andrzej k Opublikowano 30 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #126 Opublikowano 30 Marca 2012 Andrzej, zadam Ci niedyskretne pytanie :tongue: kiedy Ty masz czas na sen Mariusz , jeszcze jest sporo czasu na sen :grin: Co do reszty to napiszę że jeżeli smakuje tak jak wygląda Wczoraj dostałem pochwałę :blush: od osoby ( nie z rodziny) , która często zajada moje wyroby . Ponoć te ostatnie wyroby , są jedne z najlepszych które robiłem . :grin: :lol: To mnie bardzo ucieszyło jednak nie jest to do końca moja zasługa . Ostatnio dodaję do moich wyrobów pieprzu 3,5g/kg wsadu . Myślę że to jest znacząca różnica na zmianę smaku na plus . :grin: Pozdrawiam Idę z serami do wędzarni :grin: Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/6/#findComment-210319 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alltid Opublikowano 30 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #127 Opublikowano 30 Marca 2012 Wczoraj zrobiłem trochę kiełbaski i tradycyjnie wędlin podrobowychja cytowałam wytwórcę :smile: :blush: [ Dodano: Pią 30 Mar, 2012 16:34 ]Alltid, sory, ale powinno być nieAlltid napisał/a:wędliny podrobowe, a wyroby wędliniarskie. Cytuj Pozdrawiam,Alltid/Ela http://images35.fotosik.pl/1801/094ee4c6df2e9767m.gifhttps://alltidnalewki.wordpress.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/6/#findComment-210353 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Podlasiak Opublikowano 30 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #128 Opublikowano 30 Marca 2012 Alltid, sory, ale powinno być nie Alltid napisał/a: wędliny podrobowe , a wyroby wędliniarskie. No to czas na zmiany bo według tego cytatu powyżej ta informacja jest nieaktualna : http://wedlinydomowe.pl/wedliny-podrobowe/podroby-porady/285-ogolne-zasady-produkcji-wedlin-podrobowych Cytuj Trzeba żyć, aby jeść, a nie jeść, aby żyć !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/6/#findComment-210357 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 30 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #129 Opublikowano 30 Marca 2012 Produkcja wędliniarska dzieli się na: Nazwałem zgodnie z tematem na stronie głównej WB http://wedlinydomowe.pl/wedliny-podrobowe/salcesony Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/6/#findComment-210368 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vito_miks Opublikowano 30 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #130 Opublikowano 30 Marca 2012 Podlasiak, mam prośbę by w takim wypadku nie wyrywać części wypowiedzi z kontekstu.Inaczej by to wyglądało gdyby został zacytowany cały mój post i wtedy możemy podyskutować czy nomenklatura jest, czy nie jest aktualna.Od 1970 roku XX wieku mam tak utrwalony schemat w głowie. I nie chciałbym wracać do rozważań przy tej okazji z rodzaju, - „schab, czy polędwica”.Proszę przeanalizować receptury wyrobów wędliniarskich i samemu odpowiedzieć sobie w temacie, - „wyroby wędliniarskie, czy wyroby podrobowe”. Wyroby podrobowe są bliższe kucharzom, a wyroby wędliniarskie wędliniarzom. A jeśli dołożę jeszcze branżę garmażeryjną, to kaszanka nie będzie ani tu, ani tu. Można i tak.Pozdrawiam. :grin: [ Dodano: Pią 30 Mar, 2012 18:03 ]Mogę dodać tylko jeszcze dla jasności.Albo Maxell popełnił błąd albo był błąd w publikacji na którą się powołał w swoim opracowaniu.Pan Leszek Brochocki jasno ujmuje systematykę w technologii przetwórstwa mięsnego cz.1. (1970)Taką samą systematykę prezentuje Władysław Poszepczyński w jego publikacjach dotyczących przetwórstwa mięsnego z lat siedemdziesiątych. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/6/#findComment-210369 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 30 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #131 Opublikowano 30 Marca 2012 Z najnowszych Trzeba pamiętać że była zmiana nazw podziału wędlin . Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/6/#findComment-210375 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vito_miks Opublikowano 30 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #132 Opublikowano 30 Marca 2012 DZIADEK, a Twoje zdanie?. :grin: Mnie się już nie "przesadzi". :grin: Teraz P. Duda i spólka nadaje ton, ale jak dla mnie, to już inna bajka. :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/6/#findComment-210378 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 30 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #133 Opublikowano 30 Marca 2012 Z najnowszych No to dobrze napisałem :smile: .................. chyba :smile: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/6/#findComment-210381 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vito_miks Opublikowano 30 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #134 Opublikowano 30 Marca 2012 andrzej k, czy w związku z tym „nowym” znikną Twoje maksymy spod kreski?. :tongue: Ja trwam w tradycji i tak już zostanie. Czyli należę do "twardogłowych". :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/6/#findComment-210382 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 30 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #135 Opublikowano 30 Marca 2012 Jak zwał tak zwał u nas zawsze to były wyroby podrobowe i niech tak zostanie!!! Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/6/#findComment-210385 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 30 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #136 Opublikowano 30 Marca 2012 andrzej k, czy w związku z tym „nowym” znikną Twoje maksymy spod kreski?. :tongue: Nie znikną :grin: Gorąco pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/6/#findComment-210386 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vito_miks Opublikowano 30 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #137 Opublikowano 30 Marca 2012 karolszymczak, a u nas tak nie było (inne pokolenie) i dla mnie osobiście tak nie zostanie. :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/6/#findComment-210387 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 30 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #138 Opublikowano 30 Marca 2012 Ta norma to zmieniła nie żaden Duda Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/6/#findComment-210388 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vito_miks Opublikowano 30 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #139 Opublikowano 30 Marca 2012 DZIADEK, rok mówi wiele. :grin: I norma ta została zmieniona w 1998 roku. :tongue: Dziadek. Stawiasz teraz tak sprawę, że zaczynam powątpiewać w Twoje deklaracje, co do dochowania wierności starym, sprawdzonym recepturom. :shock: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/6/#findComment-210390 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 30 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #140 Opublikowano 30 Marca 2012 Dziadek. Stawiasz teraz tak sprawę, że zaczynam powątpiewać w Twoje deklaracje, co do dochowania wierności starym, sprawdzonym recepturom.Nie martw robię według starych receptur i wcale to nie jest łatwo.To co pamiętam to już trzy razy zmieniła się klasyfikacja mięs i tyleż chyba podziały wędlin i pracowałem na oddz. produkcji wędliniarskiej. Ale po trochu staram się teoretrycznie nadążać za zmianami jakie niosą nam dzisiejsze czasy. Czy dobre to już inny temat. Na święta zrobię k. rzeszowską i już kupiłem Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/6/#findComment-210400 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vito_miks Opublikowano 30 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #141 Opublikowano 30 Marca 2012 DZIADEK, przecież żartowałem, bo uwierzyć by mnie przecież było trudno. :grin: Czy pamiętasz, że czterdzieści z górą lat wstecz, kardamon był w magazynie przypraw pod kluczem, a rozchód był komisyjnie protokołowany?. Tak jak nitryt zresztą. A jak patrzę na to „nowe”, to nasunęły mnie się takie myśli. Przykład pierwszy: Gdzie zakwalifikować rozdrobnioną, surową kiełbasę z mięsa peklowanego? Przykład drugi: Gdzie zakwalifikować rozdrobnioną i parzoną kiełbasę grillową?. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/6/#findComment-210407 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 31 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #142 Opublikowano 31 Marca 2012 :grin: kardamon też dodaje np. do kiełbasy szynkowej,oczywiście odrobinę :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/6/#findComment-210505 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vito_miks Opublikowano 31 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #143 Opublikowano 31 Marca 2012 grzegorz565, też dodaję. :grin: Lubię go i mam sentyment do tej szlachetnej przyprawy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/6/#findComment-210507 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 31 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #144 Opublikowano 31 Marca 2012 Panowie spokojnie. To były lata gdzie inny system nauki.Gdy bez przeszkód skończyłeś podstawówkę to miało się 14 lat. Dalszy etap to już nauka w technikach, liceach, szkołach zawodowych lub zawodowych przyzakładowych. I w tych ostatnich staż pracy liczył się od początku tej szkoły . W obecnych czasach mając 51 lat pracy dopiero łapiesz się na emeryturę. a w następnych po reformie to z 53 lata Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/6/#findComment-210515 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vito_miks Opublikowano 31 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #145 Opublikowano 31 Marca 2012 DZIADEK, masz rację. To lata kiedy do szkoły szło się również w sobotę. Pierwsze dwanaście wolnych sobót rocznie. Ja się uczyłem od poniedziałku do piątku, a trzy soboty w miesiącu miałem praktykę, to pierwsza klasa technikum. Koleżanki i Koledzy ze szkoły zasadniczej mieli tylko trzy, a później dwa dni nauki. Pozostałe dni zwane praktyką były normalnym wykonywaniem pracy na stanowiskach linii technologicznej. Dostawali grosze, a pracowali jak tani robotnicy. Niektórym się udawało przejść do klas technikum po zawodówce. To też lata kiedy my, jako Polacy jedliśmy kiełbasy z chińskich 18-20 letnich świnek i głęboko zamrożonych argentyńskich ćwierci wołowych. To czas pdw i kryla, czas kiedy żywiliśmy z naszego dobrego blok wschodni, stany, GB, Kanadę i piorun wie jeszcze kogo. To też czas mięsa z nutrii dodawanego do tej chińszczyzny i szynkowej z baraniny. Nam wówczas młodym przyświecał cel, by jak najszybciej stanąć na własnych nogach. Wybór był jeden. Nauka albo WKU na ciebie czekało. I szanowny kolego z Podlasia nie posądzaj mnie o brak pokory, imaginację i iluzoryczny świat. Wzrok mi się pogorszył, ale pamięć mam dobrą, a fachowość u mnie jest w cenię. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/6/#findComment-210519 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 31 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #146 Opublikowano 31 Marca 2012 Dajcie spokój tym przepychankom ponieważ ten temat założył Andrzej k w całkiem innym celu :devil: i na 100 % nie w celu udowadniania czy w pierwszej klasie uczyli technologi czy sprzątania :!: Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/6/#findComment-210522 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 2 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #147 Opublikowano 2 Kwietnia 2012 Dzisiaj zrobiłem trochę wędzonek . Tak na Święta , coby przy pustym stole nie siedzieć . :smile: Woda się już grzeje , zaraz idą do parzenia . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/6/#findComment-211113 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 2 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #148 Opublikowano 2 Kwietnia 2012 coby przy pustym stole nie siedzieć . :smile: No Andrzejku , to Ci chyba nie grozi :tongue: :clap: Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/6/#findComment-211114 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 2 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #149 Opublikowano 2 Kwietnia 2012 Tak na Święta , coby przy pustym stole nie siedzieć . :smile: Bardzo bym chciała zasiąść przy Twoim stole Andrzejku :thumbsup: :clap: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/6/#findComment-211115 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 2 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #150 Opublikowano 2 Kwietnia 2012 Bardzo bym chciała zasiąść przy Twoim stole Andrzejku :thumbsup: :clap: Zapraszam , jak to mówią świat jest okrągły :grin: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6647-moje-wyroby-andrzeja-k/page/6/#findComment-211121 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.