Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Solanka to peklosól w proporcji podanej na opakowaniu.Mięsko ze sklepu.

 

Wiesz, my nie możemy niestety przeczytać co pisze na Twoim opakowaniu i przeważnie wszyscy kupujemy mięsko w sklepie.Tylko unikamy tego mięska z supermarketów i w superpromocji, gdzie mięsko może już trochę "podrasowane".

Napisz coś więcej bo nikt Ci nie będzie w stanie pomóc.

 

Pozdrawiam :thumbsup:

P.S>. zamiana  jupujemy na kupujemy  :tongue:

Edytowane przez Gonzo

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6028-jak-nastrzykiwa%C4%87-szynk%C4%99/page/2/#findComment-310370
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • Odpowiedzi 81
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Witam,Jeśli mam saletrę spożywczą to w/g przepisu na opakowaniu stosuję 2-3 g na 10 kg mięsa.Jeśli mam sól peklową to w/g przepisu na opakowaniu

50 g soli peklowej rozpuszczam w 0.5 l wody .Najczęściej robię roztwór peklujący w takiej proporcji jaka jest podana przy konkretnym przepisie.Pekluję w lodówce i myślę,że mam za wysoką temperaturę  w lodówce i w związku ztym czas peklowania winien być krótszy.Mięso jest dobrej jakości. Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6028-jak-nastrzykiwa%C4%87-szynk%C4%99/page/2/#findComment-312276
Udostępnij na innych stronach

 

 

Witam,Jeśli mam saletrę spożywczą to w/g przepisu na opakowaniu stosuję 2-3 g na 10 kg mięsa.
a gdzie sól?

 

 

.Pekluję w lodówce i myślę,że mam za wysoką temperaturę w lodówce i w związku ztym czas peklowania winien być krótszy.Mięso jest dobrej jakości
my Ci niestety temperatury nie zmierzymy - to zadanie dla Ciebie....

 

a jakie pojemniki? - bo może w nich coś siedzi

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6028-jak-nastrzykiwa%C4%87-szynk%C4%99/page/2/#findComment-312423
Udostępnij na innych stronach

 

 

Potraficie pomóc.
no ale jak mamy więcej pomóc? :hmm:

pojechać z termometrem do Ciebie?.... :tongue:

 

(no... w sumie daleko nie mam :D )

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6028-jak-nastrzykiwa%C4%87-szynk%C4%99/page/2/#findComment-312636
Udostępnij na innych stronach

Viva, a co być zrobiła, gdybyś dostała w reklamówce np. 3 kg peklosoli? Po to mamy np. tabelę dziadka na stronie głównej, aby odpowiednio dopasować jej stężenie, to ilości mięsa i czasu peklowania. Temperatura peklowania powinna być ok 4-5 stopni, ja taką utrzymuję... im bliższa zeru, tym proces peklowania zwalnia, a poniżej zera ustaje... za wysoka niesie ryzyko rozwoju bakterii i w rezultacie zepsucia się mięsa ... :hmm:  

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6028-jak-nastrzykiwa%C4%87-szynk%C4%99/page/2/#findComment-312640
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję za zainteresowanie.

Lodówka po wymianie termostatu inaczej chłodzi.Sprawdziłam ale po peklowaniu w niej mięsa.Prawdopodobnie to jest przyczyną ,że zalewa zaczynała nieciekawie wyglądać.Teraz zanim włożę mięso ustawię temperaturę.

 

myth chętnie przyjmę 3 kg peklosoli i będę wiedzieć co z nią zrobić.

abratka zapraszam daleko nie jest.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6028-jak-nastrzykiwa%C4%87-szynk%C4%99/page/2/#findComment-312796
Udostępnij na innych stronach

chętnie przyjmę 3 kg peklosoli ....

 

 

http://www.wyroby-domowe.pl/peklosol-25kg-p-397.html

tutaj, w linku powyżej rozdają nawet 25 kg peklosoli na raz w zamian przyjmując bilety Narodowego Banku Polskiego :D

Sent from my Nokia 1011
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6028-jak-nastrzykiwa%C4%87-szynk%C4%99/page/2/#findComment-312798
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Witam Szanownych Forumowiczów !

Jestem nowicjuszem w Wędzarniczej Braci i o ile nie zanudzę Was tematem to prosiłbym o ewentualną podpowiedź co mogę robić nie tak.Mam za sobą ok. 20 wędzeń. Wędliny poza jednym wychodzą super - jak dla mnie są ciut za słone (rodzina mówi że są dobre) Stosuję zalewę w proporcji 80gr peklosoli na 1litr wody a mając możliwość trzymania dużego pojemnika w lodówce leję do niego 5 l zalewy (400gr peklosoli) a mięsa jest dwa trzy kawałki w sumie 5-7kg i tak trzymam 10 dni. Jednocześnie z tej ilości zalewy nastrzykuję w/w mięso .Na każdy kawałek 2-2.5kg daję ok 150ml solanki i może tu tkwi błąd z ilością nastrzykniętej solanki ?Jednocześnie zauważyłem na koniec parzenia że woda w garnku jest słona - fakt parzę po 2-3 szt i z kolei tu też mogę popełniać błąd?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6028-jak-nastrzykiwa%C4%87-szynk%C4%99/page/2/#findComment-339542
Udostępnij na innych stronach

Oczywiście wiem że wiele osób stosuje 0.4l solanki na 1kg mięsa. Lecz nie chcąc podważać ich autorytetu pomyślałem że dając 80gr peklosoli na 1l wody to stężenie mojej solanki w 5l wody będzie i tak mniejsze niż by wynikało z tabeli DZIADKA .Różnica polega na tym - oczywiście w/g mnie że nie muszę tak często przewracać mięsa bo ma poprostu luźniej w większnym pojemniku


Oczywiście chodzi mi o 10 dni peklowania

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6028-jak-nastrzykiwa%C4%87-szynk%C4%99/page/2/#findComment-339579
Udostępnij na innych stronach

 

 

nie muszę tak często przewracać mięsa bo ma poprostu luźniej w większnym pojemniku
 

 

Mięso pobiera sól z solanki dążąc do wyrównania stężeń. Mięso mając wiecej solanki i dostateczny czas "wciągnie' jej więcej :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6028-jak-nastrzykiwa%C4%87-szynk%C4%99/page/2/#findComment-339584
Udostępnij na innych stronach

Oczywiście wiem że wiele osób stosuje 0.4l solanki na 1kg mięsa.

 

Temu, że tak robią, nie mają problemu i nie muszą pisać o słonym mięsie.

Kombinując na własną rękę jest różnie.

A wystarczy wpisać ilość mięsa i reszta sama wyskoczy:

 

http://www.wyrobydomowe.nazwa.pl/solankamokro.html

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6028-jak-nastrzykiwa%C4%87-szynk%C4%99/page/2/#findComment-339594
Udostępnij na innych stronach

Bardzo dziękuję wszystkim za podpowiedzi ! Chylę czoła przed Wami że chciało się wam łopatologicznie wytłumaczyć staremu zgredowi co robi źle.Niestety skroń już jest siwa :(  i jak widać nie wszystko człowiek wie i uczy się całe życie! Myślałem że jak większa ilość solanki to mięsko będzie miało lepiej . Jak widać nie zawsze ,, więcej " znaczy ,, lepiej " I jeszcze jedno chciałem zapytać - tylko się ze mnie nie śmiejcie - czy takie kawałki mięsa po 2.5kg (np baleron) to po włożeniu do solanki z tabelki którą podał kol. MIRO i peklowaniu 10 dniowym powinienem jeszcze nastrzyknąć czy nie ? Niektóre kawałki bywają grube pomimo nie za dużej wagi ? 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6028-jak-nastrzykiwa%C4%87-szynk%C4%99/page/2/#findComment-339622
Udostępnij na innych stronach

Nastrzyk powinno się robić by proces peklowania rozpoczął się w tym samym czasie w całym przekroju mięsa

 

pozdrawiam Artur

 

 

Pozdrawiam cieplutko

 

Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się.

Ja życzę jak najlepiej

 

Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP

Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6028-jak-nastrzykiwa%C4%87-szynk%C4%99/page/2/#findComment-339631
Udostępnij na innych stronach

 

 

czy takie kawałki mięsa po 2.5kg (np baleron) to po włożeniu do solanki z tabelki którą podał kol. MIRO i peklowaniu 10 dniowym powinienem jeszcze nastrzyknąć czy nie ? Niektóre kawałki bywają grube pomimo nie za dużej wagi ? 

Nastrzyk solankowy to dobra rzecz. Osobiście nastrzykuję nawet 1kg kawałki bo solanka od razu oddziałuje na mięso w całej objętości i nie ma niespodzianek w postaci szarego oczka. Takie wędzonki są IMO trwalsze i lepiej wybarwione. 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6028-jak-nastrzykiwa%C4%87-szynk%C4%99/page/2/#findComment-339687
Udostępnij na innych stronach

Acha miałbym jeszcze pytanie do kol MIRO- Czy mógłbyś napisać jak długo mam peklować stosując się do  tabelki jaką mi przesłałeś w linku żebym już czegoś nie sknocił .  :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6028-jak-nastrzykiwa%C4%87-szynk%C4%99/page/2/#findComment-339716
Udostępnij na innych stronach

10-14 dni i jest super.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6028-jak-nastrzykiwa%C4%87-szynk%C4%99/page/2/#findComment-339723
Udostępnij na innych stronach

W latach sześćdziesiątych pracowałem na peklowni, nastrzykiwane były tylko całe  szynki wp. z kością  przyrządem z jedną igła bardzo ciężkim i niewygodnym   . Reszta w baseny, bez nastrzyku , peklowanie mokre ,stężenia solanek jak w tabelach dla poszczególnych asortymentów. To były inne czasy. Dzisiaj wszystko się zmieniło, na podstawie nowych trendów na naszym forum opracowane zostały różne udoskonalenia by usprawnić proces peklowania. Każdy ma wybór i spieranie się,  co lepsze nie ma sensu

Edytowane przez DZIADEK
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6028-jak-nastrzykiwa%C4%87-szynk%C4%99/page/2/#findComment-339967
Udostępnij na innych stronach

Proszę powstrzymać się od komentarzy, gdyż temat jest uporządkowany. Kolega dostał ostrzeżenie (na razie).

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6028-jak-nastrzykiwa%C4%87-szynk%C4%99/page/2/#findComment-339987
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Witam Wszystkich Zadymiaczy !

Kol. MIRO mam pytanie do ciebie . 30 marca wyciągam mięsko z peklowania w/g podanej przez Ciebie tabelki . Peklowałem 10 dni w wersji mniej słonej . W związku z tym mam pytanie do Ciebie - czy po wyjęciu z peklowania mam moczyć mięso w wodzie czy od razu powiesić do obcieknięcia ? Zapeklowałem dwa pojemniki 7 i 10 kg mięsa . W poniedziałek będę wędził :D Oczywiście o wyniku napiszę  !

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6028-jak-nastrzykiwa%C4%87-szynk%C4%99/page/2/#findComment-343107
Udostępnij na innych stronach

Wyciągasz, opłukujesz pod bieżącą wodą i do ociekania.

Nic nie musisz moczyć.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6028-jak-nastrzykiwa%C4%87-szynk%C4%99/page/2/#findComment-343120
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.