arkadiusz Opublikowano 15 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #426 Opublikowano 15 Listopada 2015 (edytowane) Wybierz sobie. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8744-wyroby-z-dziczyzny/page-3?do=findComment&comment=391967 Edytowane 15 Listopada 2015 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/18/#findComment-456483 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 15 Listopada 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #427 Opublikowano 15 Listopada 2015 To jest właśnie bardzo mało przepisów jedynie Arkadiusz!Będę musiał improwizować. Relacja będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/18/#findComment-456492 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 15 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #428 Opublikowano 15 Listopada 2015 A tutaj?http://wyrobydomowe.blox.pl/tagi_b/42044/dziczyzna.html Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/18/#findComment-456493 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 15 Listopada 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #429 Opublikowano 15 Listopada 2015 Konkretna strona na pewno coś znajdę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/18/#findComment-456517 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 30 Listopada 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #430 Opublikowano 30 Listopada 2015 Pora na dziczyznę: podgardle i szynka do dzikaz braku miejsca dwie miski w użyciukażdy baton 1250 gr wędzenie jak każdą kiełbasę Przyprawy tradycyjne bez super dodatków czosnek, sól, pieprz czarny, troszkę kolendry i ziela angielskiego - szczypta. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/18/#findComment-459503 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mucho Opublikowano 1 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #431 Opublikowano 1 Grudnia 2015 Jaki sliczny kolorek :clap: :clap: Cytuj pozdr. maya Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/18/#findComment-459690 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 1 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #432 Opublikowano 1 Grudnia 2015 Andyandy, czy to towar na eksport, czy tylko na rynek wewnętrzny, bo ładniusi to ci on jest panocku . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/18/#findComment-459693 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 1 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #433 Opublikowano 1 Grudnia 2015 Już opuścił Unię i wspomaga pracujących na rzecz pomocy poszkodowanym w trzęsieniu ziemi. Smakuje jak wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/18/#findComment-459750 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 1 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #434 Opublikowano 1 Grudnia 2015 Smakuje jak wygląda. Co do tego nie ma najmniejszych wątpliwości . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/18/#findComment-459768 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 2 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #435 Opublikowano 2 Lutego 2016 Troszkę do smaku dziczyzna + wieprzowina. pomału do pełnej perfekcji w smaku i nie tylko. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/18/#findComment-472874 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 2 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #436 Opublikowano 2 Lutego 2016 Troszkę do smaku dziczyzna + wieprzowina. Z fotek to ...... kiełbaska wygląda przednio , ale wędzonki cieniutko . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/18/#findComment-472888 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 2 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #437 Opublikowano 2 Lutego 2016 Z fotek to ...... kiełbaska wygląda przednio , ale wędzonki cieniutko . takie weselne zamówienie, delikatne wędzenie i potem krojone na maszynie w plastry. Kiełbasa pół na pół z sarniną. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/18/#findComment-472889 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 2 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #438 Opublikowano 2 Lutego 2016 Kiełbasa pół na pół z sarniną. Daj dokładny przepis proszę. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/18/#findComment-472902 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 2 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #439 Opublikowano 2 Lutego 2016 Przepis na 21 kg i tyle zrobiłem. Sarnina 10 kgSzynka 3 kgŁopatka 3 kgPodgardle 4 kgBoczek 1 kgPrzyprawy:Czosnek 6 średnich główekPieprz czarny grubo mielony 84 grPeklosól 347 grPieprz Cayenne 05 do 1 gr jeżeli lubi się ostrzejsze wędliny. Przyprawa kebab - gyros firmy Prymat. ( 1 opakowanie ) Sarnina zmielona sitem 5, szynka sito 8, łopatka sito 5 podgardle sito 4Woda użyta do zmiksowania czosnku 200 gr.Całość odpowiednio wymieszać, aż nabierze lekkiej kleistości i zostawić na 12 - 14 godzin w chłodnym zaciemnionym miejscu.Nabić w jelita 28 - 32 odstawić na dwie ,trzy godziny i wędzić w temperaturze 55 st 6 godzin. Na koniec dopiekać 45 minut w temperaturze 90 - 100 st.Wędliny odstawić na 48 godzin potem zapakować porcje w woreczki i do zamrażarki lub przeznaczyć już bezpośrednio do konsumpcji.Do wędlin nie dodaję cukru i innych przypraw - dodatek kebeb-gyros wystarczy. Najlepiej smakuje po upływie tygodnia lekkiego podsuszania. Smak jest bardzo wyraźny i aromatyczny. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/18/#findComment-472931 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 21 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #440 Opublikowano 21 Lutego 2016 Kolejny wyrób z wieprzowiny, kiełbasa ala kiełbasa. Drobno zmielona łopatka, kawałki szynki, warkocze od schabu zamiast boczku. Klasycznie przyprawiona sól, czosnek, pieprz czarny , pieprz Cayenne.grubo krojona szynka peklowana osobno z dodatkiem czosnku w proszku i kardamonem Szynka grubo krojona z 20 % dodatkiem farszu drobnego. Całość wymieszana przed nabiciem osłonek białkowych 65 mm Już w wędzarni.To już klasyka schab i boczek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/18/#findComment-477995 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
menzur Opublikowano 22 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #441 Opublikowano 22 Lutego 2016 To pewnie w tych osłonkach 65 wyjdzie sucha suszona . Cytuj Apetyt rośnie wraz ze mną od urodzenia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/18/#findComment-478317 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 22 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #442 Opublikowano 22 Lutego 2016 Moje spokoju i odpowiednim miejscu dojrzewają. Niestety nie wszystkie kiełbasy miały okazję dotrwać do dnia dzisiejszego. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/18/#findComment-478545 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 22 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #443 Opublikowano 22 Lutego 2016 Niestety nie wszystkie kiełbasy miały okazję dotrwać do dnia dzisiejszego. Ty, Ty..... żarłoku jeden Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/18/#findComment-478583 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 22 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #444 Opublikowano 22 Marca 2016 Małe, co nie co:coś na zimno i gorąco pod musztardkę pstrąg łososiowy, przepysznytradycyjnie coś z wieprzowiny zadymionej Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/18/#findComment-486775 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mucho Opublikowano 23 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #445 Opublikowano 23 Marca 2016 :w00t: :w00t: :w00t: :w00t: Litosci !!!!!!To jest nie ludzkie pokazywac takie wspanialosci. O nawet mi sie zrymowalo Cytuj pozdr. maya Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/18/#findComment-486859 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 23 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #446 Opublikowano 23 Marca 2016 Nie ma litości. Nie ma nic, poza odpowiednią wędzarnią i wiedzą. Jak już osiągniesz podstawową wiedzę i nie dasz się zmanipulować "czarami" w necie, każdy wyrób będzie klasyką i kwintesencją smaku. Należy nauczyć się jak w życiu, odsiewać plewy od ziarna. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/18/#findComment-487127 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mucho Opublikowano 5 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #447 Opublikowano 5 Kwietnia 2016 Nie ma litości. Nie ma nic, poza odpowiednią wędzarnią i wiedzą. Jak już osiągniesz podstawową wiedzę i nie dasz się zmanipulować "czarami" w necie, każdy wyrób będzie klasyką i kwintesencją smaku. Należy nauczyć się jak w życiu, odsiewać plewy od ziarna. Tak masz racje dodam tylko i znajdziesz czas aby cwiczyc Cytuj pozdr. maya Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/18/#findComment-489436 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 20 Stycznia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #448 Opublikowano 20 Stycznia 2017 Małe porady dla wędzacych kiełbasy. Wiadomo, że traci na wadze podczas wędzenia i straty są znaczne. Z mojej praktyki wynika, że nalezy ograniczyc temperaturę wędzenia w chwili silnego pocenia się tłuszczem po czasie dwóch godzin. Obniżam temperaturę do 38 st. Wędzę w tej temperaturze jeszcze godzine i nastepnie parzenie. Po parzeniu powtórne podwędzanie już tylko w 30 st. Pozwala mi na utrzymanie bardzo małych strat i doskonałych walorów smakowych. Warto spróbować. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5251-wyroby-kol-andyandy/page/18/#findComment-536777 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.