tusiaczek Opublikowano 24 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #526 Opublikowano 24 Grudnia 2013 Kochani, zamiast tu pisać sążniste epistoły - Zdrowych i Wesołych Świąt !!! Wyściskamy i wycałujemy (to drugie to tylko Jola bo Kazimierz jakiś taki niedogolony chodzi... ) przy najbliższej okazji czyli najpóźniej w lutym Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/22/#findComment-322606 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 24 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #527 Opublikowano 24 Grudnia 2013 To jeszcze raz wszystkiegi naj http://www.youtube.com/results?search_query=wedliniarska+bra%C4%87+%C5%BCyczenia&sm=1 Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/22/#findComment-322615 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 28 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #528 Opublikowano 28 Grudnia 2013 Wspólna praca zawsze popłaca.Razem z córką w kuchni,wielka to rzadkość I rezultat tej owocnej współpracy Kaczka to moje dzieło,ziemniaki z ziołami pieczone na soli - córki Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/22/#findComment-323140 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 28 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #529 Opublikowano 28 Grudnia 2013 (edytowane) Jakbyś jeszcze Kaziu opisał co tam żeście wspólnie "wypracowali" ........ Edit : - teraz doczytałem (nie mogłem rozpoznać tych ziemniaków) - dzięki . Edytowane 28 Grudnia 2013 przez Wirus Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/22/#findComment-323148 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 28 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #530 Opublikowano 28 Grudnia 2013 Wspólna praca zawsze popłaca.Razem z córką w kuchni,wielka to rzadkość ..... i radość Kruszynko zawsze jeden od drugiego się czegoś nauczyjeśli można to podaj przepis na te ziemniaczki z ziołami pieczone na soli .. chętnie skorzystam Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/22/#findComment-323150 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 28 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #531 Opublikowano 28 Grudnia 2013 jeśli można to podaj przepis na te ziemniaczki z ziołami pieczone na soli .. chętnie skorzystam Chętnie podaję,przyznam się ,że wcześniej go nie znałem. Ładne ,równe ziemniaczki myjemy,suszymy,nacinamy ostrym nożem /mniej więcej do 1/3 gubości,max 1/2 grubości/,posypujemy ulubionymi ziołami /tu były prowansalskie,ale tam od Poznania to pewnie majerankiem posypią /.Na blachę kładziemy papier do pieczenia,posypujemy warstwą soli ,na nią układamy ziemniaki/.Pieczemy w temp.180 st.w zależności od wielkości ziemniaków od 1,5 godz do 1 godz.Jeszcze taka mała uwga odnośnie kaczych piersi i udek.Wyciąłem je z dwóch kaczek zakupionych w Lidlu.Były po 8,50 / kg , /lub coś koło tego/.Kaczki ważyły po ok.2 kg i były świeże.Jeżeli porównamy to z ceną mrożonych piersi i udek to zakup był bardzo atrakcyjny.Zostały jeszcze spore porcje mięsa do pasztetu,na zupkę lub do bigosu. Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/22/#findComment-323158 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 28 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #532 Opublikowano 28 Grudnia 2013 (edytowane) Ponieważ miałem kilka zapytań o przepis na zupę rybną ściągam link do przepisu na takowąż https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2066-zupa-rybna/?do=findComment&comment=84290 Przy okazji prośba do któregoś z moderatorów by w chwili wolnej jakoś przeredagowali ten przepis.Pisałem go nie mając jeszcze wprawy ani pojęcia jak się prawidłowo porusza po kawiaturze Edytowane 22 Lipca 2014 przez Kruszynka Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/22/#findComment-323196 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 28 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #533 Opublikowano 28 Grudnia 2013 Ponieważ miałem kilka zapytań o przepis na zupę rybną ściągam link do przepisu Kaziku z tych pytających między innymi byłam ja ... ale udało mi się odszukać. Zupkę ugotowałam... wyszła przepyszna. Na jakiś czas zaspokoiłam Zięcia...chyba Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/22/#findComment-323211 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bwie Opublikowano 28 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #534 Opublikowano 28 Grudnia 2013 Kaziu, śledzie po skandynawsku wg Twojego przepisu wyszły pyszne i były przebojem na naszym świątecznym stole, drugie w kolejności były korzenne - co prawda do pełni smaku doszły dopiero po świętach ale i tak są Pozdro W Cytuj Sent from my Nokia 1011 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/22/#findComment-323252 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 28 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #535 Opublikowano 28 Grudnia 2013 Kaziu, śledzie po skandynawsku wg Twojego przepisu wyszły pyszne i były przebojem na naszym świątecznym stole U nas też Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/22/#findComment-323256 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 29 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #536 Opublikowano 29 Grudnia 2013 Cieszę się że smakują.U mnie niestety nie było skandynawskich.Nie są zbytnio lubiane przez domowników co prawda do pełni smaku doszły dopiero po świętach Lubią sobie poleżakować Z kolei korzenne zjadane są u mnie można powiedzieć hurtowo . Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/22/#findComment-323276 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 29 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #537 Opublikowano 29 Grudnia 2013 Z kolei korzenne zjadane są u mnie można powiedzieć hurtowo . Pierwszy raz robiłem śledzie z gotowej przyprawy korzennej ( Kruszynka ją zna ) . Nie powiem , były jadalne . Na przyszłość zrobię przyprawę samemu zapewne będzie bardziej wyrazista . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/22/#findComment-323286 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 29 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #538 Opublikowano 29 Grudnia 2013 Śledzie w oleju na tegoroczną wigilię będą już moją klasyką-cebula,cytryna,pieprz,liść laurowy,olej. Kaziu, jak możesz zapodaj zbójniczkowi przepis na swoje śledziki wigilijne Przepis na śledzie korzenne już zapisany, będą robione Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/22/#findComment-323287 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 29 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #539 Opublikowano 29 Grudnia 2013 (edytowane) Ja często robię ziemniaki pieczone w kombiwarze ( można też w piekarniku) : Średniej wielkości ziemniaki obieram rękami żony jak są duże , to kroję na pół wzdłuż i do garnka z osoloną wodą . Jak się zagotują to zbieram szumowiny i odlewam . wcześniej robię bejcę na bazie oleju i przypraw wszelakich i mieszam z gorącymi ziemniakami i wsypuję kombiwaru ( na spód wkładam podkładkę do grillowania) i piekę w temp. 250 * C do uzyskania odpowiedniego koloru i miękkości . Są lepsze niż włożone bez podgotowania , bo nie są aż tak suche , jak włożone surowe . Edytowane 29 Grudnia 2013 przez Henio Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/22/#findComment-323290 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 29 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #540 Opublikowano 29 Grudnia 2013 (edytowane) bo nie są aż tak suche , jak włożone surowe . No i dla tego ten pomysł z solą.Nie wiem jak to działa ale są w smaku "bajeczne" ,no i ten bajer z nacinaniem .Do śledzi w śmietanie akurat Kaziu, jak możesz zapodaj zbójniczkowi przepis na swoje śledziki wigilijne Się robi Zbójaszku Śledzie moczymy.Mają być lekko słone,za mocno wymoczone odpadają.Cebulę ciachamy na pól i kroimy w jak najcieńsze piórka.Mogą być całe krążki,ale to męcząca praca Cytrynę ze skórką sparzamy i kroimy w jak najcieńsze plasterki.Na dno słoika wsypujemy cebulę,plasterki cytryny,liść laurowy,pieprz ziarnisty/kolorowy mile widziany/,ziele angielskie.Nalewamy troszkę oleju.Na to układamy śledzie pokrojone w kawałki.Śledzie posypujemy grubo zmielonym pieprzem.Następnie znowu cebulka,cytryna,przyprawy.Dolewamy olej.I tak po kolei do wyczerpania składników.Nie zapominamy o popieprzeniu każdej warstwy śledzi.Ostatnia warstwa to cebula,cytryna i przyprawy.Ważne by olej "objął " wszystkie warstwy śledzi.W przeciwnym przypadku mogą przy dłuższym dojrzewaniu nabrać nieprzyjemnego zapachu.Jak wszystkim śledzikom bardzo dobrze robi dłuższy okres dojrzewania./ trzy dni to niezbędne minimum / Edytowane 29 Grudnia 2013 przez Maxell Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/22/#findComment-323304 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 29 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #541 Opublikowano 29 Grudnia 2013 Takie ziemniaki zeby ulatwic sobie nacinanie ,mozna polozyc na drewianej lyzce i wtedy jest pewnosc ze sie nie przekroi na wylot. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/22/#findComment-323306 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 29 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #542 Opublikowano 29 Grudnia 2013 Się robi Zbójaszku Serdeczne dzięki Kaziu :D Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/22/#findComment-323322 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 29 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #543 Opublikowano 29 Grudnia 2013 Przed świętami zrobiłem śledzie korzenne wg Kruszynki - i...... to jest to co Tygryski lubią mniam... przyprawę zrobiłem w ilości takiej abym mógł ją powtórzyć.. - poważyłem, pomieliłem i mam słoiczek na zapas teraz kolejna porcyjka dojrzewa przed Sylwestrem PSdla testu zrobiłem zarówno ze zwykłych płatów solonych jak i matijasów- i muszę stwierdzić że z daleka od tych drugich.... tylko "zwykłe" Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/22/#findComment-323325 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 1 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #544 Opublikowano 1 Stycznia 2014 Aparat dalej ten z plamką /jakoś nie mogę znależć nowego,odpowiedniego dla mnie ,a zwałaszcza dla LP/więc zdjęcia nie najlepsze.Dzisiaj na świąteczny obiadek dla dwojga perliczka z Lidla.Najpierw o ptaszku.Tuszka była świeża,nie mrożona,pięknie uformowana na tacce.W środku absolutnie czyściutka,pięknie związana,skórka bez pypci i pozostałości piór.Za tuszkę zapłaciłem niecałe 20 zł.W oczekiwaniu na obróbkę została oczywiście zamrożona.Rozmrażała się powolutku w firmowym opakowaniu.Nie było żadnych wycieków.Tuszka została na noc nasolona i posypana pieprzem / tak na wypadek gdyby Henio znowu miał jakieś seksowne domysły / wewnątrz i zewnątrz.Dzisiaj została obłożona plastrami wędzonego boczku.Pod skórkę na piersi wsunąłem plasterki zmrożonego wiejskiego masełka.Do wewnątrz tuszki włożyłem improwizowane nadzienie złożone z pokrojonego w kostkę litewskiego chleba ,posiekanej szalotki i resztek solonego boczku także pokrojonego w kostkę.Tuszki nie zaszywałem tylko tylny otwór został "zaślepiony" plastrami boczku wędzonego.Ptaszek piekł się 45 min. przez 15 min. w temp.200 st.,potem w 180 st. Po rozcięciu sznurków i usunięciu boczku wyglądał tak : Połóweczki wraz z widocznym nadzieniem: I na talerzu : Na bazie płynu z pod pieczeni zrobiłem sos z dodatkiem grzybów suszoych,śliwek i pomidorka też suszonych i wiśni z nalewek.Jako dodatek ziemniaczki "szturane" /tak się u mnie w domu mówiło na piure /i surówka z cykorii,pomidorków coctailowych , szalotki ,papryki ,oliwek oraz ziół świeżych i suszonych.Oczywiście z dodatkiem octu winnego i oliwki z oliwek. Jeszcze mała dygresja odnośnie zakupów litewskich smakołyków na jarmarku bożenarodzeniowym.Chleb był ok ale coś co sprzedali mi jako bardzo pikantny kindziuk po przekrojeniu okazało się całkiem miernym salami zrobionym na smak i podobieństwo tego co Niemcy zwą salami. Słoninę taką jaką my robimy sprzedawali po 45zł/kg.Mówili z pięknym wileńskim zaśpiewem , ale produkty to już jednak takie bardziej unijne. Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/22/#findComment-323814 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 1 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #545 Opublikowano 1 Stycznia 2014 Kaziu już od dość dawna się zastanawiam czy nie starać się żebyś mnie ........ .......... adoptował . Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/22/#findComment-323816 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 1 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #546 Opublikowano 1 Stycznia 2014 adoptował Piotrek czmu nie ....... pod warunkiem że z Twoją hurtownią /chodz oczywiście o tę interesującą nas część. / Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/22/#findComment-323817 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 1 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #547 Opublikowano 1 Stycznia 2014 (edytowane) Za plecami podpowiadają, że na hurtownię mogą się zgodzić /bo ja tam tylko "wyrobnikiem" jestem/ , ale portfel i dostęp do konta ...... ...... muszę zostawić .P.S. Wołają mnie na Noworoczny obiad (kaczuszka ), a "Lidlowska perliczka" wg. Twojego przepisu była na Świąteczny obiadek . Edytowane 1 Stycznia 2014 przez Wirus Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/22/#findComment-323819 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 8 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #548 Opublikowano 8 Stycznia 2014 (edytowane) Kolejna potrawa z cyklu "zostało z wczorajszego obiadu,co z tym zrobić?"Pozostało trochę kaszy perłowej ugotowanej na sypko z grzybami suszonymi,która to była dodatkiem do forszmaku z łopatki wieprzowej.Do kaszy dodałem cztery ziemniaki ugotowane w mundurkach i zmielonych .Jedną mielonkę "spływową",również zmieloną.6 pieczarek pokrojonych w kostkę i podduszonych na oleju wraz z jedną cebulą pokrojoną w piórka.2 łyżki tartej bułki,3 jajka.Przyprawy:sól,pieprz grubo mielony,czubrica pikantna,papryka słodka,majeranek,dwie łyżki keczupu pikantnego /końcówka z pojemnika/.Wszystkie składniki dokładnie wymieszane.Foremka natarta olejem i wysypana tartą bułką.Wierzch posypany nasionami dyni i słonecznika.Pieczenie: 1 godz.w temp.180 st.Po wyjęciu z piekarnika: ...i na talerzu: z lewej pikle z młodej cuknii,patisona ,korniszonów,cebulek i czosnku /wszystko działkowe / A na dzisiejsze śniadanko szyneczka w galarecie z dodatkiem jajka i brokuła Edytowane 8 Stycznia 2014 przez Kruszynka Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/22/#findComment-325379 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 8 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #549 Opublikowano 8 Stycznia 2014 TA szyneczka bardzo mi sie podoba Kruszynko , a te "resztki" to zawsze najsmaczniejsze Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/22/#findComment-325385 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 8 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #550 Opublikowano 8 Stycznia 2014 Kolejna potrawa z cyklu "zostało z wczorajszego obiadu,co z tym zrobić?" I to się właśnie nazywa INWENCJA TWÓRCZA. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5842-nie-tylko-%C5%9Bledzie/page/22/#findComment-325388 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.