Mazda57 Opublikowano 9 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij #226 Opublikowano 9 Listopada 2021 Witam chciałem się serdecznie przywitać pasjonatów wędzenia na tym forum, dopiero zaczynam swoją przygodę z wędzeniem. Mam wędzarnię Thermowind. No boczki Halusi zrobiły furorę na forum, więc mam pytanie do pani Halusi. Mam 2,5 kg mięsa tz boczek, trochę schabu i dwie ligawki wieprzowe no chciałbym zapeklować to na sucho ile peklosoli, przyprawy rozumiem według uznania, a czosnek musi być granulowany, a dlaczego nie świeży. Czy po peklowaniu 5 dni umyć mięso, albo otrzepać z przypraw. Jak długo wędzić? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/10/#findComment-731359 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 9 Listopada 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #227 Opublikowano 9 Listopada 2021 mam pytanie do pani Halusi. Mam 2,5 kg mięsa tz boczek, trochę schabu i dwie ligawki wieprzowe no chciałbym zapeklować to na sucho ile peklosoli, przyprawy rozumiem według uznania, a czosnek musi być granulowany, a dlaczego nie świeży. Witam serdecznie. Jeśli chodzi o peklowanie , to na sucho pekluję tylko boczek, wszystkie inne gatunki mięsa tylko i wyłącznie na mokro.Jeśli chodzi o czosnek to świeżym możesz natrzeć po okresie peklowania bez względu czy to będzie peklowanie na sucho czy mokro. Czosnek i inne przyprawy mogą się przyczynić do zepsucia się zalewy czyli może skisnąć. Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/10/#findComment-731436 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mazda57 Opublikowano 10 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij #228 Opublikowano 10 Listopada 2021 Dziękuje za odpowiedź No więc że dopiero zaczynam podzieliłem mięso na dwa sposoby peklowanie na mokro i sucho. Co będzie później lepiej smakowało. Czy mogę to wędzić wszystko razem? Na sucho dałem 30g peklosoli na 1kg a na mokro 30 dkg na 3 litry wody na 2,5 kg mięsa tak to zrozumiałem na początku twojego opisu wędzenie na mokro. Że są to małe kawałki zapeklowałem w wtorek w sobotę chcę wędzić. Czy dobrze?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/10/#findComment-731561 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 10 Listopada 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #229 Opublikowano 10 Listopada 2021 (edytowane) Ja to przeliczam inaczej. Przygotowuje zalewę o stężeniu 8% ( 0.8 kg peklosoli na litr wody ). Przyjmuję 0.5 litra na każdy kg mięsa.Z tej zalewy biorę na każdy kawałek mięsa 10% jego wagi , czyli na 1 kg 100ml zalewy do nastrzyku.Jeśli czytałeś mój post od początku, nieco niżej była korekta to pierwszego mojego wpisu.https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-wędzony/?p=130059 Edytowane 10 Listopada 2021 przez @halusia@ Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/10/#findComment-731573 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mazda57 Opublikowano 10 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij #230 Opublikowano 10 Listopada 2021 Dziękuje oczywiście że czytałem nawet parę razy z żoną i tak to chyba zrobiliśmy. Temperatury wędzenia czyli osuszanie około 30C wędzenie 50C przez około 5 godzin i podpiekanie 90C przez 45 minut. Czy na coś jeszcze zwrócić uwagę?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/10/#findComment-731579 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwydymek Opublikowano 10 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij #231 Opublikowano 10 Listopada 2021 Ja to przeliczam inaczej. Przygotowuje zalewę o stężeniu 8% ( 0.8 kg peklosoli na litr wody ). Czy 8%, to aby na pewno 0,8 kg = 80 dkg peklosoli na litr wody? Cytuj Nie po to człowiek żyje, żeby pracować, lecz po to pracuje, żeby żyć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/10/#findComment-731586 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 10 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij #232 Opublikowano 10 Listopada 2021 (edytowane) Czy 8%, to aby na pewno 0,8 kg = 80 dkg peklosoli na litr wody? za bystrość Kol. Halusia edytuje post wstawiając (0) i po sprawie. Tak z czystej ciekawości zapytam Ciebie czy 8% roztwór solanki to : 1l wody + 80 g soli ? Edytowane 10 Listopada 2021 przez Grzewlod Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/10/#findComment-731603 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 10 Listopada 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #233 Opublikowano 10 Listopada 2021 (edytowane) Oczywiście miało być na 10 litrów wody. Przepraszam za wprowadzenie w błąd. Proszę Moderatora o naniesienie poprawki. Jeszcze się usprawiedliwię, nie lubie pisać z tel.[Dodano: 10 lis 2021 - 20:15] Temperatury wędzenia czyli osuszanie około 30C wędzenie 50C przez około 5 godzin i podpiekanie 90C przez 45 minut. Czy na coś jeszcze zwrócić uwagę? Samo wędzenie po osuszaniu proponuję w temp 50-55 stopni do uzyskania odpowiedniego koloru, nie robimy tego na czas.Uwędzony wsad należy poddać obróbce cieplnej czyli można zrobić w wędzarni, podnosząc temp do 80-90 stopni i podpiekać do odpowiedniej temp czyli 68 stopni w środku. Boczek podpiekam nieco dłużej bo lubimy bardziej miękki czyli do 70 stopni .Drugą opcją obróbki to parzenie, woda w temp 75 stopni do wyżej podanej temp wewnątrz. Jeszcze dwa zdania odnośnie wędzenia.Zapeklowane mięso należy powiesić na kiju celem osuszenia.Dobrze jest powiesić na 2-3 godziny w temp pokojowej.Dalsze osuszanie już w wygrzanej wędzarni 40-45 stopnie. Ja to robię przy uchylonych drzwiach do momentu kiedy wyrówna się temp mięsa.Na dotyk powinno być ciepłe i suche. Należy również zwrócić uwagę na swobodny przepływ dymu.Mam nadzieję , że doskonale sobie poradzisz.Życzę powodzenia.Pozdrawiam. Edytowane 10 Listopada 2021 przez @halusia@ Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/10/#findComment-731609 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwydymek Opublikowano 10 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij #234 Opublikowano 10 Listopada 2021 (edytowane) Czy 8%, to aby na pewno 0,8 kg = 80 dkg peklosoli na litr wody? za bystrość Kol. Halusia edytuje post wstawiając (0) i po sprawie. Tak z czystej ciekawości zapytam Ciebie czy 8% roztwór solanki to : 1l wody + 80 g soli ? Teoretycznie powinno być 80 g soli + 920 g wody, ale łatwiej odmierzyć 1 litr, niż te 920 ml, więc w praktyce stosujemy takie proporcjew przybliżeniu wystarczającym dla uzyskania finalnego efektu, czyli 80 g soli + 1000 g (1 litr) wody Już nieraz tu było to "wałkowane".(rozumiem, że to jakiś egzamin? ) Edytowane 10 Listopada 2021 przez siwydymek Cytuj Nie po to człowiek żyje, żeby pracować, lecz po to pracuje, żeby żyć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/10/#findComment-731621 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 10 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij #235 Opublikowano 10 Listopada 2021 (edytowane) Prosta kalkulacja roztwór 8 procent to 8 gr soli i woda do 100 ml.Można łatwo pomnożyć do potrzebnej ilości solanki.Wsyp sól do miarki i dolej wody. Edytowane 10 Listopada 2021 przez quadro555 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/10/#findComment-731629 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MlKl Opublikowano 10 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij #236 Opublikowano 10 Listopada 2021 Jeszcze prościej: naczynie na wagę, sypiesz 8 g soli i dolewasz wody aż waga pokaże kilogram. Wysłane z mojego M2103K19G przy użyciu Tapatalka Cytuj Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie 601-167-051 czynne całą dobę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/10/#findComment-731636 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 10 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij #237 Opublikowano 10 Listopada 2021 (edytowane) Teoretycznie powinno być 80 g soli + 920 g wody, ale łatwiej odmierzyć 1 litr, niż te 920 ml, więc w praktyce stosujemy takie proporcje w przybliżeniu wystarczającym dla uzyskania finalnego efektu, czyli 80 g soli + 1000 g (1 litr) wody Zadając pytanie źle go sformułowałem chodzi mi ile gram soli musisz dodać do 1000g wody żeby powstał roztwór 8%? Zgodnie z tym co Napisałeś powyżej "w praktyce stosujemy takie proporcje w przybliżeniu ....... 80 g soli + 1000 g" i tak większość osób robi natomiast roztwór solanki nie ma stężenia 8%. . Teoretycznie powinno być 80 g soli + 920 g wody,Nie zrobisz 1000g lub jak Wolisz 1l solanki 8% z powyżej podanych proporcji ponieważ 1kg soli ma objętość ok, 0,7l. Edytowane 10 Listopada 2021 przez Grzewlod Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/10/#findComment-731643 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 11 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij #238 Opublikowano 11 Listopada 2021 Oj dzielicie włos na 6 , czy solanka bedzie miała 7,9 czy 8,1% to już niewielka różnica Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/10/#findComment-731656 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 11 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij #239 Opublikowano 11 Listopada 2021 Temat był poruszany. Na forum przyjęła się "uproszczona" wersja obliczania stężenia jako bardziej przyjazna. Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/10/#findComment-731657 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 11 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij #240 Opublikowano 11 Listopada 2021 Procenty to chyba w podstawowace byly Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/10/#findComment-731689 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwydymek Opublikowano 11 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij #241 Opublikowano 11 Listopada 2021 (edytowane) Teoretycznie powinno być 80 g soli + 920 g wody, ale łatwiej odmierzyć 1 litr, niż te 920 ml, więc w praktyce stosujemy takie proporcje w przybliżeniu wystarczającym dla uzyskania finalnego efektu, czyli 80 g soli + 1000 g (1 litr) wody Zadając pytanie źle go sformułowałem chodzi mi ile gram soli musisz dodać do 1000g wody żeby powstał roztwór 8%? Zgodnie z tym co Napisałeś powyżej "w praktyce stosujemy takie proporcje w przybliżeniu ....... 80 g soli + 1000 g" i tak większość osób robi natomiast roztwór solanki nie ma stężenia 8%. . Teoretycznie powinno być 80 g soli + 920 g wody,Nie zrobisz 1000g lub jak Wolisz 1l solanki 8% z powyżej podanych proporcji ponieważ 1kg soli ma objętość ok, 0,7l. W tym przypadku mylisz się, bo decyduje masa, a nie objętość. No chyba, że znasz jakieś prawo fizyki, które proporcjom objętości daje pierwszeństwo? Sam z resztą operujesz najpierw gramami, a dopiero potem piszesz o objętości. Trudno komuś by było zmierzyć objętość 1 kg soli bez dodatkowego wyposażenia (menzurka), co i tak byłoby zafałszowanym wynikiem, bo w soli są puste przestrzenie electra swoimi wzorami jak widać też to potwierdziła Tu z resztą chodziło tylko o to, by "świeży" czytelnik ślepo wierzący w mądrość Forum nie zastosował proporcji 0,8 kg soli na 1 l wody (!!) [Dodano: 11 lis 2021 - 11:51]Temat był poruszany. Na forum przyjęła się "uproszczona" wersja obliczania stężenia jako bardziej przyjazna.Też o tym wspomniałem Edytowane 11 Listopada 2021 przez siwydymek Cytuj Nie po to człowiek żyje, żeby pracować, lecz po to pracuje, żeby żyć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/10/#findComment-731697 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MlKl Opublikowano 11 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij #242 Opublikowano 11 Listopada 2021 "Tu z resztą chodziło tylko o to, by "świeży" czytelnik ślepo wierzący w mądrość Forum nie zastosował proporcji 0,8 kg soli na 1 l wody" No zastosuje i się nic złego nie stanie. Jak wyroby wyjdą zbyt mało słone na drugi raz da trochę więcej soli. Wysłane z mojego M2103K19G przy użyciu Tapatalka Cytuj Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie 601-167-051 czynne całą dobę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/10/#findComment-731768 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grim_reefer Opublikowano 11 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij #243 Opublikowano 11 Listopada 2021 "Tu z resztą chodziło tylko o to, by "świeży" czytelnik ślepo wierzący w mądrość Forum nie zastosował proporcji 0,8 kg soli na 1 l wody" No zastosuje i się nic złego nie stanie. Jak wyroby wyjdą zbyt mało słone na drugi raz da trochę więcej soli. Wysłane z mojego M2103K19G przy użyciu Tapatalka Miki, przeczytaj jeszcze raz ile jest soli a ile wody. Takiej ilości soli nawet nie rozpuścisz w 1 litrze wody Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/10/#findComment-731791 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwydymek Opublikowano 11 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij #244 Opublikowano 11 Listopada 2021 (edytowane) Miki, przeczytaj jeszcze raz ile jest soli a ile wody. Takiej ilości soli nawet nie rozpuścisz w 1 litrze wody Teraz kolejny raz widać, jak trzeba być uważnym w pisaniu przepisów i jak łatwo jest ...przesolić "zawodowcom", a co dopiero mówić o "świeżakach". Edytowane 11 Listopada 2021 przez siwydymek Cytuj Nie po to człowiek żyje, żeby pracować, lecz po to pracuje, żeby żyć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/10/#findComment-731822 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MlKl Opublikowano 12 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij #245 Opublikowano 12 Listopada 2021 Fucktycznie Wysłane z mojego M2103K19G przy użyciu Tapatalka Cytuj Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie 601-167-051 czynne całą dobę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/10/#findComment-731829 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mazda57 Opublikowano 14 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij #246 Opublikowano 14 Listopada 2021 Do HalusiPierwsze moje wędzonki, na ogół ok. Suszenie 50C przez 2 godziny, później wędzenie 2,5 godz. Część podpiekana w wędzarni do 68C a część parzona w wodzie tak jak pisałaś tak zrobiłem wszystko dobre. Różnicy między podpiekaniem i tymi z wody w zasadzie nie ma te z wody może trochę delikatniejsze, a te podpiekane mają może więcej aromatu. Peklowałem 4 dni jedne na mokro drugie na sucho. Dziękuje za porady Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/10/#findComment-732218 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 14 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij #247 Opublikowano 14 Listopada 2021 te z wody może trochę delikatniejsze, a te podpiekane mają może więcej aromatu Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/10/#findComment-732250 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Switala18 Opublikowano 10 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij #248 Opublikowano 10 Sierpnia 2022 witam wszystkichmam zapytanie odnośnie przygotowania boczków.1.przygotowujemy ze skórą, czy skórę należy odciąć2.chciał bym przygotować dwie wersje jedną według Halusi peklowanie na mokro 5 dni 80g/1 kg peklosoli, drugi sposób to sverige gdzie najpierw boczek jest parzony i tu pytanie ile dać soli bo w przepisie jest szklanka i zwykłej soli kłodawskiej było w poście 350 a gruboziarnistej 240. Chciał bym ostatecznie wiedzieć ile dodać.3.Która wersja -wykonanie da boczek zwarty taki jak na poniższym a nie taki Cytuj Moja wędzarnia https://youtu.be/7B4q8_AgqA4 Mój kanał na YouTube https://www.youtube.com/channel/UCpXo78oYFA4hsBwVAJwuw2w Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/10/#findComment-781797 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 10 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij #249 Opublikowano 10 Sierpnia 2022 jedną według Halusi peklowanie na mokro 5 dni 80g/1 kg peklosoli, Coś tu nie pasuje chyba miało być 80g na litr wody . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/10/#findComment-781859 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwydymek Opublikowano 10 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij #250 Opublikowano 10 Sierpnia 2022 (edytowane) chciał bym przygotować dwie wersje jedną według Halusi peklowanie na mokro 5 dni 80g/1 kg peklosoliA może powinno to brzmieć: ..."na mokro 5 dni, 80 g peklosoli / 1 kg boczku"? ad. 3: co do "zwartości" boczku, to pewnie najwięcej zależy od struktury mięsa, a nie od receptury peklowania. Edytowane 10 Sierpnia 2022 przez siwydymek Cytuj Nie po to człowiek żyje, żeby pracować, lecz po to pracuje, żeby żyć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/10/#findComment-781865 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.