypadku mylisz się, bo decyduje masa, a nie objętość. No chyba, że znasz jakieś prawo fizyki, które proporcjom objętości daje pierwszeństwo? Sam z resztą operujesz najpierw gramami, a dopiero potem piszesz o objętości. Trudno komuś by było zmierzyć objętość 1 kg soli bez dodatkowego wyposażenia (menzurka), co i tak byłoby zafałszowanym wynikiem, bo w soli są puste przestrzenie electra swoimi wzorami jak widać też to potwierdziła Tu z resztą chodziło tylko o to, by "świeży" czytelnik ślepo wierzący w mądrość Forum nie zastosował proporcji 0,8 kg soli na 1 l wody (!!) [Dodano: 11 lis 2021 - 11:51]Temat był poruszany. Na forum przyjęła się "uproszczona" wersja obliczania stężenia jako bardziej przyjazna.Też o tym wspomniałem Edytowane 11 Listopada 2021 przez siwydymek Cytuj Nie po to człowiek żyje, żeby pracować, lecz po to pracuje, żeby żyć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/10/#findComment-731697 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MlKl Opublikowano 11 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij #243 Opublikowano 11 Listopada 2021 "Tu z resztą chodziło tylko o to, by "świeży" czytelnik ślepo wierzący w mądrość Forum nie zastosował proporcji 0,8 kg soli na 1 l wody" No zastosuje i się nic złego nie stanie. Jak wyroby wyjdą zbyt mało słone na drugi raz da trochę więcej soli. Wysłane z mojego M2103K19G przy użyciu Tapatalka Cytuj Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie 601-167-051 czynne całą dobę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/10/#findComment-731768 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grim_reefer Opublikowano 11 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij #244 Opublikowano 11 Listopada 2021 "Tu z resztą chodziło tylko o to, by "świeży" czytelnik ślepo wierzący w mądrość Forum nie zastosował proporcji 0,8 kg soli na 1 l wody" No zastosuje i się nic złego nie stanie. Jak wyroby wyjdą zbyt mało słone na drugi raz da trochę więcej soli. Wysłane z mojego M2103K19G przy użyciu Tapatalka Miki, przeczytaj jeszcze raz ile jest soli a ile wody. Takiej ilości soli nawet nie rozpuścisz w 1 litrze wody Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/10/#findComment-731791 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwydymek Opublikowano 11 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij #245 Opublikowano 11 Listopada 2021 (edytowane) Miki, przeczytaj jeszcze raz ile jest soli a ile wody. Takiej ilości soli nawet nie rozpuścisz w 1 litrze wody Teraz kolejny raz widać, jak trzeba być uważnym w pisaniu przepisów i jak łatwo jest ...przesolić "zawodowcom", a co dopiero mówić o "świeżakach". Edytowane 11 Listopada 2021 przez siwydymek Cytuj Nie po to człowiek żyje, żeby pracować, lecz po to pracuje, żeby żyć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/10/#findComment-731822 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MlKl Opublikowano 12 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij #246 Opublikowano 12 Listopada 2021 Fucktycznie Wysłane z mojego M2103K19G przy użyciu Tapatalka Cytuj Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie 601-167-051 czynne całą dobę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/10/#findComment-731829 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mazda57 Opublikowano 14 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij #247 Opublikowano 14 Listopada 2021 Do HalusiPierwsze moje wędzonki, na ogół ok. Suszenie 50C przez 2 godziny, później wędzenie 2,5 godz. Część podpiekana w wędzarni do 68C a część parzona w wodzie tak jak pisałaś tak zrobiłem wszystko dobre. Różnicy między podpiekaniem i tymi z wody w zasadzie nie ma te z wody może trochę delikatniejsze, a te podpiekane mają może więcej aromatu. Peklowałem 4 dni jedne na mokro drugie na sucho. Dziękuje za porady Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/10/#findComment-732218 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 14 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij #248 Opublikowano 14 Listopada 2021 te z wody może trochę delikatniejsze, a te podpiekane mają może więcej aromatu Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/10/#findComment-732250 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Switala18 Opublikowano 10 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij #249 Opublikowano 10 Sierpnia 2022 witam wszystkichmam zapytanie odnośnie przygotowania boczków.1.przygotowujemy ze skórą, czy skórę należy odciąć2.chciał bym przygotować dwie wersje jedną według Halusi peklowanie na mokro 5 dni 80g/1 kg peklosoli, drugi sposób to sverige gdzie najpierw boczek jest parzony i tu pytanie ile dać soli bo w przepisie jest szklanka i zwykłej soli kłodawskiej było w poście 350 a gruboziarnistej 240. Chciał bym ostatecznie wiedzieć ile dodać.3.Która wersja -wykonanie da boczek zwarty taki jak na poniższym a nie taki Cytuj Moja wędzarnia https://youtu.be/7B4q8_AgqA4 Mój kanał na YouTube https://www.youtube.com/channel/UCpXo78oYFA4hsBwVAJwuw2w Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/10/#findComment-781797 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 10 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij #250 Opublikowano 10 Sierpnia 2022 jedną według Halusi peklowanie na mokro 5 dni 80g/1 kg peklosoli, Coś tu nie pasuje chyba miało być 80g na litr wody . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/10/#findComment-781859 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.