Gość Anonymous Opublikowano 27 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 27 Stycznia 2007 A może coś bardziej konkretnego, czy to aby nie knur, albo locha w nieodpowiednim stanie? Bo miałem już takie propozycje. ktoś chciał sprzedać knura i to na szybko bo potrzebował kasy. A jak sam wiesz takie mięso niezbyt się nadaje. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/2/#findComment-7633 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_ Opublikowano 27 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 27 Stycznia 2007 Mięso z niekastrowanego knura nie nadaje się gdyż, w tłuszczu przechowywane są hormony które nadają nieporządany zapach i smak. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/2/#findComment-7638 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
irek-74 Opublikowano 27 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 27 Stycznia 2007 Po oszołomieniu najpierw jądra potem kłucie.Nie praktykowałem ale najstarsi tak mówią. Cytuj Im więcej dymu tym więcej smaku. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/2/#findComment-7641 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 27 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 27 Stycznia 2007 ja słyszałem od starych rzeźników, że jądra minimum na trzy cztery tygodnie wcześniej. A co do loch? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/2/#findComment-7644 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiesia Opublikowano 28 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 28 Stycznia 2007 Myślę, że cena 2.80 za kilogram żywca to jest już gruba przesada, oczywiście myślę tytaj o dobru hodowców. Nic więc dziwnego, że mięso jest tak niskiej jakości skoro przy tak małej cenie skupu hodowcom nie opłaca się hodować, a ci którzy hodują karmią byle czym, aby obniżyć koszty własne. Gdzie te czasy kiedy świnki były karmione ziemniakami i śrutą, ważyły po 300 kg, miały słoninę na 4 palce, a przede wszystkim mięso miało smak, aromat , wygląd i nie było gumowate :grin: :grin: Ja jestem starej daty i karmie swinki tradycyjnie kartofelkami.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/2/#findComment-7648 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_ Opublikowano 28 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 28 Stycznia 2007 Irku, ja też nie praktywkowałem, ale myślisz że to coś da. To co napisał jarek jest wg. mnie bardziej wiarygodne.Z tego co pamiętam mięso knurów niekastrowanych uznaje się za warunkowo zdatne do spożycia (dlaczego warunkowo chyba wszyscy wiedzą ze względu na specyficzny zapach tego mięsa).A co do macior to one nadają się na kiełbase, bo na szynke to bym nie polecał, maciory są stare a co za tym idzie i mięsko będzie twardsze.To jest oczywiście moje zdanie i nie wszyscy muszą się z nim zgadzać :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/2/#findComment-7658 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
irek-74 Opublikowano 28 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 28 Stycznia 2007 Zgadzam się z tobą ,ja też nie wierze we wszystko co mówią . :grin: Cytuj Im więcej dymu tym więcej smaku. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/2/#findComment-7660 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 30 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 30 Stycznia 2007 Ja napisałem to co usłyszałem od rzeźnika, który zajmuje się ubojem na codzień od wielu lat. wcześniej pracował w Sokołowie ale zrezygnował i działa na własny rachunek. :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/2/#findComment-7882 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
irek-74 Opublikowano 1 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 1 Lutego 2007 Ja pracowałem w zakładach mięsnych ''ŻERAŃ'' Cytuj Im więcej dymu tym więcej smaku. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/2/#findComment-7962 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 2 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 2 Lutego 2007 Ja pracowałem w zakładach mięsnych ''ŻERAŃ''... a ja miałem praktykę. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/2/#findComment-8035 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
irek-74 Opublikowano 1 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 1 Kwietnia 2007 W środę na targu prosięta o wadze 10kg można było kupić po 25zł za sztukę. Cytuj Im więcej dymu tym więcej smaku. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/2/#findComment-10886 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_ Opublikowano 1 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 1 Kwietnia 2007 Co :question: :shock: .Niemożliwe, taka cena to jakby za darmo. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/2/#findComment-10888 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
irek-74 Opublikowano 1 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 1 Kwietnia 2007 Kumpel handluje gołębiami i na rynku i gostek miał w klatce króla i świniaka,za królika 60zł a świniaka 30zł. Cytuj Im więcej dymu tym więcej smaku. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/2/#findComment-10893 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomuś Opublikowano 1 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 1 Kwietnia 2007 To chyba odosobniony przypadek ,że zostało jedno prosiątko bo to tylko cena 0,7 dodatku do do zakąski, a tak na poważnie w mojej okolicy żywiec jest po 3 zł i można wybierać, ale znając nasz kraj już niedługo będziemy szukać wieprzowiny za granicą, bo u nas z jednej skrajności popadamy w drugą. Cytuj Tomuś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/2/#findComment-10899 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zemat Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Boczek 7,21 zł Boczek łuskany 8,24 zł Boczek z żebrami 8,24 zł Głowa 1,03 zł Golonka 5,15 zł Golonka peklowana* 6,70 zł Karkówka b/k 11,33 zł Karkówka z/k 8,76 zł Kości karkowe, schabowe 1,03 zł Kości rurkowe 0,21 zł Kości z mięsem 1,96 zł Kości żeberkowe 0,80 zł Łopatka b/k 8,76 zł Łopatka z/k 6,70 zł Łopatka z/k b/s 7,73 zł Mostki 2,58 zł Nogi 0,82 zł Ogony 3,09 zł Pachwina surowa 4,64 zł Paluszki 7,21 zł Podgardle surowe 3,09 zł Schab b/k 14,42 zł Schab z/k 10,82 zł Słonina 2,58 zł Słonina bez skóry 2,06 zł Smalec 3,09 zł Szynka b/k 10,82 zł Szynka z/k 8,24 zł Tłuszcz miękki 0,62 zł Tłuszcz twardy 1,50 zł Wieprzowina kl I 12,36 zł Wieprzowina kl IIa 7,21 zł Żeberka 7,21 zł Kark wołowy b/k 10,30 zł Łata wołowa 10,30 zł Polędwica wołowa 41,20 zł Rozbratel, antrykot, rozbeft z/k 12,36 zł Szponder 10,30 zł Udziec 16,48 zł Udziec z łopatki 15,45 zł Wołowina kl. I 16,00zł Wołowina kl. II 10,30 zł Mogę załatwić w takich cenach dostawa Warszawa, Siedlce, Mińsk Mazowiecki, Biała Podlaska, Dęblin, Puławy, Lublin, Lubartów, Hajnówka, Kleszczele, Siemiatycze, Łosice, Międzyrzec Podlaski, czasami Tomaszów Mazowiecki, Opoczno, Rawa Maz, Radom Cytuj Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego, Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/2/#findComment-11883 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Mam pytanie co to jest udziec z łopatki . a może masz głowy z szynki, lub ogonówkę z łopatki -tak to ceny dobre Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/2/#findComment-11889 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zemat Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 25 Kwietnia 2007 inaczej łopatka wołowa bez kości i ścięgien, pewnie chodzi ci o szynkę 4D?To jest szynka bez tłuszczu, skóry, golonki z biodrowką. Samą ogonówkę z łopatki nie sprzedają Cytuj Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego, Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/2/#findComment-11904 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 25 Kwietnia 2007 zemet -wejdź na stronie głównej w mięso tam znajdziesz jak co sie nazywa ,żebyś dobrze znał części zasadnicze to byś na tym forum nie powielał głupot .A byś napisał mięso b/k z łopatki na pieczeń zachwalane jako ,,udziec z łopatki ''-dla mnie masło maślane ,A ogonówka jako mięsień z łopadki występuje w handlu jako wędzonka .Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/2/#findComment-11906 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anetka Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Zemat nie walcz z Dziadkiem na słowa :grin: bo Dziadek jest jak nasz guru i pewne jest , że mądrzejszy od niego nie jesteś :devil: A tak wogóle ciężko się czyta Twoje posty Cytuj Pozdrawiam Anetka :lol: To nie sztuka śmiać się, kiedy wszystko jest dobrze, sztuką jest szukanie uśmiechu gdy nam jest źle ! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/2/#findComment-11914 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zemat Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Kolego w nazewnictwie to jest bałagan ogólny, poczytaj PN-A-82003 i PN-A-82002 potem pogadamy lub starą normę branżową. A w życiu jest inaczej i nawet jest różnica między regionami w nazewnictwie.Różne sieci handlowe wymuszają na zakładach różne idiotyczne nazwy i akurat ten mięsień z łopatki nazywany przez ciebie ogonówką nazywany jest też myszką, lub karówka nazywana jest schabem karkowym a prawdziwa ogonówka (jako surowiec na wędzonkę) pozyskiwana jest z biodówki i szynki.Bynajmnie tak mnie uczyli w szkole.Wracając do udźca z łopatki wołowej to masz rację że takiego nie ma. Ale łopatka wołowa bez kości sprzedaje się gorzej niż udziec z łopatki a to jest przecież tosamo w branży wszyscy wiedzą o co chodzi Poprostu chwyt marketingowy, popatrz na półki w marketach dlaczego stek a nie roztbeft z koscią? Ja z nikim nie walcze poprostu normalna konwersacja a moim guru jest profesor Pazecki a nie dziadek, ale każdy może mieć swojego :wink: Cytuj Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego, Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/2/#findComment-11915 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Prośba do ciebie Zemat i nie tylko, abyście dla potrzeb tego forum używali prawidłowego nazewnictwa, czyli tego którego uczyliśmy sie w szkole i chociaż my tutaj nie róbmy zamieszania nazwamy. Zemat jako doświadczony fachman mogłeś napisać "udziec z łopatki"- mięsień trójgłowy.w nazewnictwie to jest bałagan ogólny akurat ten mięsień z łopatki nazywany przez ciebie ogonówką nazywany jest też myszką,-myszka pozyskiwana jest tylko z szynki. Masz rację bałagan straszny- prawdziwa demokracja a jesli tak dalej pójdzie to na słoninę będziemy mówić smalec. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/2/#findComment-11919 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 25 Kwietnia 2007 zemat - nie powołujmy się na szanowane i lubiane autorytety tylko na to co nam w głowach z ich nauk pozostało.Nie jestem żadnym autorytetem na tym forum normalnym użytkownikiem wspaniałej strony i czuję się zażenowany gdy mnie ktoś próbuje usadowić trochę wyżej od innych.POZDRAWIAM Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/2/#findComment-11925 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Dziadku, stanowczo jestes za skromny. :lol: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/2/#findComment-11930 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 25 Kwietnia 2007 Dziadku..my i tak swoje wiemy-gdzie jest czyje miejsce w szeregu! Pozdrawiam z szarego koniuszka..Małgosia! :grin: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/2/#findComment-11942 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 26 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 26 Kwietnia 2007 Małgoś, Ty także jesteś zbyt skromna. Należy Ci sie specjalne wyróżnienie za samą choćby konsekwencje w działaniu, dzieki której zmusiłaś Męża do przesunięcia linii technologicznej w zakładzie tak, by zrobic miejsce wędzarence. :wink: Nie mówiąc już o wspaniałych wyrobach, będących owocem tych działań i uważam, już w profesjonalnym wydaniu. Pozdrówka Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/529-gie%C5%82da-cen-mi%C4%99sa/page/2/#findComment-11952 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.