Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Natomiast można zrobić w zwykłej keksówce z tym że wykładam papierem do pieczenia.

 

A ja jak robię w keksówce to smaruję ją smalcem i obsypuję bułką tartą.

 

 

 

Halinko poniewaz u mnie nie dostane podgardla czy mozna go czyms zastapic = tlusty boczek ?

 

 

Śmiało możesz tylko poszukaj takiego bardziej tłustego bo pasztet powinien być tłusty bo inaczej będzie wiórowaty.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4761-pasztet-halusi/page/13/#findComment-561418
Udostępnij na innych stronach

 

 

Halinko poniewaz u mnie nie dostane podgardla czy mozna go czyms zastapic = tlusty boczek ?..

 

Oczywiście że mozna Donatko mój pierowyby przepis zaiwerał w składzie boczek . :) 

 

 

 

I jeszcze jedno pytanko Twoj pasztet mozna wyjac z foremki w calosci? czy jest raczej z tych bardziej smarownych?

 

Oczywiście że da się wyciągnąć , gęstość pasztetu regulujesz wywarem . :) 

 

 

Halusia -czy ten twój zmodyfikowany jest lepszy od tego z poprzedniego przepisu? [ tam było 30 dkg piersi, 30 dkg watróbki i 50 dkg boczku]

 

Beatko zdecydowanie lepszy, w sumie zmieniłam boczek na podgarle. Ostatni przepis podałam dokładnie tak jak robię, czyli porcje zwiększone porcje .


[Dodano: 31 lip 2017 - 16:14]

 

 

A ja jak robię w keksówce to smaruję ją smalcem i obsypuję bułką tartą.

 

Arkadiusz, każdą blachę wykładam papierem , niestety nie lubię posmaku blachy. No chyba że masz blaszki z nierdzewki to inna bajka.

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4761-pasztet-halusi/page/13/#findComment-561421
Udostępnij na innych stronach

 

 

No chyba że masz blaszki z nierdzewki to inna bajka.

 

Mam teflonowe.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4761-pasztet-halusi/page/13/#findComment-561423
Udostępnij na innych stronach

 

 

Mam teflonowe.

 

To tym bardziej teflonu nie trzeba natłuszczać :) 

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4761-pasztet-halusi/page/13/#findComment-561424
Udostępnij na innych stronach

Ale ja natłuszczam,żeby obsypać bułką .Wtedy pasztet z boków i spodu jest podpieczony bo bułka się lekko podpieka.Ja również na wierzch sypie tartą bułkę i kładę plasterki słonin wtedy mam ładną podpieczona skrórkę również na wierzchu.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4761-pasztet-halusi/page/13/#findComment-561426
Udostępnij na innych stronach

Wobec tego spróbuje z twojego nowego przepisu [dajesz też mniej wątróbki] bo bardzo lubię pasztety.

Gdybym dodała więcej wywaru ,to mogę go również zrobić w słoikach?

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4761-pasztet-halusi/page/13/#findComment-561432
Udostępnij na innych stronach

Dziekuje ..ja tez sypie bulka tarta na wierzchu ,ja pieke taki pasztet jak robila moja babcia i mama ( chociaz to w dalszym ciagu nie to samo ) mamy nie pobije chyba nigdy  :D

My podsmazamy miesa przed duszeniem a watrobke(cieleca) tylko smazymy i juz nie parzymy rosolu ma byc nie wiele tylko tyle zeby wchlonely bulki .

Pasztet z drobiem dopiero na forum poznalam ..my robimy wolowina cielecina i wieprzowina.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4761-pasztet-halusi/page/13/#findComment-561436
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wobec tego spróbuje z twojego nowego przepisu [dajesz też mniej wątróbki] bo bardzo lubię pasztety. Gdybym dodała więcej wywaru ,to mogę go również zrobić w słoikach?

 

Beatko daję 40 dkg , więcej nie trzeba bo wtedy pasztet jest ciemniejszy i wątróbka jest bardzo wyczuwalna, a nie o to chodzi.

Nie musisz dodawać więcej wywaru, kiedy mi nie zmieści się wszystko do foremek wkładam do słoika.. Pasteryzuje godzinę jeden raz i do lodówki po ostygnięciu. Ale taki pasztet długo u mnie nie leży :) 

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4761-pasztet-halusi/page/13/#findComment-561437
Udostępnij na innych stronach

Waldku...podgarle bez skóry bo takie kupuje..gdyby była robię ciach :)

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4761-pasztet-halusi/page/13/#findComment-562269
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...

To nie jest dużo, foremki są niewielki. Jak robić to już.... rodzina się znalazła  :D  :D 

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4761-pasztet-halusi/page/13/#findComment-579178
Udostępnij na innych stronach

 

 

@halusia@, dnia 10 Gru 2017 - 14:18, napisał: Dzisiaj ukręciłam trochę pasztetu... Biedny Andrzej, jak utrzymuje taką figurę?

 

Waldku, Andrzejowi dawkuję  :D  :D  :D 

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4761-pasztet-halusi/page/13/#findComment-579190
Udostępnij na innych stronach

 

 

Chyba, że tak, tym bardziej "biedny", bo ślinianki pracują? Pozdrów Andrzeja.

 

Dziękuję Waldku , przekażę. Pozdrawiamy również  :) 

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4761-pasztet-halusi/page/13/#findComment-579198
Udostępnij na innych stronach

....zrobiłem w wersji z żurawiną i bez - szczęśliwcy (zgadnijcie jacy)chcą jeszcze.......

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4761-pasztet-halusi/page/13/#findComment-579202
Udostępnij na innych stronach

Bez żurawiny .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4761-pasztet-halusi/page/13/#findComment-579205
Udostępnij na innych stronach

 

 

....zrobiłem w wersji z żurawiną i bez - szczęśliwcy (zgadnijcie jacy)chcą jeszcze.......

 

Ja stawiam na tą z żurawiną  :) 

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4761-pasztet-halusi/page/13/#findComment-579209
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.