Gonzo Opublikowano 10 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #151 Opublikowano 10 Grudnia 2009 zaraz to w szkole nie peklują wg tabeli Dziadka :sad: Widzę Marku, że nie darzysz sympatią SDM i starasz się wyrywać jakieś zdania z kontekstu aby tylko wykazać, ale co ??? Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6710-peklowanie/page/7/#findComment-91472 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 10 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #152 Opublikowano 10 Grudnia 2009 zaraz to w szkole nie peklują wg tabeli DziadkaMożna, tak nazwać. :grin: Aby zaspokoić gusta smakowe wszystkich uczestników szkolenia (strasznie trudno), osiągnąć równomierne rozprowadzenie solanki w elemencie nastrzykiwanym oraz pokazać, jak robić aby nie popełniać błędów. Marek. Metoda wykonywana na kursie była przećwiczona na IV zlocie. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6710-peklowanie/page/7/#findComment-91509 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papla Opublikowano 10 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #153 Opublikowano 10 Grudnia 2009 zaraz to w szkole nie peklują wg tabeli Dziadka :sad:W SDM są objaśniane obie metody. Wybór pozostawiamy podniebieniom uczestników. Czy takie podejście jest niewłaściwe Marku? ;-) PS. Miałeś tyle zaproszeń a jakoś nie po drodze Ci aby zagościć w nasze skromne progi, może kiedyś... :-) [ Dodano: Czw Gru 10, 2009 21:00 ] Chwila ja opieram się na materiale przekazanym w Zrębicach a konkretnie chodzi o peklowanie sposobem nastrzykowo - zalewowym wg.Szczepana gdzie wyraznie pisze czas peklowania 3 dni solanka 7 % 7dkg peklosoli na 1 litr wody na 1 kg mięsa pytam z uwagi że mam 25 kg mięsa a nie mam naczynia aby zalać go 25 cio litrową zalewą.weź tyle naczyć aby zmieścił Ci się wsad i wypełniał do połowy każde z nich. Solankę rozrób jak na 25 kg. Nastrzyknij odpowiednio (wg peklowania Szczepana 10% do wagi mięsa) i dopełnij ilością solanki do wagi wsadu. Życzę powodzenia. Cytuj Pozdrawiam Paweł Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6710-peklowanie/page/7/#findComment-91543 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiaczek2306 Opublikowano 23 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #154 Opublikowano 23 Marca 2011 jak dozujecie peklosól do zalewy tak jak na opakowaniu czy troszkie zaniżacie?odmaczacie szynki przed wedzeniem ? Cytuj życ trzeba umiec a nie wmawiac sobie że życie jest złe Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6710-peklowanie/page/7/#findComment-153543 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 23 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #155 Opublikowano 23 Marca 2011 Misiaczku trudno się odnieść do twojego pytania bo nie wiemy jakie proporcje na tym opakowaniu co posiadasz są podane :rolleyes: Poczytaj o peklowaniu na stronie głównej ( to są podstawy a informacji na forum na ten temat jest multum). Tutaj też zajrzyj to Ci się rozjaśni https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2740. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6710-peklowanie/page/7/#findComment-153545 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 23 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #156 Opublikowano 23 Marca 2011 misiaczek2306, Ja robię wg tabeli Dziadka i jest ok: Zrób wg podanego składu i oceń czy jest za słono, czy nie. Potem wprowadź korektę pod swój smak. Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6710-peklowanie/page/7/#findComment-153546 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 23 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #157 Opublikowano 23 Marca 2011 Korzystamy na ogół z tabeli peklowania mokrego.Wykorzystaj opcję "szukaj" i tam znajdziesz tą tabelkę.Musisz wpisać Tabela peklowania mokrego.Niektórzy korzystaję z peklowania wg.Szczepana. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6710-peklowanie/page/7/#findComment-153547 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agga Opublikowano 9 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #158 Opublikowano 9 Kwietnia 2011 Peklowanie mokre tylko i wyłącznie tabela PROFESORA Dziadka. Wychodzi wszystko super. Sprawdzone. Polecam!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6710-peklowanie/page/7/#findComment-155974 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamilfree Opublikowano 9 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #159 Opublikowano 9 Kwietnia 2011 dokładnie również się trzymam tabeli Dziadka i wszystko wychodzi wyśmienite. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6710-peklowanie/page/7/#findComment-155977 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 9 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #160 Opublikowano 9 Kwietnia 2011 Standardowo zaleca się 40% gotowej zalewy (peklosól + woda) w stosunku do wagi mięsa.Prościej na 10 kg mięsa potrzebne jest 4 litry zalewy.Na 1litr wody należy dodać 10dkg peklosoli. Co do zaniżania czy zawyżania, to bardzo dużo zależy od tego czy lubisz mniej słone czy bardziej słone.Po peklowaniu zawsze płucze mięso.I to tyle. Jeśli nie lubisz liczyć możesz to sobie uprościć: http://www.wyrobydomowe.nazwa.pl/solankamokro.html Pozdrawiam Miro. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6710-peklowanie/page/7/#findComment-155985 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 10 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #161 Opublikowano 10 Kwietnia 2011 WitamJeśli bym chciał skorzystać z twoich wyliczeń na twojej stronie to ile dni radzisz peklować 8, 10, 14 oprócz wyliczeń to czas jest też bardzo ważny Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6710-peklowanie/page/7/#findComment-156168 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 10 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #162 Opublikowano 10 Kwietnia 2011 Kiedyś dawno temu peklowałem 3-4 dni, dziś 12-14 to minimum. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6710-peklowanie/page/7/#findComment-156172 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 10 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #163 Opublikowano 10 Kwietnia 2011 dziś 12-14 to minimum. Tylko jedna uwaga.Do tak długiego peklowania trzeba utrzymać cały czas optymalne warunki.Latem to trochę ryzykowne ,chyba że w chłodni. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6710-peklowanie/page/7/#findComment-156173 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 10 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #164 Opublikowano 10 Kwietnia 2011 Pekluje w lodówce i nie mam z tym problemu. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6710-peklowanie/page/7/#findComment-156183 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 10 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #165 Opublikowano 10 Kwietnia 2011 Ja podobnie do mira pekluję ok 10-12 dni - solanka 8,5 % . Mam kupioną starą, małą lodóweczkę absorpcyjną ,którą używam wyłącznie do tego celu. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6710-peklowanie/page/7/#findComment-156186 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 10 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #166 Opublikowano 10 Kwietnia 2011 Ja podobnie do mira pekluję ok 10-12 dni - solanka 8,5 % .jest to jakby "stara dobra szkoła" tego forum :grin: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6710-peklowanie/page/7/#findComment-156187 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 10 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #167 Opublikowano 10 Kwietnia 2011 :wink: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6710-peklowanie/page/7/#findComment-156200 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 10 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #168 Opublikowano 10 Kwietnia 2011 Ja podobnie do mira pekluję ok 10-12 dni - Właśnie dzisiaj wędziłem po 12 - dniach peklowania :smile: . Niekiedy i dłużej pekluję , dzisiaj akurat miałem czas na wędzenie . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6710-peklowanie/page/7/#findComment-156201 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 10 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #169 Opublikowano 10 Kwietnia 2011 Właśnie dzisiaj wędziłem Andrzejku , to gdzie te fotki ? Muszę sobie smaku narobić :lol: Ja wędzić będę we wtorek . pekluję 8 dni. Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6710-peklowanie/page/7/#findComment-156208 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 10 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #170 Opublikowano 10 Kwietnia 2011 :blush: Dziękuję , bardzo :thumbsup: i wielkie :clap: No to mam jutro cały dzień z głowy... :wink: Pozdrawiam! Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6710-peklowanie/page/7/#findComment-156219 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 10 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #171 Opublikowano 10 Kwietnia 2011 Tylko jedna uwaga.Do tak długiego peklowania trzeba utrzymać cały czas optymalne warunki.Latem to trochę ryzykowne ,chyba że w chłodni.Czyli że przy krótkim peklowaniu optymalne warunki można sobie darować ? To teraz jedna uwaga z mojej strony. Peklownie przyśpieszone, jest peklowaniem awaryjnym, cokolwiek to znaczy. Peklowanie tradycyjne jest peklowaniem tradycyjnym, cokolwiek to znaczy. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6710-peklowanie/page/7/#findComment-156220 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 11 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #172 Opublikowano 11 Kwietnia 2011 Ja też pekluję co najmniej tydzień, chyba "metodą" Abratka (35-40g na litr) Jak dla nas słoność jest dobra, lub korzystam z kalkulatora masarza. To tak jak z dziewczyną - długo - zadowolona, na chybcika - dziwny wzrok u niej! :) Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6710-peklowanie/page/7/#findComment-156232 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 11 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #173 Opublikowano 11 Kwietnia 2011 pekluję co najmniej tydzień, chyba "metodą" Abratka (35-40g na litr)Papcio, takie stężenie to nie "moja" metoda :lol: - 35-40 gram peklosoli to wychodzi i owszem ale na kilogram mięsa (+ 400ml wody) pewnie o to Papciowi chodziło :wink: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6710-peklowanie/page/7/#findComment-156451 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 16 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #174 Opublikowano 16 Kwietnia 2011 A ja mam pytanie czy ktoś sprawdzał stężenie solanki po zakończonym cyklu peklowania . Przykładowo - solanka do peklowania sporządzona o stężeniu 9 Be po zakończonym cyklu peklowania jakie będzie miała stężenie. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6710-peklowanie/page/7/#findComment-157127 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawek1409 Opublikowano 16 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij #175 Opublikowano 16 Kwietnia 2011 szukam przepisu na wędzonki kiedyś widziałem fajny przepis peklosól plus siedem ziół i czosnek może ktoś zna ten przepis albo widział go gdzieś prosze o pomoc!!! miro, Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6710-peklowanie/page/7/#findComment-157129 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.