Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

zaraz to w szkole nie peklują wg tabeli Dziadka :sad:

Widzę Marku, że nie darzysz sympatią SDM i starasz się wyrywać jakieś zdania z kontekstu aby tylko wykazać, ale co ???

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6710-peklowanie/page/7/#findComment-91472
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 241
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

zaraz to w szkole nie peklują wg tabeli Dziadka

Można, tak nazwać. :grin: Aby zaspokoić gusta smakowe wszystkich uczestników szkolenia (strasznie trudno), osiągnąć równomierne rozprowadzenie solanki w elemencie nastrzykiwanym oraz pokazać, jak robić aby nie popełniać błędów.

Marek. Metoda wykonywana na kursie była przećwiczona na IV zlocie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6710-peklowanie/page/7/#findComment-91509
Udostępnij na innych stronach

zaraz to w szkole nie peklują wg tabeli Dziadka :sad:

W SDM są objaśniane obie metody. Wybór pozostawiamy podniebieniom uczestników. Czy takie podejście jest niewłaściwe Marku? ;-)

 

PS. Miałeś tyle zaproszeń a jakoś nie po drodze Ci aby zagościć w nasze skromne progi, może kiedyś... :-)

 

[ Dodano: Czw Gru 10, 2009 21:00 ]

Chwila ja opieram się na materiale przekazanym w Zrębicach a konkretnie

chodzi o peklowanie sposobem nastrzykowo - zalewowym wg.Szczepana gdzie wyraznie

pisze

 

 

czas peklowania 3 dni

solanka 7 %

7dkg peklosoli na 1 litr wody na 1 kg mięsa

pytam z uwagi że mam 25 kg mięsa a nie mam naczynia aby zalać go 25 cio litrową zalewą.

weź tyle naczyć aby zmieścił Ci się wsad i wypełniał do połowy każde z nich. Solankę rozrób jak na 25 kg. Nastrzyknij odpowiednio (wg peklowania Szczepana 10% do wagi mięsa) i dopełnij ilością solanki do wagi wsadu.

 

Życzę powodzenia.

Pozdrawiam Paweł
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6710-peklowanie/page/7/#findComment-91543
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...
Misiaczku trudno się odnieść do twojego pytania bo nie wiemy jakie proporcje na tym opakowaniu co posiadasz są podane :rolleyes: Poczytaj o peklowaniu na stronie głównej ( to są podstawy a informacji na forum na ten temat jest multum). Tutaj też zajrzyj to Ci się rozjaśni https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2740.

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6710-peklowanie/page/7/#findComment-153545
Udostępnij na innych stronach

Korzystamy na ogół z tabeli peklowania mokrego.Wykorzystaj opcję "szukaj" i tam znajdziesz tą tabelkę.Musisz wpisać Tabela peklowania mokrego.Niektórzy korzystaję z peklowania wg.Szczepana.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6710-peklowanie/page/7/#findComment-153547
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Standardowo zaleca się 40% gotowej zalewy (peklosól + woda) w stosunku do wagi mięsa.

Prościej na 10 kg mięsa potrzebne jest 4 litry zalewy.

Na 1litr wody należy dodać 10dkg peklosoli.

 

Co do zaniżania czy zawyżania, to bardzo dużo zależy od tego czy lubisz mniej słone czy bardziej słone.

Po peklowaniu zawsze płucze mięso.

I to tyle. :)

 

Jeśli nie lubisz liczyć możesz to sobie uprościć:

 

http://www.wyrobydomowe.nazwa.pl/solankamokro.html

 

Pozdrawiam Miro.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6710-peklowanie/page/7/#findComment-155985
Udostępnij na innych stronach

Kiedyś dawno temu peklowałem 3-4 dni, dziś 12-14 to minimum.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6710-peklowanie/page/7/#findComment-156172
Udostępnij na innych stronach

dziś 12-14 to minimum.

Tylko jedna uwaga.Do tak długiego peklowania trzeba utrzymać cały czas optymalne warunki.Latem to trochę ryzykowne ,chyba że w chłodni.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6710-peklowanie/page/7/#findComment-156173
Udostępnij na innych stronach

Pekluje w lodówce i nie mam z tym problemu.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6710-peklowanie/page/7/#findComment-156183
Udostępnij na innych stronach

Ja podobnie do mira pekluję ok 10-12 dni - solanka 8,5 % . Mam kupioną starą, małą lodóweczkę absorpcyjną ,którą używam wyłącznie do tego celu.

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6710-peklowanie/page/7/#findComment-156186
Udostępnij na innych stronach

Ja podobnie do mira pekluję ok 10-12 dni - solanka 8,5 % .

jest to jakby "stara dobra szkoła" tego forum :grin: :cool:
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6710-peklowanie/page/7/#findComment-156187
Udostępnij na innych stronach

Ja podobnie do mira pekluję ok 10-12 dni -

 

Właśnie dzisiaj wędziłem po 12 - dniach peklowania :smile: . Niekiedy i dłużej pekluję , dzisiaj akurat miałem czas na wędzenie .

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6710-peklowanie/page/7/#findComment-156201
Udostępnij na innych stronach

Właśnie dzisiaj wędziłem

Andrzejku , to gdzie te fotki ? Muszę sobie smaku narobić :lol: Ja wędzić będę we wtorek . pekluję 8 dni.
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6710-peklowanie/page/7/#findComment-156208
Udostępnij na innych stronach

:blush: Dziękuję , bardzo :thumbsup: i wielkie :clap: No to mam jutro cały dzień z głowy... :wink: Pozdrawiam!
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6710-peklowanie/page/7/#findComment-156219
Udostępnij na innych stronach

Tylko jedna uwaga.Do tak długiego peklowania trzeba utrzymać cały czas optymalne warunki.Latem to trochę ryzykowne ,chyba że w chłodni.

Czyli że przy krótkim peklowaniu optymalne warunki można sobie darować ?

 

To teraz jedna uwaga z mojej strony.

Peklownie przyśpieszone, jest peklowaniem awaryjnym, cokolwiek to znaczy.

Peklowanie tradycyjne jest peklowaniem tradycyjnym, cokolwiek to znaczy.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6710-peklowanie/page/7/#findComment-156220
Udostępnij na innych stronach

Ja też pekluję co najmniej tydzień, chyba "metodą" Abratka (35-40g na litr) Jak dla nas słoność jest dobra, lub korzystam z kalkulatora masarza.

To tak jak z dziewczyną - długo - zadowolona, na chybcika - dziwny wzrok u niej! :) :)

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6710-peklowanie/page/7/#findComment-156232
Udostępnij na innych stronach

pekluję co najmniej tydzień, chyba "metodą" Abratka (35-40g na litr)

Papcio, takie stężenie to nie "moja" metoda :lol:

- 35-40 gram peklosoli to wychodzi i owszem ale na kilogram mięsa (+ 400ml wody) :cool:

pewnie o to Papciowi chodziło :wink:

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6710-peklowanie/page/7/#findComment-156451
Udostępnij na innych stronach

A ja mam pytanie czy ktoś sprawdzał stężenie solanki po zakończonym cyklu peklowania . Przykładowo - solanka do peklowania sporządzona o stężeniu 9 Be po zakończonym cyklu peklowania jakie będzie miała stężenie. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6710-peklowanie/page/7/#findComment-157127
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.