Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

nawet dokładnie nie wiem ile wychodzi bo tego nie ważę ;) a mieszać można z gryczaną można robić samą gryczaną albo jęczmienną jak kto lubi ja akurat gryczanej nienawidzę więc robię samą jęczmienną
Rzeźnik z powołania
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/4/#findComment-195676
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 271
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

PiS-u ale Ty pytasz bo nie wiesz ;) czy kolegę sprawdzasz ?

 

Ps

Ja wiem ale nie będę Ci blokował zabawy ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/4/#findComment-195680
Udostępnij na innych stronach

Naprawdę nie mam pojęcia ile tego może być kto jest dobry z rachunków niech se policzy wagę kaszy po parzeniu wagę podrobów całego podgardla i wagę sadła. Krwi daję około 3 litrów bo tyle udaję mi się złapać przy uboju.
Rzeźnik z powołania
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/4/#findComment-195685
Udostępnij na innych stronach

Ja napisałem - oryginalny - bo robisz Nikodemie kaszankę odwrotnie tak jak ja .

Ja zaczynam od gotowania wszystkiego "mięsa"i następnie w tym rosole parzę kaszę . Osobno tylko parzę wątrobę i ją kroję w kosteczkę bo lubię takie dodatki. Rosół z wątroby wylewam . Kaszę i "mięsne " (bez wątroby) przepuszczone przez maszynkę mieszam z krwią parzoną w osobnym pojemniku i przetartą przez sito , (sporo tam się osadza takich nie sympatycznych dodatków ) :wink: To wszystko mieszam z przyprawami gorące , najpierw kopyścią , bo ręce by nie wytrzymały , a następnie ręcznie i nadziewam w osłonki .

Parzenie , to tylko proces " ugotowania " osłonek .

Nigdy do kaszanki nie dodawałem sadła , bo ono czekało jako wkład do kapusty .

Pozdrawiam i powtarzam prośbę , dawaj przepisy , bo masz duże rodzinne tradycje w produkcji i szkoda by się zmarnowały .Pytania o rozmiary pościeli potraktuj ciepłym moczem , czyli OLEJ. :grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/4/#findComment-195723
Udostępnij na innych stronach

Naprawdę nie mam pojęcia ile tego może być kto jest dobry z rachunków niech se policzy wagę kaszy po parzeniu

Ja z 6 kg kaszy zrobię w przeliczeniu na kaszę średnio 48kg kaszanki, dlatego pytałem. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/4/#findComment-195746
Udostępnij na innych stronach

A czy kaszę można mieszać pół na pół np. z kaszą gryczaną, bo ja uwielbiam gryczaną ?

Jeżeli robisz kaszankę z dwóch rodzjów kaszy to parz je osobno.

Kasza jęczmienna potrzebuje trochę dłuższego czasu i wchłania trochę więcej rosołu niż kasza gryczana.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/4/#findComment-195764
Udostępnij na innych stronach

Dzięki EAnno.

Skorzystam na pewno z Twej porady.

Ostatnio zamiast kaszy jęczmiennej, użyłem coś co się nazywa "bulgur"

Dostępny wszędzie w Szwedzkich marketach.

To kasza robiona z pszenicy durum, bardzo popularna w Azji i na wschodzie.

Mieszałem w stosunku 1 do 2. Jedna cześć bulguru i dwie części gryczanej.

Krew suszona nabyta w Polsce na Allegro, plus dodatki.

Już nie ma po niej śladu.

 

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/4/#findComment-195773
Udostępnij na innych stronach

Już nie ma po niej śladu.

To znaczy, że pyszna była... więc repeta musi być :)

 

U mnie na wysepce, też nie ma kaszanki wieprzowej, jedynie barania :ble:

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/4/#findComment-195775
Udostępnij na innych stronach

Osobno tylko parzę wątrobę

A po co?.Ja daję surową też pokrojoną w małą kosteczkę ,albo mielę razem ze wszystkimi składnikami.Sparzy się podczas parzenia kaszanki.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/4/#findComment-195815
Udostępnij na innych stronach

A po co?.

Bo surowa , to się zmiksuje podczas mieszania i nadziewania. Napisałem , że osobno parzę bo kaszanka będzie miała posmak salcesonu brunszwickiego.

Na koniec też napisałem , że kaszanka jest gotowa do spożycia , po wymieszaniu . Parzę tylko osłonki ok. 20 min. w temp ok 72 st. C .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/4/#findComment-195890
Udostępnij na innych stronach

Bo surowa , to się zmiksuje podczas mieszania i nadziewania

No co ty :shock:.Jak dasz pokrojoną to nie będzie posmaku bronka.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/4/#findComment-195891
Udostępnij na innych stronach

Ja też daję krojoną surową i wychodzi superaśno :cool: - nie jest sucha bo tylko jedna obróbka termiczna
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/4/#findComment-195972
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Po kilku latach wędzonek, po ubiegłorocznych kiełbaskach przyszedł czas na kaszankę, to moja kaszankowa premiera, jestem bardzo zadowolony z debiutu, w sklepie już kaszanki nie kupię, teraz mam zapasik na kilka miesięcy. Nie spodziewałem się ze to takie proste, a jakie smaczne, i przede wszystkim wiem co jem.

Pozdrawiam

Świat jest niebezpiecznym miejscem nie z powodu tych, którzy czynią zło, ale z powodu tych, którzy na to patrzą i nie czynią nic.

Albert Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/4/#findComment-198382
Udostępnij na innych stronach

teraz mam zapasik na kilka miesięcy.

 

Co Ty kolego :grin: , jak zrobisz smażoną z cebulką i z gotowaną kiszoną kapustą , to zaraz zmienisz zdanie . :grin: :clap:

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/4/#findComment-198385
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Dziś kaszanka na rozkładówce popołudniowej, jelita cienkie namoczone, a w kotle już mięska się duszą. Skóry z szynek z tłuszczykiem, okrawki mięs różne, wołowinka krwiste okrawki, płuco wołowe, trochę skórek to skład mięsny przyszłego wyrobu.

Dziś tylko kasza jęczmienna średnia w składzie i mrożona krew wieprzowa. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/4/#findComment-216908
Udostępnij na innych stronach

pis67, no niezły zapasik :lol: :clap:

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/4/#findComment-217137
Udostępnij na innych stronach

Podczas ostatniego wyrobu (14kg sparzonej wystudzonej) zastosowałem kaszę gryczaną białą i dodałem część domieszki kaszy jęczmiennej. Kasza gryczana biała nadaje specyficzny pyszny smak kaszance i nawet zagorzali przeciwnicy kaszanki u mnie przekonali się do niej. Jedynym błędem który mi wyszedł to połączenie w jednym garze parzonych kasz, gdyż jęczmienna była już mocno kleista, a gryczana dopiero dochodziła do odpowiedniej twardości.

Ale oczywiście polecam :)

...Kwestia smaku jest różna u różnych osób...

_____________________________________

http://swinskiekawaly.blox.pl/html

michal.pogorzelec@gmail.com

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/4/#findComment-217194
Udostępnij na innych stronach

no niezły zapasik

Tylko 12kg, już rozdane, trochę na grilla zostawiłem i odrobinę zamroziłem w razie czego. :cool: Czy robisz 3czy 20kg garów do mycia tyle samo. :cool:

 

Dodatek wołowiny pozytywnie zmienił smak, będę to jeszcze testował. :cool:

 

zastosowałem kaszę gryczaną białą

Klasyka gatunku

 

i dodałem część domieszki kaszy jęczmiennej

Nie najlepszy pomysł :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/4/#findComment-217204
Udostępnij na innych stronach

Czy robisz 3czy 20kg garów do mycia tyle samo

No to jest fakt niezaprzeczalny :grin:

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/4/#findComment-217265
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...
Już dwa miesiące kaszanki nie robiłem, dziś wieczorkiem etap pierwszy, jutro drugi, pojutrze trzeci. :cool: Kaszanka musi być dopieszczona. :cool:
Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/4/#findComment-228400
Udostępnij na innych stronach

Kaszanka musi być dopieszczona. :cool:

Zapodawaj pisu na bieżąco jak pieścisz :cool:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5345-kaszanka-wyborowa/page/4/#findComment-228405
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.