Gonzo Opublikowano 2 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 2 Listopada 2013 (edytowane) Solanka to peklosól w proporcji podanej na opakowaniu.Mięsko ze sklepu. Wiesz, my nie możemy niestety przeczytać co pisze na Twoim opakowaniu i przeważnie wszyscy kupujemy mięsko w sklepie.Tylko unikamy tego mięska z supermarketów i w superpromocji, gdzie mięsko może już trochę "podrasowane".Napisz coś więcej bo nikt Ci nie będzie w stanie pomóc. Pozdrawiam P.S>. zamiana jupujemy na kupujemy Edytowane 2 Listopada 2013 przez Gonzo Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6028-jak-nastrzykiwa%C4%87-szynk%C4%99/page/2/#findComment-310370 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
viva Opublikowano 11 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 11 Listopada 2013 Witam,Jeśli mam saletrę spożywczą to w/g przepisu na opakowaniu stosuję 2-3 g na 10 kg mięsa.Jeśli mam sól peklową to w/g przepisu na opakowaniu50 g soli peklowej rozpuszczam w 0.5 l wody .Najczęściej robię roztwór peklujący w takiej proporcji jaka jest podana przy konkretnym przepisie.Pekluję w lodówce i myślę,że mam za wysoką temperaturę w lodówce i w związku ztym czas peklowania winien być krótszy.Mięso jest dobrej jakości. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6028-jak-nastrzykiwa%C4%87-szynk%C4%99/page/2/#findComment-312276 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 11 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 11 Listopada 2013 Witam,Jeśli mam saletrę spożywczą to w/g przepisu na opakowaniu stosuję 2-3 g na 10 kg mięsa. a gdzie sól? .Pekluję w lodówce i myślę,że mam za wysoką temperaturę w lodówce i w związku ztym czas peklowania winien być krótszy.Mięso jest dobrej jakości my Ci niestety temperatury nie zmierzymy - to zadanie dla Ciebie.... a jakie pojemniki? - bo może w nich coś siedzi Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6028-jak-nastrzykiwa%C4%87-szynk%C4%99/page/2/#findComment-312423 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
viva Opublikowano 12 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 12 Listopada 2013 Potraficie pomóc. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6028-jak-nastrzykiwa%C4%87-szynk%C4%99/page/2/#findComment-312577 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 12 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 12 Listopada 2013 Potraficie pomóc. no ale jak mamy więcej pomóc? pojechać z termometrem do Ciebie?.... (no... w sumie daleko nie mam ) Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6028-jak-nastrzykiwa%C4%87-szynk%C4%99/page/2/#findComment-312636 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 12 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 12 Listopada 2013 Viva, a co być zrobiła, gdybyś dostała w reklamówce np. 3 kg peklosoli? Po to mamy np. tabelę dziadka na stronie głównej, aby odpowiednio dopasować jej stężenie, to ilości mięsa i czasu peklowania. Temperatura peklowania powinna być ok 4-5 stopni, ja taką utrzymuję... im bliższa zeru, tym proces peklowania zwalnia, a poniżej zera ustaje... za wysoka niesie ryzyko rozwoju bakterii i w rezultacie zepsucia się mięsa ... Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6028-jak-nastrzykiwa%C4%87-szynk%C4%99/page/2/#findComment-312640 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
viva Opublikowano 13 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 13 Listopada 2013 Dziękuję za zainteresowanie.Lodówka po wymianie termostatu inaczej chłodzi.Sprawdziłam ale po peklowaniu w niej mięsa.Prawdopodobnie to jest przyczyną ,że zalewa zaczynała nieciekawie wyglądać.Teraz zanim włożę mięso ustawię temperaturę. myth chętnie przyjmę 3 kg peklosoli i będę wiedzieć co z nią zrobić.abratka zapraszam daleko nie jest. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6028-jak-nastrzykiwa%C4%87-szynk%C4%99/page/2/#findComment-312796 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bwie Opublikowano 13 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 13 Listopada 2013 chętnie przyjmę 3 kg peklosoli .... http://www.wyroby-domowe.pl/peklosol-25kg-p-397.htmltutaj, w linku powyżej rozdają nawet 25 kg peklosoli na raz w zamian przyjmując bilety Narodowego Banku Polskiego Cytuj Sent from my Nokia 1011 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6028-jak-nastrzykiwa%C4%87-szynk%C4%99/page/2/#findComment-312798 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kibongo Opublikowano 8 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 8 Marca 2014 Witam Szanownych Forumowiczów !Jestem nowicjuszem w Wędzarniczej Braci i o ile nie zanudzę Was tematem to prosiłbym o ewentualną podpowiedź co mogę robić nie tak.Mam za sobą ok. 20 wędzeń. Wędliny poza jednym wychodzą super - jak dla mnie są ciut za słone (rodzina mówi że są dobre) Stosuję zalewę w proporcji 80gr peklosoli na 1litr wody a mając możliwość trzymania dużego pojemnika w lodówce leję do niego 5 l zalewy (400gr peklosoli) a mięsa jest dwa trzy kawałki w sumie 5-7kg i tak trzymam 10 dni. Jednocześnie z tej ilości zalewy nastrzykuję w/w mięso .Na każdy kawałek 2-2.5kg daję ok 150ml solanki i może tu tkwi błąd z ilością nastrzykniętej solanki ?Jednocześnie zauważyłem na koniec parzenia że woda w garnku jest słona - fakt parzę po 2-3 szt i z kolei tu też mogę popełniać błąd? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6028-jak-nastrzykiwa%C4%87-szynk%C4%99/page/2/#findComment-339542 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spec202 Opublikowano 8 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 8 Marca 2014 na zapeklowanie 10 kg mięsa powinno Ci wystarczyć 4-5 L solanki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6028-jak-nastrzykiwa%C4%87-szynk%C4%99/page/2/#findComment-339571 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kibongo Opublikowano 8 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 8 Marca 2014 Oczywiście wiem że wiele osób stosuje 0.4l solanki na 1kg mięsa. Lecz nie chcąc podważać ich autorytetu pomyślałem że dając 80gr peklosoli na 1l wody to stężenie mojej solanki w 5l wody będzie i tak mniejsze niż by wynikało z tabeli DZIADKA .Różnica polega na tym - oczywiście w/g mnie że nie muszę tak często przewracać mięsa bo ma poprostu luźniej w większnym pojemnikuOczywiście chodzi mi o 10 dni peklowania Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6028-jak-nastrzykiwa%C4%87-szynk%C4%99/page/2/#findComment-339579 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skarus Opublikowano 9 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 9 Marca 2014 nie muszę tak często przewracać mięsa bo ma poprostu luźniej w większnym pojemniku Mięso pobiera sól z solanki dążąc do wyrównania stężeń. Mięso mając wiecej solanki i dostateczny czas "wciągnie' jej więcej Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6028-jak-nastrzykiwa%C4%87-szynk%C4%99/page/2/#findComment-339584 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 9 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 9 Marca 2014 Oczywiście wiem że wiele osób stosuje 0.4l solanki na 1kg mięsa. Temu, że tak robią, nie mają problemu i nie muszą pisać o słonym mięsie.Kombinując na własną rękę jest różnie.A wystarczy wpisać ilość mięsa i reszta sama wyskoczy: http://www.wyrobydomowe.nazwa.pl/solankamokro.html Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6028-jak-nastrzykiwa%C4%87-szynk%C4%99/page/2/#findComment-339594 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jan30 Opublikowano 9 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 9 Marca 2014 Jeżeli peklujesz 10 dni to po co nastrzykujesz takie małe szynki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6028-jak-nastrzykiwa%C4%87-szynk%C4%99/page/2/#findComment-339599 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kibongo Opublikowano 9 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 9 Marca 2014 Bardzo dziękuję wszystkim za podpowiedzi ! Chylę czoła przed Wami że chciało się wam łopatologicznie wytłumaczyć staremu zgredowi co robi źle.Niestety skroń już jest siwa i jak widać nie wszystko człowiek wie i uczy się całe życie! Myślałem że jak większa ilość solanki to mięsko będzie miało lepiej . Jak widać nie zawsze ,, więcej " znaczy ,, lepiej " I jeszcze jedno chciałem zapytać - tylko się ze mnie nie śmiejcie - czy takie kawałki mięsa po 2.5kg (np baleron) to po włożeniu do solanki z tabelki którą podał kol. MIRO i peklowaniu 10 dniowym powinienem jeszcze nastrzyknąć czy nie ? Niektóre kawałki bywają grube pomimo nie za dużej wagi ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6028-jak-nastrzykiwa%C4%87-szynk%C4%99/page/2/#findComment-339622 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Dor Opublikowano 9 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 9 Marca 2014 Nastrzyk powinno się robić by proces peklowania rozpoczął się w tym samym czasie w całym przekroju mięsa pozdrawiam Artur Cytuj Pozdrawiam cieplutko Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się. Ja życzę jak najlepiej Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6028-jak-nastrzykiwa%C4%87-szynk%C4%99/page/2/#findComment-339631 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 9 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 9 Marca 2014 czy takie kawałki mięsa po 2.5kg (np baleron) to po włożeniu do solanki z tabelki którą podał kol. MIRO i peklowaniu 10 dniowym powinienem jeszcze nastrzyknąć czy nie ? Niektóre kawałki bywają grube pomimo nie za dużej wagi ? Nastrzyk solankowy to dobra rzecz. Osobiście nastrzykuję nawet 1kg kawałki bo solanka od razu oddziałuje na mięso w całej objętości i nie ma niespodzianek w postaci szarego oczka. Takie wędzonki są IMO trwalsze i lepiej wybarwione. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6028-jak-nastrzykiwa%C4%87-szynk%C4%99/page/2/#findComment-339687 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kibongo Opublikowano 9 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 9 Marca 2014 Kochani ! Dziadek kibongo b. dziękuje wam za porady !!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6028-jak-nastrzykiwa%C4%87-szynk%C4%99/page/2/#findComment-339688 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kibongo Opublikowano 9 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 9 Marca 2014 Acha miałbym jeszcze pytanie do kol MIRO- Czy mógłbyś napisać jak długo mam peklować stosując się do tabelki jaką mi przesłałeś w linku żebym już czegoś nie sknocił . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6028-jak-nastrzykiwa%C4%87-szynk%C4%99/page/2/#findComment-339716 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 9 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 9 Marca 2014 10-14 dni i jest super. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6028-jak-nastrzykiwa%C4%87-szynk%C4%99/page/2/#findComment-339723 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kibongo Opublikowano 10 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 10 Marca 2014 Dziękuję jeszcze raz ! Jak zrobię to napiszę jaka wyjdzie wędzonka ! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6028-jak-nastrzykiwa%C4%87-szynk%C4%99/page/2/#findComment-339814 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 10 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 10 Marca 2014 (edytowane) W latach sześćdziesiątych pracowałem na peklowni, nastrzykiwane były tylko całe szynki wp. z kością przyrządem z jedną igła bardzo ciężkim i niewygodnym . Reszta w baseny, bez nastrzyku , peklowanie mokre ,stężenia solanek jak w tabelach dla poszczególnych asortymentów. To były inne czasy. Dzisiaj wszystko się zmieniło, na podstawie nowych trendów na naszym forum opracowane zostały różne udoskonalenia by usprawnić proces peklowania. Każdy ma wybór i spieranie się, co lepsze nie ma sensu Edytowane 10 Marca 2014 przez DZIADEK Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6028-jak-nastrzykiwa%C4%87-szynk%C4%99/page/2/#findComment-339967 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 10 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 10 Marca 2014 Proszę powstrzymać się od komentarzy, gdyż temat jest uporządkowany. Kolega dostał ostrzeżenie (na razie). Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6028-jak-nastrzykiwa%C4%87-szynk%C4%99/page/2/#findComment-339987 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kibongo Opublikowano 28 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 28 Marca 2014 Witam Wszystkich Zadymiaczy !Kol. MIRO mam pytanie do ciebie . 30 marca wyciągam mięsko z peklowania w/g podanej przez Ciebie tabelki . Peklowałem 10 dni w wersji mniej słonej . W związku z tym mam pytanie do Ciebie - czy po wyjęciu z peklowania mam moczyć mięso w wodzie czy od razu powiesić do obcieknięcia ? Zapeklowałem dwa pojemniki 7 i 10 kg mięsa . W poniedziałek będę wędził Oczywiście o wyniku napiszę ! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6028-jak-nastrzykiwa%C4%87-szynk%C4%99/page/2/#findComment-343107 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 28 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 28 Marca 2014 Wyciągasz, opłukujesz pod bieżącą wodą i do ociekania.Nic nie musisz moczyć. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6028-jak-nastrzykiwa%C4%87-szynk%C4%99/page/2/#findComment-343120 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.