Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam chciałem się serdecznie przywitać pasjonatów wędzenia na tym forum, dopiero zaczynam swoją przygodę z wędzeniem. Mam wędzarnię Thermowind. No boczki Halusi zrobiły furorę na forum, więc mam pytanie do pani Halusi. Mam 2,5 kg mięsa tz boczek, trochę schabu i dwie ligawki wieprzowe no chciałbym zapeklować to na sucho ile peklosoli, przyprawy rozumiem według uznania, a czosnek musi być granulowany, a dlaczego nie świeży. Czy po peklowaniu 5 dni umyć mięso, albo otrzepać z przypraw. Jak długo wędzić? Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/10/#findComment-731359
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 262
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

mam pytanie do pani Halusi. Mam 2,5 kg mięsa tz boczek, trochę schabu i dwie ligawki wieprzowe no chciałbym zapeklować to na sucho ile peklosoli, przyprawy rozumiem według uznania, a czosnek musi być granulowany, a dlaczego nie świeży.
 

 

Witam serdecznie. 

Jeśli chodzi o peklowanie , to na sucho pekluję tylko boczek, wszystkie inne gatunki mięsa tylko i wyłącznie na mokro.

Jeśli chodzi o czosnek to świeżym możesz natrzeć po okresie peklowania bez względu czy to będzie peklowanie na sucho czy mokro. 

Czosnek i inne przyprawy mogą się przyczynić do zepsucia się zalewy czyli może skisnąć.

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/10/#findComment-731436
Udostępnij na innych stronach

Dziękuje za odpowiedź No więc że dopiero zaczynam podzieliłem mięso na dwa sposoby peklowanie na mokro i sucho. Co będzie później lepiej smakowało. Czy mogę to wędzić wszystko razem? Na sucho dałem 30g peklosoli na 1kg a na mokro 30 dkg na 3 litry wody na 2,5 kg mięsa tak to zrozumiałem na początku twojego opisu wędzenie na mokro. Że są to małe kawałki zapeklowałem w wtorek w sobotę chcę wędzić. Czy dobrze?

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/10/#findComment-731561
Udostępnij na innych stronach

Ja to przeliczam inaczej. Przygotowuje zalewę o stężeniu 8% ( 0.8 kg peklosoli na litr wody ).

Przyjmuję 0.5 litra na każdy kg mięsa.

Z tej zalewy biorę na każdy kawałek mięsa 10% jego wagi , czyli na 1 kg 100ml zalewy do nastrzyku.

Jeśli czytałeś mój post od początku, nieco niżej była korekta to pierwszego mojego wpisu.

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-wędzony/?p=130059

Edytowane przez @halusia@

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/10/#findComment-731573
Udostępnij na innych stronach

Dziękuje oczywiście że czytałem nawet parę razy z żoną i tak to chyba zrobiliśmy. Temperatury wędzenia czyli osuszanie około 30C wędzenie 50C przez około 5 godzin i podpiekanie 90C przez 45 minut. Czy na coś jeszcze zwrócić uwagę?

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/10/#findComment-731579
Udostępnij na innych stronach

Ja to przeliczam inaczej. Przygotowuje zalewę o stężeniu 8% ( 0.8 kg peklosoli na litr wody ).

 

Czy 8%, to aby na pewno 0,8 kg = 80 dkg peklosoli na litr wody?

Nie po to człowiek żyje, żeby pracować, lecz po to pracuje, żeby żyć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/10/#findComment-731586
Udostępnij na innych stronach

Czy 8%, to aby na pewno 0,8 kg = 80 dkg peklosoli na litr wody?

:clap: za bystrość Kol. Halusia edytuje post wstawiając (0) i po sprawie. Tak z czystej ciekawości zapytam Ciebie czy 8% roztwór solanki to : 1l wody + 80 g soli ?

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/10/#findComment-731603
Udostępnij na innych stronach

Oczywiście miało być na 10 litrów wody. Przepraszam za wprowadzenie w błąd. Proszę Moderatora o naniesienie poprawki.

Jeszcze się usprawiedliwię, nie lubie pisać z tel.

[Dodano: 10 lis 2021 - 20:15]

 

 

Temperatury wędzenia czyli osuszanie około 30C wędzenie 50C przez około 5 godzin i podpiekanie 90C przez 45 minut. Czy na coś jeszcze zwrócić uwagę?
 

 

Samo wędzenie po osuszaniu proponuję w temp 50-55 stopni do uzyskania odpowiedniego koloru, nie robimy tego na czas.

Uwędzony wsad należy poddać obróbce cieplnej czyli można zrobić w wędzarni, podnosząc temp do 80-90 stopni i podpiekać do odpowiedniej temp czyli 68 stopni w środku. 

Boczek podpiekam nieco dłużej bo lubimy  bardziej miękki czyli do 70 stopni .

Drugą opcją obróbki to parzenie, woda  w temp 75 stopni do wyżej podanej temp wewnątrz.

 

Jeszcze dwa zdania odnośnie wędzenia.

Zapeklowane mięso należy powiesić na kiju celem osuszenia.

Dobrze jest powiesić na 2-3 godziny w temp pokojowej.

Dalsze osuszanie już w wygrzanej wędzarni  40-45 stopnie. Ja to robię przy uchylonych drzwiach do momentu kiedy wyrówna się temp mięsa.

Na dotyk powinno być ciepłe i suche. 

Należy również zwrócić uwagę na swobodny przepływ dymu.

Mam nadzieję , że doskonale sobie poradzisz.

Życzę powodzenia.

Pozdrawiam. 

Edytowane przez @halusia@

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/10/#findComment-731609
Udostępnij na innych stronach

 

Czy 8%, to aby na pewno 0,8 kg = 80 dkg peklosoli na litr wody?

:clap: za bystrość Kol. Halusia edytuje post wstawiając (0) i po sprawie. Tak z czystej ciekawości zapytam Ciebie czy 8% roztwór solanki to : 1l wody + 80 g soli ?

 

Teoretycznie powinno być 80 g soli + 920 g wody, ale łatwiej odmierzyć 1 litr, niż te 920 ml, więc w praktyce stosujemy takie proporcje

w przybliżeniu wystarczającym dla uzyskania finalnego efektu, czyli 80 g soli + 1000 g (1 litr) wody  :D

Już nieraz tu było to "wałkowane".

(rozumiem, że to jakiś egzamin?  ;) )

Edytowane przez siwydymek

Nie po to człowiek żyje, żeby pracować, lecz po to pracuje, żeby żyć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/10/#findComment-731621
Udostępnij na innych stronach

Prosta kalkulacja roztwór 8 procent to 8 gr soli i woda do 100 ml.

Można łatwo pomnożyć do potrzebnej ilości solanki.

Wsyp sól do miarki i dolej wody.

Edytowane przez quadro555
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/10/#findComment-731629
Udostępnij na innych stronach

Jeszcze prościej: naczynie na wagę, sypiesz 8 g soli i dolewasz wody aż waga pokaże kilogram.

 

Wysłane z mojego M2103K19G przy użyciu Tapatalka

Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie

 

601-167-051 czynne całą dobę ;)

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/10/#findComment-731636
Udostępnij na innych stronach

Teoretycznie powinno być 80 g soli + 920 g wody, ale łatwiej odmierzyć 1 litr, niż te 920 ml, więc w praktyce stosujemy takie proporcje w przybliżeniu wystarczającym dla uzyskania finalnego efektu, czyli 80 g soli + 1000 g (1 litr) wody :D

 

Zadając pytanie źle go sformułowałem chodzi mi ile gram soli musisz dodać do 1000g wody żeby powstał roztwór 8%? Zgodnie z tym co Napisałeś powyżej "w praktyce stosujemy takie proporcje w przybliżeniu ....... 80 g soli + 1000 g" i tak większość osób robi natomiast roztwór solanki nie ma stężenia 8%. . 

 

 

 

Teoretycznie powinno być 80 g soli + 920 g wody,

Nie zrobisz 1000g lub jak Wolisz 1l solanki 8% z powyżej podanych proporcji ponieważ 1kg soli ma objętość ok, 0,7l.

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/10/#findComment-731643
Udostępnij na innych stronach

Temat był poruszany. Na forum przyjęła się "uproszczona" wersja obliczania stężenia jako bardziej przyjazna.
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/10/#findComment-731657
Udostępnij na innych stronach

Procenty to chyba w podstawowace byly  :) st%C4%99%C5%BCenie_procentowe_1.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/10/#findComment-731689
Udostępnij na innych stronach

 

Teoretycznie powinno być 80 g soli + 920 g wody, ale łatwiej odmierzyć 1 litr, niż te 920 ml, więc w praktyce stosujemy takie proporcje w przybliżeniu wystarczającym dla uzyskania finalnego efektu, czyli 80 g soli + 1000 g (1 litr) wody :D

 

Zadając pytanie źle go sformułowałem chodzi mi ile gram soli musisz dodać do 1000g wody żeby powstał roztwór 8%? Zgodnie z tym co Napisałeś powyżej "w praktyce stosujemy takie proporcje w przybliżeniu ....... 80 g soli + 1000 g" i tak większość osób robi natomiast roztwór solanki nie ma stężenia 8%. . 

 

 

 

Teoretycznie powinno być 80 g soli + 920 g wody,

Nie zrobisz 1000g lub jak Wolisz 1l solanki 8% z powyżej podanych proporcji ponieważ 1kg soli ma objętość ok, 0,7l.

 

W tym przypadku mylisz się, bo decyduje masa, a nie objętość. 

No chyba, że znasz jakieś prawo fizyki, które proporcjom objętości daje pierwszeństwo?  ;) Sam z resztą operujesz najpierw gramami, a dopiero potem piszesz o objętości. Trudno komuś by było zmierzyć objętość 1 kg soli bez dodatkowego wyposażenia (menzurka), co i tak byłoby zafałszowanym wynikiem, bo w soli są puste przestrzenie  :D 

electra swoimi wzorami jak widać też to potwierdziła  :D

Tu z resztą chodziło tylko o to, by "świeży" czytelnik ślepo wierzący w mądrość Forum nie zastosował proporcji 0,8 kg soli na 1 l wody (!!) :blush:   :facepalm:

 

[Dodano: 11 lis 2021 - 11:51]

Temat był poruszany. Na forum przyjęła się "uproszczona" wersja obliczania stężenia jako bardziej przyjazna.

Też o tym wspomniałem  :)

Edytowane przez siwydymek

Nie po to człowiek żyje, żeby pracować, lecz po to pracuje, żeby żyć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/10/#findComment-731697
Udostępnij na innych stronach

"Tu z resztą chodziło tylko o to, by "świeży" czytelnik ślepo wierzący w mądrość Forum nie zastosował proporcji 0,8 kg soli na 1 l wody"

 

No zastosuje i się nic złego nie stanie. Jak wyroby wyjdą zbyt mało słone na drugi raz da trochę więcej soli.

 

Wysłane z mojego M2103K19G przy użyciu Tapatalka

Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie

 

601-167-051 czynne całą dobę ;)

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/10/#findComment-731768
Udostępnij na innych stronach

"Tu z resztą chodziło tylko o to, by "świeży" czytelnik ślepo wierzący w mądrość Forum nie zastosował proporcji 0,8 kg soli na 1 l wody"

 

No zastosuje i się nic złego nie stanie. Jak wyroby wyjdą zbyt mało słone na drugi raz da trochę więcej soli.

 

Wysłane z mojego M2103K19G przy użyciu Tapatalka

 

Miki, przeczytaj jeszcze raz ile jest soli a ile wody. Takiej ilości soli nawet nie rozpuścisz w 1 litrze wody  :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/10/#findComment-731791
Udostępnij na innych stronach

Miki, przeczytaj jeszcze raz ile jest soli a ile wody. Takiej ilości soli nawet nie rozpuścisz w 1 litrze wody  :D

 

:clap:  :D

Teraz kolejny raz widać, jak trzeba być uważnym  w pisaniu przepisów i jak łatwo jest ...przesolić "zawodowcom", a co dopiero mówić o "świeżakach".

Edytowane przez siwydymek

Nie po to człowiek żyje, żeby pracować, lecz po to pracuje, żeby żyć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/10/#findComment-731822
Udostępnij na innych stronach

Fucktycznie ;)

 

Wysłane z mojego M2103K19G przy użyciu Tapatalka

Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie

 

601-167-051 czynne całą dobę ;)

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/10/#findComment-731829
Udostępnij na innych stronach

Do Halusi

Pierwsze moje wędzonki, na ogół ok. Suszenie 50C przez 2 godziny, później wędzenie 2,5 godz. Część podpiekana w wędzarni do 68C a część parzona w wodzie tak jak pisałaś tak zrobiłem wszystko dobre. Różnicy między podpiekaniem i tymi z wody w zasadzie nie ma te z wody może trochę delikatniejsze, a te podpiekane mają może więcej aromatu. Peklowałem 4 dni jedne na mokro drugie na sucho. Dziękuje za porady

post-109484-0-91701100-1636889496_thumb.jpg

post-109484-0-50496900-1636889567_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/10/#findComment-732218
Udostępnij na innych stronach

  • 8 miesięcy temu...

witam wszystkich

mam zapytanie odnośnie przygotowania boczków.

1.

przygotowujemy ze skórą, czy skórę należy odciąć

2.

chciał bym przygotować dwie wersje jedną według Halusi peklowanie na mokro 5 dni 80g/1 kg peklosoli, drugi sposób to sverige gdzie najpierw boczek jest parzony i tu pytanie ile dać soli bo w przepisie jest szklanka i zwykłej soli kłodawskiej było w poście 350 a gruboziarnistej 240. Chciał bym ostatecznie wiedzieć ile dodać.

3.

Która wersja -wykonanie da boczek zwarty taki jak na poniższym

post-75873-0-30261000-1660135340_thumb.jpg

 

a nie taki 

 

post-75873-0-46443400-1660135433_thumb.jpg

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/10/#findComment-781797
Udostępnij na innych stronach

 

 

jedną według Halusi peklowanie na mokro 5 dni 80g/1 kg peklosoli,

Coś tu nie pasuje  :cry:   chyba miało być 80g na litr  wody . 

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/10/#findComment-781859
Udostępnij na innych stronach

chciał bym przygotować dwie wersje jedną według Halusi peklowanie na mokro 5 dni 80g/1 kg peklosoli

A może powinno to brzmieć: ..."na mokro 5 dni, 80 g peklosoli / 1 kg boczku"?  ;)

ad. 3: co do "zwartości" boczku, to pewnie najwięcej zależy od struktury mięsa, a nie od receptury peklowania.

Edytowane przez siwydymek

Nie po to człowiek żyje, żeby pracować, lecz po to pracuje, żeby żyć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4698-boczek-w%C4%99dzony/page/10/#findComment-781865
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.