Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Kochani, zamiast tu pisać sążniste epistoły - Zdrowych i Wesołych Świąt !!! Wyściskamy i wycałujemy (to drugie to tylko Jola bo Kazimierz jakiś taki niedogolony chodzi... :w00t: ) przy najbliższej okazji czyli najpóźniej w lutym  :santa:

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/22/#findComment-322606
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 1,6 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/22/#findComment-322615
Udostępnij na innych stronach

Wspólna praca zawsze popłaca.Razem z córką w kuchni,wielka to rzadkość :frantics:

post-39731-0-64494900-1388238475_thumb.jpg

 I rezultat tej owocnej współpracy :D

post-39731-0-72230900-1388238599_thumb.jpg

Kaczka to moje dzieło,ziemniaki z ziołami pieczone na soli - córki :D

post-39731-0-88079800-1388238703_thumb.jpg

 

 

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/22/#findComment-323140
Udostępnij na innych stronach

Jakbyś jeszcze Kaziu opisał  co tam  :rolleyes: żeście wspólnie  "wypracowali"  :clap:  ........

 

Edit : :facepalm:   - teraz  doczytałem (nie mogłem rozpoznać tych ziemniaków) - dzięki :clap:  .

Edytowane przez Wirus
Pozdrawiam Wirus.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/22/#findComment-323148
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wspólna praca zawsze popłaca.Razem z córką w kuchni,wielka to rzadkość

..... i radość Kruszynko :) zawsze jeden od drugiego się czegoś nauczy

jeśli można to podaj przepis na te ziemniaczki z ziołami pieczone na soli .. chętnie skorzystam :)

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/22/#findComment-323150
Udostępnij na innych stronach

jeśli można to podaj przepis na te ziemniaczki z ziołami pieczone na soli .. chętnie skorzystam :)

 

Chętnie podaję,przyznam się ,że wcześniej go nie znałem. :D

Ładne ,równe ziemniaczki myjemy,suszymy,nacinamy ostrym nożem /mniej więcej do 1/3 gubości,max 1/2 grubości/,posypujemy ulubionymi ziołami /tu były prowansalskie,ale tam od Poznania to pewnie majerankiem posypią ;) /.Na blachę kładziemy papier do pieczenia,posypujemy warstwą soli ,na nią układamy ziemniaki/.Pieczemy w temp.180 st.w zależności od wielkości ziemniaków od 1,5 godz do 1 godz.

Jeszcze taka mała uwga odnośnie kaczych piersi i udek.

Wyciąłem je z dwóch kaczek zakupionych w Lidlu.Były po 8,50 / kg , /lub coś koło tego/.Kaczki ważyły po ok.2 kg i były świeże.Jeżeli porównamy to z ceną mrożonych piersi i udek to zakup był bardzo atrakcyjny.Zostały jeszcze spore porcje mięsa do pasztetu,na zupkę lub do bigosu.

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/22/#findComment-323158
Udostępnij na innych stronach

Ponieważ miałem kilka zapytań o przepis na zupę rybną ściągam link do przepisu na takowąż :D

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2066-zupa-rybna/?do=findComment&comment=84290

 

Przy okazji prośba do któregoś z moderatorów by w chwili wolnej jakoś przeredagowali ten przepis.Pisałem go nie mając jeszcze wprawy ani pojęcia jak się prawidłowo porusza po kawiaturze :devil:

Edytowane przez Kruszynka

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/22/#findComment-323196
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ponieważ miałem kilka zapytań o przepis na zupę rybną ściągam link do przepisu
 

Kaziku z tych pytających między innymi byłam ja ... ale udało mi się odszukać. :)

Zupkę ugotowałam... wyszła przepyszna. Na jakiś czas zaspokoiłam Zięcia...chyba  :rolleyes:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/22/#findComment-323211
Udostępnij na innych stronach

Kaziu, śledzie po skandynawsku wg Twojego przepisu wyszły pyszne i były przebojem na naszym świątecznym stole, drugie w kolejności były korzenne - co prawda do pełni smaku doszły dopiero po świętach ale i tak są :thumbsup:

 

Pozdro W

Sent from my Nokia 1011
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/22/#findComment-323252
Udostępnij na innych stronach

 

 

Kaziu, śledzie po skandynawsku wg Twojego przepisu wyszły pyszne i były przebojem na naszym świątecznym stole

U nas też :D 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/22/#findComment-323256
Udostępnij na innych stronach

Cieszę się że smakują.U mnie niestety nie było skandynawskich.Nie są zbytnio lubiane przez domowników :(

 

 

co prawda do pełni smaku doszły dopiero po świętach

Lubią sobie poleżakować :D

Z kolei korzenne zjadane są u mnie można powiedzieć hurtowo .

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/22/#findComment-323276
Udostępnij na innych stronach

 

 

Z kolei korzenne zjadane są u mnie można powiedzieć hurtowo .

 

 

  Pierwszy raz robiłem śledzie z gotowej przyprawy korzennej   ( Kruszynka ją zna )  . Nie powiem , były jadalne . Na przyszłość zrobię przyprawę samemu zapewne będzie bardziej wyrazista .

 

   Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/22/#findComment-323286
Udostępnij na innych stronach

Śledzie w oleju na tegoroczną wigilię będą już moją klasyką-cebula,cytryna,pieprz,liść laurowy,olej.

 

 

Kaziu, jak możesz zapodaj zbójniczkowi przepis na swoje śledziki wigilijne :D

 

 

 

Przepis na śledzie korzenne już zapisany, będą robione :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/22/#findComment-323287
Udostępnij na innych stronach

Ja często robię ziemniaki pieczone w kombiwarze ( można też w piekarniku) : Średniej wielkości ziemniaki obieram rękami  żony  :hmm: jak są duże , to kroję na pół wzdłuż i do garnka z osoloną wodą . Jak się zagotują to zbieram szumowiny i odlewam . wcześniej robię bejcę na bazie oleju i przypraw wszelakich i mieszam z gorącymi ziemniakami i wsypuję kombiwaru ( na spód wkładam podkładkę do grillowania) i piekę w temp. 250 * C do uzyskania odpowiedniego koloru i miękkości . 

Są lepsze niż włożone bez podgotowania , bo nie są aż tak suche , jak włożone  surowe .

Edytowane przez Henio
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/22/#findComment-323290
Udostępnij na innych stronach

bo nie są aż tak suche , jak włożone surowe .

 

No i dla tego ten pomysł z solą.Nie wiem jak to działa ale są w smaku "bajeczne" ,no i ten bajer z nacinaniem .Do śledzi w śmietanie akurat

 

Kaziu, jak możesz zapodaj zbójniczkowi przepis na swoje śledziki wigilijne :D

 

Się robi Zbójaszku  :D

Śledzie moczymy.Mają być lekko słone,za mocno wymoczone odpadają.

Cebulę ciachamy na pól i kroimy w jak najcieńsze piórka.Mogą być całe krążki,ale to męcząca praca :D

Cytrynę ze skórką sparzamy i kroimy w jak najcieńsze plasterki.

Na dno słoika wsypujemy cebulę,plasterki cytryny,liść laurowy,pieprz ziarnisty/kolorowy mile widziany/,ziele angielskie.Nalewamy troszkę oleju.

Na to układamy śledzie pokrojone w kawałki.Śledzie posypujemy grubo zmielonym pieprzem.

Następnie znowu cebulka,cytryna,przyprawy.Dolewamy olej.

I tak po kolei do wyczerpania składników.Nie zapominamy o popieprzeniu każdej warstwy śledzi.Ostatnia warstwa to cebula,cytryna i przyprawy.

Ważne by olej "objął " wszystkie warstwy śledzi.W przeciwnym przypadku mogą przy dłuższym dojrzewaniu nabrać nieprzyjemnego zapachu.

Jak wszystkim śledzikom bardzo dobrze robi  dłuższy okres dojrzewania./ trzy dni to niezbędne minimum /

Edytowane przez Maxell

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/22/#findComment-323304
Udostępnij na innych stronach

Takie ziemniaki zeby ulatwic sobie nacinanie ,mozna polozyc na drewianej lyzce i wtedy jest pewnosc ze sie nie przekroi na wylot.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/22/#findComment-323306
Udostępnij na innych stronach

 

 

Się robi Zbójaszku :D

Serdeczne dzięki Kaziu :D :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/22/#findComment-323322
Udostępnij na innych stronach

Przed świętami zrobiłem śledzie korzenne wg Kruszynki - i...... to jest to co Tygryski lubią mniam... :)

przyprawę zrobiłem w ilości takiej abym mógł ją powtórzyć.. - poważyłem, pomieliłem i mam słoiczek na zapas :D

teraz kolejna porcyjka dojrzewa przed Sylwestrem

 

PS

dla testu zrobiłem zarówno ze zwykłych płatów solonych jak i matijasów

- i muszę stwierdzić że z daleka od tych drugich.... tylko "zwykłe"

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/22/#findComment-323325
Udostępnij na innych stronach

Aparat dalej ten z plamką /jakoś nie mogę znależć nowego,odpowiedniego dla mnie ,a zwałaszcza dla LP/więc zdjęcia nie najlepsze.

Dzisiaj na świąteczny obiadek dla dwojga perliczka z Lidla.

Najpierw o ptaszku.Tuszka była świeża,nie mrożona,pięknie uformowana na tacce.W środku absolutnie czyściutka,pięknie związana,skórka bez pypci i pozostałości piór.Za tuszkę zapłaciłem niecałe 20 zł.

W oczekiwaniu na obróbkę została oczywiście zamrożona.Rozmrażała się powolutku w firmowym opakowaniu.Nie było żadnych wycieków.

Tuszka została na noc nasolona i posypana pieprzem / tak na wypadek gdyby Henio znowu miał jakieś seksowne  domysły :tongue: /  wewnątrz i zewnątrz.

Dzisiaj została obłożona plastrami wędzonego boczku.Pod skórkę na piersi wsunąłem plasterki zmrożonego wiejskiego masełka.Do wewnątrz tuszki włożyłem improwizowane nadzienie złożone z pokrojonego w kostkę litewskiego chleba ,posiekanej szalotki i resztek solonego boczku także pokrojonego w kostkę.Tuszki nie zaszywałem tylko tylny otwór został "zaślepiony" plastrami boczku wędzonego.

post-39731-0-97068800-1388583246_thumb.jpg

Ptaszek piekł się 45 min. przez 15 min. w temp.200 st.,potem w 180 st.

 

Po rozcięciu sznurków i usunięciu boczku wyglądał tak :

 

post-39731-0-90638200-1388583422_thumb.jpg

 

Połóweczki wraz z widocznym nadzieniem:

 

post-39731-0-61021900-1388583783_thumb.jpg

 

I na talerzu :

 

post-39731-0-56752300-1388583907_thumb.jpg

 

post-39731-0-92439100-1388583936_thumb.jpg

 

Na bazie płynu z pod pieczeni zrobiłem sos z dodatkiem grzybów suszoych,śliwek i pomidorka też suszonych i wiśni z nalewek.Jako dodatek ziemniaczki "szturane" /tak się u mnie w domu mówiło na piure /i surówka z cykorii,pomidorków coctailowych , szalotki ,papryki ,oliwek oraz ziół świeżych i suszonych.Oczywiście z dodatkiem octu winnego i oliwki z oliwek.

 

Jeszcze mała dygresja odnośnie zakupów litewskich smakołyków  na jarmarku bożenarodzeniowym.Chleb był ok ale coś co sprzedali mi jako bardzo pikantny kindziuk po przekrojeniu okazało się całkiem miernym salami zrobionym na smak i podobieństwo tego co Niemcy zwą salami. :facepalm: Słoninę taką jaką my robimy sprzedawali po 45zł/kg.Mówili z pięknym wileńskim zaśpiewem , ale produkty to już jednak takie bardziej unijne. :D

 

 

 

 

 

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/22/#findComment-323814
Udostępnij na innych stronach

 

 

adoptował

Piotrek czmu nie  :D .......  pod warunkiem że z Twoją hurtownią /chodz oczywiście o tę interesującą nas część. :angel: /

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/22/#findComment-323817
Udostępnij na innych stronach

Za plecami podpowiadają, że na hurtownię mogą się  zgodzić /bo ja tam tylko "wyrobnikiem" jestem/ , ale portfel i dostęp do konta ...... :cry:  ......  muszę zostawić ;)  .

P.S. Wołają mnie na Noworoczny obiad (kaczuszka :) ), a "Lidlowska perliczka"  wg. Twojego przepisu  :clap:  była na Świąteczny obiadek :D .

Edytowane przez Wirus
Pozdrawiam Wirus.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/22/#findComment-323819
Udostępnij na innych stronach

Kolejna potrawa z cyklu "zostało z wczorajszego obiadu,co z tym zrobić?"

Pozostało trochę kaszy perłowej ugotowanej na sypko z grzybami suszonymi,która to była dodatkiem do forszmaku z łopatki wieprzowej.

Do kaszy dodałem cztery ziemniaki ugotowane w mundurkach i zmielonych .Jedną mielonkę "spływową",również zmieloną.6 pieczarek pokrojonych w kostkę i podduszonych na oleju wraz z jedną cebulą pokrojoną w piórka.2 łyżki tartej bułki,3 jajka.Przyprawy:sól,pieprz grubo mielony,czubrica pikantna,papryka słodka,majeranek,dwie łyżki keczupu pikantnego /końcówka z pojemnika/.

Wszystkie składniki dokładnie wymieszane.Foremka natarta olejem i wysypana tartą bułką.Wierzch posypany nasionami dyni i słonecznika.Pieczenie: 1 godz.w temp.180 st.

Po wyjęciu z piekarnika:

post-39731-0-83239000-1389168320_thumb.jpg

 

...i na talerzu:

 

post-39731-0-95116600-1389168391_thumb.jpg

 

z lewej pikle z młodej cuknii,patisona ,korniszonów,cebulek i czosnku /wszystko działkowe /

 

A na dzisiejsze śniadanko szyneczka w galarecie z dodatkiem jajka i brokuła

 

post-39731-0-98965100-1389168784_thumb.jpg

Edytowane przez Kruszynka

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/22/#findComment-325379
Udostępnij na innych stronach

TA szyneczka bardzo mi sie podoba Kruszynko  :clap: , a  te "resztki" to zawsze najsmaczniejsze  :D

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/22/#findComment-325385
Udostępnij na innych stronach

Kolejna potrawa z cyklu "zostało z wczorajszego obiadu,co z tym zrobić?"

 

I to się właśnie nazywa INWENCJA TWÓRCZA:clap:  :clap:  :clap:

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/22/#findComment-325388
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.