Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 206
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Pisowską 67

Dziadek nie żartuj, do wyborów jeszcze ho,ho sporo czasu, a wiesz, że mogę na kurs do Andrzeja się zapisać i wtedy zobaczę, czy przy czytaniu pisowskiej dotrzymasz kroku. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5094-zadanie-dla-pocz%C4%85tuj%C4%85cych-i-nie-tylko/page/4/#findComment-160370
Udostępnij na innych stronach

Chęć poznania Dziadka jest większa niż propozycja przepisów na zrobienie dobrej kiełbasy.. :lol:

"Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...
http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5094-zadanie-dla-pocz%C4%85tuj%C4%85cych-i-nie-tylko/page/4/#findComment-160393
Udostępnij na innych stronach

Kiełbaski już uwędzone, zrobiłem trzy rodzaje, przepisy na zwyczajną i bałtycką odegrały dużą rolę w przygotowaniu. Już uwędzone, upieczone, sparzone i podwędzone. Wyglądają jak zwykle, może wieczorem uda się foty wkleić. :cool:
Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5094-zadanie-dla-pocz%C4%85tuj%C4%85cych-i-nie-tylko/page/4/#findComment-160437
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...
Zrobiłem farsz do kiełbaski-jakiej? Podpowiedź-24g peklosoli na kg mięska. :cool:
Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5094-zadanie-dla-pocz%C4%85tuj%C4%85cych-i-nie-tylko/page/4/#findComment-176926
Udostępnij na innych stronach

Zrobiłem farsz do kiełbaski-jakiej? Podpowiedź-24g peklosoli na kg mięska. :cool:

Może na metkę, którą się pochwaliłeś w innym wątku :lol:

"Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5094-zadanie-dla-pocz%C4%85tuj%C4%85cych-i-nie-tylko/page/4/#findComment-176944
Udostępnij na innych stronach

Przy tej ilości peklosoli to pewnie jakaś kiełbaqsa dojrzewająca - stawiam na polską wędzoną lekko zmodyfikowaną :grin: :tongue:
Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5094-zadanie-dla-pocz%C4%85tuj%C4%85cych-i-nie-tylko/page/4/#findComment-176946
Udostępnij na innych stronach

Zrobiłem farsz do kiełbaski-jakiej? Podpowiedź-24g peklosoli na kg mięska. :cool:

A może salami :tongue:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5094-zadanie-dla-pocz%C4%85tuj%C4%85cych-i-nie-tylko/page/4/#findComment-176947
Udostępnij na innych stronach

Stawiam na metkę. :thumbsup:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5094-zadanie-dla-pocz%C4%85tuj%C4%85cych-i-nie-tylko/page/4/#findComment-176949
Udostępnij na innych stronach

Ja też jestem za dojrzewającą -może jakieś chorizo :rolleyes: , bo takie pomarańczowe zabarwienie farszu widzę.

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5094-zadanie-dla-pocz%C4%85tuj%C4%85cych-i-nie-tylko/page/4/#findComment-176959
Udostępnij na innych stronach

Może na metkę,

Tak, namiastka łososiowej, surowiec mocno wychłodzony mielony 2x4mm :cool:

 

Będzie z tego metka-moim skromnym zdanie troszke za słona,

Oj widzę, że metki nie robiłeś, że twierdzisz - za słona, i tak zmniejszyłem ilość peklosoli 0 2g na kg. :cool:

 

Przy tej ilości peklosoli to pewnie jakaś kiełbaqsa dojrzewająca - stawiam na polską wędzoną lekko zmodyfikowaną

Polska sitko 10,13mm, a tu miazga. :cool:

 

 

Ja też jestem za dojrzewającą -może jakieś chorizo

Chorizo- może kiedyś. :grin:

 

Pisu zrobił mielone na niedzielę i

Gonzo-wyrób ten i inne do oceny na zlocie na Warmii, dostępny jak i inne od piątku. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5094-zadanie-dla-pocz%C4%85tuj%C4%85cych-i-nie-tylko/page/4/#findComment-176974
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Będzie kiełbasa:

surowiec:

-wp.kl.II-3,5kg (boczek)

-wp.kl.I- 0,7kg (łopatka)

-wp.kl.III- 0,35kg

-woł.kl.I - 0,35kg

 

Teraz czekam na pomysły na kiełbaskę, jaką da się zrobić z w/w surowca. Proszę tylko o poważne oferty. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5094-zadanie-dla-pocz%C4%85tuj%C4%85cych-i-nie-tylko/page/4/#findComment-182633
Udostępnij na innych stronach

Będzie kiełbasa:

surowiec:

-wp.kl.II-3,5kg (boczek)

-wp.kl.I- 0,7kg (łopatka)

-wp.kl.III- 0,35kg

-woł.kl.I - 0,35kg

 

Skład surowcowy wzmocniłem 1kg indyka kl.I (czy mięso z indyka klasyfikuje się?) pozyskanym z udka. Kiełbaska uwędzona i upieczona przez 2,5 godziny. Teraz stygnie na powietrzu, foty zewnętrzne zrobione. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5094-zadanie-dla-pocz%C4%85tuj%C4%85cych-i-nie-tylko/page/4/#findComment-183027
Udostępnij na innych stronach

  • 5 miesięcy temu...

Dziś zapeklowałem trochę mięska peklosól 17g/kg. Co z tego zrobić?

 

wp.Ikl. 3kg

wp.IIkl. 5kg

wp.IIIkl. 1kg

woł. IIkl. 1kg

 

Tak to wygląda i czekam na propozycję wyrobu, bo już głowy nie mam do kiełbasek. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5094-zadanie-dla-pocz%C4%85tuj%C4%85cych-i-nie-tylko/page/4/#findComment-215106
Udostępnij na innych stronach

'kutruj'' wszystko na parówki...

No nie, Aniu, takie chude?

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5094-zadanie-dla-pocz%C4%85tuj%C4%85cych-i-nie-tylko/page/4/#findComment-215255
Udostępnij na innych stronach

witam mam propozycje wp 1szarpak wp2 siatka 8mm wp3 i wołowina siatka2 dwa razy mielone,do tego pieprz 5g na kg kolendra 2g na kg czosnek 4g na kg sol 18g na kg wszystko wymieszać nabić w osłonki do krakowskiej owędzić w gorącym dymie i zapomnieć o nich na dwa tygodnie a później delektować się smakiem :wink: pozdrawiam
Piter
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5094-zadanie-dla-pocz%C4%85tuj%C4%85cych-i-nie-tylko/page/4/#findComment-215273
Udostępnij na innych stronach

podałem propozycje,robię taka kiełbasę i smak mnie i rodzinie odpowiada.z zawodu jestem kucharzem i lubię mocno doprawione potrawy,jeżeli ktoś lubi delikatniejsze to dawki można zastosować według uznania i będzie ok :tongue:
Piter
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5094-zadanie-dla-pocz%C4%85tuj%C4%85cych-i-nie-tylko/page/4/#findComment-215279
Udostępnij na innych stronach

witam mam propozycje wp 1szarpak wp2 siatka 8mm wp3 i wołowina siatka2 dwa razy mielone,do tego pieprz 5g na kg kolendra 2g na kg czosnek 4g na kg sol 18g na kg wszystko wymieszać nabić w osłonki do krakowskiej owędzić w gorącym dymie i zapomnieć o nich na dwa tygodnie a później delektować się smakiem :wink: pozdrawiam

Piter24 mocny smak też tak lubię :wink:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5094-zadanie-dla-pocz%C4%85tuj%C4%85cych-i-nie-tylko/page/4/#findComment-215295
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.