Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Andrzej, zadam Ci niedyskretne pytanie :tongue: kiedy Ty masz czas na sen

Mariusz , jeszcze jest sporo czasu na sen :grin:

 

 

Co do reszty to napiszę że jeżeli smakuje tak jak wygląda

Wczoraj dostałem pochwałę :blush: od osoby ( nie z rodziny) , która często zajada moje wyroby . Ponoć te ostatnie wyroby , są jedne z najlepszych które robiłem . :grin: :lol: To mnie bardzo ucieszyło jednak nie jest to do końca moja zasługa . Ostatnio dodaję do moich wyrobów pieprzu 3,5g/kg wsadu . Myślę że to jest znacząca różnica na zmianę smaku na plus . :grin:

 

Pozdrawiam

 

Idę z serami do wędzarni :grin:

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/6/#findComment-210319
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 3,8 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Wczoraj zrobiłem trochę kiełbaski i tradycyjnie wędlin podrobowych

ja cytowałam wytwórcę :smile: :blush:

 

[ Dodano: Pią 30 Mar, 2012 16:34 ]

Alltid, sory, ale powinno być nie

Alltid napisał/a:

wędliny podrobowe

, a wyroby wędliniarskie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/6/#findComment-210353
Udostępnij na innych stronach

Alltid, sory, ale powinno być nie

Alltid napisał/a:

wędliny podrobowe

, a wyroby wędliniarskie.

No to czas na zmiany bo według tego cytatu powyżej ta informacja jest nieaktualna :

http://wedlinydomowe.pl/wedliny-podrobowe/podroby-porady/285-ogolne-zasady-produkcji-wedlin-podrobowych

Trzeba żyć, aby jeść, a nie jeść, aby żyć !!!

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/6/#findComment-210357
Udostępnij na innych stronach

Produkcja wędliniarska dzieli się na:

 

Nazwałem zgodnie z tematem na stronie głównej WB

 

 

http://wedlinydomowe.pl/wedliny-podrobowe/salcesony

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/6/#findComment-210368
Udostępnij na innych stronach

Podlasiak, mam prośbę by w takim wypadku nie wyrywać części wypowiedzi z kontekstu.

Inaczej by to wyglądało gdyby został zacytowany cały mój post i wtedy możemy podyskutować czy nomenklatura jest, czy nie jest aktualna.

Od 1970 roku XX wieku mam tak utrwalony schemat w głowie.

I nie chciałbym wracać do rozważań przy tej okazji z rodzaju, - „schab, czy polędwica”.

Proszę przeanalizować receptury wyrobów wędliniarskich i samemu odpowiedzieć sobie w temacie, - „wyroby wędliniarskie, czy wyroby podrobowe”.

Wyroby podrobowe są bliższe kucharzom, a wyroby wędliniarskie wędliniarzom. A jeśli dołożę jeszcze branżę garmażeryjną, to kaszanka nie będzie ani tu, ani tu. Można i tak.

Pozdrawiam. :grin:

 

[ Dodano: Pią 30 Mar, 2012 18:03 ]

Mogę dodać tylko jeszcze dla jasności.

Albo Maxell popełnił błąd albo był błąd w publikacji na którą się powołał w swoim opracowaniu.

Pan Leszek Brochocki jasno ujmuje systematykę w technologii przetwórstwa mięsnego cz.1. (1970)

Taką samą systematykę prezentuje Władysław Poszepczyński w jego publikacjach dotyczących przetwórstwa mięsnego z lat siedemdziesiątych.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/6/#findComment-210369
Udostępnij na innych stronach

Z najnowszych

Trzeba pamiętać że była zmiana nazw podziału wędlin .

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/6/#findComment-210375
Udostępnij na innych stronach

Z najnowszych

 

No to dobrze napisałem :smile: .................. chyba :smile:

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/6/#findComment-210381
Udostępnij na innych stronach

andrzej k, czy w związku z tym „nowym” znikną Twoje maksymy spod kreski?. :tongue:

Ja trwam w tradycji i tak już zostanie. Czyli należę do "twardogłowych". :grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/6/#findComment-210382
Udostępnij na innych stronach

andrzej k, czy w związku z tym „nowym” znikną Twoje maksymy spod kreski?. :tongue:

Nie znikną :grin:

 

Gorąco pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/6/#findComment-210386
Udostępnij na innych stronach

DZIADEK, rok mówi wiele. :grin:

I norma ta została zmieniona w 1998 roku. :tongue:

 

Dziadek. Stawiasz teraz tak sprawę, że zaczynam powątpiewać w Twoje deklaracje, co do dochowania wierności starym, sprawdzonym recepturom. :shock:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/6/#findComment-210390
Udostępnij na innych stronach

Dziadek. Stawiasz teraz tak sprawę, że zaczynam powątpiewać w Twoje deklaracje, co do dochowania wierności starym, sprawdzonym recepturom.

Nie martw robię według starych receptur i wcale to nie jest łatwo.To co pamiętam to już trzy razy zmieniła się klasyfikacja mięs i tyleż chyba podziały wędlin i pracowałem na oddz. produkcji wędliniarskiej. Ale po trochu staram się teoretrycznie nadążać za zmianami jakie niosą nam dzisiejsze czasy. Czy dobre to już inny temat. Na święta zrobię k. rzeszowską i już kupiłem
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/6/#findComment-210400
Udostępnij na innych stronach

DZIADEK, przecież żartowałem, bo uwierzyć by mnie przecież było trudno. :grin:

Czy pamiętasz, że czterdzieści z górą lat wstecz, kardamon był w magazynie przypraw pod kluczem, a rozchód był komisyjnie protokołowany?. Tak jak nitryt zresztą.

 

A jak patrzę na to „nowe”, to nasunęły mnie się takie myśli.

 

Przykład pierwszy:

Gdzie zakwalifikować rozdrobnioną, surową kiełbasę z mięsa peklowanego?

Przykład drugi:

Gdzie zakwalifikować rozdrobnioną i parzoną kiełbasę grillową?.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/6/#findComment-210407
Udostępnij na innych stronach

Panowie spokojnie. To były lata gdzie inny system nauki.Gdy bez przeszkód skończyłeś podstawówkę to miało się 14 lat. Dalszy etap to już nauka w technikach, liceach, szkołach zawodowych lub zawodowych przyzakładowych. I w tych ostatnich staż pracy liczył się od początku tej szkoły . W obecnych czasach mając 51 lat pracy dopiero łapiesz się na emeryturę. a w następnych po reformie to z 53 lata
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/6/#findComment-210515
Udostępnij na innych stronach

DZIADEK, masz rację. To lata kiedy do szkoły szło się również w sobotę. Pierwsze dwanaście wolnych sobót rocznie. Ja się uczyłem od poniedziałku do piątku, a trzy soboty w miesiącu miałem praktykę, to pierwsza klasa technikum.

Koleżanki i Koledzy ze szkoły zasadniczej mieli tylko trzy, a później dwa dni nauki. Pozostałe dni zwane praktyką były normalnym wykonywaniem pracy na stanowiskach linii technologicznej.

Dostawali grosze, a pracowali jak tani robotnicy. Niektórym się udawało przejść do klas technikum po zawodówce. To też lata kiedy my, jako Polacy jedliśmy kiełbasy z chińskich 18-20 letnich świnek i głęboko zamrożonych argentyńskich ćwierci wołowych. To czas pdw i kryla, czas kiedy żywiliśmy z naszego dobrego blok wschodni, stany, GB, Kanadę i piorun wie jeszcze kogo. To też czas mięsa z nutrii dodawanego do tej chińszczyzny i szynkowej z baraniny.

Nam wówczas młodym przyświecał cel, by jak najszybciej stanąć na własnych nogach. Wybór był jeden. Nauka albo WKU na ciebie czekało. I szanowny kolego z Podlasia nie posądzaj mnie o brak pokory, imaginację i iluzoryczny świat. Wzrok mi się pogorszył, ale pamięć mam dobrą, a fachowość u mnie jest w cenię.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/6/#findComment-210519
Udostępnij na innych stronach

Dajcie spokój tym przepychankom ponieważ ten temat założył Andrzej k w całkiem innym celu :devil: i na 100 % nie w celu udowadniania czy w pierwszej klasie uczyli technologi czy sprzątania :!:

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/6/#findComment-210522
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj zrobiłem trochę wędzonek . Tak na Święta , coby przy pustym stole nie siedzieć . :smile:

 

 

Woda się już grzeje , zaraz idą do parzenia .

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/6/#findComment-211113
Udostępnij na innych stronach

coby przy pustym stole nie siedzieć . :smile:

No Andrzejku , to Ci chyba nie grozi :tongue: :clap:

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/6/#findComment-211114
Udostępnij na innych stronach

Tak na Święta , coby przy pustym stole nie siedzieć . :smile:

Bardzo bym chciała zasiąść przy Twoim stole Andrzejku :thumbsup: :clap:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/6/#findComment-211115
Udostępnij na innych stronach

Bardzo bym chciała zasiąść przy Twoim stole Andrzejku :thumbsup: :clap:

 

Zapraszam , jak to mówią świat jest okrągły :grin:

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/6/#findComment-211121
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.