Nikoś Opublikowano 9 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 9 Stycznia 2012 nawet dokładnie nie wiem ile wychodzi bo tego nie ważę a mieszać można z gryczaną można robić samą gryczaną albo jęczmienną jak kto lubi ja akurat gryczanej nienawidzę więc robię samą jęczmienną Cytuj Rzeźnik z powołania Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/4/#findComment-195676 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 9 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 9 Stycznia 2012 PiS-u ale Ty pytasz bo nie wiesz czy kolegę sprawdzasz ? Ps Ja wiem ale nie będę Ci blokował zabawy Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/4/#findComment-195680 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nikoś Opublikowano 9 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #78 Opublikowano 9 Stycznia 2012 Naprawdę nie mam pojęcia ile tego może być kto jest dobry z rachunków niech se policzy wagę kaszy po parzeniu wagę podrobów całego podgardla i wagę sadła. Krwi daję około 3 litrów bo tyle udaję mi się złapać przy uboju. Cytuj Rzeźnik z powołania Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/4/#findComment-195685 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 9 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #79 Opublikowano 9 Stycznia 2012 Oj tego co piszesz to zabraknie raczej Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/4/#findComment-195687 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 9 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #80 Opublikowano 9 Stycznia 2012 Ja napisałem - oryginalny - bo robisz Nikodemie kaszankę odwrotnie tak jak ja . Ja zaczynam od gotowania wszystkiego "mięsa"i następnie w tym rosole parzę kaszę . Osobno tylko parzę wątrobę i ją kroję w kosteczkę bo lubię takie dodatki. Rosół z wątroby wylewam . Kaszę i "mięsne " (bez wątroby) przepuszczone przez maszynkę mieszam z krwią parzoną w osobnym pojemniku i przetartą przez sito , (sporo tam się osadza takich nie sympatycznych dodatków ) :wink: To wszystko mieszam z przyprawami gorące , najpierw kopyścią , bo ręce by nie wytrzymały , a następnie ręcznie i nadziewam w osłonki . Parzenie , to tylko proces " ugotowania " osłonek . Nigdy do kaszanki nie dodawałem sadła , bo ono czekało jako wkład do kapusty . Pozdrawiam i powtarzam prośbę , dawaj przepisy , bo masz duże rodzinne tradycje w produkcji i szkoda by się zmarnowały .Pytania o rozmiary pościeli potraktuj ciepłym moczem , czyli OLEJ. :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/4/#findComment-195723 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 9 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #81 Opublikowano 9 Stycznia 2012 Naprawdę nie mam pojęcia ile tego może być kto jest dobry z rachunków niech se policzy wagę kaszy po parzeniu Ja z 6 kg kaszy zrobię w przeliczeniu na kaszę średnio 48kg kaszanki, dlatego pytałem. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/4/#findComment-195746 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 9 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #82 Opublikowano 9 Stycznia 2012 A czy kaszę można mieszać pół na pół np. z kaszą gryczaną, bo ja uwielbiam gryczaną ?Jeżeli robisz kaszankę z dwóch rodzjów kaszy to parz je osobno. Kasza jęczmienna potrzebuje trochę dłuższego czasu i wchłania trochę więcej rosołu niż kasza gryczana. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/4/#findComment-195764 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 9 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #83 Opublikowano 9 Stycznia 2012 Dzięki EAnno. Skorzystam na pewno z Twej porady.Ostatnio zamiast kaszy jęczmiennej, użyłem coś co się nazywa "bulgur" Dostępny wszędzie w Szwedzkich marketach.To kasza robiona z pszenicy durum, bardzo popularna w Azji i na wschodzie.Mieszałem w stosunku 1 do 2. Jedna cześć bulguru i dwie części gryczanej.Krew suszona nabyta w Polsce na Allegro, plus dodatki.Już nie ma po niej śladu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/4/#findComment-195773 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 9 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #84 Opublikowano 9 Stycznia 2012 Już nie ma po niej śladu. To znaczy, że pyszna była... więc repeta musi być U mnie na wysepce, też nie ma kaszanki wieprzowej, jedynie barania :ble: Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/4/#findComment-195775 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 10 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #85 Opublikowano 10 Stycznia 2012 Osobno tylko parzę wątrobę A po co?.Ja daję surową też pokrojoną w małą kosteczkę ,albo mielę razem ze wszystkimi składnikami.Sparzy się podczas parzenia kaszanki. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/4/#findComment-195815 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 10 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #86 Opublikowano 10 Stycznia 2012 A po co?.Bo surowa , to się zmiksuje podczas mieszania i nadziewania. Napisałem , że osobno parzę bo kaszanka będzie miała posmak salcesonu brunszwickiego. Na koniec też napisałem , że kaszanka jest gotowa do spożycia , po wymieszaniu . Parzę tylko osłonki ok. 20 min. w temp ok 72 st. C . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/4/#findComment-195890 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 10 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #87 Opublikowano 10 Stycznia 2012 Bo surowa , to się zmiksuje podczas mieszania i nadziewania No co ty :shock:.Jak dasz pokrojoną to nie będzie posmaku bronka. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/4/#findComment-195891 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 10 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #88 Opublikowano 10 Stycznia 2012 Ja też daję krojoną surową i wychodzi superaśno - nie jest sucha bo tylko jedna obróbka termiczna Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/4/#findComment-195972 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 22 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #89 Opublikowano 22 Stycznia 2012 http://www.youtube.com/watch?v=1au5_9zCoIg&feature=related Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/4/#findComment-198248 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepe60 Opublikowano 23 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #90 Opublikowano 23 Stycznia 2012 Po kilku latach wędzonek, po ubiegłorocznych kiełbaskach przyszedł czas na kaszankę, to moja kaszankowa premiera, jestem bardzo zadowolony z debiutu, w sklepie już kaszanki nie kupię, teraz mam zapasik na kilka miesięcy. Nie spodziewałem się ze to takie proste, a jakie smaczne, i przede wszystkim wiem co jem. Pozdrawiam Cytuj Świat jest niebezpiecznym miejscem nie z powodu tych, którzy czynią zło, ale z powodu tych, którzy na to patrzą i nie czynią nic.Albert Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/4/#findComment-198382 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 23 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #91 Opublikowano 23 Stycznia 2012 teraz mam zapasik na kilka miesięcy. Co Ty kolego :grin: , jak zrobisz smażoną z cebulką i z gotowaną kiszoną kapustą , to zaraz zmienisz zdanie . :grin: :clap: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/4/#findComment-198385 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 8 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #92 Opublikowano 8 Maja 2012 Dziś kaszanka na rozkładówce popołudniowej, jelita cienkie namoczone, a w kotle już mięska się duszą. Skóry z szynek z tłuszczykiem, okrawki mięs różne, wołowinka krwiste okrawki, płuco wołowe, trochę skórek to skład mięsny przyszłego wyrobu.Dziś tylko kasza jęczmienna średnia w składzie i mrożona krew wieprzowa. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/4/#findComment-216908 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 10 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #93 Opublikowano 10 Maja 2012 Wczoraj napełniona... ,potem sparzona... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/4/#findComment-217123 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 10 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #94 Opublikowano 10 Maja 2012 pis67, no niezły zapasik :lol: :clap: Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/4/#findComment-217137 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiekk85 Opublikowano 10 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #95 Opublikowano 10 Maja 2012 Podczas ostatniego wyrobu (14kg sparzonej wystudzonej) zastosowałem kaszę gryczaną białą i dodałem część domieszki kaszy jęczmiennej. Kasza gryczana biała nadaje specyficzny pyszny smak kaszance i nawet zagorzali przeciwnicy kaszanki u mnie przekonali się do niej. Jedynym błędem który mi wyszedł to połączenie w jednym garze parzonych kasz, gdyż jęczmienna była już mocno kleista, a gryczana dopiero dochodziła do odpowiedniej twardości.Ale oczywiście polecam Cytuj ...Kwestia smaku jest różna u różnych osób..._____________________________________http://swinskiekawaly.blox.pl/htmlmichal.pogorzelec@gmail.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/4/#findComment-217194 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 10 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #96 Opublikowano 10 Maja 2012 no niezły zapasik Tylko 12kg, już rozdane, trochę na grilla zostawiłem i odrobinę zamroziłem w razie czego. Czy robisz 3czy 20kg garów do mycia tyle samo. Dodatek wołowiny pozytywnie zmienił smak, będę to jeszcze testował. zastosowałem kaszę gryczaną białą Klasyka gatunku i dodałem część domieszki kaszy jęczmiennej Nie najlepszy pomysł Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/4/#findComment-217204 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 11 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #97 Opublikowano 11 Maja 2012 Czy robisz 3czy 20kg garów do mycia tyle samoNo to jest fakt niezaprzeczalny :grin: Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/4/#findComment-217265 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 18 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #98 Opublikowano 18 Lipca 2012 Już dwa miesiące kaszanki nie robiłem, dziś wieczorkiem etap pierwszy, jutro drugi, pojutrze trzeci. Kaszanka musi być dopieszczona. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/4/#findComment-228400 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 18 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #99 Opublikowano 18 Lipca 2012 Kaszanka musi być dopieszczona. Zapodawaj pisu na bieżąco jak pieścisz Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/4/#findComment-228405 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 18 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #100 Opublikowano 18 Lipca 2012 Drugiego dnia zbieram tłuszcz z galarety, nie cierpię tłustej kaszany. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/4/#findComment-228420 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.