BazylWidzew Opublikowano 14 Czerwca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 14 Czerwca 2012 Chleb pszenny na zakwasie Pieczony w prodiżu i na wierzchu się przypiekł, a w środku lekko niedopieczony. Moja druga próba z brunostem niestety nieudana, wyszedł za rzadki Robiłem go we wtorek i w czasie naszego meczu zgęstniał tak że trzeba było go mieszać, więc go wyłączyłem. Na drugi dzień go dalej gotowałem, ale widocznie za krótko. Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/3/#findComment-222624 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 14 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 14 Czerwca 2012 Oscypków nie 3-ba wędzić w zimnym dymie, wystarczy 3-4h w ciepłym, Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/3/#findComment-222700 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 14 Czerwca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 14 Czerwca 2012 Oscypków nie 3-ba wędzić w zimnym dymie, wystarczy 3-4h w ciepłymWędzę przy okazji wędzenia kindziuka, ale jakby mi lepiej smakowały niż po 1 wędzeniu Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/3/#findComment-222732 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 19 Czerwca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 19 Czerwca 2012 Wczoraj drugi chleb upieczony, cały czas eksperymentuje. Ser koryciński z papryką i ricotta po korycińskim Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/3/#findComment-223363 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 20 Czerwca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 20 Czerwca 2012 Historyczna wędzonka, kawałek boczku wędzonego przed świętami Bożego Narodzenia Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/3/#findComment-223676 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 26 Czerwca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 26 Czerwca 2012 Dzisiaj rozlałem do butelek pierwszą warkę piwa Musiałem spróbować Smak rewelacja ostatni raz niepasteryzowane piwo piłem za komuny, jak w butelkach się nagazuje to będzie pyszne :thumbsup: Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/3/#findComment-224797 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 30 Czerwca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 30 Czerwca 2012 Trochę oscypka zrobiłem Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/3/#findComment-225506 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 18 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 18 Lipca 2012 Po kilku próbach doszedłem jak piec chleb w prodiżu Wychodzi całkiem smaczny :thumbsup: Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/3/#findComment-228390 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 23 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 23 Lipca 2012 Od piątku do niedzieli były Dni Rynu, było kilka ciekawych stoisk wędliny z podlasia, wędliny litewskie, sery kozie. Od lewej kindziuk, sucha kiełbasa, kabanos litewski i palcówka podlaska Ceny kosmiczne kindziuk 65zł/kg, palcówka 37zł/kg i sucha litewska 20zł za to pętko jak w domu zważyłem to wyszło 85zł/kg. Sery kozie z majerankiem i z bazylią Chleby Litewski chleb razowy z bakaliami, jak kumpela mi przetłumaczy to podam skład. Chlebek pyszny słodkawy coś jak ciasto, można go jeść samego. Kindziuka kupiłem żeby porównać z moimi, napocznę go jak moje będą gotowe i mam pytanie czy trzymać go w lodówce czy w drewutni z moimi kindziukami. W drewutni temperaturę mam 3-4*C mniejszą niż na zewnątrz. I drugie pytanie czy 8zł za mleko owcze to drogo? Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/3/#findComment-229186 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 23 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 23 Lipca 2012 Ceny kosmiczne kindziuk 65zł/kg, palcówka 37zł/kg i sucha litewska 20zł za to pętko jak w domu zważyłem to wyszło 85zł/kgNo, kosmiczne to one IMHO nie są :smile: Jeżeli robione tradycyjną metodą, bez wypełniaczy, to cena odzwierciedla koszty. W kalkulacji kosztów musisz m. inn. uwzględnić koszt zamrożonego w dojrzewające wędliny kapitału, koszt pomieszczeń klimatyzowanych itp. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/3/#findComment-229187 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 23 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 23 Lipca 2012 Jeżeli robione tradycyjną metodą, bez wypełniaczy, to cena odzwierciedla koszty.Wyroby pyszne najbardziej smakowała mi ta palcówka surowa dojrzewająca, ale cena suchej kiełbasy zwaliła mnie z nóg. Anno a co sądzisz o cenie mleka owczego :question: Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/3/#findComment-229190 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 23 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 23 Lipca 2012 co sądzisz o cenie mleka owczegoNie mam wyrobionego zdania. Cena jest funkcją popytu i podaży :grin: Mimo, że mleko owcze zawiera o 50% więcej białak i 100% więcej tłuszczów niż mleko krowie, ser z niego będzie bardzo drogi. Jednak wszystko zależy od zasobności kieszeni . Sery owcze, mleko kozie i masło krowie to top produktów mleczarskich :grin: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/3/#findComment-229203 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hannibal Opublikowano 25 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 25 Lipca 2012 Mimo, że mleko owcze zawiera o 50% więcej białak i 100% więcej tłuszczów niż mleko krowie, ser z niego będzie bardzo drogi.Dojrzewające sery owcze nie są wcale tak drogie - od ok. 80 zł. Ser krowi dżersejowy, dla porównania, to co najmniej 60 zł. Jeśli chodzi o zawartość tłuszczu to jego zawartość w mleku owczym wynosi ok. 8%. Sery owcze, mleko kozie i masło krowie to top produktów mleczarskich :grin:Masło krowie? Już nie przesadzaj Top to są ponad roczne sery owcze oraz masło kozie i owcze Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/3/#findComment-229420 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 26 Września 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 26 Września 2012 Jak obiecałem podaje skład litewskiego chleba: suszone brzoskwinie i śliwki (26% masy), rodzynki, orzechy, cukier, bułka tarta, soda. Po 2 miesiącach spróbowałem litewskiego kindziuka. Bardzo dobry tylko jak dla mnie za mało wysuszony, jak go kupiłem warzył 715g teraz spadł do 604g. Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/3/#findComment-240031 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 7 Października 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 7 Października 2012 W poprzednim tygodniu zrobiłem trochę kaszanki Wyszła taka sobie za mało wątróbki, skór i krwi a za dużo kaszy. Z 14,5 kg farszu wyszło 12,5 kg kaszanki 2 kilo poszło do zupy kaszankowej :devil: Uwędziłem też sielawę. Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/3/#findComment-242225 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 7 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 7 Października 2012 Z 14,5 kg farszu wyszło 12,5 kg kaszanki 2 kilo poszło do zupy kaszankowejczyli miałeś trochę zupy perdo...lonki :wink: poprawić wiązanie batonów kaszanki, należało spłukać kaszankę po parzeniu ciepłą wodą z tłuszczu tzw.kotłowego następnie do studzenia,poprawiło by to wygląd wizualny produktu,trochę straszy no cóż ale jak czegoś mało to tak jest...następna będzie git Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/3/#findComment-242231 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 2 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 2 Stycznia 2013 Na święta spróbowałem kindziuka pychota :thumbsup: :shock: Wcześniej jadłem litewskiego i kawałek zostawiłem do porównania, mój o wiele smaczniejszy [/urlPoczątkowa waga 3450g i 6200g, po 8 miesiącach i 30 wędzeniach w zimnym dymie 1316g i 2875g. Trochę za mało upchany i są wolne przestrzenie między mięsem, ale poza tym super. Większy dalej wisi w piwnicy :grin: Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/3/#findComment-259783 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 2 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 2 Stycznia 2013 Pisu, są dwie fotki. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/3/#findComment-259788 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 8 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 8 Stycznia 2013 Zrobiłem ser koryciński z papryką i kminkiem. Z 10 l. mleka wyszło 1007g, 965g korycińskiego i 258g ricotty Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/3/#findComment-261011 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 11 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 11 Stycznia 2013 bazylwidzew, :clap: :clap: :clap: zobaczyłem na facefoobku foteczkę hehe myślałem, że to jakis pasztet smarowny i zastanawiałem się skad w produkcie obok dziórki.. ser czy co :grin: fajnie to wygląda po 8 miesiącach i 30 wędzeniach w zimnym dymie :shock: nic dziwnego, że Twój kindziuk jest lepszy od jakiegokolwiek kupnego ^^ jeszcze raz :clap: :clap: :clap: Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/3/#findComment-261412 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 18 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 18 Stycznia 2013 Zrobiłem trochę sera miały być oscypki ale nie było kiedy uwędzić i ricotta. Zlałem też wino gronowe z małym dodatkiem malin Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/3/#findComment-262506 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 18 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 18 Stycznia 2013 Kol. bazylwidzew, :clap: :thumbsup: Fajne wyroby, i jeszcze winko do serkow! Jeszcze do tego czasu nie robiłem kindziuka ponieważ ostatnio uczę się robić włoskie kiełbasy dojrzewające. Ale twój kindziuk zainteresował mnie, mógłbyś podzielić się przepisem? Pozdrow. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/3/#findComment-262518 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 20 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 20 Stycznia 2013 Ale twój kindziuk zainteresował mnie, mógłbyś podzielić się przepisem? Robiłem według przepisu Kapsla ze strony głównej. Tylko ja dawałem samą szynkę bez boczku. Na 9650 g. szynki dałem pieprz 16 g, 15 ząbków czosnku= 66 g, peklosól 245 g, sól 100 g, cukier 14 g, kolendra 2 g, spirytusu nie dawałem bo nie miałem. Wędziłem w lato więc czasami jak był upał to w wędzarni przed wędzeniem miałem 30* C ale maks. temp. dochodziła do 35*C. Wyszedł całkiem smaczny :thumbsup: Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/3/#findComment-262839 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 25 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 25 Stycznia 2013 W maju zrobiłem konserwę słoikową zaniosłem do piwnicy i o niej zapomniałem. Wczoraj jeden słoik otworzyłem, normalnie pyszne. Miro wielkie dzięki za ten przepis. Kupiłem 1600 g karkówki i cztery słoiki właśnie się gotują :grin: Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/3/#findComment-263916 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 25 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 25 Stycznia 2013 W maju zrobiłem konserwę słoikową zaniosłem do piwnicy i o niej zapomniałem. Wczoraj jeden słoik otworzyłem, normalnie pyszne. Miro wielkie dzięki za ten przepis.To pięknie się przechowała... ja chyba mam roczną ale w lodówce, mam nadzieję że będzie zjadliwa. Fajny chlebek .. już czuję jak smakuje z tą konserwą :thumbsup: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/3/#findComment-263948 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.