Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Przed chwilką serwowali mu w Nikaragui jajka bycze

ja bym wolał wtrząchnąć tą iguane :lol:

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/14/#findComment-224592
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 1,5 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Kiełbasa z łososia... moje oczko w głowie :lol: przynajmniej w tym wędzeniu :D

1.2kg filet z łososia i 1kg wędzonych brzuszków

darowałęm sobie wszelkie przyprawy.. żeby nie ingerować w cudny smak ryby ^^

3/4 surowego miesa zmielone na najgrubszym oczku.. 1/4 surowego i brzuszki na najdrobniejszym sicie i wyrobione trochę jak wołowina na 'klej' ;)

tylko 10g/kg soli, oczywiście zasoliłęm tylko surową część, bo brzuszki już słone były ;)

 

http://img841.imageshack.us/img841/6373/kiebasazososia.jpg

 

http://img825.imageshack.us/img825/4615/kiebasazososia1.jpg

 

Nabite w osłonkę kolagenową.. fajnie się sprawdziła, bardzo wygodna :) nie ma mowy o pękaniu.. super produkt ^^ OOGROMNE podcieki tłuszczu :) łosoś okazał się na tyle słusta rybą, że wszystko praktycznie pływało w tłuszczu.. na koniec wyszło jednak dobrze, więc nie ma co narzekać :grin: Kiełbaska wyszła o dziwo spoista i dobrze się trzyma :) delikatna i przepyszna :blush: powinienem skromność zachować.. ale sam byłęm zaskoczony takim efektem :grin:

Wędziła się ok 5 godzin temp. 45-60*C.. starałęm się nie przekraczać 50 ;) ale czasem jak słońce dało po beczce to niestety skakała.. nie na długo ^^ zrobiłem prowizoryczny parawan z czarnej folii i drabin, żeby osłonić palenisko i beczkę przed słońcem, zdało egzamin :P

 

http://img96.imageshack.us/img96/4695/kiebasazososia2.jpg

 

http://img96.imageshack.us/img96/4780/kiebasazososia3.jpg

 

http://img684.imageshack.us/img684/8486/kiebasazososia4.jpg

 

http://img215.imageshack.us/img215/5909/kiebasazososia5.jpg

 

Kiełbasa jałowcowa z tłustego boczku i słoninki.. przyprawy; czosnek rozgnieciony w moździerzu z majerankiem, jagody jałowca i sporo pieprzu - dodałem potem też do wędzenia :) 18g peklosoli na kilogram :D

Wyszła bardzo smaczna.. wszyscy chwalą ^^ szkoda ze niespełna 2kg jej wyszło xD

4 kiełbaski zostawiłęm do dojrzewania.. reszte sparzyłem :D

te dojrzewające wyglądają zaje.. :shock: ciekawe jakie bedą za miesiąc :D

 

http://img716.imageshack.us/img716/6039/kiebasajaowcowazboczkui.jpg

 

Nie pytajcie czemu tak zawiązałęm :lol: nie mam na to żadnej odpowiedzi xD

http://img802.imageshack.us/img802/6039/kiebasajaowcowazboczkui.jpg

 

http://img838.imageshack.us/img838/6039/kiebasajaowcowazboczkui.jpg

 

http://img6.imageshack.us/img6/6039/kiebasajaowcowazboczkui.jpg

 

http://img198.imageshack.us/img198/6039/kiebasajaowcowazboczkui.jpg

 

http://img69.imageshack.us/img69/6039/kiebasajaowcowazboczkui.jpg

 

Udka wędzone.... :thumbsup: solanka z peklosoli 120g/litr dodałęm marchew, seler, pietruszkę, pieprz ziarnisty, ziele angielskie, cebulę, imbir i chilli dla aromatu :)

Potem z racji tego, że udka pływały krótko, dolałem wody i parzyłęm je w tej solance z warzywami i przyprawami ^^

 

http://img233.imageshack.us/img233/5778/udkawdzone.jpg

 

http://img207.imageshack.us/img207/861/udkawdzone1.jpg

 

Wiązanie.. inspirowane fotkami z forum :D chyba myślałem wtedy o udkach sznurowanych asekuracyjnie przez wnuka.. wyszło jak wyszło ;) ale się trzymały :lol:

 

http://img707.imageshack.us/img707/8605/udkawdzone2.jpg

 

http://img709.imageshack.us/img709/707/udkawdzone3.jpg

 

Konsystencja, smak i wygląd jak dla mnie satysfakcjonujące :) mama stwierdziła, że jeszcze nigdy takiego dobrego nie jadła ^^ w porównaniu z kupnym.. niebo a ziemia..

 

http://img9.imageshack.us/img9/9826/udkawdzone4.jpg

 

Tutaj... boczki - jeden dla mnie drugi dla wujka i cioci :grin: wydaje mi się, że byli zachwyceni... :D parzyłem w wodzie o temp. 72*C do uzyskania temp. wewnętrznej 68*C.. tu moje pytanie - przeciągacie parzenie boczku, żeby był mięciutki? :P

 

http://img36.imageshack.us/img36/8306/innerm.jpg

 

Serek.. znowu w celofanie i siatce :) świetna rada Arkadiusza..

serek na razie kupny... ale może już niedługo :grin:

 

http://img845.imageshack.us/img845/6445/inner1h.jpg

 

Słoninka... :thumbsup: myślę, czy nie zrobić smalcu z jej dodatkiem ^^

 

http://img845.imageshack.us/img845/8342/inner2.jpg

 

Nioch Nioch Nioch parzenie pana boczka :grin:

obraz zatytułowany "Pan Boczek w kąpieli"

 

http://img521.imageshack.us/img521/9012/inner3.jpg

 

Do takich delicji przydałby się kawałek pieczywka.. więc machnąłem na szybko włoski chlebek - focaccia :) proste jak drut, na wierzch dużo oliwy i rozmarynu...

Ciasto drożdżowe z jajkiem zagniatane 2 razy (zagnieść - 15 minut - zagnieść 2 raz - 30 minut - na blache, rozprowadzić i juz) pieczenie pod kolor w 180*C..

 

http://img269.imageshack.us/img269/9789/focaccias.jpg

 

Zebrała bardzo pozytywne opinie, szczególnie od wujka :grin:

 

http://img687.imageshack.us/img687/8681/focaccia1.jpg

 

Na koniec pyszna wędzona golonka :) leżała sobie zamrożona od ostatniego razu..

gotowała się 8 godzin w aromatycznej wodzie po parzeniu udek.. :thumbsup: Pozdrawiam

 

http://img21.imageshack.us/img21/9886/wdzonagolonka.jpg

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/14/#findComment-225552
Udostępnij na innych stronach

PanieBoczku ciekawe wyroby - mam na myśli oczywiście tę "kiełbasę' łososiowomięsną szkoda ,ze smaku nie da się wirtualnie zaprezentować.

Ponadto nie bardzo wiem co wisi na kiju między tą kiełbasą z łososia a boczkem - wygląda jak ...watróbka

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/14/#findComment-225555
Udostępnij na innych stronach

chudziak, :grin: kiełbasa łososiowa nie ma w sobie mięsa żadnego.. w tej mojej wersji hehe :P chciałem dodać trochę słoniny, ale zrezygnowałem z tego pomysłu ;)

wygląda jak ...watróbka

:clap: dobre oko :D w niedzielę będe robił pasztet z tego co zostanie z boczku i golonki... więc uwędziłem wątróbke haha ;D czemu nie...

Chociaż jak wczoraj w SB Maxell słusznie zauważył, mógłbym po prostu uwędzić gotowy pasztet.. :thumbsup: co na pewno kiedyś uczynię :grin: Pozdrawiam

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/14/#findComment-225557
Udostępnij na innych stronach

kiełbasa łososiowa nie ma w sobie mięsa żadnego..

To tak jak się za szybko i niedokładnie czyta :blush:

3/4 surowego miesa zmielone

oczywiście miałeś na myśli mięso z ryby :cool: a mnie w głowie wieprzowinka .

 

 

Dobrze , że choć z wątróbką się nie pomyliłam :grin:

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/14/#findComment-225560
Udostępnij na innych stronach

więc uwędziłem wątróbke haha ;D czemu nie...

surową? a nie nabrała specyficznego zapaszku?

to chyba najszybciej psujący się surowiec :(

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/14/#findComment-225561
Udostępnij na innych stronach

Maad, wątróbka była świeżutka.. we środę świnka pożegnała się z tym światem a w piątek od rana juz wędzenie ;) brzydkich zapaszków brak...

tylko mi nakapała na deflektor krwawym glutem :lol:

btw. po co parzyć wątróbkę do pasztetu? ja daje zawsze surową :) tym razem też.. tyle że uwędzona hehe :D Pozdrawiam

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/14/#findComment-225562
Udostępnij na innych stronach

ja daje zawsze surową

A ja zawsze obsmażoną :rolleyes:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/14/#findComment-225565
Udostępnij na innych stronach

tu moje pytanie - przeciągacie parzenie boczku, żeby był mięciutki?

Przeciągam, tak do 150 minut kilogramowe boczki. Swoją drogą wyroby extra, idę już coś na ruszt włożyć, bo od tego patrzenia to się głodny zrobiłem :thumbsup: :clap:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/14/#findComment-225568
Udostępnij na innych stronach

Sz. Panie Boczku.

Ponieważ moja LP uwielbia łososia w każdej postaci, byłbym baaaaarrrrrrdzzo wdzięczny za podanie recepturki na tą łososiową kiełbaskę, bo szukam i szukam i nijak znaleźć nie mogę, a kiełbaska wygląda ciekawie i apetycznie. Niezmiernie wdzięczny będę.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/14/#findComment-225575
Udostępnij na innych stronach

Łososiowa nie dla mnie.Jałowcowa to nie jest.Bardzo tłusta i widać podcieki tłuszczu.Boczki ładnie uwędzone ,ale jak dla mnie za krótko parzone.Golonka wczesny Zbój Madej.Udka wystarczy jak zawiążesz na górze.Pod sznurkiem masz niedowędzone.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/14/#findComment-225577
Udostępnij na innych stronach

Golonka wczesny Zbój Madej

:tongue:

A mnie się goloneczka podoba, lubię powspominać dawne czasy :grin:

Tylko te 8 godz. gotowania, smak z tej golonki to w wodzie został :rolleyes:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/14/#findComment-225584
Udostępnij na innych stronach

Łososiowa nie dla mnie.Jałowcowa to nie jest.Bardzo tłusta i widać podcieki tłuszczu.Boczki ładnie uwędzone ,ale jak dla mnie za krótko parzone.Golonka wczesny Zbój Madej.Udka wystarczy jak zawiążesz na górze.Pod sznurkiem masz niedowędzone.

A przestaniesz w końcu narzekać ?

Zawsze taki mistrzunio byłeś ?

Jakbym moją słyszał ... ble, ble, ble. :grin:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/14/#findComment-225586
Udostępnij na innych stronach

A przestaniesz w końcu narzekać ?

A możesz coś napisać na temat tych wyrobów a nie o mnie.

 

[ Dodano: Sob 30 Cze, 2012 21:01 ]

Zawsze taki mistrzunio byłeś ?

Nie byłem i nie jestem.Cały czas się uczę.Piszę co widzę.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/14/#findComment-225591
Udostępnij na innych stronach

Trochę przyznam mam w czubie.. ale to tylko 0.5 i 2 dębowe jak na razie :lol: więc szczerości w tym co napisze nie będzie brakować :grin:

arkadiusz, ogromnie Ci dziękuję :!: :!: :!: od pochlebnych komentarzy (chociaż bardzo za nie dziękuję, są przyjemne) nic się nie nauczę :grin:

Powiem prosto... Jesteś unikat i walisz prosto z mostu.. co mi bardzo pasuje :clap:

Szkoda tylko, że tak krótko :P szorstkich, szczerych słów od Ciebie mógłbym przeczytać całą stronę ;)

adam_smola, dziękuję bardzo :) cenna rada.. na pewno ja wykorzystam!

tier, bemben mi jak na razie maleje :P pomimo żarcie tłustych potraw :D ale dzięki :D

Zbój Madej, jak dla mnie określenie "wczesny Zbój Madej" to największa pochwała... a niech bym robił wczesnego mistrza do końca życia :lol: jak to nie jest idealne, to nie chce zrobić nic lepszego.. bo utyje do 300kg i to mnie zmielą na kiełbase xD

miro, fajne zdjęcie profilowe :grin: paker z Ciebie :cool:

sverige2, tak skromnie mi się wydaje, że napisałęm co zrobiłem... ale jutro napiszę tak bardziej wzięźle.. chociaz szczerze powiem, że nadal nie jestem pewien tego przepisu, przez podcieki tłuszczu... muszę to trochę przemyśleć i zmodyfikować :) Pozdrawiam serdecznie kochani i życzę dobrej nocki

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/14/#findComment-225595
Udostępnij na innych stronach

A możesz coś napisać na temat tych wyrobów a nie o mnie.

Ależ oczywiście że mogę napisać drogi Arkadiuszu.

PanieBoczek zajefajnie to wygląda i przypuszczam że również zajefajnie smakuje.

Nie czepiam się że : nie dla mnie, że za tłusta, że ma podcieki i że wystarczy związać u górze.

Dla mnie BOMBA.

I szczerze gratuluję tak udanych wyrobów w tak krótkim czasie nauki :clap: :clap: :clap:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/14/#findComment-225599
Udostępnij na innych stronach

Nie czepiam się że : nie dla mnie, że za tłusta, że ma podcieki i że wystarczy związać u górze.

bo ja jestem pan boczek hahaha i wszystko muszę robić na opak xD taki już chyba mam charakter... sam nie wiem :P

kiełbasa to w końcu tłusty boczek wspomagany słoniną.. jezu jaki ja jestem okrutny dla własnego kruchego ciałą :lol: hahaha jakbym jadł tak codziennie to pewnie za 20 lat pożegnalibyście mnie pięknym wieńcem :P

Z natury jestem (jakby) artystą... takim kombinatorem co się zowie :lol: więc lubię zawiązać tu i tam xD nawet kiedy to nie jest konieczne.. bo faktycznie nie było haha :D

Dałem sobie trochę luzu... jakby miało być po mojemu to bym całość związał w jakiś splot jak przy szydełkowaniu i by było wędzenie sznura :cool:

I szczerze gratuluję tak udanych wyrobów w tak krótkim czasie nauki

wiele z tego co zrobiłem to żadna nauka.. tylko Twoje pomoce ze sklepu ^^ bez tego ani rusz.. wiedza, że gdzieś na świecie jest miejsce, które mi pomoże to wielki komfort :D mówię tu tak samo o stronie WB jak i o Twoim sklepie :)

Przyjedź na zlot Podlaski, to wtedy będziesz miał w czubie zobaczymy po ilu dębowych trafisz do domku.

:devil: jeszcze raz poproszę.. nie wygaszajcie świetnych postów :D dla mnie szczere. fajne posty sa bardziej wartościowe niż wszystko - przepisy i zdjęcia - które zamieszczam ^^ a moja odpowiedź..? "podawajcie mi lepiej napitek w naparstku :lol: bo wychleje za trzech xD" Pozdrawiam

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/14/#findComment-225603
Udostępnij na innych stronach

miro, fajne zdjęcie profilowe :grin: paker z Ciebie

Zapomniałem dodać.

Zdjęcie tak wyszło, a paker ze mnie żaden, jedynie 20 lat przy noszeniu woreczków i worków. :grin:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/14/#findComment-225605
Udostępnij na innych stronach

Zdjęcie tak wyszło, a paker ze mnie żaden, jedynie 20 lat przy noszeniu woreczków i worków.

strong men ??? :)

 

PanieBoczku, wszystko fajnie i pięknie, bo swoje i po swojemu robione... ale ta wątroba... brrr...

Czym jutro będziesz się leczył ? :P

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/14/#findComment-225621
Udostępnij na innych stronach

Lecz się tym od czego zachorzałeś .

niestety :D nie mogłem, za to wyleczyło mnie ganianie za dzieciakami ;) wujek to wujek tamto.. hehe ale w sumie.. jakbym miał wybierać jak spędzić ten czas to bym nic nie zmieniał :grin:

PanieBoczku, wszystko fajnie i pięknie, bo swoje i po swojemu robione... ale ta wątroba... brrr...

partyzantka... szczerze mogę już stwierdzić, że pasztet wcale nie jest smaczniejszy z uwędzoną wątrobą :lol: ..po prostu nie warto ^^ chociaż warto było spróbować raz, żeby się przekonać :D

Jeszcze chciałem powrócić do wspomnianych podcieków tłuszczu... tak naprawdę, czy to coś złego? :grin: ta kiełbaska faktycznie :shock: tłusty boczek + słonina.. pewnie mniej niż 50% tłuszczu w niej nie ma :lol: ale jak już robić troszkę to delikatesowo :D lubię chude mięsko.. pewnie :D ale kiełbaskę tłustą ponad wszystko ^^

Z boczkami następnym razem pójde za radą kolegi Adama ^^ chociaż rodzinka ogółem mówiła "nie za miękkie nie za twarde - w sam raz".. to ja wolałbym żeby były mięciutkie jak masełko :thumbsup: Następnym razem wezmę na warsztat boczek rolowany Pisa :grin: '2 godzinki parzenia i mięciutki jak masełko' ..tak z pamięci napiszę hehehe

Tak już na trzeźwo.. :lol: dziękuję serdecznie za wszystkie komentarze :grin:

Arkadiuszu Twoje najwięcej mi dały do myślenia :) dobrze, że mobilizujesz do pracy nad 'warsztatem' i poprawy wyrobów :clap:

Sz. Panie Boczku.

Ponieważ moja LP uwielbia łososia w każdej postaci, byłbym baaaaarrrrrrdzzo wdzięczny za podanie recepturki na tą łososiową kiełbaskę, bo szukam i szukam i nijak znaleźć nie mogę, a kiełbaska wygląda ciekawie i apetycznie. Niezmiernie wdzięczny będę.

Drogi kolego :grin: nie wiem czy mam kwalifikacje do pisania takiego przepisu.. zrobiłem to wg własnego pomysłu, ot z głowy co mi się wydawało.. wyszło lepiej niż się spodziewałem, ale... no właśnie dużo jest ALE :D

1. tłuszcz. muszę wymyślić jakiś sposób na redukcje płynnego tłuszczu rybnego, przed nabijaniem w osłonki... w tej wersji było to dosyć okropne podczas wędzenia :P

Nie można nazwać tego podciekiem.. farsz po prostu PŁYWAŁ w tłuszczu, widać było bąbelki powietrza, jak sobie radośnie płynęły od spodu po samo górne wiązanie..

Po nocy w lodówce jakoś to się zniwelowało.. pewnie mięsko wchłonęło część tego tłuszczu, reszta została płynna i wyciekła po rozerwaniu osłonki..

2. gdyby nie osłonka kolagenowa, myślę że byłby to jeden wielki niewypał.. jest bardzo wytrzymała, więc pozwoliła na utrzymanie farszu z tłuszczem przy wędzeniu, jak zachowałaby się inna osłonka mogę tylko zgadywać :)

3. ten rybny tłuszcz na każdym etapie (mielenie, nabijanie, wędzenie, serwowanie) brudzi wszystko co ma w zasięgu :lol: tak na pewno być nie powinno..

4. znowu osłonka.. myślę, że przydałoby się dłuższe wędzenie.. gdyby nie dodatek wędzonych brzuszków do farszu, smak wędzenia byłby minimalnie wyczuwalny :)

Także jest tu wiele do poprawy.. ta receptura jeszcze raczkuje :???:

Jeżeli masz ochotę wypróbować to postaram się streścić wszystko, żeby miało ręce i nogi :)

 

Surowce:

1.2kg filet z łososia surowy (ok. 45zł/kg)

1kg wędzonych brzuszków z łososia (25zł/kg)

sól 10g/kg - licząc wyłącznie wagę surowej ryby, brzuszków nie solimy

 

Z filetu usuwamy ości i skórę, kroimy w kostkę. Zasypujemy solą i odstawiamy do lodówki na 24 godziny.

1/4 surowego mięsa odkładamy.

Dokładnie obieramy wędzone brzuszki i mielimy razem z 1/4 surowego, solonego mięsa na najdrobniejszym sitku - 1 raz wystarczy. Powstała masę wyrabiany ok. 10 minut, można nazwać to spoiwem :)

Resztę surowego mięsa mielimy na sitki jak najgrubszym.. w moim przypadku to było sito 9mm. Łączymy wszystko dokładnie, nie będzie miało kleistości takiej jak prawdziwa kiełbasa z mięsa.

Na tym etapie, chyba dobrym pomysłem byłoby przełożyć to na sito, aby nadmiar tłuszczu mógł odcieknąć.. nie zrobiłem tego - następnym razem tak zrobię :)

Potem wiadomo.. nabijanie w osłonkę kolagenową, w tym też dopiero raczkuję, udało się jakoś samemu to zrobić :) tłuszcz zalał przy tym większość blatu i połowę podłogi w kuchni :lol:

Wędzenie - 5 godzin w temp. 45-50*C, jak już wspominałem przydałoby się przedłużyć wędzenie co najmniej o drugie tyle..

Po wędzeniu kiełbaska powinna odleżeć w lodówce co najmniej 24 godziny pod lekkim obciążeniem.

Jestem bardzo zadowolony, ale robienie jest ogromnie problematyczne.. ogólnie wiem, że ten pomysł ma potencjał i po dopracowaniu będzie użyteczny dla wielu osób :grin: jak na razie ostrożnie podchodzę do zachęcania innych do wypróbowania akurat tego przepisu ;) Pozdrawiam

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/14/#findComment-225949
Udostępnij na innych stronach

Biotit, nie mogę się z tym zgodzić :grin: w końcu po pierwszym, laickim podejściu wyszła całkiem fajna kiełbaska...

Btw. tym razem skórka na boczku mi się nie spaliła :lol: wyszła pyszna i chrupiąca :D

Cenna rada by Jamie Oliwer... nacinać skórę najłatwiej nożem typu stanley! ..banał

 

http://img208.imageshack.us/img208/1734/boczekpiecz.jpg

 

http://img802.imageshack.us/img802/1487/boczekpiecz1.jpg

 

http://img600.imageshack.us/img600/8143/boczekpiecz2.jpg

 

Karkóweczka już x miesięcy wisi w lodówce ^^ smak się rozwija, coraz bardziej intrygująca i coraz ciężej się kroi hehehe

 

http://img59.imageshack.us/img59/8141/boczekpiecz3.jpg

 

Pasztet z wędzoną wątróbką i żurawiną... zjadliwy :cool: dużo warzyw tym razem dodałem.. za to nie dosoliłem ciut ^^ bywa i tak.. pewnie dla innych będzie w sam raz :lol:

 

http://img341.imageshack.us/img341/3386/boczekpiecz4.jpg

 

Tia... cydr z pomysłu Alltid się robi... już 6 meszek sie utopiło w rurce fermentacyjnej haha xD jak ja uwielbiam patrzeć na te bąbelki co2.. :grin: Pozdrawiam

 

http://img220.imageshack.us/img220/1746/rurkag.jpg

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/14/#findComment-225952
Udostępnij na innych stronach

1.2kg filet z łososia surowy (ok. 45zł/kg)

1kg wędzonych brzuszków z łososia (25zł/kg)

:shock: Dość kosztowna i wykwintna ta ''kiełbasa'' :shock: Pewnie dlatego Ci brakło na mięso do jałowcowej :grin: :wink: :lol: (żarcik) ale :clap: za odwagę i resztę wyrobów :cool: Pozdro!
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/14/#findComment-225954
Udostępnij na innych stronach

:grin: bardzo dobrze nacina się skórę i słoninę nożem do tapet i papieru (wysuwasz ostrze na taką głębokość jaka jest skóra ze słoniną,ważne żeby nie przeciąć się do mięsa ) :grin:
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/14/#findComment-225960
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.