Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Po przyjeździe ze zlotu,po naukach EAnny-ćwiczyłam wytrwale i na różne sposoby :grin:

Zakupiłam nawet półmaselnicę ( bo jak to inaczej nazwać?).

Efekt końcowy smakował wszystkim.

Teraz koniec mleczka od krówki i czekam do wycielenia

KTO PYTA-NIE BŁĄDZI.

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/6/#findComment-86274
Udostępnij na innych stronach

U nas kierzanka.

Elu, ładne masełko. Pewnie było smaczne. :tongue:

 

[mod] u kogo jeszcze kierzanka :grin: przed chwila "ciachnalem" anrzejowi k posta "nie tylko u Ciebie kempes" napisalem nie na temat, ale jak zobaczyl post maxella' to jeszcze raz wpisal :grin: - jaaaa sie poddajeeeee http://www.bimber.info/forum/images/smiles/icon_wall.gif [/mod]

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/6/#findComment-86294
Udostępnij na innych stronach

W moich rodzinnych stronach nazywano taki sprzęt kierzynka.

 

I nie tylko w Twoich stronach rodzinnych , w moich też .

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/6/#findComment-86296
Udostępnij na innych stronach

Witam,

czytając niniejszy temat, stwierdziłem, że można spróbować samemu zrobić masełko. Niestety nie mam możliwości zakupić typowej wiejskiej śmietanki, więc spróbowałem z kupnej sklepowej 30%

Poniżej to co wyszło, próbowane będzie podczas kolacji, więc wieczorem napiszę jak wyszło smakowo. Wizualnie (jak na mój pierwszy raz) uważam, że całkiem całkiem :)

 

 

 

Pozdrówka dla wszystkich

P.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/6/#findComment-87404
Udostępnij na innych stronach

Jaką ilość śmietany na taką osełkę kupiłeś i jak 'wypadła' maślanka ?

 

Zawsze myślałem , że produkty mleczne przechodzące przez mleczarnie są "długowieczne" i wszelkie przeróbki nie wchodzą w rachubę. No bo na przykład zrobienie zsiadłego mleka mija się z celem.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/6/#findComment-87411
Udostępnij na innych stronach

Pepol,

nie jest moim celem umniejszać Twoją radość z własnoręcznie zrobionego masełka. Patrząc jednak na zdjęcie proponuję czym prędzej wygnieść masło w bardzo zimnej wodzie (z lodem) zmienianej trzy razy. Oceniając na oko to po pierwsze: śmietana ubijana była w zbyt wysokiej temperaturze i ziarno jest rozmazane, proces płukania i wygniatania nie były przeprowadzone z należytą starannością. W przypadku bardzo miękkiego, rozmazanego ziarna występują trudności z prawidłowym wypłukaniem i wygnieceniem masła. Widać w maśle resztki serwatki lub wody, co może doprowadzić do błyskawicznego rozwoju bakterii kwasu masłowego i masełko - dzisiaj dobre - jutro będzie pachniało jak zjełczałe. Nie piszesz wyraźnie, czy masło zrobiłeś ze słodkiej śmietanki, czy z kwaśnej. Jeżeli ze słodkiej, to może się (w przypadku wadliwego wypłukania) psuć z godziny na godzinę.

Jeżeli się mylę w ocenie (bo to tylko na podstawie zdjęcia) to bardzo Cię przepraszam.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/6/#findComment-87417
Udostępnij na innych stronach

Henio

ta ilość którą widać uzyskana została z 800g śmietany - waga uzyskanego masła to ok 200g

a możesz doprecyzować "wypadnięcie" maślanki :)?

 

EAnna

dzięki za wskazówki, niestety do wykorzystania przy następnym wyrobie... z tego co na zdjęciu już tylko resztka pozostała - mojej żoneczce bardzo posmakowało. Płukane owszem było ale widocznie nie dość długo i skutecznie (ale jak już wspomniałem to mój pierwszy raz z masełkiem) - skoro ze zdjęcia wyczytałaś co może być z nim nie tak.

Myślę, że jak przedstawię kolejną partię to będzie już lepiej wyglądać.

 

P.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/6/#findComment-87439
Udostępnij na innych stronach

Wypadła czy wyszła :wink: Czy smaczna ? no bo pewnie nie wylałeś.

 

Trzeba będzie zrobić . Raz kupiłem mleko od "gospodarza" i postawiłem na zsiadłe . Popsuło się i straciłem wiarę w zakupy w niby wiejskie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/6/#findComment-87444
Udostępnij na innych stronach

Henio,

 

to tak jak u nas na ryneczku, pani sprzedawała "wiejskie " mleko prosto od krowy po 3 złocisze za litr. A po badaniu w robocie wyszło, ze mleczko ma 3,2% i pasteryzacja na +. Wniosek - przelewane z worków i zaczarowanie w umysłach kupujących. Z takiego mleka zsiadłe, by nie wyszło, bo flora została wybita. A w każdym gospodarstwie występują naturalnie odpowiednie szczepy.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/6/#findComment-87471
Udostępnij na innych stronach

Wtrącę swoje 3gr. Kilka razy kupowałem mleko niby-wiejskie na bazarku po 2zł za litr i bardzo się rozczarowałem. Zsiadało się lepiej niż butelkowe lub foliowe, ale na wierzchu zbierał się warstwa tłuszczu, gorzka i niesmaczna, mocno pofałdowana, taka jakby pomarszczona skórka. Kolor brzydki szarawy. Skrzep był dość rzadki, trudny w krojeniu, duże straty białek w serwatce. Twaróg wychodził taki nijaki, szału nie było. W sumie gra nie warta świeczki.

 

Miałem też kilka razy przyjemność robić serek z prawdziwego, nieoszukanego mleka prosto od krowy. Śmietanka też się zbierała, ale nie była gorzka, no może tylko taki leciutki gorzkawy posmaczek, ale bardzo smaczna. Powierzchnia była równa, jednolita, lekko żółtawa. Skrzep robił się mocny, zwięzły, tak jak po dodaniu podpuszczki. Można było go bez problemu kroić drobno, nawet w kosteczkę 0,5x0,5cm. Zostawiony na chwilę podchodził momentalnie czystą, klarowną serwatką. Serek wychodził mniamuśny, lekko tłusty, pachnący.

 

Różnica pomiędzy tymi dwoma rodzajami mleka jest kolosalna. Z krówskiego to serek niemal sam się robi i wychodzi wyborny.

 

Tak więc moje zdanie o uczciwości bazarowych handlarzy, przynajmniej o tych u których kupowałem, jest jednoznacznie negatywne.

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/6/#findComment-87519
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Po przeczytaniu postów z tego tematu postanowiłem sam zrobić masło.

Nie mam dostepu do wiejskiego mleka, więc kupiłem śmietanę 30% z biedronki 5 opakowań (wyszło około 1l śmietany).

Po uzyskaniu przez śmietanę temperatury pokojowej wlałem ją do pustej butelki po wodzie mineralnej i zacząłem dziki taniec z butelką (czytaj ubijanie heehhe), po około 15 minutach miałem w butelce masełko.

Wyszło tak około 1,5 kostki masła, smak hmmm tak jak dawne masło które jadłem kilkanaście lat temu na pewno inny smak (znaczy sie lepszy) jak te dzisiejsze pseudo masłe i inne smarowidła.

 

Pozdrawiam Arek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/6/#findComment-94369
Udostępnij na innych stronach

do Maad

Krowa , krowie nie równa, co automatycznie odzwierciedla sie w mleku. Szkoda że tak daleko mieszkasz, bo chętnie dałabym Ci wypróbować mleka od moich krów.

Pozdrawiam Wiesława

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/6/#findComment-94377
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Nie dało się z niego zrobić prawidłowego zsiadłego.

 

Ja też mam problem z zsiadłym mlekiem , choć mleko kupuję prosto od " krowy" . Myślę że to jest problem z odpowiednimi bakteriami o tej porze roku . Latem było wszystko ok .

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/6/#findComment-107850
Udostępnij na innych stronach

Ja też mam problem z zsiadłym mlekiem , choć mleko kupuję prosto od " krowy" . Myślę że to jest problem z odpowiednimi bakteriami o tej porze roku . Latem było wszystko ok .

Zawsze jeszcze można mleko zaszczepić odpowiednimi bakteriami :grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/6/#findComment-107883
Udostępnij na innych stronach

Zawsze jeszcze można mleko zaszczepić odpowiednimi bakteriami :grin:

 

Wiem o tym , mówiłem o stanie faktycznym :smile:

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/6/#findComment-107885
Udostępnij na innych stronach

  • 8 miesięcy temu...

pomocy :!: nie wychodzi mi w żaden sposób masło.

uparłam się okropnie bo przed zrobieniem korycińskiego zebrałam więcej niż 1 litr śmietany,i nie bardzo wiedziałam co z nią zrobić, śmietana była słodka ubijałam ją przez 1,45 min mikserem a potem jeszcze trzepaczką taką jak kiedyś do białek i efekt -całkowita klapa tzn.to co powstało to już nie śmietana ,nie mleko ale nie masło pełno kłaczków masła .co z tym zrobić czy dać sobie spokój i po prostu psom do karmy,na razie zostawiłam i czekam na jakąś podpowiedz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/6/#findComment-136326
Udostępnij na innych stronach

Heniu dziękuję Ci za podpowiedź ale spanikowałam i całą tą breję wylałam na sitko wyłożone ściereczką lnianą.po odcieknięciu konsystencja tłustego masła tylko z grudkami jakby kaszy manny,Myślę ze jakoś to przerobię i przygotuje się do następnego razu bo następny ser będę tworzyć w poniedziałek tylko tym razem wędzony .

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/6/#findComment-136339
Udostępnij na innych stronach

po odcieknięciu konsystencja tłustego masła tylko z grudkami jakby kaszy manny

Zacznij to płukać a potem wygniatać.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/6/#findComment-136377
Udostępnij na innych stronach

na dzisiaj kończę swoje wypociny ,płukałam 2 razy pewnie za mało ale z tego i tak nic lepszego nie uzyskam z tym ze ta kasza manna jakby zniknęła.

Pierwsze koty za płoty drugim razem będzie lepiej,dziękuję wszystkim jeszcze raz za szybką pomoc.

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/6/#findComment-136408
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.