Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Pytanie do amina jest zupełnie innej natury, a mianowicie.

Co taki ustawicznie siejący zamęt facet robi na forum, które nie leży w gestii jego zainteresowań i jest mu generalnie przeciwny ???

Czy można tak bez końca uprawiać swój trolling, bez żadnych administracyjnych konsekwencji???

Czy ludzie zainteresowani domowym wyrobem wędlin, mają być poddawani ciągłej presji i

ekologicznemu terrorowi takich jak On "zbawców świata i ludzkości" ???

• Odpowiedzi 283
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

A ja bym prosił na gorące głowy wylać po kuble zimnej wody . bo to nic nie ma wspólnego z wyrobem tradycyjnych wędlin. Slużę wodą z studni i wiadrem
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.

witam

w odniesieniu do tradycji to powiem jedno na dzień dzisiejszy to jest jedna wielka

marketingowa ściema,taka bajka na którą nabierają się konsumenci pomagająca

przebić się z towarem,który często robiony jest byle jak,do tego historia dodana

że ją robiono tam i tam.....tworzy tę otoczkę wyjątkowości,z reguły produkty

niskie jakościowo organoleptycznie i wizualnie bez żadnego kunsztu-"majstersztiku"

w tych cenach co jest oferowane na rynku pod nazwą tradycyjne woła o pomstę i

lepiej to nazwać swojskie-które akceptuje wszystko...Polacy lubią ładnie brzmiące

nazwy które przewracają niektórym w głowach jak szynka kasztelana czy ja jem

tylko Wojtyły płacąc tylko za "inną obróbkę termiczną od standartowej" to wszystko

co mam do powiedzenia,po ścieżkach ZPM

pozdrawiam

Brawo Marku -krótko i konkretnie
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
шутить - żartować

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

Zapraszam na moją stronę

Gość Anonymous

DZIADEK,

A

ja bym prosił na gorące głowy wylać po kuble zimnej wody . bo to nic nie ma wspólnego z wyrobem tradycyjnych wędlin. Służę wodą z studni i wiadrem

Popieram i dodaje swoje duże wiadro "wody dla głowy ochłody".
Gość Anonymous

Tradycyjne wyroby powinie być w miarę możliwości wyprodukowane od podstaw przez siebie, nie nabywanie surowca. Należy myśleć intensywnie aby sami jak najwięcej wyprodukować, też zastanowić się czy w rzeczywistości potrzebny nam cały trawnik i iglaki. Ja uważam że tradycyjnie to tak jak przypada słynna „16” na czas wydana, ale i maszynami posługiwać się jakie wtedy były w użyciu – maszynka duża ręczna (teraz silnik ją kręci), wędzarnia tradycyjna. Nie można wprowadzać nowych obecnych urządzeń do wyrobu tradycyjnego. Prosty przykład: tradycyjne ręczne wyszywane „forchangi” płótna zawieszane. Czy można by było je nazwać dziś tradycyjnymi gdyby wykonała je maszyna? „Przecież nie możny uciekać od nowoczesności” , lecz czy to będą tradycyjne, chociaż wzór ten sam?

Ktoś; (Dziadek) mi zarzucił że mam elektryczną beczkę! Otóż prąd używam tylko do osuszania 1/2godz przed rozpoczęciem właściwego wędzenia. Dalej już tylko szuflada u dołu gdzie jest palenisko bezpośrednie przesłonięte deflektorem, aby tłuszcz nie kapał w drewno. Samo użycie elektryki, przyśpiesza rozruch wędzarni do 5min i 30min osuszanie, później już normalnie tradycyjne ciągłe pilnowanie dymu i temp.

Dziadek dobrze piszesz o przyprawach – umiar, chociaż na Śląsku dominuje ostrzejszy smak, pieprzu więcej.

Ludzie mają wybór, co kupują w sklepie, bo i tak coś jeść muszą. Zamiast narzekać i nic nie robić, to by kupili 10gęsi, one głównie trawę jedzą. Ale cóż nie chce się, bo to śmierdzi! (ci którzy mieszkają w domach 1rodzinnych).

Tak czytam sobie czytam te opinie i chyba czas wprowadzić kolejny podział wyrobu tradycyjnego:

- wyrób ortodoksyjnie tradycyjny wg Bartnika np. Gdzie to świnię trzeba wypatrzec wsród iglakow osaczyć i ubic najlepiej zaostrzonym kijem bo żelazo wymyślono później, następnie nad ogniskiem okopcic uwieszoną za lewą racicę do gałęzi bo za prawą nie będzie koszernie ;)

- wyrób dzisiejszy tradycyjny - z maszynkami, kutrami i dostępnymi udogodnieniami bez zbednej chemicznej otoczki ... bez pośpiechu i pogoni za wydajnością zrobiony rzetelnie i zgodnie z zasadami rzemiosła.

PS

Bartnik chłopie z całym szacunkiem ale niezależnie od tego co piszesz o swojej elektrycznej beczce ma się ona do tradycyjnej wedzarni tak jak koń do traktora ;) co czytając Twoje poglądy na ten temat mocno do nich nie przystaje :(

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Mam inne zdanie na ten temat. Uważam, że tradycyjne wędliny - wyroby to nic innego jak samo przygotowanie mięsa, rozbiór, peklowanie, przyprawy i wędzenie . Nie jest ważne na jakim sprzęcie wędzimy, elektrycznie czy tradycyjne. Najważniejsze że wyroby nie zawierają wypełniaczy i konserwantów. Smak i kolor również musi zostać naturalny. Nikomu też nie będzie przeszkadzało jak na forum napisze się definicję określającą zdrowe wyroby produkowane metodą tradycyjną.
Podpisuje się pod słowami Andyandy. To nie sprzęt decyduje o "tradycyjności" żywności lecz proces przetwarzania, przygotowywania.

Tak czytam sobie czytam te opinie i chyba czas wprowadzić kolejny podział wyrobu tradycyjnego:

- wyrób ortodoksyjnie tradycyjny wg Bartnika np. Gdzie to świnię trzeba wypatrzec wsród iglakow osaczyć i ubic najlepiej zaostrzonym kijem bo żelazo wymyślono później, następnie nad ogniskiem okopcic uwieszoną za lewą racicę do gałęzi bo za prawą nie będzie koszernie

- wyrób dzisiejszy tradycyjny - z maszynkami, kutrami i dostępnymi udogodnieniami bez zbednej chemicznej otoczki ... bez pośpiechu i pogoni za wydajnością zrobiony rzetelnie i zgodnie z zasadami rzemiosła.

PS

Bartnik chłopie z całym szacunkiem ale niezależnie od tego co piszesz o swojej elektrycznej beczce ma się ona do tradycyjnej wedzarni tak jak koń do traktora co czytając Twoje poglądy na ten temat mocno do nich nie przystaje

Tak więc wychodzi na to, że musimy zostać AMISZAMI :D

Andyandy, i wszystko w tym temacie :) :clap:

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Napisałem posta i znikł, nie wiem czemu ?

Znalazłem opis produkcji z 1838r

http://www.wbc.poznan.pl/dlibra/doccontent?id=57291&from=FBC

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe

Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Najważniejsze że wyroby nie zawierają wypełniaczy i konserwantów. Smak i kolor również musi zostać naturalny. Nikomu też nie będzie przeszkadzało jak na forum napisze się definicję określającą zdrowe wyroby produkowane metodą tradycyjną.
Andyandy . Ja podałem formułkę.

Tradycyjnie wyprodukowane wędliny to

- Wyprodukowane z mięsa zwierząt rzeźnych według najlepszej wiedzy masarskiej . Mięso po klasyfikacji jest konserwowane solą lub peklowane mieszanką peklującą z udziałem konserwantów . Rozdrobnione urządzeniami do tego przystosowanymi .Masa mięsna przyprawiona tyko przyprawami naturalnymi, nadziana w osłonki najlepiej naturalne lub sztuczne. Nadziane batony wędzone przy pomocy dymu ze spalania drewna i trocin w wędzarniach tradycyjnych lub innych urządzeniach wytwarzających dym ze spalania zrębków itd. Parzona lub pieczona w gorącym dymie w wędzarni ,

Może być podsuszana lub suszona po wędzeniu .

Nie dodałem w niej że tradycyjne wędliny muszą być robione co najmniej 25 lat i cieszyć się uznaniem konsumentów . Tylko dlatego że przy takim określeniu to zahaczamy o wędliny produkowane już z dodatkami wiadomo jakimi.

- wyrób ortodoksyjnie tradycyjny wg Bartnika np. Gdzie to świnię trzeba wypatrzec wsród iglakow osaczyć i ubic najlepiej zaostrzonym kijem bo żelazo wymyślono później, następnie nad ogniskiem okopcic uwieszoną za lewą racicę do gałęzi bo za prawą nie będzie koszernie ;)

Uważam, że przypisywanie "ortodoksyjności" poglądom Kolegi Bartnika,

jest mocno przesadzonym ironizowaniem.

:cool:

Poglądy na temat "tradycja kontra nowoczesność" przedstawione

przez Kolegę Bartnika są zbieżne z poglądami innych kolegów z forum. :clap:

Kolega Bartnik może nie operuje słowami

w wyrafinowany sposób , ale swoje słuszne racje ma. :clap:

Ile to się słyszy "kwękania i lamentów" na temat sytuacji materialnej,

co ma usprawiedliwiać uprawianie "markietowej eutanazji" ??? :rolleyes: :cry:

Kolega Bartnik podobnie jak Inni, znaleźli skuteczne rozwiązanie

tego problemu poprzez samodzielne pozyskanie "zdrowych surowców". :cool:

Kolega działa sam i można!

Ile łatwiej byłoby organizować to we współpracy? :!:

Chce podkreślić jeszcze raz NIE MOŻE BYĆ

tradycyjnej wędliny z mięsa zmodyfikowanych genetycznie świń,

dodatkowo "naszprycowanych trucizną" podczas przemysłowego tuczu. :cool:

Nie chce być posądzony o demagogie, więc nie będę

szczegółowo opisywał ZEPSUTEGO mięsa trafiającego do detalu! :cool:

.

"Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly)
:cool:

Wszystko fajnie tylko skąd wziąć świnkę bez skażonych genów ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif

Znalazłem opis produkcji z 1838r

http://www.wbc.poznan.pl/...=57291&from=FBC

Ilość soli nieakceptowalna obecnie, wg szacunków: >=60g/kg (niejasne jest ile wypłynie w "rosole"). I jak to się ma do omawianej w wątku tradycji :wink:

Ciekawe są też inne aspekty procesu:

- peklowanie "drobnych" 30 dni, a większych 60 dni

- mrożenie po wędzeniu

Nabyłem dzisiaj tą oto książeczkę. http://www.zeta-ars.pl/krakowskie-wyroby-wedliniarskie.html Bardzo ciekawa pozycja dot naszego hobby.

Nabyłem dzisiaj tą oto książeczkę

Temat ten już był poruszany na forum :grin: . Dzięki , mam już tą pozycję . Tym co jeszcze nie mają polecam również .

Gorąco pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .

Konserwanty zabijają powoli !!!

DZIADEK, Super formułka tylko nie widzę autora, więc jestem zdania żeby na TYM forum opracować włsną farmułę pod tytułem zdrowe wędliny, czy też tradycyjne wędzone wędliny i wyroby. Jest Nas dużo uzytkowników i producentów na włąsne potrzeby. Taki zapis należy ustalić i tego zapisu się trzymać. ZAPIS TEJ STRONY. Mamy przepisy, metody, więc należy zredagować odpowiednią formułę świadczącą o wyrobach. Nie należy się posługiwać MINIONYM SYSTEMEM w "zadymionym kręgu" Nikt nie ograniczy i nie może tego nam zabronić, więc do dzieła bo to co sami wypracujemy to będziemy mieli na przyszłość. Należy stworzyć własna niepowtwrzalną markę I tej wersji będę się trzymał niezależnie od rozwoju sytuacji tylko z jednego powoidu - jestem całkowicie niezależny od innych!!! :wink:
Nie wiem o co Tobie chodzi .Masz formułę moją i trudno będzie wymyśleć coś innego.Formuła dla naszego forum musi być jednak zgodna z aktualnym nazewnictwem i przepisami . Bo nazwa ogólna, tradycyjne wyroby, to tylko nazwa a w środku współczesne dodatki

DZIADEK, i sam odpowiedziałeś, że formuła - formule nie jest równa. Co do nazewnictwa jestem oszczędny w "socjalistyczny sposób" bo doskonale pamietam i nawet w tym systemie byłem wychowany lecz bez wzajemności. To co teraz się dzieje z wyrobami i nazewnictwem to typowy rozbuj i oszustwo. Jestem za sprecyzowaniem wytrobów i przepisów pochodzących z strony WWW.wedlinydomowe.pl niezależnie od desydentów. Może jest czas na Nasze, nie zaapożyczone, obce i itp Tej wersji będę sie trzymał i jeżeli moja wersja przeszkadza, może zdobedzie zwolenników w innych portalach. :wink:

Ps.

peklowane mieszanką peklującą z udziałem konserwantów

nie widzę tego w Twoich przepisach chyba, że w przedrukach, a to jest zasadnicza różnca. Oceń - swoje lub wyuczone. Jak widać konserwany nie zawsze można ukryć, nawet w domowych zdrowych przepisach.

DZIADEK napisał/a:

peklowane mieszanką peklującą z udziałem konserwantów

Aandyandy celowo użyłem tego sformuowania . Abratek zwrócił na to uwagę. że dodając środki konserwujące nie można udawać że tego się nie dodaje.Co to są konserwanty opisane jest kilkanaście postów wyżej . Mogłem napisać tak - peklowanie mieszanką peklującą z dodatkiem środków konserwujących . Mogłem ich wymienić azotan i azotyn ale po co i tak każdy wie że to są konserwanty .

Mogłem napisać tak - peklowanie mieszanką peklującą z dodatkiem środków konserwujących . Mogłem ich wymienić azotan i azotyn ale po co i tak każdy wie że to są konserwanty .

I właśnie to jest to, co należy podać w odpowiedni sposób. WŁASNĄ I NIEPODWAŻALNĄ RODEM Z WWW. WEDLINYDOMOWE.PL DEFINICJĄ ZDROWYCH I DOMOWYCH WĘDLIN. Nie zaczerpnieta z literatury i powielanych sloganów. Należy uwzględnić przepisy, skłaniki, metody, tradycje, sposoby wędzenia i przygotowania.

Mogłem ich wymienić azotan i azotyn ale po co i tak każdy wie że to są konserwanty .

Choć wiem co miałeś na myśli, to brak doprecyzowania pozwalałby na stosowanie innych konserwantów.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif

Miro podaj jakie, oprócz kwasu mlekowego i jego soli . Chodzi mi o takie co mają w Polsce zastosowanie