Skocz do zawartości

Jak grillować? - ciekawy materiał


Rekomendowane odpowiedzi

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5743-jak-grillowa%C4%87-ciekawy-materia%C5%82/
Udostępnij na innych stronach

Artykuł ciekawy, ale nie konsekwentny.

Najpierw piszą:

 

Trzeba pamiętać tylko o jednej zasadzie - nie wolno grillować mięsa peklowanego ani wędzonego.

a potem

 

Na grillu przyrządza się smaczne potrawy z mięs, drobiu, ryb oraz kiełbas średniorozdrobnionych (np. podwawelska, zwyczajna)...

Pozdrawiam

gonzo132

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5743-jak-grillowa%C4%87-ciekawy-materia%C5%82/#findComment-164334
Udostępnij na innych stronach

Tez to czytalem i jakies bzdury powypisywane nawet do polowy nie dojechalem.

Pisza aby nie grilowac peklowanego i wedzonego bo nie wiadomo kiedy bylo przyzadzane i wedzone.

Te pismaki nieraz pisza takie bzdury wyssane z palca ze wlos sie na glowie jezy!!!!

 

Ale tak z drugiej strony to ciekawi mnie co oni pija ze takie odloty w tych artykulach miewaja.he he :grin:

Pozdrawiam

GDYNIA MOJE MIASTO

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5743-jak-grillowa%C4%87-ciekawy-materia%C5%82/#findComment-164375
Udostępnij na innych stronach

  • 8 miesięcy temu...

Co do peklowanego, to mają absolutną rację :)

Co do wędzonego ... hmmmm ... gdzieś tam słyszałem, że kiełbasa grillowana niezdrowa .... ale czy ja się tym aż tak bardzo przejmę w dniu jutrzejszym, który to będzie rozpoczęciem sezonu grillowego ...? Hmmm.... wątpię :)

Jutro tzw. DZIEŃ CELONY, mięcho, piwo, mięcho, piwo i nie ma to, tamto :)

Szwagier przywozi "TELEWIZOR" piwka, znaczy się karton 24 sztuki, ja naważyłem swojskiego 20 litrów ... myślę, że nie zbraknie :) właśnie dzisiaj skończyłem mój balkonik wykładać drewnem, więc jutro testy :) Czy miękki, wygodny i w ogóle :)

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5743-jak-grillowa%C4%87-ciekawy-materia%C5%82/#findComment-209109
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Nie można grillować peklowanego i wędzonego, skromnie zapytam, co jest podstawą każdej grillowej uczty?

 

Moim zdaniem najważniejsze o czym należy pamiętam przy grillowaniu, min. po to by uniknąć/ograniczyć powstawanie heterocyklicznych amin to:

 

-używanie tacek, które zapobiegają powstawaniu spływaniu tłuszczu na żar oraz chronią przed bezpośrednim kontaktem żywności z płomieniami

-zawijanie w folie

 

-ew. wcześniejsze podgrzewanie w mikrofalówce- następuje rozłożenie kreatyny i kreatyniny a to one są prekursorami reakcji powstawania heterocyklicznych amin.

 

-Co do peklowanych tj. ukochanych kiełbas, wszystko jest dla ludzi, jeżeli nie jest ona w ogniu i zjadamy jej od czasu do czasu to możemy zejść z tego świata mają koło 100-tki na karku i nie wiedzieć, że coś złego pojawiło się w naszej kiełbasce.

 

 

PS.

Proszę bierzcie pod uwagę, że art. na różnych portalach czy też kolorowych gazetach nie piszą znawcy w danej dziedzinie a redaktorzy, którzy jednego dnia piszą o peklowanej kiełbasie a na drugi dzień o wyższości diesla na gazem w samochodzie a potem w gazecie można wyczytać, że za trwałość whisky odpowiada przygotowywanie zacieru w kadziach z "kwasówki".

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5743-jak-grillowa%C4%87-ciekawy-materia%C5%82/#findComment-212984
Udostępnij na innych stronach

ew. wcześniejsze podgrzewanie w mikrofalówce- następuje rozłożenie kreatyny i kreatyniny a to one są prekursorami reakcji powstawania heterocyklicznych amin.

Czy spowodowane jest to samym podgrzaniem (niezależnie od źródła) czy też działaniem mikrofal?

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5743-jak-grillowa%C4%87-ciekawy-materia%C5%82/#findComment-213585
Udostępnij na innych stronach

Mikrofale nie mają bezpośredniego wpływu na rozkład kretyny i kreatyniny, chodzi o efekt ich działania podgrzanie które jest łagodne, nie powoduje nagłego wzrostu temp jak w przypadku smażenia czy działania ogniem z ogniska.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5743-jak-grillowa%C4%87-ciekawy-materia%C5%82/#findComment-213596
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

A oto mój dzisiejszy dzionek :)

 

http://img688.imageshack.us/img688/2952/p5050106.th.jpghttp://img528.imageshack.us/img528/7928/p5050108.th.jpghttp://img85.imageshack.us/img85/3382/p5050105.th.jpg

 

Grillek, zimna pianka, słoneczko ... i taki widoczek z mego balkoniku :D

 

[ Dodano: Sob 05 Maj, 2012 19:00 ]

A na grillllku jako pierwsze wylądowały warzywka - cukinia, cebulka, kalafior, brokuł, marchewka :)

Z mięs podudzia z kurczaka, udziec barani ... a już teraz doszły skrzydełka ... do tego zimna piana i jest 'KANADA" :)

 

[ Dodano: Sob 05 Maj, 2012 19:00 ]

a... i słodkie ziemniaczki :)

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5743-jak-grillowa%C4%87-ciekawy-materia%C5%82/#findComment-216496
Udostępnij na innych stronach

myth , jak u Ciebie jest przeraźliwie nostalgicznie - w porównaniu Texas to prawie centrum Londynu

wypijam 1 piwo za Ciebie

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5743-jak-grillowa%C4%87-ciekawy-materia%C5%82/#findComment-216546
Udostępnij na innych stronach

myth,

Na foto nr 2 na horyzoncie to wygląda jak po pożarze! Co to jest?

chyba pole lawowe albo sandr

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5743-jak-grillowa%C4%87-ciekawy-materia%C5%82/#findComment-216566
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Podepnę się pod temat bo chyba nie ma co nowego tematu zakładać.

Chciałem pokazać ciekawe urządzenie do rozpalania węgla ( brykietu) go grilla. Coś dla tych co mają dość stania i machania rożnego rodzaju wachlarzami lub dmuchania pompkami i czekania na odpowiedni żar.

 

Kiedyś widziałem już te urządzenia na filmikach o grillowaniu, ale nie mogłem ich nigdzie dostać . Już myślałem by wykona takie samodzielnie, ale w tym roku udało mi się je kupić.

 

Polecam naprawdę bo bez problemy uzyskuję się żar po kilkunastu minutach bez żadnego wysiłku. Rozpalarka jest to rura do której wsypujemy brykiet a przepływające jak w kominie powietrze robi za nas całą robotę. Na początku nie wierzyłem w to urządzenie ale po kilku razach wiem, że nie chce nic innego do rozpalania grilla. Wystarczy da na spód 2 małe kostki rozpałki i zasypać - po kilkunastu minutach można grillować.

 

A tak to wygląda:

 

 

 

 

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5743-jak-grillowa%C4%87-ciekawy-materia%C5%82/#findComment-224393
Udostępnij na innych stronach

Zależy czy masz sprzęt, chęci i zdolności do robótek czy wolisz wydać trochę pieniędzy.

Ja za moją rozpalarkę dałem 29 zł w Tesco. jest wykonana z cienkiej blachy i pewnie się szybko przepali i wtedy sobie zrobię z grubej nierdzewki bo ta po 2 tyg już zardzewiała.

 

Widziałem takie same urządzenia za ponad 100 zł na aukcjach internetowych i myślę ze tamte są lepiej wykonane.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5743-jak-grillowa%C4%87-ciekawy-materia%C5%82/#findComment-224400
Udostępnij na innych stronach

Te urzadzenia widzalem od lat w skandynawi , wydaje mi sie ze lepiej kupic , nie ze wzgledu , ze nie wierze w mozliwosci wykonacow . ale wydaje mi sie ze , uzyty material to blachy zarododporne , gdyz po kilku miesiecnej eksp[latacji , nie widzialem na tych urzadzeniach odksztalcen matreialu od zaru , a moze wynika tyo z grubosci blachy uzytej do wykonania , uzycie balchy zwyklej ST 0 nie odpowiedniej grubosci spsoduje po pewnym czasie deformacje dna , chyba ze uzyjemy rury o grubej sciance , ale znowu wzrosnie ciezar ,Na zdjeciu widac dosc duze otwory , w pododbnych urzadzenbiach , ktore widzioalem bylo ich wiecej o mniejszych srednicach - nie wypadaj wtedy mniejsze kaawalki zaru ,Urzadzenie napewno warte polecenia .Pozdrawiam
Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5743-jak-grillowa%C4%87-ciekawy-materia%C5%82/#findComment-224405
Udostępnij na innych stronach

Całkowicie potwierdzam opinię kolegi. Urządzenie do rozpalania grilla działa fantastycznie i niezawodnie. W Szwecji do kupienia w prawie każdym markecie za kilkadziesiąt skr. ale każdemu majsterkowiczowi zrobienie go z większej puszki po konserwach nie sprawi żadnego problemu i będzie działać z takim samym skutkiem. Jak się puszka przepali to wyrzucimy na złom i zrobimy błyskawicznie następne. Tylko uchwyt można sobie zrobić porządny wymienny nawet z grubszego drutu, aby wystarczył na dłużej. Te szwedzkie rozpalarki to najzwyklejsza czarna blacha o gr. 0.5mm. Szwedzi dosyć często wymieniają grillowy sprzęt na nowy, i nawet mocno drogie grille są u nich wymieniane po 2 - 3 sezonach na nowy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5743-jak-grillowa%C4%87-ciekawy-materia%C5%82/#findComment-224410
Udostępnij na innych stronach

majsterkowiczowi zrobienie go z większej puszki po konserwach nie sprawi żadnego problemu i będzie działać z takim samym skutkiem. Jak się puszka przepali to wyrzucimy na złom i zrobimy błyskawicznie następne.

Najprostszy sposób to kawałek rury metalowej/np.pozostałości po zakładaniu rynien/postawiony w charakterze kominka na kupce węgla lub brykietu.Po rozpaleniu szczypcami do grillowania usuwamy z żaru i po sprawie.Oczywiście takie wersje z uchwytem to już elegancja i kultura :grin:

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5743-jak-grillowa%C4%87-ciekawy-materia%C5%82/#findComment-224456
Udostępnij na innych stronach

Mysle ,ze sposob przedstawiny prze kolege jest efektowny - prawie ze "polski - bo to jest prawdziwa improwizacja " wydaje mi sie ze jednak ,w zarze moga pozostac nastepujae materialy : lut z rynien ktory bedzie parowal , pozostalosci kwasow lub plynow lutowniczych , ponadto cynk takze ulegnie stopieniu i dostanie sie do zaru , wiec bediemy mieli co najmnie dwa metale w postaci oparow ,Ponadto juz sobie wyorazam , jak w wyniku gwaltownego zrzucania rury z grila , ulegnie poparzeniu jego uczstnik ,za tak rure niema jak chwycic .

Uwazam ze forum to takze przyklad dla ososb o mniejszym doswiadczeniu , ktore chcialby sie czegos nauczyc lub tez znalezc dobra droge .Wiec prosze sie nie gniewac , za moj wpis , ale przy pewenym doswiadczeniu zyciowym trzeba wskazywac wlasciwa droge.Pozdrawiam

Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5743-jak-grillowa%C4%87-ciekawy-materia%C5%82/#findComment-224520
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
Wystarczy dospawać pręty z nakładką drewnianą jako rączki i możesz już chwycić
Emaks - sprzęt gastronomiczny, frytownice, bemary, płyty grillowe
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5743-jak-grillowa%C4%87-ciekawy-materia%C5%82/#findComment-231340
Udostępnij na innych stronach

Cytat: Trzeba pamiętać tylko o jednej zasadzie - nie wolno grillować mięsa peklowanego ani wędzonego.

 

Są to bzdury!. Każde marynowanie mięsa (z dodatkiem soli) przed grilowaniem jest de facto pewnym peklowaniem.

Jedyna zasada może być taka, że do takiego peklowania nie używamy peklosoli (z azotynem sodu) czy też soli z saletrą (azotanem sodu). Peklowanie samą solą (czy też z przyprawami) w niczym nie przeszkadza. Z reguły stężenie soli przy peklowaniu (marynowaniu) mięsa do grilowania winno być niższe niż w tradycyjnym peklowaniu przed wędzeniem. Podczas grilowania wyparowuje woda i mięso takie może być trochę za słone (a to i tak kwestia gustu i smaku)..

 

Artykuły te piszą laicy w danej dziedzinie (może są dobrzy z polonistyki) - podobny temat to skażenie upraw przydrożnych ołowiem z benzyny, który co roku powraca na łamy prasy. Ołowiu (czteroetylenku ołowiu) w benzynie nie stosuje sie już od dawna. Ale takie tematy są chwytliwe i na czasie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5743-jak-grillowa%C4%87-ciekawy-materia%C5%82/#findComment-231359
Udostępnij na innych stronach

Peklowanie samą solą (czy też z przyprawami) w niczym nie przeszkadza.

Tylko jedno nasuwa się pytanie - czy kolega wie o czym pisze. Czy wie co to jest peklowanie czym się różni od solenia
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5743-jak-grillowa%C4%87-ciekawy-materia%C5%82/#findComment-231362
Udostępnij na innych stronach

Sorry Dziadku,

nie piszę o soleniu tylko o peklowaniu samą zalewą solankową bez dodatku azotanu czy azotynu sodu (lub innych soli) dla uzyskania de facto "ładniejszego" koloru mięsa.

Jest to także peklowanie. I to także jest w Waszych artukułach na forum WB.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5743-jak-grillowa%C4%87-ciekawy-materia%C5%82/#findComment-231364
Udostępnij na innych stronach

peklowaniu samą zalewą solankową

To jest również solenie. Prawdopodobnie utożsamiasz marynowanie z peklowaniem.

Na naszym forum wyraźnie to rozróżniamy bo zachodzą inne procesy fizykochemiczne.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5743-jak-grillowa%C4%87-ciekawy-materia%C5%82/#findComment-231365
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.