Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

@Halusia@ pasztet wyszedł bardzo dobry. Dzięki za przepis. Wcześniej robiłem z innego przepisu i był zawsze suchy.

A tak wygląda przekrój pasztetów. W towarzystwie polędwicy ala parmeńskie.post-43278-0-08020300-1396183011_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4761-pasztet-halusi/page/8/#findComment-343486
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...
Witam wszystkich tu obecnych. Moje pytanie dotyczy przechowywania tego pasztetu? Wyszły mi 2 foremki plus taka mała foremka do biszkoptu. Zastanawiam się jak długo go przechowywać w lodówce i czy jednego nie zapakować próżniowo. Będę wdzięczny za wszelkie podpowiedzi.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4761-pasztet-halusi/page/8/#findComment-362648
Udostępnij na innych stronach

Ja wszystkie nadprogramowe pasztety zamrazam ,nawet nie koniecznie prozniowo.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4761-pasztet-halusi/page/8/#findComment-362650
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ja wszystkie nadprogramowe pasztety zamrazam ,nawet nie koniecznie prozniowo.

 

 

 No i ja też tak....... :D

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4761-pasztet-halusi/page/8/#findComment-362654
Udostępnij na innych stronach

 

 

jaki jest termin do spożycia po rozmrożeniu?

To już musi określić producent :D 

 

 

Zastanawiam się jak długo go przechowywać w lodówce i czy jednego nie zapakować próżniowo

Pasztet jest produktem podrobowym, więc nietrwałym. Jeżeli jest robiony bez konserwantów to jego trwałość zależy od ilości zawartych w nim przetrwalników bakterii.

Nie należy zapominać, że w sezonie letnim w kupowanym mięsie będzie tych bakterii wielokrotnie więcej niż w zimie. Wiele zależy też od temperatury lodówki i całego cyklu chłodniczego, przez który przeszło mięso..

Pakowanie próżniowe pasztetu nie zwiększy jego trwałości a może przyśpieszyć rozwój groźnych beztlenowców (w warunkach lodówkowych).

Najlepiej pozostawić sobie kawałek-porcję na 3-4 dni a resztę zamrozić. 

Kawałki przeznaczone do zamrożenia najlepiej zapakować próżniowo bo nie wysychają i zachowują swoje aromaty.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4761-pasztet-halusi/page/8/#findComment-362668
Udostępnij na innych stronach

Witam wszystkich tu obecnych. Moje pytanie dotyczy przechowywania tego pasztetu? Wyszły mi 2 foremki plus taka mała foremka do biszkoptu. Zastanawiam się jak długo go przechowywać w lodówce i czy jednego nie zapakować próżniowo. Będę wdzięczny za wszelkie podpowiedzi.

 

 

Przechowywanie pasztetu zależy również od pory roku i temp w lodówce jak pisała EAnna. W okresie chłodniejszym pasztet mozna przechowywać w lodówce do tygodnia... przetestowane. Natomiast w okresie letnim 3-4 dni. Nadmiar pasztetu zamroż... a po jego rozrożeniu zjadać jak najszybciej gdyż jest to produkt podrobowy i mniej trwały. 

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4761-pasztet-halusi/page/8/#findComment-362670
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Mój dzisiejszy pasztet ... jeden tradycyjny a drugi ten ciemniejszy z grzybami 

 

post-43626-0-30311700-1414698805_thumb.jpg

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4761-pasztet-halusi/page/8/#findComment-380365
Udostępnij na innych stronach

To ja poczekam do juztra na kawalek na zdjeciu.  :thumbsup:

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4761-pasztet-halusi/page/8/#findComment-380367
Udostępnij na innych stronach

 

 

To ja poczekam do juztra na kawalek na zdjeciu. 
 

Tak tak Aniu... jutro przekrój  :D

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4761-pasztet-halusi/page/8/#findComment-380368
Udostępnij na innych stronach

Dopiero jutro ? 

Może już jest zimny :)

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4761-pasztet-halusi/page/8/#findComment-380369
Udostępnij na innych stronach

Dopiero jutro ?  Może już jest zimny

 

 

No dobra... przekonałeś mnie... chociaż fotki wolę robić za dnia  :D

Aniu.... można jeść  :)

Resztę pasztetu którego nie chciałam już zapiekać włożyłam do słoiczków  :)

post-43626-0-58038100-1414700725_thumb.jpg

post-43626-0-65113000-1414700736_thumb.jpg

post-43626-0-88374200-1414701355.txt

Edytowane przez @halusia@

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4761-pasztet-halusi/page/8/#findComment-380375
Udostępnij na innych stronach

MM taki jak lubię, można smarować :)

Doczekałem się teraz idę klepnąć Pana S i czas spać :)

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4761-pasztet-halusi/page/8/#findComment-380380
Udostępnij na innych stronach

 

 

HAlusia,  wyglada smacznie 
 

Aniu... ja już próbowałam i mogę to potwierdzić  :D

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4761-pasztet-halusi/page/8/#findComment-380385
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Witam wszystkich pozytywnie zakręconych kulinarnie. Jako nowicjusz studiuję forum, aż głowa mi puchnie ......mózg się przegrzewa..

Czytając pasztetowy przepis Koleżanki Halusi i ja postanowiłem go zmajstrować. Jest to mój tzw. pierwszy raz.

Pasztet zrobiłem z :

-0,4 kg filet

-0,4 kg wątróbka

-0,7 kg biały surowy boczek

-grzybki samemu zebrane latem

-7 jajek

-przyprawy podane przez Halusię /bez żurawiny - nie lubię/

W kuchence w zadanej temp. pasztecik był 80 minut. Czas wydłużyłem z uwagi na to, że kilogramowe foremki były napełnione na full. Robiłem też "słoikową", a że pozostało mi trochę mięska to zmajstrowałem pieczeń rzymską /z mięsną wkładką w środku, drugi z jajkiem/ a wygląda to tak

Pasztecik jest przepyszny !!!! W smaku taki puszysty i ..taki aksamitny, smaruje się extra. Natomiast pieczeń jest smaczna, ale ciuteńkę za słona. Na kanapce tego nie czuć. Dzięki za przepis..

Pozdrawiam

Ps. Szukałem na forum przepisu na pieczeń rzymską i nie znalazłem. Posiłkowałem się więc tym:

http://uwagababciagotuje.blogspot.com/2013/11/pieczen-rzymska.html

Pozdrawiam i jeszcze raz dzięki

Edytowane przez Tornado
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4761-pasztet-halusi/page/8/#findComment-389743
Udostępnij na innych stronach

 

 

....... pieczeń jest smaczna, ale ciuteńkę za słona. Na kanapce tego nie czuć. Dzięki za przepis.. Pozdrawiam Ps. Szukałem na forum przepisu na pieczeń rzymską i nie znalazłem. Posiłkowałem się więc tym: http://uwagababciago...en-rzymska.html

 

"3 duże szczypty soli"

 

Może za duże szczypty dałeś ;) - tak właśnie jest ze szczyptami i łyżeczkami ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4761-pasztet-halusi/page/8/#findComment-390435
Udostępnij na innych stronach

Aha jeszcze apropos szukania na forum mi się przypomniało ;)

Tutaj masz całą dyskusję na temat tego wyrobu :

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1334-piecze%C5%84-rzymska-jak-za-komunybprosz%C4%99-o-przepis/?hl=piecze%C5%84+rzymska

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4761-pasztet-halusi/page/8/#findComment-390654
Udostępnij na innych stronach

 

 

pasztetowy przepis Koleżanki Halusi i ja postanowiłem go zmajstrować.

 

Coś mnie sie wydaje patrząc na fotkę, że trochę ziarnisty on jest. :angel:

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4761-pasztet-halusi/page/8/#findComment-390689
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...
Wczorajszy pasztet

 

Pasztety jak zawsze prześlicznej urody.

Fotki również. Czyżby wreszcie nowy, wymarzony aparat ?

Edytowane przez dyzio

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4761-pasztet-halusi/page/8/#findComment-406294
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czyżby wreszcie nowy, wzmarzony aparat ?

 

he he, o to samo miałem zapytać :D

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4761-pasztet-halusi/page/8/#findComment-406295
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.