paweljack Opublikowano 24 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 24 Lutego 2017 Co o tym myślicie nie będzie za tłustaZacznij od takiej: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/343-kie%C5%82basa-ch%C5%82opska/?hl=%20kie%C5%82basa%20%20ch%C5%82opska Potem zerknij do klasyfikacji: http://wedlinydomowe.pl/mieso/wieprzowina/1081-klasyfikacja-miesa-na-podstawie-rozbioru-lopatki-wieprzowej A jak się nauczysz, to dopiero próbuj robić kiełbasy z różnych rodzajów mięs i klas. Dobrą edukację można otrzymać w naszej SDM: https://wedlinydomowe.pl/forum/forum/37-nasza-szko%C5%82a-domowego-masarstwa/ I mniej kombinowania.Powodzenia. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6147-konsystencja-swojskiej-kie%C5%82basy/page/4/#findComment-542115 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boher Opublikowano 24 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 24 Lutego 2017 Jak zwykle nic z tego forum się nie dowiedziałem , jutro wędzę zobaczymy co wyjdzie . Cytuj Kto pyta, jest głupi tylko przez pięć minut. Kto nie pyta, pozostaje głupi przez całe życie”. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6147-konsystencja-swojskiej-kie%C5%82basy/page/4/#findComment-542196 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba-69 Opublikowano 24 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #78 Opublikowano 24 Lutego 2017 Jak ktoś jest odporny na przyswajanie wiedzy, której tu pod dostatkiem, to żeby człowiek pękł i tak to nic nie da. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6147-konsystencja-swojskiej-kie%C5%82basy/page/4/#findComment-542198 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 24 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #79 Opublikowano 24 Lutego 2017 Jak to co wyjdzie ... to co zrobisz nic innego .. a skoro nie dowiedziałeś się z tego forum nic to naucz się czytać bo innego rozwiązania nie widzę Tapniete z GT-I9500 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6147-konsystencja-swojskiej-kie%C5%82basy/page/4/#findComment-542199 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 25 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #80 Opublikowano 25 Lutego 2017 Kurde... Ja do tej pory nie wiem o ''kiego''... o jaki ''gatunek'' kiełbasy Koledze chodzi...? Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6147-konsystencja-swojskiej-kie%C5%82basy/page/4/#findComment-542213 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 25 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #81 Opublikowano 25 Lutego 2017 Jak zwykle nic z tego forum się nie dowiedziałem Musisz w takim razie zmienić forum. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6147-konsystencja-swojskiej-kie%C5%82basy/page/4/#findComment-542228 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 25 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #82 Opublikowano 25 Lutego 2017 ,,Jak zwykle nic z tego forum się nie dowiedziałem , jutro wędzę zobaczymy co wyjdzie .''Zrób próbę na biało - a będziesz wiedział co wyjdzie . Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6147-konsystencja-swojskiej-kie%C5%82basy/page/4/#findComment-542342 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 25 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #83 Opublikowano 25 Lutego 2017 Jak zwykle nic z tego forum się nie dowiedziałem , jutro wędzę zobaczymy co wyjdzie . Pewnie już uwędziłeś więc pochwal się, ocenimy czy jesteś tak zdolny że możesz twierdzić że nic z forum się nie dowiedziałeś Swoją drogą na forum jesteś już 5 lat, ale co z tego skoro odwiedziłeś je 18 razy \ Lecz mimo to życzę Ci powodzenia w robieniu wyrobów Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6147-konsystencja-swojskiej-kie%C5%82basy/page/4/#findComment-542346 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boher Opublikowano 26 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #84 Opublikowano 26 Lutego 2017 (edytowane) Widzę że sporo złośliwych postów się uzbierało.Kiełbaskę uwędziłem i wyszła bardzo fajna jak dla mnie trochę za tłusta choć odjąłem 250 g słoniny i 200 g wołowiny.Co najważniejsze nie wyszła twarda skórka ładnie odchodzi. A co bys tak powiedzial, zeby zrobic kielbase w koncu z jakoiegos przepisu? Znalazłem na ty forum taki przepis. KIEŁBASA ŻMUDZKA: 8 kg chudej wieprzowiny(łopatka, od szynki) - ja wykorzystałem mięso gulaszowe(chude) 2 kg wołowiny bez kości (antrykot, zrazówka) 300 g soli 100 g cukru pół szklanki spirytusu 6-12 ząbków czosnku 40 g mielonego pieprzu 30 g mielonego ziela angielskiego 30-40 g suszonego majeranku jelita kiełbaśnice Jak bym zrobił z tego przepisu to na pewno wszystko wylądowało by w koszu bo ja dałem 17 g /kg i jest troszkę za słona. Edytowane 27 Lutego 2017 przez Bee Gees Cytuj Kto pyta, jest głupi tylko przez pięć minut. Kto nie pyta, pozostaje głupi przez całe życie”. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6147-konsystencja-swojskiej-kie%C5%82basy/page/4/#findComment-542495 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 27 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #85 Opublikowano 27 Lutego 2017 Zrob ta kielbase wg przepisu,ale wez wszystkie uwagi jakie sa podane. Poczytaj rowniez wszystko co ludzie napisali o niej, nie tylko autor. Polecam nauczyc sie pokory i zaczac od, albo w Twoim wypadku ,kursu, bo jakos nie masz ochoty czytac podstaw i spokojnie wchlaniac wiedze. To co ludzie Tobie pisza , to sa osoby majace juz doswiadczenie i pomogli nie jednej osobie. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6147-konsystencja-swojskiej-kie%C5%82basy/page/4/#findComment-542558 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 27 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #86 Opublikowano 27 Lutego 2017 Jak bym zrobił z tego przepisu to na pewno wszystko wylądowało by w koszu bo ja dałem 17 g /kg i jest troszkę za słona. To kwestia tzw. indywidualnego progu słoności. Ja np. preferuje wyroby o słoności 20-21 g/kg.Czytając stare przepisy należy się zawsze zastanowić co to za wyrób i jaki cel miało akurat takie, a nie inne zasalanie. Poza tym, warto pomyśleć, jaki rodzaj lodówek preferowali ludzie w XVIII w. na wschodzie (gdyż o ile wiem, przepis pochodzi z tamtych lat). Czy były to urządzenia Total No Frost, No Frost, czy też zwykłe chłodziarki. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6147-konsystencja-swojskiej-kie%C5%82basy/page/4/#findComment-542562 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 27 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #87 Opublikowano 27 Lutego 2017 Maxell, ta kielbasa nie w lodowce tylko na strychu dojrzewala te 10 miesiecy Miala bialy nalot a smak musialam miec boski Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6147-konsystencja-swojskiej-kie%C5%82basy/page/4/#findComment-542563 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 27 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #88 Opublikowano 27 Lutego 2017 Aniu, chodzi o to, dlaczego właśnie nie w lodówce. I dlaczego tyle soli. Po prostu wystarczy poczytać dział o tradycji masarskiej, a wszystko stanie sie jasne. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6147-konsystencja-swojskiej-kie%C5%82basy/page/4/#findComment-542564 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 27 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #89 Opublikowano 27 Lutego 2017 To wlasnie mialam na mysli, ale kolega chyba myslam ze znalaz blad na forum i pisal w nieodpowiednim tonie. Po prostu wystarczy poczytać dział o tradycji masarskiej, a wszystko stanie sie jasne Ale to juz trzeba odrobine sie przylozyc do nauki. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6147-konsystencja-swojskiej-kie%C5%82basy/page/4/#findComment-542566 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 27 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #90 Opublikowano 27 Lutego 2017 Ja tylko jednej rzeczy nie potrafie zrozumiec, niejeden nowicjusz bierze sie od razu za prawie masowy przerob a nie wie ile soli ma dac ,bo wczesniej robil do smaku ..dlaczego nie zrobic wedlog przepisu a pozniej skorygowac ,nikt nie napisze ile tej peklosoli ma byc bo kazdy lubi inaczej ..co najwyzej mozna powiedziec ile minimum musi byc zeby wedlina byla bezpieczna . Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6147-konsystencja-swojskiej-kie%C5%82basy/page/4/#findComment-542579 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 27 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #91 Opublikowano 27 Lutego 2017 Doda, że Dziadek zawsze przypomina o tzw. próbnej kiełbasce. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6147-konsystencja-swojskiej-kie%C5%82basy/page/4/#findComment-542583 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 27 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #92 Opublikowano 27 Lutego 2017 Doda, że Dziadek zawsze przypomina o tzw. próbnej kiełbasce. no wlasnie o tym zapomnialam Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6147-konsystencja-swojskiej-kie%C5%82basy/page/4/#findComment-542590 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 27 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #93 Opublikowano 27 Lutego 2017 (edytowane) Jak bym zrobił z tego przepisu to na pewno wszystko wylądowało by w koszu bo ja dałem 17 g /kg i jest troszkę za słona. To teraz małe offtop i polityczny i śmieszny i straszny .Jak czytam tego rodzaju wpisy to zawsze przypomina mi się "A u was Murzynów biją! – sofizmat polegający na odpowiedzi krytyką w nowym obszarze dyskusji, zwykle słabo, aczkolwiek w jakiś sposób powiązany z obecnym. Nazwany na podstawie swego częstego użycia w propagandzie ZSRR[1] i humorze okresu zimnej wojny, gdy częstą odpowiedzią na krytykę systemu komunistycznego była odpowiedź "a w USA Murzynów biją!" "(żeby nie było ze rasista jestem podaję za wikipedią https://pl.wikipedia.org/wiki/A_u_was_Murzyn%C3%B3w_bij%C4%85!) Jedna literówka błąd ma przekreślić dorobek forum no bez przesady P.SJak to z offtop-em pewnie pójdzie do kosza , ale się nie mogłem powstrzymać Edytowane 27 Lutego 2017 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6147-konsystencja-swojskiej-kie%C5%82basy/page/4/#findComment-542601 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 27 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #94 Opublikowano 27 Lutego 2017 Aby była jasność.To są kiełbasy suszone, a ich receptury pochodzą pewnie z XVII w., jak nie z okresu wcześniejszego. Zabierano je ze sobą w podróże nawet w okresie letnim. Dlatego głównym zadaniem technologicznym było w pierwszej kolejności usunięcie jak największej ilości wody. Służyła temu celowi sól oraz dodatek spirytusu (stosowany zresztą do dzisiaj, na terenach wschodnich). Ciekawostką jest to, że przesalano wszystkie mięsa, szczególnie wędzone i suszone, by jak najdłużej się przechowywały. Dlatego też, na ucztach, gdzie królowały wędzonki i kiełbasy, podawano duże ilości wina, które miało złagodzić ich smak.Poza tym, jak wiemy z własnego doświadczenia, z czasem przesolone wyroby tracą nieco ostrości. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6147-konsystencja-swojskiej-kie%C5%82basy/page/4/#findComment-542602 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 27 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #95 Opublikowano 27 Lutego 2017 O i jeszcze się okazało że tak ma być . Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6147-konsystencja-swojskiej-kie%C5%82basy/page/4/#findComment-542603 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 27 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #96 Opublikowano 27 Lutego 2017 O i jeszcze się okazało że tak ma być Nie bardzo rozumiem. A co się miało okazać, skoro jest to wiekowy przepis? Jak sięgniesz pamięcią do technologii z lat 50 i 60 to zobaczysz, że np. koninę (drobne mięso na kiełbasy) peklowano przez 5-7 dni w stężeniu soli od 25 do 27g/kg. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6147-konsystencja-swojskiej-kie%C5%82basy/page/4/#findComment-542604 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 27 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #97 Opublikowano 27 Lutego 2017 Dodam, że nawet w naszej słynnej "szesnastce" większość kiełbas otrzymuje 23 g/kg soli - 20g bezpośrednio i 3g jako dodatek technologiczny do kutrowania. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6147-konsystencja-swojskiej-kie%C5%82basy/page/4/#findComment-542608 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 27 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #98 Opublikowano 27 Lutego 2017 (edytowane) "A co się miało okazać,""Sie" okazało że podana wartość jest prawidłowa nie wynika z błędu czy literówki , a takie stosowano w tamtym okresie i warunkach .KIEŁBASA ŻMUDZKA:8 kg chudej wieprzowiny(łopatka, od szynki) - ja wykorzystałem mięso gulaszowe(chude)2 kg wołowiny bez kości (antrykot, zrazówka)300 g soli100 g cukru Edytowane 27 Lutego 2017 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6147-konsystencja-swojskiej-kie%C5%82basy/page/4/#findComment-542609 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 27 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #99 Opublikowano 27 Lutego 2017 Wydaje mi się, że w wystarczający sposób wytłumaczyłem Koledze dlaczego tak jest, a właściwie było. Takie były czasy. Teraz jest inaczej, więc każdy, kto chce zrobić taką kiełbasę, dostosowuje przepis do swego gustu kulinarnego. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6147-konsystencja-swojskiej-kie%C5%82basy/page/4/#findComment-542610 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 27 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #100 Opublikowano 27 Lutego 2017 (edytowane) Jak bym zrobił z tego przepisu to na pewno wszystko wylądowało by w koszu bo ja dałem 17 g /kg i jest troszkę za słona.Drogi Bracie - kiełbase żmudzką - oczywiście dla testów robiłem - jak wiesz żmudzka nabiera smaku po 10 tygodniach . Wtedy jest odpowiednio podsuszona- i nie czujesz tej soli. Żmudzką - trzymałem przez 10 miesięcy w przewiewnym miejscu - tak wyschła ,że kroiliśmy ją na krajalnicy w plasterki 2 mm - skruszała , pyszna - no nie da się jej ugryżć Edytowane 27 Lutego 2017 przez Muski Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6147-konsystencja-swojskiej-kie%C5%82basy/page/4/#findComment-542617 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.