michal278 Opublikowano 18 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #801 Opublikowano 18 Grudnia 2016 oczywiscie że Zygmunt Gloger.. Komórka mi walnela byka.. Pelna kompromitacja.. Eh chyba sobie pójdę. A na poważnie to Tier naprawdę chciałbym chociaż potrafić robić w 10% takie wędliny. Powiedz jeszcze jsk smakuje ser mieszany, bo mój z 30% koziego to mocno czuć kozą.. Dobre, bo Polskie. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6865-moje-wyroby-tier/page/33/#findComment-531952 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 18 Grudnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #802 Opublikowano 18 Grudnia 2016 Korycin może robić tylko kilku gospodarzy. A to że robią.. Moja rodzina pochodzi z okolic Suchowoli, mam znajomych w gminie Korycin. W tej chwili zaczęto kontrolować i wlepiać mandaty. Także tym co robią ten ser z mleka od ras holenderskich. Ser ten wypromowano w celu ochrony rodzimej krowy tzw czerwonej, ale wiadomo jaka jest pazerność ludzi.. Powracając do kindziuka to poszukam przepisu jeszcze sprzed wojny. Nie omieszkam podać wraz ze skanem. Glodger opisywał już ten przepis. "Wytwarzany jest w gospodarstwach rodzinnych na Podlasiu w gminach Korycin, Janów i Suchowola. Aktualnie kilkunastu producentów z gmin Korycin, Janów i Suchowola wytwarza ser koryciński zgodnie ze wszystkimi obowiązującymi przepisami. W 2012 r. ser koryciński "swojski" został zarejestrowany jako Chronione Oznaczenie Geograficzne. Od 2005 r. jest wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych MRiRW, a w 2004 r. został uhonorowany Perłą w konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6865-moje-wyroby-tier/page/33/#findComment-531961 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sękacz Opublikowano 18 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #803 Opublikowano 18 Grudnia 2016 (edytowane) Na liście ministerstwa rolnictwa i produktach regionalnych nic nie ma na temat ras krów z których pozyskuje się mleko. Jest tylko regionalizacja ,że z gmin Korycina. To jak oscypek w Zakopanym nie ma 100procentowego z mleka owczego,jest dozwolona mieszanka ileś procent mleka owczego iles krowiego. Na straganach ludzie co sprzedają to napewno mieszanina. Za mało owiec aby wszystkich obdzielic. Edytowane 18 Grudnia 2016 przez sękacz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6865-moje-wyroby-tier/page/33/#findComment-531978 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal278 Opublikowano 18 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #804 Opublikowano 18 Grudnia 2016 Jak znajde w święta na kompie to Ci podam dokladne zgloszenie do certyfikacji. Co do oscypka to dopuszcza się mininum 20% owczego w składzie. Z Korycinem teraz robią porzadek więc będzie tylko kilka gospodarstw. Ten ser zaczął mieć taka rozbieżność w jakości, że glowa mała. Ale miało być o kindziuku. Dobre, bo Polskie. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6865-moje-wyroby-tier/page/33/#findComment-531985 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 18 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #805 Opublikowano 18 Grudnia 2016 Tier, ja to spozniona, ale cuda pan robisz, cuda Takie rowniutkie te kindziuki, jak odwazane, takie ladniutkie w ksztalcie dyni Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6865-moje-wyroby-tier/page/33/#findComment-532007 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sękacz Opublikowano 18 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #806 Opublikowano 18 Grudnia 2016 Wiadomo kto wiązał co nie Kurp ☺ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6865-moje-wyroby-tier/page/33/#findComment-532029 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 19 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #807 Opublikowano 19 Grudnia 2016 Powracając do kindziuka to poszukam przepisu jeszcze sprzed wojny Tak się to robiło i robi na ścianie wschodniej: "Bierze się z wieprzaka części - surowe, ale już dobrze wystudzone - jak najlepsze (polędwica, szynka, karkówka), dodaje trochę boczku, kroi nożem na drobne kawałki. Potem w wanience (w kopańce) zaczyna się mieszanie: z pieprzem, solą, czosnkiem i niewielką ilością saletry ( nie dodawać cebuli!). Przez noc mięso, starannie nakryte, nasiąka przede wszystkim zapachem czosnku. Tak przyrządzonym faszerunkiem napycha się- mocno, na dycht- idealnie umyty, oczyszczony od środka do białości świński żołądek, który na koniec trzeba zaszyć, ale nitką sukienna, nie parcianą, żeby nie przeciąć zszywanych brzegów.Kindziuk kładzie się na desce, przykrywa druga deską i przyciska sie wielgiem kamieniem- tak kindziuk staje się jak dysk. Później wzięty w klepki (dranki) zwisa w kominie.Długo, przynajmniej miesiąc, przenika go delikatne ciepło i czysty zapach z masiny, pod którą pali się drewnem rozmaistym ( świetna jest czerwona olszyna, jałowiec, modrzew). Klepki po pewnym czasie należy przełożyć, aby nie było bladych, żle przywędzonych miejsc.Kiedy kindziuk się zaróżowi i puści tłuszcz- nadaje się do jedzenia. Wtedy stygnie w chłodnej komorze, gdzie może wisieć i w upały." Polecam lekturę całego tematu bo jest tam parę ciekawostek szczególnie strona 8 wątkuhttps://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/ A tak wygląda przepis na jeszcze bardziej Litewski bo tłumaczony z oryginału i tłustszy:KINDZIUK - SKILANDIS Składniki: Mięso musi być czyste, bez ścięgien. wołowina 15 kg, wieprzowina 85 kg. Przyprawy w gramach na 100 kg mięsa: sól - 3500 azotan sodu w płynie - 10 cukier lub glukoza - 50 czarny pieprz - 150 zapachowy pieprz - 100 świeży czosnek - 300 Jelita - świńskie żołądki lub średnie i szerokie jelita Wiązanie - batony nie dłuższe niż 55 cm, dwukrotnie przewiązane wzdłuż i co 4 - 5 cm w szerz. Wydajność - 65% od niesolonego mięsa Wilgotność - nie więcej niż 30% Surowiec - mięso musi być z dorosłych zwierząt. Obróbka - mięso kroimy na 300-400 g kawałki, solimy, słodzimy i zostawiamy na 3-4 doby w temp.3-4 st.C na stelażu. Rozdrabnianie mięsa - zasolone, dojrzewające mięso kroimy na kawałki 20-30 mm długości i 10-15 mm szerokości. Wołowinę mielemy przez sitko 2-3 mm. Mieszanie - zmielone mięso mieszamy przez 8-10 min z przyprawami i azotanem sodu. Najpierw mieszamy wołowinę 3-5 min potem wieprzowinę. Upychanie - upychamy mocno i twardo. Wiązanie - wiążemy b.mocno I etap - gotowe batony wieszamy na ok.2 miesiące w temp. 2-4 st.C I wędzenie - batony wędzimy 8 godz. na zimno/18-22 st.C/ II etap - po pierwszym wędzeniu batony wieszamy w chłodnym miejscu na 2 tygodnie. II wędzenie - batony wędzimy 8 godz. Suszenie - uwędzone batony trzymamy w suszarni ok.2 miesiące w temp. 8 st.C i 75% wilgotności. http://wedlinydomowe.pl/inne-wyroby-miesne/wyroby-regionalne/1576-kindziuk-skilandis Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6865-moje-wyroby-tier/page/33/#findComment-532075 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal278 Opublikowano 19 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #808 Opublikowano 19 Grudnia 2016 (edytowane) Jak będę w domu to podam przepis na tatarski kindziuk.Przepis pochodzi od Litewskich Tatarów. Nawet Russak o nich pisze. https://m.facebook.com/Grzegorz.Russak/posts/678942668807704 Edytowane 19 Grudnia 2016 przez michal278 Dobre, bo Polskie. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6865-moje-wyroby-tier/page/33/#findComment-532078 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 19 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #809 Opublikowano 19 Grudnia 2016 Ale pisze o wiedzy chinczyków i armii Czyngis-chana a ta chyba walczyła z tatarami Tak czy inaczej oryginał jest bezapelacyjnie litewski i bardzo stary Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6865-moje-wyroby-tier/page/33/#findComment-532082 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal278 Opublikowano 19 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #810 Opublikowano 19 Grudnia 2016 Oryginał jest Tatarski! Na terenach obecnej Suwalszczyzny i części Litwy byli osiedlani Tatarzy. To oni przynieśli z sobą metody suszenia mięsa. Jacwingowie w inny sposób mięsa konserwowali, nie mówiąc że ich dieta oparta była głównie na tym co las dał i jeziora. Dobre, bo Polskie. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6865-moje-wyroby-tier/page/33/#findComment-532086 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 19 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #811 Opublikowano 19 Grudnia 2016 No to chętnie poczytam ten endemiczny przepis i podaj proszę źródła jak go już zamieścisz bo ja podobnych wzmianek dotyczących tatarskiego pochodzenia tego wyrobu nie znalazłem z żadnej poważnej literaturze czy publikacji. Kuchnia tatarska to prawdę powiedziawszy mój mały konik i moje klimaty więc tym bardziej jestem ciekaw co tam wygrzebiesz Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6865-moje-wyroby-tier/page/33/#findComment-532089 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal278 Opublikowano 19 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #812 Opublikowano 19 Grudnia 2016 Oj z chęcią.. Jak tylko czas na to pozwoli Dobre, bo Polskie. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6865-moje-wyroby-tier/page/33/#findComment-532201 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 19 Grudnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #813 Opublikowano 19 Grudnia 2016 I kilka nowych wyrobów, oscypki http://monki.us/wd_forum/xdw/19.12/DSCN0023.JPG Gruyer http://monki.us/wd_forum/xdw/19.12/i_DSCN0001.JPG Ser z mleka koziego i krowiego http://monki.us/wd_forum/xdw/19.12/i_DSCN0010.JPG http://monki.us/wd_forum/xdw/19.12/i_DSCN0019.JPG Salami http://monki.us/wd_forum/xdw/19.12/i_DSCN0060.JPG Karkówka... http://monki.us/wd_forum/xdw/19.12/i_DSCN0066.JPG Boczek na zimno zadymiony http://monki.us/wd_forum/xdw/19.12/i_DSCN0044.JPG I pancettahttp://monki.us/wd_forum/xdw/19.12/DSCN0033.JPG Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6865-moje-wyroby-tier/page/33/#findComment-532244 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bwie Opublikowano 19 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #814 Opublikowano 19 Grudnia 2016 Chyba idą święta albo sklep mięsny otwierasz fajny ... avatar Sent from my Nokia 1011 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6865-moje-wyroby-tier/page/33/#findComment-532247 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_1 Opublikowano 19 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #815 Opublikowano 19 Grudnia 2016 Tier'u jak zwykle bajka Tylko z nazewnictwem ostrożnie... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6865-moje-wyroby-tier/page/33/#findComment-532249 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz Z. Opublikowano 19 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #816 Opublikowano 19 Grudnia 2016 Tier'u jak zwykle bajka Tylko z nazewnictwem ostrożnie... piszesz Kamil o oscypku? Że to nie górol robił? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6865-moje-wyroby-tier/page/33/#findComment-532250 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 19 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #817 Opublikowano 19 Grudnia 2016 (edytowane) Tier ..piękne wyroby .. p.s. Awatar ....ciekawy .. wręcz intrygujący.. Edytowane 19 Grudnia 2016 przez Małgoś "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6865-moje-wyroby-tier/page/33/#findComment-532251 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 19 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #818 Opublikowano 19 Grudnia 2016 Tier wyroby cudne Pozdrawiam Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6865-moje-wyroby-tier/page/33/#findComment-532252 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_1 Opublikowano 19 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #819 Opublikowano 19 Grudnia 2016 Grzegorz, o oscypku i paru innych... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6865-moje-wyroby-tier/page/33/#findComment-532254 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwizdek Opublikowano 19 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #820 Opublikowano 19 Grudnia 2016 Przemo, własnie nabrałem ochotę na Boczek zimno zadymiony wielkie Ooo, właśnie zauważyłem Twój nowy avatar, takie piwo polecasz ??? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6865-moje-wyroby-tier/page/33/#findComment-532256 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 19 Grudnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #821 Opublikowano 19 Grudnia 2016 Gwizdek, Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6865-moje-wyroby-tier/page/33/#findComment-532260 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 19 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #822 Opublikowano 19 Grudnia 2016 Wszystko super! http://www.sherv.net/cm/emoticons/smile/happy-nodding-smiley-face-emoticon.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6865-moje-wyroby-tier/page/33/#findComment-532296 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz Z. Opublikowano 19 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #823 Opublikowano 19 Grudnia 2016 jest kwestia rozwiązania nazewnictwa, bo sam jestem ciekawy Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6865-moje-wyroby-tier/page/33/#findComment-532297 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 20 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #824 Opublikowano 20 Grudnia 2016 Hahaha wyroby Przemek jak zwykle czyli superaśnie ... ale awatar mnie rozwalił ... Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6865-moje-wyroby-tier/page/33/#findComment-532317 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 20 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #825 Opublikowano 20 Grudnia 2016 ale awatar mnie rozwalił . Kolega @tier sugeruje nim wzmocnienie dyscypliny na forum. Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6865-moje-wyroby-tier/page/33/#findComment-532419 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi