Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wykręciłem nastepną wersje kiełbasy Dziadka, indyczo wieprzowej.  Ale tym razem tylko 35% miesa z indyka.  Kiełbasa wyśmienita, jedna z najwięcej chwalonych przez rodzinę i znajomych. :)

 

post-52694-0-95555100-1489183193_thumb.jpgpost-52694-0-37440400-1489183198_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/21/#findComment-543778
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 804
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

Kiełbasa wyśmienita, jedna z najwięcej chwalonych przez rodzinę i znajomych.

 

Daj recepturę, zrobię, niech i mnie chwalą.....  :cool: 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/21/#findComment-543779
Udostępnij na innych stronach

Tak,tak daj recepturę to będziemy się chwalić między sobą :D

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/21/#findComment-543804
Udostępnij na innych stronach

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/21/#findComment-544063
Udostępnij na innych stronach

W przepisie Dziadka mielenie mięsa kl.I jest wykonywane jest na siatce o oczkach d=16. W moim zestawie maszynki Zelmera max. średnica oczek to d=10mm. Czy mogę pokroić mięso w drobną kostkę ~16mm, czy mogę zmielić na sitku d=10 mm ?  :(

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/21/#findComment-544306
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czy mogę pokroić mięso w drobną kostkę ~16mm,

 

Możesz .

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/21/#findComment-544307
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Coś na grilla!  Wybrałem całego indyka 10kg.  Trochę pracy ale z tego miałem prawie 6kg mięsa na kiełbasę i taczkę kości na zupę. Z części mięsa zrobiłem trochę wędzonej indyczo wieprzowej według Dziadka, resztka poszła na gillową z suszonymi pomidorami we włoskim stylu.  Kiełbasa lekko pikantna z przyjemnym smakiem. 

post-52694-0-84009200-1500135730_thumb.jpg

post-52694-0-02161200-1500135758_thumb.jpg

post-52694-0-70806500-1500135790_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/21/#findComment-559010
Udostępnij na innych stronach

z suszonymi pomidorami we włoskim stylu. Kiełbasa lekko pikantna z przyjemnym smakiem.

ciekawa kompozycja  :thumbsup:  :yes: trochę tłustej II ki też zapewne dołożyłeś - ze 30 % ?

Edytowane przez Muski

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/21/#findComment-559019
Udostępnij na innych stronach

 

 

ciekawa kompozycja :thumbsup::yes: trochę tłustej II ki też zapewne dołożyłeś - ze 30 % ?

 

100% z indyka.  Do tej kiełbasy poszła skorka i tłuszcz z całego indyka.  Wystarczająca ilość tłuszczu i daje fajny smak z grilla.  Można by było dodać trochę tłustej kl. II, ale jak już się wcześniej przekonałem, wieprzowina dominuje, tak ze kiełbasa ma mało smaku indyka.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/21/#findComment-559072
Udostępnij na innych stronach

 

100% z indyka.

A może jakiś dokładniejszy opis produkcji. Jakie przyprawy, jakie sitka, itp. :)

 

Witaj Todek,

 

Nie było możliwości odezwać się wcześniej.  Przepis na grillową z indyka z suszonymi pomidorami poniżej.  Robiłem na podstawie przepisu z książki Bruce Aidells, Complete Sausage Book.

 

Mięso z całego indyka, ze skorą i tłuszczem, 1kg

Sól nie jodowana, 16g

Suszone pomidory, 25g

Czosnek, 5g

Fenkuł, 5g

Pieprz czarny, 3g

Płatki chili, 3g

Papryka ostra, 2g

Cukier, 3g

Ser tarty Romano, 2 łyżki.

Jelita wieprzowe 32.

 

Mięso mielone przez sitko 6mm.  Pomidory suszone moczone w oleju oliwkowym przez 2 dni przed użytkiem.  Pomidory odcedzamy, siekamy nożem na drobno i dodajemy do farszu.

 

Smacznego!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/21/#findComment-560348
Udostępnij na innych stronach

Saucisson Jesus de Lyon

Od dawna miałem na myśli tą ciekawą kiełbasę zrobić. Parę lat temu kupiłem parę plasterków na rynku we Francji i smak pozostał ze mną. Jest to kiełbasa dojrzewająca Jesus de Lyon.  Oczywiście pochodzi z miasta Lyon i jest podawana podczas uroczystości tak jak weselach, pierwszej komunii a zwłaszcza na Boże Narodzenie ponieważ wygląd przypomina dzieciątko Jezus.  Kiełbasa dojrzewała w kątnicy wieprzowej 4 miesiące i kilka dni.  Zwykłe przyprawy, pieprz, czosnek, czerwone wino i odrobina gałki i goździka. Smak wspaniały, mało moich wyrobów mogę tak wyróżnić.

 

post-52694-0-92473000-1501395845_thumb.jpg

 

post-52694-0-38707100-1501395902_thumb.jpg

Edytowane przez redzed
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/21/#findComment-561212
Udostępnij na innych stronach

Wygląd ma przepiękny, no i jak mówisz, że smakuje to też jestem o tym przekonany, bo wygląda .. :clap: :clap: :thumbsup:..super.

Redzed, a podałbyś przepis jeżeli to nie tajemnica?

Pozdrowionka

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/21/#findComment-561214
Udostępnij na innych stronach

 

 

Smak wspaniały, mało moich wyrobów mogę tak wyróżnić.

 

Krzysiu  jesteś bardzo skromy,  ja śmiem stwierdzić że każdy Twój wyrób zasługuje na wyróznienie. :clap:  :clap: 

Jeszcze jedna prośba... proszę wklej swój wyrób na naszą grupę FB z linkiem. Przepis zostaw tutaj :rolleyes: 

https://www.facebook.com/groups/wedzarniczabrac/

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/21/#findComment-561218
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję!  Naprawdę nie każdy raz dochodzę do sukcesu, tak jak w tym przypadku z Jesus de Lyon.  Porażki tez dobrze znam i nie mało mięsa i pracy poszło w kosz. :(

 

Kol. witt, przepis nie mój i żaden sekret. Zrobiłem na podstawie przepisu Francuskiego z ważną modyfikacją. Fermentowałem kulturą starterową i zmniejszyłem ilość wina, ponieważ bałem się ze alkohol zaszkodzi bakterii.  Przepis poniżej.

 

Saucisson Jesus de Lyon

Przepis na 1 kg.

 

Surowiec

770g wieprz. kl. I z szynki

230g twardego tłuszczu

 

Przyprawy

25g soli morskiej

0,04g saletry (KNO3)

3g czosnku

3g pieprzu

0,3g gałki

0,3g kwiat muszkatołowy

0,3g goździki

3g glukozy w proszku

75ml wino francuskie Cabernet Franc

Kultura starterowa Chr Hansen SafePro B-LC 007.  (Z kultur firmy Clerici Sacco, najlepiej stosować Lyocarni SBM-52, SBL-48)

Kątnica wieprzowa

 

Sposób przygotowania

1. Mięso i słoninę pokroić w kostkę 3-4cm i peklować 48h (sól, saletra, glukoza)

2. Przed mieleniem włożyć do zamrażalki na 2-3h.  Najlepiej słoninę kompletnie zamrozić a mięso do połowy. 

3. Odżywić kulturę starterową w malej ilości wody destylowanej ze szczyptą glukozy.

4. Mięso i tłuszcz razem przepuścić przez sitko 8mm

5. Dodać przyprawy, kulturę i dobrze wymieszać, ale uważając ażeby tłuszcz nie rozmazał się.

7. Napełnić kątnice ścisłe (o ile osłonka pozwoli) największym lejkiem i poprzebijać igłą. Kątnica wieprzowa nie jest mocna i może pęknąć podczas nadziewania

8. Następnie fermentować 36-72h w temp 20C, 95% wilgotności, do obniżenia pH do ok. 5,2. pH poniżej 5 powoduje kwaśny smak i nie pozwala kulturom Staphylococcus działać optymalnie

9. Zaszczepić pleśnią P. nalgiovense

10. Dojrzewać ok 3-4 miesięcy w temp 12-13C i 80% wilgotności, aż Jezus osiągnie wydajność 60%. 

Edytowane przez redzed
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/21/#findComment-561342
Udostępnij na innych stronach

Redzed, dziękuję za przepis, na tą dojrzewającą nie mogę sie napatrzeć.... :thumbsup: :thumbsup: taka jest piękna. Chciałbym raz zrobić coś podobnego, bo nie wiem czy kiedykolwiek się choć trochę do Ciebie zbliżę w Twoim mistrzowskim wykonaniu. :clap: :clap:

Muszę się porozglądać za tymi kulturami, bo nie wiem czy one są u nas osiągalne.

 

Jeszcze raz dziękuje i serdecznie pozdrawiam

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/21/#findComment-561344
Udostępnij na innych stronach

Dzięki Perszing37....będę próbował tej co używa Redzed znaleść....

 

Pozdrowionka


[Dodano: 31 lip 2017 - 08:49]

Wydaje mi się, że kultury serowe to nie to samo co do wędlin.......

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/21/#findComment-561347
Udostępnij na innych stronach

A czy kolega przeczytał to co wysłałem ?

To są dedykowane kultury do mięsa.

 

A dodatkowo PENICILUM CANDIDUM - czyli biała pleśń jest taka sama do mięsa jak i do serów. Jeżeli już ktoś chce sobie wędliny spryskiwać i uzyskać piękny nalot.

Można też olać sprawę i sobie kupić camemberta, zeskrobać pleśń , zrobić zawiesinę i tym spryskiwać. Będą wtedy na pewno niższe koszty.

 

http://meatferm.pl/

Edytowane przez Perszing37
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/21/#findComment-561353
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.