Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 4,3 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

bazylwidzew, rozumiem że słód traktujesz jako źródło enzymów?

- mnie byłoby troszkę szkoda.... za tę cenę można kupić zestaw enzymów na 300kg skrobii, w tym enzym rozrzedzający :cool:

jak później obrabiasz? płaszcz?

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/4/#findComment-264280
Udostępnij na innych stronach

bazylwidzew, rozumiem że słód traktujesz jako źródło enzymów?

- mnie byłoby troszkę szkoda.... za tę cenę można kupić zestaw enzymów na 300kg skrobii, w tym enzym rozrzedzający :cool:

jak później obrabiasz? płaszcz?

Robię według przepisu z forom Alkohole Domowe, jest tam ze słodem to tak robię. Raz robiłem wyszło pyszne. Teraz pracuje w beczce 120 l. jak przepracuje odcedzam wszystko i gotuje w 15 l. garnku z nierdzewki + deflegmator i chłodnica. Po 2-krotnym gotowaniu mam 90%

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/4/#findComment-264507
Udostępnij na innych stronach

Wyczytałem ostatnio na naszej stronie żeby do chleba dać serwatkę zamiast wody. Wczoraj taki chleb upiekłem i jest różnica. Trzeba będzie teraz tak piec :grin:

Kupiłem też 9 l. soku jabłkowego na cydr. Drożdże już wrzucone do wody

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/4/#findComment-265444
Udostępnij na innych stronach

Kupiłem też 9 l. soku jabłkowego

Czy możesz podać wszystkie składniki tego soku?

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/4/#findComment-265452
Udostępnij na innych stronach

Wartość odżywcza w 100ml. białko 0,1g; węglowodany 10,2g; w tym cukry 10g; tłuszcz 0,1g; w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0g; błonnik 0g; sód 0g; wartość energetyczna 180kj i 42 kcal

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/4/#findComment-265460
Udostępnij na innych stronach

bazylwidzew,

nie o to mi chodziło.

Na opakowaniu powinien być podany skład surowcowy i wszystkie dodatki. Czyli z czego ten sok wyprodukowano :question:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/4/#findComment-265472
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj 10 godzin zacierania burbona

U la la. To i sprzęcior musisz mieć do tego... :) Prawie jak w moim ulubionym programie "Bimbrownicy" na Discovery :)

Weź butelczynę albo dwie na zlot w Napoleonowie... ciekaw jestem jak to to smakuje.... :)

Pozdro

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/4/#findComment-265534
Udostępnij na innych stronach

Na opakowaniu powinien być podany skład surowcowy i wszystkie dodatki.

Anno nic więcej nie było (niestety to tylko biedronka)

Weź butelczynę albo dwie na zlot w Napoleonowie...

Na dzisiaj nie przewiduje żadnego zlotu, chyba że jakiś regionalny warmińsko-mazurski

Dzisiaj pokrojone 1170g boczku na metkę pisa

9 litrów cydru wstawione

Miód czwórniak niesycony z garścią rokitnika

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/4/#findComment-265865
Udostępnij na innych stronach

Cydr rób z prawdziwych jabłek.

Masz racje na pewno byłby lepszy tylko w lato jak mam jabłka to robię wino :grin:

część czwórniaka zrób jako wino musujące

Nigdy nie robiłem trzeba butelkę lub dwie zrobić, tylko ile cukru dać na butelkę :question:

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/4/#findComment-266067
Udostępnij na innych stronach

w lato jak mam jabłka to robię wino

ja też :)

Co do miodów, to juz wszystkie balony miałem zajęte, ale w tym roku zacznę zabawę z miodami...

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/4/#findComment-266129
Udostępnij na innych stronach

bazylwidzew, ilość cukru na butelkę znajdziesz w temacie Altid , ja mam zrobiony cydr z wina z jabłek wlasnie stoi w butelkach zamiast cukru dałem słodzik , oraz dodatek soku z jablek , gazuje ze, az miło popatrzec .częśc mam butelowane do butelek po coca-coli , po tygodniu stania w spiżarce , sa tak napiete , że mam wrażenie że zbliżaja sie granicy wytrzymałości , jedną otwarłem i spróbowłem , uwążam , że musi jeszcze postac ,od zabutelkowania minęło 21 dni , zrobił sie lekki osad na dnie , stoja w temperaturze okolo 12-15 stopni . Pozdrawiam

 

[ Dodano: Pon 04 Lut, 2013 07:49 ]

pokemon15, mam okolo 4 kg miodu w spiżąrni ( ciemnej ), ktory jakims cudem ma okolo 3 lat , a moze 4 , nie został spożytkowany , da sie jeszcze z niego zrobic miód pitny, nie mam doświadczenia - więc pytam .Pozdrawiam

Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/4/#findComment-266137
Udostępnij na innych stronach

pokemon15, mam okolo 4 kg miodu w spiżąrni ( ciemnej ), ktory jakims cudem ma okolo 3 lat , a moze 4 , nie został spożytkowany , da sie jeszcze z niego zrobic miód pitny, nie mam doświadczenia - więc pytam .Pozdrawiam

Miód przechowywany w ciemnym i chłodnym miejscu może stać latami,konserwuje go

inhibina, która powoli niszczy bakterie,ale jest wrażliwa na światło i

ciepło.Czasami miód się krystalizuje, czasem nie ale na pewno ciemnieje.Jeśli w

twojej spiżarni jest chłodno i ciemno możesz śmiało jeść. a do miodu pitnego na 100% się nada :)

Pozdrawiam

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/4/#findComment-266157
Udostępnij na innych stronach

Na opakowaniu powinien być podany skład surowcowy i wszystkie dodatki. Czyli z czego ten sok wyprodukowano

100% sok jabłkowy bez dodatków i bez dodatkowego cukru :grin:

Jak na zdjęciu.

Jest dobry :thumbsup:

 

[ Dodano: Pon 04 Lut, 2013 12:32 ]

Bazylwidzew! Cydr z tych kartoników jest dobry :!: :grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/4/#findComment-266166
Udostępnij na innych stronach

I dziś metka pisa zrobiona :thumbsup:

Na 1170g boczku dałem po 12g soli i peklosoli, 34g cebuli dla mnie mało, 3g cukru i pieprz biały 4g. Trochę wina rozlałem do butelek od lewej jabłkowe, jabłkowo-różane, różane i z tyłu gronowe z dodatkiem malin

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/4/#findComment-266268
Udostępnij na innych stronach

bazylwidzew, do tej ilosci wina , metki troche malo , ale rozzumiem , ze produkcja bedzie szłą na bieżąco polączona z konsumpcja .Pozdrawiam .
Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/4/#findComment-266273
Udostępnij na innych stronach

Ostatnio otworzyłem piwo robione w czerwcu i :shock: sam kwas. Jak brałem butelkę już coś nie tak bo butelka miękka( plastik) a wcześniej buła twarda. Nauczka na następne piwo trzeba szybko wypić bo na początku było dobre :grin:

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/4/#findComment-267136
Udostępnij na innych stronach

dziś metka

 

Ja mielę boczek wędzony i nigdy nie uważałem ,że to metka a tu proszę.Zawsze lepiej brzmi niż mielony boczek. :cool:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/page/4/#findComment-267142
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.