Ela Opublikowano 3 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #126 Opublikowano 3 Listopada 2009 Po przyjeździe ze zlotu,po naukach EAnny-ćwiczyłam wytrwale i na różne sposoby :grin: Zakupiłam nawet półmaselnicę ( bo jak to inaczej nazwać?). Efekt końcowy smakował wszystkim. Teraz koniec mleczka od krówki i czekam do wycielenia Cytuj KTO PYTA-NIE BŁĄDZI. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/6/#findComment-86274 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempes Opublikowano 3 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #127 Opublikowano 3 Listopada 2009 Ela, jaka pojemność ? W moich rodzinnych stronach nazywano taki sprzęt kierzynka. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/6/#findComment-86275 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela Opublikowano 3 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #128 Opublikowano 3 Listopada 2009 Nie mierzyłam ,ale około 4 litry.Hmmm,może być kierzynka :lol: Cytuj KTO PYTA-NIE BŁĄDZI. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/6/#findComment-86278 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 3 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #129 Opublikowano 3 Listopada 2009 U nas kierzanka. Elu, ładne masełko. Pewnie było smaczne. :tongue: [mod] u kogo jeszcze kierzanka :grin: przed chwila "ciachnalem" anrzejowi k posta "nie tylko u Ciebie kempes" napisalem nie na temat, ale jak zobaczyl post maxella' to jeszcze raz wpisal :grin: - jaaaa sie poddajeeeee http://www.bimber.info/forum/images/smiles/icon_wall.gif [/mod] Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/6/#findComment-86294 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 3 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #130 Opublikowano 3 Listopada 2009 W moich rodzinnych stronach nazywano taki sprzęt kierzynka. I nie tylko w Twoich stronach rodzinnych , w moich też . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/6/#findComment-86296 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepol Opublikowano 11 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #131 Opublikowano 11 Listopada 2009 Witam, czytając niniejszy temat, stwierdziłem, że można spróbować samemu zrobić masełko. Niestety nie mam możliwości zakupić typowej wiejskiej śmietanki, więc spróbowałem z kupnej sklepowej 30% Poniżej to co wyszło, próbowane będzie podczas kolacji, więc wieczorem napiszę jak wyszło smakowo. Wizualnie (jak na mój pierwszy raz) uważam, że całkiem całkiem Pozdrówka dla wszystkich P. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/6/#findComment-87404 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 11 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #132 Opublikowano 11 Listopada 2009 Jaką ilość śmietany na taką osełkę kupiłeś i jak 'wypadła' maślanka ? Zawsze myślałem , że produkty mleczne przechodzące przez mleczarnie są "długowieczne" i wszelkie przeróbki nie wchodzą w rachubę. No bo na przykład zrobienie zsiadłego mleka mija się z celem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/6/#findComment-87411 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 11 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #133 Opublikowano 11 Listopada 2009 Pepol, nie jest moim celem umniejszać Twoją radość z własnoręcznie zrobionego masełka. Patrząc jednak na zdjęcie proponuję czym prędzej wygnieść masło w bardzo zimnej wodzie (z lodem) zmienianej trzy razy. Oceniając na oko to po pierwsze: śmietana ubijana była w zbyt wysokiej temperaturze i ziarno jest rozmazane, proces płukania i wygniatania nie były przeprowadzone z należytą starannością. W przypadku bardzo miękkiego, rozmazanego ziarna występują trudności z prawidłowym wypłukaniem i wygnieceniem masła. Widać w maśle resztki serwatki lub wody, co może doprowadzić do błyskawicznego rozwoju bakterii kwasu masłowego i masełko - dzisiaj dobre - jutro będzie pachniało jak zjełczałe. Nie piszesz wyraźnie, czy masło zrobiłeś ze słodkiej śmietanki, czy z kwaśnej. Jeżeli ze słodkiej, to może się (w przypadku wadliwego wypłukania) psuć z godziny na godzinę. Jeżeli się mylę w ocenie (bo to tylko na podstawie zdjęcia) to bardzo Cię przepraszam. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/6/#findComment-87417 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepol Opublikowano 11 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #134 Opublikowano 11 Listopada 2009 Henio ta ilość którą widać uzyskana została z 800g śmietany - waga uzyskanego masła to ok 200g a możesz doprecyzować "wypadnięcie" maślanki ? EAnna dzięki za wskazówki, niestety do wykorzystania przy następnym wyrobie... z tego co na zdjęciu już tylko resztka pozostała - mojej żoneczce bardzo posmakowało. Płukane owszem było ale widocznie nie dość długo i skutecznie (ale jak już wspomniałem to mój pierwszy raz z masełkiem) - skoro ze zdjęcia wyczytałaś co może być z nim nie tak. Myślę, że jak przedstawię kolejną partię to będzie już lepiej wyglądać. P. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/6/#findComment-87439 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 11 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #135 Opublikowano 11 Listopada 2009 Wypadła czy wyszła :wink: Czy smaczna ? no bo pewnie nie wylałeś. Trzeba będzie zrobić . Raz kupiłem mleko od "gospodarza" i postawiłem na zsiadłe . Popsuło się i straciłem wiarę w zakupy w niby wiejskie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/6/#findComment-87444 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shadow Opublikowano 11 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #136 Opublikowano 11 Listopada 2009 Henio, to tak jak u nas na ryneczku, pani sprzedawała "wiejskie " mleko prosto od krowy po 3 złocisze za litr. A po badaniu w robocie wyszło, ze mleczko ma 3,2% i pasteryzacja na +. Wniosek - przelewane z worków i zaczarowanie w umysłach kupujących. Z takiego mleka zsiadłe, by nie wyszło, bo flora została wybita. A w każdym gospodarstwie występują naturalnie odpowiednie szczepy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/6/#findComment-87471 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 12 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #137 Opublikowano 12 Listopada 2009 Wtrącę swoje 3gr. Kilka razy kupowałem mleko niby-wiejskie na bazarku po 2zł za litr i bardzo się rozczarowałem. Zsiadało się lepiej niż butelkowe lub foliowe, ale na wierzchu zbierał się warstwa tłuszczu, gorzka i niesmaczna, mocno pofałdowana, taka jakby pomarszczona skórka. Kolor brzydki szarawy. Skrzep był dość rzadki, trudny w krojeniu, duże straty białek w serwatce. Twaróg wychodził taki nijaki, szału nie było. W sumie gra nie warta świeczki. Miałem też kilka razy przyjemność robić serek z prawdziwego, nieoszukanego mleka prosto od krowy. Śmietanka też się zbierała, ale nie była gorzka, no może tylko taki leciutki gorzkawy posmaczek, ale bardzo smaczna. Powierzchnia była równa, jednolita, lekko żółtawa. Skrzep robił się mocny, zwięzły, tak jak po dodaniu podpuszczki. Można było go bez problemu kroić drobno, nawet w kosteczkę 0,5x0,5cm. Zostawiony na chwilę podchodził momentalnie czystą, klarowną serwatką. Serek wychodził mniamuśny, lekko tłusty, pachnący. Różnica pomiędzy tymi dwoma rodzajami mleka jest kolosalna. Z krówskiego to serek niemal sam się robi i wychodzi wyborny. Tak więc moje zdanie o uczciwości bazarowych handlarzy, przynajmniej o tych u których kupowałem, jest jednoznacznie negatywne. Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/6/#findComment-87519 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
juniors1 Opublikowano 1 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #138 Opublikowano 1 Stycznia 2010 Po przeczytaniu postów z tego tematu postanowiłem sam zrobić masło.Nie mam dostepu do wiejskiego mleka, więc kupiłem śmietanę 30% z biedronki 5 opakowań (wyszło około 1l śmietany).Po uzyskaniu przez śmietanę temperatury pokojowej wlałem ją do pustej butelki po wodzie mineralnej i zacząłem dziki taniec z butelką (czytaj ubijanie heehhe), po około 15 minutach miałem w butelce masełko.Wyszło tak około 1,5 kostki masła, smak hmmm tak jak dawne masło które jadłem kilkanaście lat temu na pewno inny smak (znaczy sie lepszy) jak te dzisiejsze pseudo masłe i inne smarowidła. Pozdrawiam Arek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/6/#findComment-94369 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiesia Opublikowano 1 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij #139 Opublikowano 1 Stycznia 2010 do MaadKrowa , krowie nie równa, co automatycznie odzwierciedla sie w mleku. Szkoda że tak daleko mieszkasz, bo chętnie dałabym Ci wypróbować mleka od moich krów.Pozdrawiam Wiesława Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/6/#findComment-94377 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelgdynia Opublikowano 2 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #140 Opublikowano 2 Kwietnia 2010 W Rumi na rynku też naciąłem się na mleku.Nie dało się z niego zrobić prawidłowego zsiadłego. Pozdrawiam Cytuj http://images35.fotosik.pl/83/9c5ca5138f09ea70m.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/6/#findComment-107845 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 2 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #141 Opublikowano 2 Kwietnia 2010 Nie dało się z niego zrobić prawidłowego zsiadłego. Ja też mam problem z zsiadłym mlekiem , choć mleko kupuję prosto od " krowy" . Myślę że to jest problem z odpowiednimi bakteriami o tej porze roku . Latem było wszystko ok . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/6/#findComment-107850 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Upiorek Opublikowano 3 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #142 Opublikowano 3 Kwietnia 2010 Ja też mam problem z zsiadłym mlekiem , choć mleko kupuję prosto od " krowy" . Myślę że to jest problem z odpowiednimi bakteriami o tej porze roku . Latem było wszystko ok . Zawsze jeszcze można mleko zaszczepić odpowiednimi bakteriami :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/6/#findComment-107883 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 3 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #143 Opublikowano 3 Kwietnia 2010 Zawsze jeszcze można mleko zaszczepić odpowiednimi bakteriami :grin: Wiem o tym , mówiłem o stanie faktycznym :smile: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/6/#findComment-107885 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
asia50 Opublikowano 9 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #144 Opublikowano 9 Grudnia 2010 pomocy :!: nie wychodzi mi w żaden sposób masło.uparłam się okropnie bo przed zrobieniem korycińskiego zebrałam więcej niż 1 litr śmietany,i nie bardzo wiedziałam co z nią zrobić, śmietana była słodka ubijałam ją przez 1,45 min mikserem a potem jeszcze trzepaczką taką jak kiedyś do białek i efekt -całkowita klapa tzn.to co powstało to już nie śmietana ,nie mleko ale nie masło pełno kłaczków masła .co z tym zrobić czy dać sobie spokój i po prostu psom do karmy,na razie zostawiłam i czekam na jakąś podpowiedz Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/6/#findComment-136326 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 9 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #145 Opublikowano 9 Grudnia 2010 Do słoja i potrząsać nie za szybko . Jak się będzie już klarować masło to jeszcze wolniej. Powiedz o wynikach. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/6/#findComment-136329 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 9 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #146 Opublikowano 9 Grudnia 2010 Asiu, masło robimy z siadłej śmietany (nie płynnej) Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/6/#findComment-136337 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
asia50 Opublikowano 9 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #147 Opublikowano 9 Grudnia 2010 Heniu dziękuję Ci za podpowiedź ale spanikowałam i całą tą breję wylałam na sitko wyłożone ściereczką lnianą.po odcieknięciu konsystencja tłustego masła tylko z grudkami jakby kaszy manny,Myślę ze jakoś to przerobię i przygotuje się do następnego razu bo następny ser będę tworzyć w poniedziałek tylko tym razem wędzony .Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/6/#findComment-136339 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 9 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #148 Opublikowano 9 Grudnia 2010 Mikserem to robimy bitą śmietanę.A Maślanka pewnie super , czy wylałaś ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/6/#findComment-136340 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 9 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #149 Opublikowano 9 Grudnia 2010 po odcieknięciu konsystencja tłustego masła tylko z grudkami jakby kaszy mannyZacznij to płukać a potem wygniatać. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/6/#findComment-136377 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
asia50 Opublikowano 9 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #150 Opublikowano 9 Grudnia 2010 na dzisiaj kończę swoje wypociny ,płukałam 2 razy pewnie za mało ale z tego i tak nic lepszego nie uzyskam z tym ze ta kasza manna jakby zniknęła.Pierwsze koty za płoty drugim razem będzie lepiej,dziękuję wszystkim jeszcze raz za szybką pomoc.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/630-mas%C5%82o/page/6/#findComment-136408 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.