Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Tier, ja to spozniona, ale cuda pan robisz, cuda :clap:  :clap:  :clap:

 

 Takie rowniutkie te kindziuki, jak odwazane, takie ladniutkie w ksztalcie dyni  :clap:  :clap:  :clap:

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6865-moje-wyroby-tier/page/35/#findComment-532007
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 889
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

Powracając do kindziuka to poszukam przepisu jeszcze sprzed wojny

 

Tak się to robiło i robi na ścianie wschodniej:

 


"Bierze się z wieprzaka części - surowe, ale już dobrze wystudzone - jak najlepsze (polędwica, szynka, karkówka), dodaje trochę boczku, kroi nożem na drobne kawałki. Potem w wanience (w kopańce) zaczyna się mieszanie: z pieprzem, solą, czosnkiem i niewielką ilością saletry ( nie dodawać cebuli!). Przez noc mięso, starannie nakryte, nasiąka przede wszystkim zapachem czosnku. Tak przyrządzonym faszerunkiem napycha się- mocno, na dycht- idealnie umyty, oczyszczony od środka do białości świński żołądek, który na koniec trzeba zaszyć, ale nitką sukienna, nie parcianą, żeby nie przeciąć zszywanych brzegów.
Kindziuk kładzie się na desce, przykrywa druga deską i przyciska sie wielgiem kamieniem- tak kindziuk staje się jak dysk. Później wzięty w klepki (dranki) zwisa w kominie.Długo, przynajmniej miesiąc, przenika go delikatne ciepło i czysty zapach z masiny, pod którą pali się drewnem rozmaistym ( świetna jest czerwona olszyna, jałowiec, modrzew). Klepki po pewnym czasie należy przełożyć, aby nie było bladych, żle przywędzonych miejsc.

Kiedy kindziuk się zaróżowi i puści tłuszcz- nadaje się do jedzenia. Wtedy stygnie w chłodnej komorze, gdzie może wisieć i w upały." 

 

Polecam lekturę całego tematu bo jest tam parę ciekawostek szczególnie strona 8 wątku

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/

 

A tak wygląda przepis na jeszcze bardziej Litewski bo tłumaczony z oryginału i tłustszy:

KINDZIUK - SKILANDIS 

 

Składniki: 

Mięso musi być czyste, bez ścięgien. 


  • wołowina 15 kg, 
  • wieprzowina 85 kg. 

Przyprawy w gramach na 100 kg mięsa: 


  • sól - 3500 
  • azotan sodu w płynie - 10 
  • cukier lub glukoza - 50 
  • czarny pieprz - 150 
  • zapachowy pieprz - 100 
  • świeży czosnek - 300 

Jelita - świńskie żołądki lub średnie i szerokie jelita 
Wiązanie - batony nie dłuższe niż 55 cm, dwukrotnie przewiązane wzdłuż i co 4 - 5 cm w szerz. 
Wydajność - 65% od niesolonego mięsa 
Wilgotność - nie więcej niż 30% 

Surowiec - mięso musi być z dorosłych zwierząt. 
Obróbka - mięso kroimy na 300-400 g kawałki, solimy, słodzimy i zostawiamy na 3-4 doby w temp.3-4 st.C na stelażu. 
Rozdrabnianie mięsa - zasolone, dojrzewające mięso kroimy na kawałki 20-30 mm długości i 10-15 mm szerokości. 
Wołowinę mielemy przez sitko 2-3 mm. 
Mieszanie - zmielone mięso mieszamy przez 8-10 min z przyprawami i azotanem sodu. Najpierw mieszamy wołowinę 3-5 min potem wieprzowinę. 
Upychanie - upychamy mocno i twardo. 
Wiązanie - wiążemy b.mocno 
I etap - gotowe batony wieszamy na ok.2 miesiące w temp. 2-4 st.C 
I wędzenie - batony wędzimy 8 godz. na zimno/18-22 st.C/ 
II etap - po pierwszym wędzeniu batony wieszamy w chłodnym miejscu na 2 tygodnie. 
II wędzenie - batony wędzimy 8 godz. 
Suszenie - uwędzone batony trzymamy w suszarni ok.2 miesiące w temp. 8 st.C i 75% wilgotności. 


 

http://wedlinydomowe.pl/inne-wyroby-miesne/wyroby-regionalne/1576-kindziuk-skilandis

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6865-moje-wyroby-tier/page/35/#findComment-532075
Udostępnij na innych stronach

Jak będę w domu to podam przepis na tatarski kindziuk.Przepis pochodzi od Litewskich Tatarów. Nawet Russak o nich pisze. https://m.facebook.com/Grzegorz.Russak/posts/678942668807704 Edytowane przez michal278
Dobre, bo Polskie.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6865-moje-wyroby-tier/page/35/#findComment-532078
Udostępnij na innych stronach

Ale pisze o wiedzy chinczyków i armii Czyngis-chana a ta chyba walczyła z tatarami ;) 

Tak czy inaczej oryginał jest bezapelacyjnie litewski i bardzo stary ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6865-moje-wyroby-tier/page/35/#findComment-532082
Udostępnij na innych stronach

Oryginał jest Tatarski! Na terenach obecnej Suwalszczyzny i części Litwy byli osiedlani Tatarzy. To oni przynieśli z sobą metody suszenia mięsa. Jacwingowie w inny sposób mięsa konserwowali, nie mówiąc że ich dieta oparta była głównie na tym co las dał i jeziora.
Dobre, bo Polskie.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6865-moje-wyroby-tier/page/35/#findComment-532086
Udostępnij na innych stronach

No to chętnie poczytam ten endemiczny przepis i podaj proszę źródła jak go już zamieścisz bo ja podobnych wzmianek dotyczących tatarskiego pochodzenia tego wyrobu nie znalazłem z żadnej poważnej literaturze czy publikacji. Kuchnia tatarska to prawdę powiedziawszy mój mały konik i moje klimaty więc tym bardziej jestem ciekaw co tam wygrzebiesz ;) 

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6865-moje-wyroby-tier/page/35/#findComment-532089
Udostępnij na innych stronach

I kilka nowych wyrobów, oscypki  :cool:

 

http://monki.us/wd_forum/xdw/19.12/DSCN0023.JPG

 

Gruyer

 

http://monki.us/wd_forum/xdw/19.12/i_DSCN0001.JPG

 

Ser z mleka koziego i krowiego 

 

http://monki.us/wd_forum/xdw/19.12/i_DSCN0010.JPG

 

:cool:

 

http://monki.us/wd_forum/xdw/19.12/i_DSCN0019.JPG

 

Salami

 

http://monki.us/wd_forum/xdw/19.12/i_DSCN0060.JPG

 

Karkówka... 

 

http://monki.us/wd_forum/xdw/19.12/i_DSCN0066.JPG

 

Boczek na zimno zadymiony

 

http://monki.us/wd_forum/xdw/19.12/i_DSCN0044.JPG

 

I pancetta

http://monki.us/wd_forum/xdw/19.12/DSCN0033.JPG

 

 

:cool:

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6865-moje-wyroby-tier/page/35/#findComment-532244
Udostępnij na innych stronach

Tier ..piękne wyroby .. :thumbsup:

 

p.s.

 

 

Awatar ....ciekawy ..  wręcz intrygujący.. :laugh:

Edytowane przez Małgoś

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6865-moje-wyroby-tier/page/35/#findComment-532251
Udostępnij na innych stronach

Hahaha wyroby Przemek jak zwykle czyli superaśnie ... :clap:  :clap:  ale awatar mnie rozwalił ... :facepalm:   :D ;) 

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6865-moje-wyroby-tier/page/35/#findComment-532317
Udostępnij na innych stronach

 

 

ale awatar mnie rozwalił .

Kolega @tier sugeruje nim wzmocnienie dyscypliny na forum.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6865-moje-wyroby-tier/page/35/#findComment-532419
Udostępnij na innych stronach

A jak dla mnie to sugestia, że Towarzysz Kim Dzong Un (Nowy Wódz Wspaniały i Król Porannej Gwiazdy; syn Towarzysza Kim Dzong Ila - Kierownika Drogi, Drogiego Przywódcy, Najwyższego przywódcy, Naszego Ojca)* lubi piwo VIP

 

Ale koleżanka może interpretować to inaczej, w końcu to wolny kraj :cool:

 

*http://nonsensopedia.wikia.com/wiki/Kim_Dzong_Un

Sent from my Nokia 1011
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6865-moje-wyroby-tier/page/35/#findComment-532427
Udostępnij na innych stronach

 Nǐ hǎo, 

 

Szyneczka dojrzewająca i salo  :cool:

 

http://monki.us/wd_forum/xdw/21.12/i_DSCN0004.JPGhttp://monki.us/wd_forum/xdw/21.12/i_DSCN0007.JPGhttp://monki.us/wd_forum/xdw/21.12/i_DSCN0008.JPGhttp://monki.us/wd_forum/xdw/21.12/i_DSCN0010.JPGhttp://monki.us/wd_forum/xdw/21.12/i_DSCN0012.JPG

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6865-moje-wyroby-tier/page/35/#findComment-532445
Udostępnij na innych stronach

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.