Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/18/#findComment-456483
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 447
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

  • 2 tygodnie później...

Pora na dziczyznę:post-40431-0-06388900-1448890421_thumb.jpg

post-40431-0-59327400-1448890465_thumb.jpgpost-40431-0-41552500-1448890492_thumb.jpg

 podgardle i szynka do dzikapost-40431-0-34433000-1448890543_thumb.jpg

z braku miejsca dwie miski w użyciu

post-40431-0-10821500-1448890589_thumb.jpg

każdy baton 1250 gr 

post-40431-0-35241700-1448890635_thumb.jpgpost-40431-0-79245400-1448890658_thumb.jpg

wędzenie jak każdą kiełbasę 

post-40431-0-51406600-1448890725_thumb.jpg

post-40431-0-09905300-1448890763_thumb.jpg

 Przyprawy tradycyjne bez super dodatków 

 czosnek, sól, pieprz czarny, troszkę kolendry i ziela angielskiego - szczypta. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/18/#findComment-459503
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

 

 

Troszkę do smaku dziczyzna + wieprzowina.

 

Z fotek to ...... kiełbaska wygląda przednio , ale wędzonki  cieniutko .

 

 

 Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/18/#findComment-472888
Udostępnij na innych stronach

 

 

Z fotek to ...... kiełbaska wygląda przednio , ale wędzonki  cieniutko .
takie weselne zamówienie,  delikatne wędzenie i potem krojone na maszynie w plastry. Kiełbasa pół na pół z sarniną. 
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/18/#findComment-472889
Udostępnij na innych stronach

 

 

Kiełbasa pół na pół z sarniną. 

Daj dokładny przepis  proszę.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/18/#findComment-472902
Udostępnij na innych stronach

Przepis na 21 kg i tyle zrobiłem. 

Sarnina 10 kg

Szynka 3 kg

Łopatka 3 kg

Podgardle 4 kg

Boczek 1 kg

Przyprawy:

Czosnek 6 średnich główek

Pieprz czarny grubo mielony 84 gr

Peklosól  347 gr

Pieprz Cayenne 05 do 1 gr jeżeli lubi się ostrzejsze wędliny. 

Przyprawa kebab - gyros firmy Prymat. ( 1 opakowanie ) 

Sarnina zmielona sitem 5, szynka sito 8, łopatka sito 5 podgardle sito 4

Woda użyta do zmiksowania czosnku 200 gr.

Całość odpowiednio wymieszać, aż nabierze lekkiej kleistości i zostawić na 12 - 14  godzin w chłodnym zaciemnionym miejscu.

Nabić w jelita 28 - 32 odstawić na dwie ,trzy godziny i wędzić w temperaturze 55 st 6 godzin. Na koniec dopiekać 45 minut w temperaturze 90 - 100 st.

Wędliny odstawić na 48 godzin potem zapakować porcje w woreczki i do zamrażarki lub przeznaczyć już bezpośrednio do konsumpcji.

Do wędlin nie dodaję cukru i innych przypraw - dodatek kebeb-gyros wystarczy. 

Najlepiej smakuje po upływie tygodnia lekkiego podsuszania. Smak jest bardzo wyraźny i aromatyczny.  

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/18/#findComment-472931
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Kolejny wyrób z wieprzowiny, kiełbasa ala kiełbasa.

 

post-40431-0-18824400-1456054464_thumb.jpg

Drobno zmielona łopatka, kawałki szynki, warkocze od schabu zamiast boczku. Klasycznie przyprawiona sól, czosnek, pieprz czarny , pieprz Cayenne.

post-40431-0-51216700-1456054582_thumb.jpg

grubo krojona szynka peklowana osobno z dodatkiem czosnku w proszku i kardamonem 

post-40431-0-08470100-1456054741_thumb.jpg

Szynka grubo krojona z 20 % dodatkiem farszu drobnego. Całość wymieszana przed nabiciem osłonek białkowych 65 mm

post-40431-0-79913900-1456054871_thumb.jpg 

Już w wędzarni.post-40431-0-73724600-1456054907_thumb.jpg

To już klasyka schab i boczek

post-40431-0-35883800-1456054960_thumb.jpg

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/18/#findComment-477995
Udostępnij na innych stronach

Niestety nie wszystkie kiełbasy miały okazję dotrwać do dnia dzisiejszego. :tongue:  

Ty, Ty..... żarłoku jeden ;):D

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/18/#findComment-478583
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Nie ma litości. Nie ma nic, poza odpowiednią wędzarnią i wiedzą. Jak już osiągniesz podstawową wiedzę i nie dasz się zmanipulować "czarami" w necie, każdy wyrób będzie klasyką i kwintesencją smaku. Należy nauczyć się jak w życiu, odsiewać plewy od ziarna.  :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/18/#findComment-487127
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Nie ma litości. Nie ma nic, poza odpowiednią wędzarnią i wiedzą. Jak już osiągniesz podstawową wiedzę i nie dasz się zmanipulować "czarami" w necie, każdy wyrób będzie klasyką i kwintesencją smaku. Należy nauczyć się jak w życiu, odsiewać plewy od ziarna.  :)

Tak masz racje :)  dodam tylko i znajdziesz czas aby cwiczyc

pozdr.

 

maya

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/18/#findComment-489436
Udostępnij na innych stronach

  • 9 miesięcy temu...
Małe porady dla wędzacych kiełbasy. Wiadomo, że traci na wadze podczas wędzenia i straty są znaczne. Z mojej praktyki wynika, że nalezy ograniczyc temperaturę wędzenia w chwili silnego pocenia się tłuszczem po czasie dwóch godzin. Obniżam temperaturę do 38 st. Wędzę w tej temperaturze jeszcze godzine i nastepnie parzenie. Po parzeniu powtórne podwędzanie już tylko w 30 st. Pozwala mi na utrzymanie bardzo małych strat i doskonałych walorów smakowych. Warto spróbować.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/18/#findComment-536777
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.