PanBoczek Opublikowano 25 Czerwca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #326 Opublikowano 25 Czerwca 2012 Przed chwilką serwowali mu w Nikaragui jajka byczeja bym wolał wtrząchnąć tą iguane :lol: Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/14/#findComment-224592 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 30 Czerwca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #327 Opublikowano 30 Czerwca 2012 Kiełbasa z łososia... moje oczko w głowie :lol: przynajmniej w tym wędzeniu 1.2kg filet z łososia i 1kg wędzonych brzuszków darowałęm sobie wszelkie przyprawy.. żeby nie ingerować w cudny smak ryby ^^ 3/4 surowego miesa zmielone na najgrubszym oczku.. 1/4 surowego i brzuszki na najdrobniejszym sicie i wyrobione trochę jak wołowina na 'klej' tylko 10g/kg soli, oczywiście zasoliłęm tylko surową część, bo brzuszki już słone były http://img841.imageshack.us/img841/6373/kiebasazososia.jpg http://img825.imageshack.us/img825/4615/kiebasazososia1.jpg Nabite w osłonkę kolagenową.. fajnie się sprawdziła, bardzo wygodna nie ma mowy o pękaniu.. super produkt ^^ OOGROMNE podcieki tłuszczu łosoś okazał się na tyle słusta rybą, że wszystko praktycznie pływało w tłuszczu.. na koniec wyszło jednak dobrze, więc nie ma co narzekać :grin: Kiełbaska wyszła o dziwo spoista i dobrze się trzyma delikatna i przepyszna :blush: powinienem skromność zachować.. ale sam byłęm zaskoczony takim efektem :grin: Wędziła się ok 5 godzin temp. 45-60*C.. starałęm się nie przekraczać 50 ale czasem jak słońce dało po beczce to niestety skakała.. nie na długo ^^ zrobiłem prowizoryczny parawan z czarnej folii i drabin, żeby osłonić palenisko i beczkę przed słońcem, zdało egzamin :P http://img96.imageshack.us/img96/4695/kiebasazososia2.jpg http://img96.imageshack.us/img96/4780/kiebasazososia3.jpg http://img684.imageshack.us/img684/8486/kiebasazososia4.jpg http://img215.imageshack.us/img215/5909/kiebasazososia5.jpg Kiełbasa jałowcowa z tłustego boczku i słoninki.. przyprawy; czosnek rozgnieciony w moździerzu z majerankiem, jagody jałowca i sporo pieprzu - dodałem potem też do wędzenia 18g peklosoli na kilogram Wyszła bardzo smaczna.. wszyscy chwalą ^^ szkoda ze niespełna 2kg jej wyszło xD 4 kiełbaski zostawiłęm do dojrzewania.. reszte sparzyłem te dojrzewające wyglądają zaje.. :shock: ciekawe jakie bedą za miesiąc http://img716.imageshack.us/img716/6039/kiebasajaowcowazboczkui.jpg Nie pytajcie czemu tak zawiązałęm :lol: nie mam na to żadnej odpowiedzi xD http://img802.imageshack.us/img802/6039/kiebasajaowcowazboczkui.jpg http://img838.imageshack.us/img838/6039/kiebasajaowcowazboczkui.jpg http://img6.imageshack.us/img6/6039/kiebasajaowcowazboczkui.jpg http://img198.imageshack.us/img198/6039/kiebasajaowcowazboczkui.jpg http://img69.imageshack.us/img69/6039/kiebasajaowcowazboczkui.jpg Udka wędzone.... :thumbsup: solanka z peklosoli 120g/litr dodałęm marchew, seler, pietruszkę, pieprz ziarnisty, ziele angielskie, cebulę, imbir i chilli dla aromatu Potem z racji tego, że udka pływały krótko, dolałem wody i parzyłęm je w tej solance z warzywami i przyprawami ^^ http://img233.imageshack.us/img233/5778/udkawdzone.jpg http://img207.imageshack.us/img207/861/udkawdzone1.jpg Wiązanie.. inspirowane fotkami z forum chyba myślałem wtedy o udkach sznurowanych asekuracyjnie przez wnuka.. wyszło jak wyszło ale się trzymały :lol: http://img707.imageshack.us/img707/8605/udkawdzone2.jpg http://img709.imageshack.us/img709/707/udkawdzone3.jpg Konsystencja, smak i wygląd jak dla mnie satysfakcjonujące mama stwierdziła, że jeszcze nigdy takiego dobrego nie jadła ^^ w porównaniu z kupnym.. niebo a ziemia.. http://img9.imageshack.us/img9/9826/udkawdzone4.jpg Tutaj... boczki - jeden dla mnie drugi dla wujka i cioci :grin: wydaje mi się, że byli zachwyceni... parzyłem w wodzie o temp. 72*C do uzyskania temp. wewnętrznej 68*C.. tu moje pytanie - przeciągacie parzenie boczku, żeby był mięciutki? :P http://img36.imageshack.us/img36/8306/innerm.jpg Serek.. znowu w celofanie i siatce świetna rada Arkadiusza.. serek na razie kupny... ale może już niedługo :grin: http://img845.imageshack.us/img845/6445/inner1h.jpg Słoninka... :thumbsup: myślę, czy nie zrobić smalcu z jej dodatkiem ^^ http://img845.imageshack.us/img845/8342/inner2.jpg Nioch Nioch Nioch parzenie pana boczka :grin: obraz zatytułowany "Pan Boczek w kąpieli" http://img521.imageshack.us/img521/9012/inner3.jpg Do takich delicji przydałby się kawałek pieczywka.. więc machnąłem na szybko włoski chlebek - focaccia proste jak drut, na wierzch dużo oliwy i rozmarynu... Ciasto drożdżowe z jajkiem zagniatane 2 razy (zagnieść - 15 minut - zagnieść 2 raz - 30 minut - na blache, rozprowadzić i juz) pieczenie pod kolor w 180*C.. http://img269.imageshack.us/img269/9789/focaccias.jpg Zebrała bardzo pozytywne opinie, szczególnie od wujka :grin: http://img687.imageshack.us/img687/8681/focaccia1.jpg Na koniec pyszna wędzona golonka leżała sobie zamrożona od ostatniego razu.. gotowała się 8 godzin w aromatycznej wodzie po parzeniu udek.. :thumbsup: Pozdrawiam http://img21.imageshack.us/img21/9886/wdzonagolonka.jpg Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/14/#findComment-225552 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 30 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #328 Opublikowano 30 Czerwca 2012 PanieBoczku ciekawe wyroby - mam na myśli oczywiście tę "kiełbasę' łososiowomięsną szkoda ,ze smaku nie da się wirtualnie zaprezentować.Ponadto nie bardzo wiem co wisi na kiju między tą kiełbasą z łososia a boczkem - wygląda jak ...watróbka Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/14/#findComment-225555 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 30 Czerwca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #329 Opublikowano 30 Czerwca 2012 chudziak, :grin: kiełbasa łososiowa nie ma w sobie mięsa żadnego.. w tej mojej wersji hehe :P chciałem dodać trochę słoniny, ale zrezygnowałem z tego pomysłu wygląda jak ...watróbka :clap: dobre oko w niedzielę będe robił pasztet z tego co zostanie z boczku i golonki... więc uwędziłem wątróbke haha ;D czemu nie... Chociaż jak wczoraj w SB Maxell słusznie zauważył, mógłbym po prostu uwędzić gotowy pasztet.. :thumbsup: co na pewno kiedyś uczynię :grin: Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/14/#findComment-225557 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 30 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #330 Opublikowano 30 Czerwca 2012 kiełbasa łososiowa nie ma w sobie mięsa żadnego..To tak jak się za szybko i niedokładnie czyta :blush: 3/4 surowego miesa zmielone oczywiście miałeś na myśli mięso z ryby a mnie w głowie wieprzowinka . Dobrze , że choć z wątróbką się nie pomyliłam :grin: Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/14/#findComment-225560 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 30 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #331 Opublikowano 30 Czerwca 2012 więc uwędziłem wątróbke haha ;D czemu nie... surową? a nie nabrała specyficznego zapaszku? to chyba najszybciej psujący się surowiec Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/14/#findComment-225561 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 30 Czerwca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #332 Opublikowano 30 Czerwca 2012 Maad, wątróbka była świeżutka.. we środę świnka pożegnała się z tym światem a w piątek od rana juz wędzenie brzydkich zapaszków brak... tylko mi nakapała na deflektor krwawym glutem :lol: btw. po co parzyć wątróbkę do pasztetu? ja daje zawsze surową tym razem też.. tyle że uwędzona hehe Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/14/#findComment-225562 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 30 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #333 Opublikowano 30 Czerwca 2012 ja daje zawsze surową A ja zawsze obsmażoną :rolleyes: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/14/#findComment-225565 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 30 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #334 Opublikowano 30 Czerwca 2012 tu moje pytanie - przeciągacie parzenie boczku, żeby był mięciutki? Przeciągam, tak do 150 minut kilogramowe boczki. Swoją drogą wyroby extra, idę już coś na ruszt włożyć, bo od tego patrzenia to się głodny zrobiłem :thumbsup: :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/14/#findComment-225568 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 30 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #335 Opublikowano 30 Czerwca 2012 Sz. Panie Boczku.Ponieważ moja LP uwielbia łososia w każdej postaci, byłbym baaaaarrrrrrdzzo wdzięczny za podanie recepturki na tą łososiową kiełbaskę, bo szukam i szukam i nijak znaleźć nie mogę, a kiełbaska wygląda ciekawie i apetycznie. Niezmiernie wdzięczny będę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/14/#findComment-225575 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 30 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #336 Opublikowano 30 Czerwca 2012 Łososiowa nie dla mnie.Jałowcowa to nie jest.Bardzo tłusta i widać podcieki tłuszczu.Boczki ładnie uwędzone ,ale jak dla mnie za krótko parzone.Golonka wczesny Zbój Madej.Udka wystarczy jak zawiążesz na górze.Pod sznurkiem masz niedowędzone. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/14/#findComment-225577 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 30 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #337 Opublikowano 30 Czerwca 2012 No mysterBoczek, boczki jak malowane :grin: kiełbaska też, a tej słoninki to nie jedz bo brzuch Ci urośnie :grin: :grin: :thumbsup: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/14/#findComment-225578 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 30 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #338 Opublikowano 30 Czerwca 2012 Golonka wczesny Zbój Madej :tongue: A mnie się goloneczka podoba, lubię powspominać dawne czasy :grin: Tylko te 8 godz. gotowania, smak z tej golonki to w wodzie został :rolleyes: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/14/#findComment-225584 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 30 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #339 Opublikowano 30 Czerwca 2012 Łososiowa nie dla mnie.Jałowcowa to nie jest.Bardzo tłusta i widać podcieki tłuszczu.Boczki ładnie uwędzone ,ale jak dla mnie za krótko parzone.Golonka wczesny Zbój Madej.Udka wystarczy jak zawiążesz na górze.Pod sznurkiem masz niedowędzone.A przestaniesz w końcu narzekać ? Zawsze taki mistrzunio byłeś ? Jakbym moją słyszał ... ble, ble, ble. :grin: Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/14/#findComment-225586 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 30 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #340 Opublikowano 30 Czerwca 2012 A przestaniesz w końcu narzekać ?A możesz coś napisać na temat tych wyrobów a nie o mnie. [ Dodano: Sob 30 Cze, 2012 21:01 ]Zawsze taki mistrzunio byłeś ?Nie byłem i nie jestem.Cały czas się uczę.Piszę co widzę. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/14/#findComment-225591 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 30 Czerwca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #341 Opublikowano 30 Czerwca 2012 Trochę przyznam mam w czubie.. ale to tylko 0.5 i 2 dębowe jak na razie :lol: więc szczerości w tym co napisze nie będzie brakować :grin: arkadiusz, ogromnie Ci dziękuję :!: :!: :!: od pochlebnych komentarzy (chociaż bardzo za nie dziękuję, są przyjemne) nic się nie nauczę :grin: Powiem prosto... Jesteś unikat i walisz prosto z mostu.. co mi bardzo pasuje :clap: Szkoda tylko, że tak krótko :P szorstkich, szczerych słów od Ciebie mógłbym przeczytać całą stronę adam_smola, dziękuję bardzo cenna rada.. na pewno ja wykorzystam! tier, bemben mi jak na razie maleje :P pomimo żarcie tłustych potraw ale dzięki Zbój Madej, jak dla mnie określenie "wczesny Zbój Madej" to największa pochwała... a niech bym robił wczesnego mistrza do końca życia :lol: jak to nie jest idealne, to nie chce zrobić nic lepszego.. bo utyje do 300kg i to mnie zmielą na kiełbase xD miro, fajne zdjęcie profilowe :grin: paker z Ciebie sverige2, tak skromnie mi się wydaje, że napisałęm co zrobiłem... ale jutro napiszę tak bardziej wzięźle.. chociaz szczerze powiem, że nadal nie jestem pewien tego przepisu, przez podcieki tłuszczu... muszę to trochę przemyśleć i zmodyfikować Pozdrawiam serdecznie kochani i życzę dobrej nocki Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/14/#findComment-225595 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 30 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #342 Opublikowano 30 Czerwca 2012 A możesz coś napisać na temat tych wyrobów a nie o mnie.Ależ oczywiście że mogę napisać drogi Arkadiuszu. PanieBoczek zajefajnie to wygląda i przypuszczam że również zajefajnie smakuje. Nie czepiam się że : nie dla mnie, że za tłusta, że ma podcieki i że wystarczy związać u górze. Dla mnie BOMBA. I szczerze gratuluję tak udanych wyrobów w tak krótkim czasie nauki :clap: :clap: :clap: Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/14/#findComment-225599 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 30 Czerwca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #343 Opublikowano 30 Czerwca 2012 Nie czepiam się że : nie dla mnie, że za tłusta, że ma podcieki i że wystarczy związać u górze.bo ja jestem pan boczek hahaha i wszystko muszę robić na opak xD taki już chyba mam charakter... sam nie wiem :P kiełbasa to w końcu tłusty boczek wspomagany słoniną.. jezu jaki ja jestem okrutny dla własnego kruchego ciałą :lol: hahaha jakbym jadł tak codziennie to pewnie za 20 lat pożegnalibyście mnie pięknym wieńcem :P Z natury jestem (jakby) artystą... takim kombinatorem co się zowie :lol: więc lubię zawiązać tu i tam xD nawet kiedy to nie jest konieczne.. bo faktycznie nie było haha Dałem sobie trochę luzu... jakby miało być po mojemu to bym całość związał w jakiś splot jak przy szydełkowaniu i by było wędzenie sznura I szczerze gratuluję tak udanych wyrobów w tak krótkim czasie naukiwiele z tego co zrobiłem to żadna nauka.. tylko Twoje pomoce ze sklepu ^^ bez tego ani rusz.. wiedza, że gdzieś na świecie jest miejsce, które mi pomoże to wielki komfort mówię tu tak samo o stronie WB jak i o Twoim sklepie Przyjedź na zlot Podlaski, to wtedy będziesz miał w czubie zobaczymy po ilu dębowych trafisz do domku. :devil: jeszcze raz poproszę.. nie wygaszajcie świetnych postów dla mnie szczere. fajne posty sa bardziej wartościowe niż wszystko - przepisy i zdjęcia - które zamieszczam ^^ a moja odpowiedź..? "podawajcie mi lepiej napitek w naparstku :lol: bo wychleje za trzech xD" Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/14/#findComment-225603 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 30 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #344 Opublikowano 30 Czerwca 2012 miro, fajne zdjęcie profilowe :grin: paker z CiebieZapomniałem dodać. Zdjęcie tak wyszło, a paker ze mnie żaden, jedynie 20 lat przy noszeniu woreczków i worków. :grin: Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/14/#findComment-225605 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 30 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #345 Opublikowano 30 Czerwca 2012 Zdjęcie tak wyszło, a paker ze mnie żaden, jedynie 20 lat przy noszeniu woreczków i worków.strong men ??? PanieBoczku, wszystko fajnie i pięknie, bo swoje i po swojemu robione... ale ta wątroba... brrr... Czym jutro będziesz się leczył ? :P Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/14/#findComment-225621 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 2 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #346 Opublikowano 2 Lipca 2012 Lecz się tym od czego zachorzałeś .niestety nie mogłem, za to wyleczyło mnie ganianie za dzieciakami wujek to wujek tamto.. hehe ale w sumie.. jakbym miał wybierać jak spędzić ten czas to bym nic nie zmieniał :grin: PanieBoczku, wszystko fajnie i pięknie, bo swoje i po swojemu robione... ale ta wątroba... brrr...partyzantka... szczerze mogę już stwierdzić, że pasztet wcale nie jest smaczniejszy z uwędzoną wątrobą :lol: ..po prostu nie warto ^^ chociaż warto było spróbować raz, żeby się przekonać Jeszcze chciałem powrócić do wspomnianych podcieków tłuszczu... tak naprawdę, czy to coś złego? :grin: ta kiełbaska faktycznie :shock: tłusty boczek + słonina.. pewnie mniej niż 50% tłuszczu w niej nie ma :lol: ale jak już robić troszkę to delikatesowo lubię chude mięsko.. pewnie ale kiełbaskę tłustą ponad wszystko ^^ Z boczkami następnym razem pójde za radą kolegi Adama ^^ chociaż rodzinka ogółem mówiła "nie za miękkie nie za twarde - w sam raz".. to ja wolałbym żeby były mięciutkie jak masełko :thumbsup: Następnym razem wezmę na warsztat boczek rolowany Pisa :grin: '2 godzinki parzenia i mięciutki jak masełko' ..tak z pamięci napiszę hehehe Tak już na trzeźwo.. :lol: dziękuję serdecznie za wszystkie komentarze :grin: Arkadiuszu Twoje najwięcej mi dały do myślenia dobrze, że mobilizujesz do pracy nad 'warsztatem' i poprawy wyrobów :clap: Sz. Panie Boczku. Ponieważ moja LP uwielbia łososia w każdej postaci, byłbym baaaaarrrrrrdzzo wdzięczny za podanie recepturki na tą łososiową kiełbaskę, bo szukam i szukam i nijak znaleźć nie mogę, a kiełbaska wygląda ciekawie i apetycznie. Niezmiernie wdzięczny będę.Drogi kolego :grin: nie wiem czy mam kwalifikacje do pisania takiego przepisu.. zrobiłem to wg własnego pomysłu, ot z głowy co mi się wydawało.. wyszło lepiej niż się spodziewałem, ale... no właśnie dużo jest ALE 1. tłuszcz. muszę wymyślić jakiś sposób na redukcje płynnego tłuszczu rybnego, przed nabijaniem w osłonki... w tej wersji było to dosyć okropne podczas wędzenia :P Nie można nazwać tego podciekiem.. farsz po prostu PŁYWAŁ w tłuszczu, widać było bąbelki powietrza, jak sobie radośnie płynęły od spodu po samo górne wiązanie.. Po nocy w lodówce jakoś to się zniwelowało.. pewnie mięsko wchłonęło część tego tłuszczu, reszta została płynna i wyciekła po rozerwaniu osłonki.. 2. gdyby nie osłonka kolagenowa, myślę że byłby to jeden wielki niewypał.. jest bardzo wytrzymała, więc pozwoliła na utrzymanie farszu z tłuszczem przy wędzeniu, jak zachowałaby się inna osłonka mogę tylko zgadywać 3. ten rybny tłuszcz na każdym etapie (mielenie, nabijanie, wędzenie, serwowanie) brudzi wszystko co ma w zasięgu :lol: tak na pewno być nie powinno.. 4. znowu osłonka.. myślę, że przydałoby się dłuższe wędzenie.. gdyby nie dodatek wędzonych brzuszków do farszu, smak wędzenia byłby minimalnie wyczuwalny Także jest tu wiele do poprawy.. ta receptura jeszcze raczkuje :???: Jeżeli masz ochotę wypróbować to postaram się streścić wszystko, żeby miało ręce i nogi Surowce: 1.2kg filet z łososia surowy (ok. 45zł/kg) 1kg wędzonych brzuszków z łososia (25zł/kg) sól 10g/kg - licząc wyłącznie wagę surowej ryby, brzuszków nie solimy Z filetu usuwamy ości i skórę, kroimy w kostkę. Zasypujemy solą i odstawiamy do lodówki na 24 godziny. 1/4 surowego mięsa odkładamy. Dokładnie obieramy wędzone brzuszki i mielimy razem z 1/4 surowego, solonego mięsa na najdrobniejszym sitku - 1 raz wystarczy. Powstała masę wyrabiany ok. 10 minut, można nazwać to spoiwem Resztę surowego mięsa mielimy na sitki jak najgrubszym.. w moim przypadku to było sito 9mm. Łączymy wszystko dokładnie, nie będzie miało kleistości takiej jak prawdziwa kiełbasa z mięsa. Na tym etapie, chyba dobrym pomysłem byłoby przełożyć to na sito, aby nadmiar tłuszczu mógł odcieknąć.. nie zrobiłem tego - następnym razem tak zrobię Potem wiadomo.. nabijanie w osłonkę kolagenową, w tym też dopiero raczkuję, udało się jakoś samemu to zrobić tłuszcz zalał przy tym większość blatu i połowę podłogi w kuchni :lol: Wędzenie - 5 godzin w temp. 45-50*C, jak już wspominałem przydałoby się przedłużyć wędzenie co najmniej o drugie tyle.. Po wędzeniu kiełbaska powinna odleżeć w lodówce co najmniej 24 godziny pod lekkim obciążeniem. Jestem bardzo zadowolony, ale robienie jest ogromnie problematyczne.. ogólnie wiem, że ten pomysł ma potencjał i po dopracowaniu będzie użyteczny dla wielu osób :grin: jak na razie ostrożnie podchodzę do zachęcania innych do wypróbowania akurat tego przepisu Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/14/#findComment-225949 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 2 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #347 Opublikowano 2 Lipca 2012 Łosoś nie nadaje się do robienia kiełbasy Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/14/#findComment-225951 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 2 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #348 Opublikowano 2 Lipca 2012 Biotit, nie mogę się z tym zgodzić :grin: w końcu po pierwszym, laickim podejściu wyszła całkiem fajna kiełbaska... Btw. tym razem skórka na boczku mi się nie spaliła :lol: wyszła pyszna i chrupiąca Cenna rada by Jamie Oliwer... nacinać skórę najłatwiej nożem typu stanley! ..banał http://img208.imageshack.us/img208/1734/boczekpiecz.jpg http://img802.imageshack.us/img802/1487/boczekpiecz1.jpg http://img600.imageshack.us/img600/8143/boczekpiecz2.jpg Karkóweczka już x miesięcy wisi w lodówce ^^ smak się rozwija, coraz bardziej intrygująca i coraz ciężej się kroi hehehe http://img59.imageshack.us/img59/8141/boczekpiecz3.jpg Pasztet z wędzoną wątróbką i żurawiną... zjadliwy dużo warzyw tym razem dodałem.. za to nie dosoliłem ciut ^^ bywa i tak.. pewnie dla innych będzie w sam raz :lol: http://img341.imageshack.us/img341/3386/boczekpiecz4.jpg Tia... cydr z pomysłu Alltid się robi... już 6 meszek sie utopiło w rurce fermentacyjnej haha xD jak ja uwielbiam patrzeć na te bąbelki co2.. :grin: Pozdrawiam http://img220.imageshack.us/img220/1746/rurkag.jpg Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/14/#findComment-225952 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 2 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #349 Opublikowano 2 Lipca 2012 1.2kg filet z łososia surowy (ok. 45zł/kg) 1kg wędzonych brzuszków z łososia (25zł/kg) :shock: Dość kosztowna i wykwintna ta ''kiełbasa'' :shock: Pewnie dlatego Ci brakło na mięso do jałowcowej :grin: :wink: :lol: (żarcik) ale :clap: za odwagę i resztę wyrobów Pozdro! Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/14/#findComment-225954 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 2 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #350 Opublikowano 2 Lipca 2012 :grin: bardzo dobrze nacina się skórę i słoninę nożem do tapet i papieru (wysuwasz ostrze na taką głębokość jaka jest skóra ze słoniną,ważne żeby nie przeciąć się do mięsa ) :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6874-panboczek-smakuje/page/14/#findComment-225960 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.