arkadiusz Opublikowano 1 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 1 Kwietnia 2021 (edytowane) A może Ty za mocno osuszyłeś tą kiełbasę powierzchniowo i dym już nie miął szansy penetrować środka. Po osuszeniu kiełbasa jest gładka i nie ma pomarszczonej skórki. Edytowane 1 Kwietnia 2021 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5713-ociekanie-przed-w%C4%99dzeniem/page/4/#findComment-702421 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wkladzik Opublikowano 9 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 9 Listopada 2021 Witam Panowie. 11 listopada będę pierwszy raz wędził boczek i szynkę. Czytam forum od tygodnia by nabrać wiedzy i nie zepsuć wyrobów. Szynkę i boczek pekluje już 7 dni, peklosoli użyłem według kalkulatora z wersji mniej słonej ale z górnej granicy, szynkę nastrzyknąłem według zaleceń, boczek nie. Obecnie pekluje się w lodówce w 6 stopniach, mięso przekręcam co 24 godziny. Planuję wszystko wyjąć jutro rano z zalewy i trzymać w lodówce na kratce by mięso obciekło. Jak będzie lepiej gdy będę trzymał w lodówce przez 24godziny. Czy może w lodówce trzymać mięso 12 godzin , a na noc wyciągnąć by lepiej obeschło i nie było aż tak zmarznięte przed wędzeniem ? W tym przypadku się trochę obawiam ponieważ obecnie w domu mam plus 22 stopnie a wędzić będę około godziny 12. Dziękuje za rady Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5713-ociekanie-przed-w%C4%99dzeniem/page/4/#findComment-731407 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 9 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij #78 Opublikowano 9 Listopada 2021 (edytowane) Witaj.Po pierwsze ręce precz o zalewy Mięsa nie trzeba przewracać.Ma być tylko przykryte zalewą.Przewracanie może spowodować zakażenie solanki i mięsa.Co do ociekania to wystarczy 12 h w warunkach chłodniczych na kratce.Na ok.2 h przed włożeniem mięsa do wędzarni wyjmij go z lodówki i powieś w warunkach pokojowych.To wystarczy do wstępnego ogrzania i osuszenia mięsa.Dalsze osuszanie przeprowadzisz już w wygrzanej komorze. Edytowane 9 Listopada 2021 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5713-ociekanie-przed-w%C4%99dzeniem/page/4/#findComment-731410 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wkladzik Opublikowano 9 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij #79 Opublikowano 9 Listopada 2021 No o tym przewracaniu nie doczytałem . Jak wyjdą wędzonki to się pochwalę Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5713-ociekanie-przed-w%C4%99dzeniem/page/4/#findComment-731420 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartek1423 Opublikowano 3 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #80 Opublikowano 3 Grudnia 2021 (edytowane) Dzień dobrym. Wczoraj ok. 21 wyjąłem mięso z solanki i zostawiłem do ocieknięcia do godziny 15 dzisiaj. Jednak gdy dotknąłem szynek mięso nadal było mokre i lepkie, więc postanowiłem je jeszcze trochę osuszyć w wędzarni. Planowałem osuszać je tylko godzinę, ale po 3 godzinach w temperaturze 45-50 stopni nadal były wilgotne. Na tym etapie ze względu na naglący czas postanowiłem rozpocząć wędzenie. Teraz, po 1,5h wędzenia szynki nadal są mokre. Przez cały ten czas kominek w wędzarni otworzony jest na maksa. Jesteście w stanie powiedzieć mi co robię nie tak i jak uniknąć takiej sytuacji w przyszłości? Edytowane 3 Grudnia 2021 przez Maxell Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5713-ociekanie-przed-w%C4%99dzeniem/page/4/#findComment-735414 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 3 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #81 Opublikowano 3 Grudnia 2021 Przedstaw swoją wędzarnię.Czy wilgotność powietrza jest bliska 100%? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5713-ociekanie-przed-w%C4%99dzeniem/page/4/#findComment-735418 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 3 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #82 Opublikowano 3 Grudnia 2021 (edytowane) Proces można przyspieszyć poprzez wytarcie wedzonek papierowym ręcznikiem.Piszesz ze masz kominek otwarty-masz ujscie zużytego powietrza a jak z dopływem świezego. Komora powinna mieć dopływ powietrza z dołu, powietrze nagrzewa się i nie na bata. Zwłaszcza teraz gdy wilgotności bezwzględna jest niska no i raczej nie pada teraz deszcz. Z opisu "kominek" domniemuje ze chodzi o elektryka.Jezeli nie masz dopływu swiezego powietrza to nie ma przepływu pomimo jego podgrzania i jak sugeruje Bagno w komorze wilgotność względna będzie bliska 100 % a tym samym będziesz kisił "wędzonki" a nie osuszał.Obecnie przy temp bliskiej zera to wydaje mi się iż trudno na zewnątrz osuszyć wędzonki. Może dlatego pomimo długiego czasu nie osuszyłes w pierwszej fazie 21-15. Edytowane 3 Grudnia 2021 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5713-ociekanie-przed-w%C4%99dzeniem/page/4/#findComment-735420 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartek1423 Opublikowano 3 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #83 Opublikowano 3 Grudnia 2021 Na początku wędzonki ociekały w piwnicy. Potem jak już włożyłem je do wędzarni to dolny dopływ powietrza też był ciągle otwarty. Wędzarnia, w której wędzę to borniak 70 litrów. W instrukcji wyczytałem, że trzeba nalać wody do miski żeby woda gasiła zrębki. Na czas osuszania tą miskę zostawiłem w wędzarni, co też mogło być przyczyną mokrych wędzonek. Czy umieszczanie tej wody jest w ogóle konieczne? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5713-ociekanie-przed-w%C4%99dzeniem/page/4/#findComment-735430 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkdom Opublikowano 3 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #84 Opublikowano 3 Grudnia 2021 Ja mam Bradleya. Osuszanie w tym, to jest męka, bo praktycznie nie ma w nim żadnego napływu powietrza. W czasie osuszania staram się jak najczęściej otwierać drzwi, w celu wymiany powietrza i usunięcie wilgoci z wędzarni. Cytuj AREK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5713-ociekanie-przed-w%C4%99dzeniem/page/4/#findComment-735435 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 4 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #85 Opublikowano 4 Grudnia 2021 W instrukcji wyczytałem, że trzeba nalać wody do miski żeby woda gasiła zrębki. Czy umieszczanie tej wody jest w ogóle konieczne? Moim zdaniem przy osuszaniu nie . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5713-ociekanie-przed-w%C4%99dzeniem/page/4/#findComment-735440 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 4 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #86 Opublikowano 4 Grudnia 2021 W instrukcji wyczytałem, że trzeba nalać wody do miski żeby woda gasiła zrębki. Na czas osuszania tą miskę zostawiłem w wędzarni, co też mogło być przyczyną mokrych wędzonek Nie mam Borniaka ale dobrze rozumiem że jest tam gdzieś miska z wodą która się nagrzewa i ... paruje?To jak ma się osuszyć wędzonka w wilgotnym otoczeniu? Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5713-ociekanie-przed-w%C4%99dzeniem/page/4/#findComment-735598 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepuś Opublikowano 4 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #87 Opublikowano 4 Grudnia 2021 Nie mam Borniaka ale dobrze rozumiem że jest tam gdzieś miska z wodą która się nagrzewa i ... paruje? Tak jest stoi ona przy grzałce , a w czasie wędzenia wpadają w nią zrębki . Część z nich jeszcze się żarzy . Do osuszenia w Borniaku , przeznaczony jest wentylator montowany w miejsce DG. W Borniaku 150 osuszanie z wentylatorem " idzie słabo". To w mniejszym myślę że jeszcze gorzej.Ja osuszam w domu , często wspomagam się wentylatorem , a i "farelką" nie pogardzę . "Ukiszenie " jednego wsadu do wędzarni , nauczyło mnie osuszania . Cytuj Pozdrawiam Piotr. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5713-ociekanie-przed-w%C4%99dzeniem/page/4/#findComment-735599 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZbyszekZ Opublikowano 5 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij #88 Opublikowano 5 Kwietnia 2022 Cześć, pierwsze wędzenie za kilka dni. Mam pytanie dotyczące ociekania. Czy mogę rozwiesić mięso na balkonie na noc? Nie ma piwnicy a w mieszkaniu za ciepło. Będę wdzięczny za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5713-ociekanie-przed-w%C4%99dzeniem/page/4/#findComment-760954 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 5 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij #89 Opublikowano 5 Kwietnia 2022 Czy mogę rozwiesić mięso na balkonie na noc? Oczywiście.Jednak przed wędzeniem je ociepl i osusz w temp. pokojowej. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5713-ociekanie-przed-w%C4%99dzeniem/page/4/#findComment-760961 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZbyszekZ Opublikowano 6 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij #90 Opublikowano 6 Kwietnia 2022 Podziękował za odpowiedź i radę! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5713-ociekanie-przed-w%C4%99dzeniem/page/4/#findComment-761055 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adrid Opublikowano 10 Lipca 2024 Zgłoś Udostępnij #91 Opublikowano 10 Lipca 2024 Cześć Wszystkim I ja po wybudowaniu wędzarni przychodzę do Was z prośbą o pomoc w temacie przygotowania właściwego procesu ociekania. A więc pierwsze wędzenie zaplanowane jest na 21.07 od rana. Mięsko wylądowało dziś w solance i będzie peklować się do 20.07. I teraz pytanie dot. ociekania który z sposobów "będzie" lepszy. 1. Wyciągnięcie mięsiwa z solanki wieczorową porą. Osznurowanie/włożenie do siatki i z powrotem do lodówki na ruszt czy coś w celu ocieknięcia do rana. Wyciągnięcie mięsiwa z lodówki ok. 5-6 rano i pozostawienie do nabrania temp. otoczenia. Następnie transport na działkę ok. 30 minut drogi autem. 2. Wyciągnięcie mięsiwa z solanki wieczorową porą. Z powrotem do lodówki na ruszt czy coś w celu ocieknięcia do rana. Wyciągnięcie mięsiwa z lodówki ok. 5-6 rano, osznurowanie/włożenie do siatki i pozostawienie do nabrania temp. otoczenia. Następnie transport na działkę ok. 30 minut drogi autem. 3. Wyciągnięcie mięsiwa z solanki wieczorową porą. Osznurowanie/włożenie do siatki i ociekanie mięsa w piwnicy znajdującej się w bloku (temperatura w granicach 15-20 stopni). W wszystkich przypadkach czas ociekania będzie wynosić ok. 12h. Czy jest to wystarczający czas czy lepiej np. wyciągnąć mięso z solanki 20.07 rano, osznurować/włożyć do siatki i zostawić do rana dnia następnego tj. 24h w lodówce i wyciągnąć rano 21.07 by nabrało temp. otoczenia ? Bardzo dziękuje za informację/poradę w którą stronę się kierować Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5713-ociekanie-przed-w%C4%99dzeniem/page/4/#findComment-937020 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 10 Lipca 2024 Zgłoś Udostępnij #92 Opublikowano 10 Lipca 2024 (edytowane) Może być ad.1 i może być ad.2. 12 h powinno być w temperaturze peklowania 4-6 C i jest wystarczające na ocieknięcie.Ja osobiście stosuję ad.2 .Rzadko też używa siatek.Ewentualnie do szynki (kulka) oprócz dużej ( dyszek) bo ta jest sznurowana, filet z indyka owinięty folią celulozową i ew.karkówka jak jest w kątnicy lub osłonce białkowej i to wszystko.Reszta albo na sznurkach albo na hakach.Mniejsze koszty.Powodzenia Edytowane 10 Lipca 2024 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5713-ociekanie-przed-w%C4%99dzeniem/page/4/#findComment-937037 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 10 Lipca 2024 Zgłoś Udostępnij #93 Opublikowano 10 Lipca 2024 Nie mam możliwości edycji to napisze tutaj.Karkówkę czy w kątnicy czy w osłonce sznyruję a bez osłonek wieszam na haku. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5713-ociekanie-przed-w%C4%99dzeniem/page/4/#findComment-937076 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adrid Opublikowano 11 Lipca 2024 Zgłoś Udostępnij #94 Opublikowano 11 Lipca 2024 @arkadiusz bardzo dziękuje za odpowiedź. Pozwól, że się dopytam by się upewnić. Rozumiem, że opcja 3 jest nie wskazana, ze względu na temperaturę która panuje w piwnicy ? Czy przyszłościowo, np. temperatura ok. 5-10 stopni będzie akceptowalna do ociekania - mam tutaj na myśli wywożenie mięsiwa na noc do wędzarni, jak noce będą już chłodniejsze Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5713-ociekanie-przed-w%C4%99dzeniem/page/4/#findComment-937211 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 11 Lipca 2024 Zgłoś Udostępnij #95 Opublikowano 11 Lipca 2024 2 godziny temu, Adrid napisał(a): Rozumiem, że opcja 3 jest nie wskazana, ze względu na temperaturę która panuje w piwnicy Tak.Lepiej jak jest 4-6 C przez 12 h. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5713-ociekanie-przed-w%C4%99dzeniem/page/4/#findComment-937272 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adrid Opublikowano 11 Lipca 2024 Zgłoś Udostępnij #96 Opublikowano 11 Lipca 2024 @arkadiusz czyli potem nocne ociekanie w wędzarni w jesienne noce będzie akceptowalne przez brać wędzarniczą Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5713-ociekanie-przed-w%C4%99dzeniem/page/4/#findComment-937289 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 11 Lipca 2024 Zgłoś Udostępnij #97 Opublikowano 11 Lipca 2024 5 minut temu, Adrid napisał(a): nocne ociekanie w wędzarni w jesienne noce będzie akceptowalne przez brać wędzarniczą Pamiętaj , to nie jest widzimisię SiBów - to wymogi technologiczne . Ja w jesienne chłodne noce tak zostawiam . Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5713-ociekanie-przed-w%C4%99dzeniem/page/4/#findComment-937292 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adrid Opublikowano 11 Lipca 2024 Zgłoś Udostępnij #98 Opublikowano 11 Lipca 2024 Nie podchodzę do tematu jako widzimisię, bo wiem że w przypadku mięs trzeba bardzo uważać więc podchodzę tutaj do tematu z pełną dozą ostrożności nie piszę tego w złej mierze czy coś dopytuję by na przyszłość już mieć wiedzę i nie popełnić błędów, które mogą mnie lub kogoś kosztować zdrowie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5713-ociekanie-przed-w%C4%99dzeniem/page/4/#findComment-937293 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 11 Lipca 2024 Zgłoś Udostępnij #99 Opublikowano 11 Lipca 2024 24 minuty temu, Adrid napisał(a): opytuję by na przyszłość już mieć wiedzę i nie popełnić błędów, które mogą mnie lub kogoś kosztować zdrowie I bardzo słusznie . Pamiętaj staramy się zachować reżim temperaturowy. Toteż chłodne jesienne noce to dobra pora na ociekanie . Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5713-ociekanie-przed-w%C4%99dzeniem/page/4/#findComment-937304 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roman1957 Opublikowano 11 Lipca 2024 Zgłoś Udostępnij #100 Opublikowano 11 Lipca 2024 dlaczego robic takie dlugie ociekanie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5713-ociekanie-przed-w%C4%99dzeniem/page/4/#findComment-937308 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.