redzed Opublikowano 29 Lipca 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #701 Opublikowano 29 Lipca 2018 Smaczna i łatwa do zrobienia kiełbasa grillowa: Hiszpańskie chorizo fresco. Na podstawie przepisu z książki Jeffrey Weiss, Charcuteria: The Soul of Spain. Według przepisu kiełbasa zawiera 40% boczku, moja z klasy II, ok. 30% tłuszczu. Przepis na 1kg: 16g soli, 8g papryki słodkiej, 8g papryki ostrej, 8g czosnku, 4g świeżego posiekanego oregano. Mięso przepuszczone przez sitko 6mm i nadziane w jelita 32. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/29/#findComment-603495 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sound Opublikowano 29 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #702 Opublikowano 29 Lipca 2018 Muszę spróbować Do tej pory Twoja grillowa z serem fetta, bije wszystkie grillowe Wszyscy się o nią dopominają. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/29/#findComment-603503 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 29 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #703 Opublikowano 29 Lipca 2018 Hiszpańskie chorizo fresco. Następna receptura @redzeda do mojej kolekcji Dziękuję Krzysztofie w swoim i forowiczów imieniu Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/29/#findComment-603504 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 29 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #704 Opublikowano 29 Lipca 2018 Oj będzie paliło na wejściu i na wyjściu. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/29/#findComment-603509 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 29 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #705 Opublikowano 29 Lipca 2018 Oj będzie paliło na wejściu i na wyjściu Zależy, jakiej papryki się użyje. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/29/#findComment-603510 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 29 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #706 Opublikowano 29 Lipca 2018 A pozostałe 60 % to jakie mięso? Co do papryki ostrej, to używam peperonczini i 2 g/kg to jest już ostre. Kiełbasa wygląda ciekawie. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/29/#findComment-603511 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 30 Lipca 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #707 Opublikowano 30 Lipca 2018 Muszę spróbować Do tej pory Twoja grillowa z serem fetta, bije wszystkie grillowe Wszyscy się o nią dopominają. Dziękuję, u mnie podobnie. Niedawno było u nas sporo osób i było trzy kiełbasy z grilla. Tego kurczaka nic nie zostało. Hiszpańskie chorizo fresco. Następna receptura @redzeda do mojej kolekcji Dziękuję Krzysztofie w swoim i forowiczów imieniu Dziekuje Aniu. Tylko muszę zrobić korektę w przepisie ponieważ zapomniałem podać 50ml. wina białego wytrawnego i 50ml. wody. Oj będzie paliło na wejściu i na wyjściu. Oj będzie paliło na wejściu i na wyjściuZależy, jakiej papryki się użyje. Właśnie nie. O oryginalnym przepisie jest 10g słodkiej i 10g ostrej, i tez się zastanawiałem czy to może by za dużo i dlatego trochę obniżyłem. Smak jest tylko lekko i przyjemnie ostry. Ale zgadzam się że to może być dlatego że użyłem węgierskiej papryki dobrej jakości. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/29/#findComment-603572 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 30 Lipca 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #708 Opublikowano 30 Lipca 2018 (edytowane) A pozostałe 60 % to jakie mięso? Co do papryki ostrej, to używam peperonczini i 2 g/kg to jest już ostre. Kiełbasa wygląda ciekawie. Dobre pytanko, najlepiej podam cały skład według autora. Mam pełne zaufanie w przepisach Jeffrey Weissa. Przepisy są wiejskie i autentyczne. Ale jak zauważysz tez znacznie obniżyłem dawki czosnku i soli. W Hiszpanii nie zawsze robią kiełbasę z tego składu, tyko smażą i jedzą. Znane to jest jako picadillo. Surowiec400g karkowka400g boczek200g podgardlePrzyprawy20g czosnek25g sól niejodowana50ml schłodzone wino białe wytrawne, np. Verdejo50ml schłodzona woda10g pimentón dulce10g pimentón picante2g oregano suszone Mięso przepuszczone przez sitko 10m. Edytowane 30 Lipca 2018 przez redzed Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/29/#findComment-603576 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 30 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij #709 Opublikowano 30 Lipca 2018 (edytowane) najlepiej podam cały skład według autoraI o to chodziło, dziękuję. Teraz można dopisać do ulubionych i wypróbować. Edytowane 30 Lipca 2018 przez paweljack Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/29/#findComment-603577 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 8 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #710 Opublikowano 8 Września 2018 Kielbasa drobiowa z serem feta i szpinakiem Przymierzam się wstępnie do zrobienia tej kiełbasy w przyszłym tygodniu .Ze względów dietetycznych nie powinnam jednak dodać mleka i pomyślałam, że funkcję emulgatora powierzę podudziom kurczaków, odpowiednio odścięgnionym i przepuszczonym 2x3mm.Zastanawiam się, czy w takiej opcji można będzie wykorzystać również mięso z piersi wymieszane z mięsem z udek.Na 5 kg kiełbasy potrzebowałabym mięso z trzech kurczaków.Ciekawa jestem opinii @redzeda w sprawie zmiany składu.Z drugiej strony niepokoi mnie fakt, że dodatek mleka niewątpliwie wpływa również na smak kiełbasy, bo mleko świetnie się komponuje ze szpinakiem; zatem jego brak może wyczuwalnie, negatywnie wpłynąć na końcową smakowitość wyrobu. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/29/#findComment-606309 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz_p Opublikowano 8 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #711 Opublikowano 8 Września 2018 (edytowane) Ja wprawdzie nie redzed, ale robiłem ja tydzień temu i wyszła doskonała. Mleka po prostu zapomniałem dodać, ale też nie wydajje mi się, żeby emulgator był tu potrzebny do czegokolwiek. Edytowane 8 Września 2018 przez janusz_p Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/29/#findComment-606316 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 8 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #712 Opublikowano 8 Września 2018 (edytowane) W przeciwieństwie do mięsa z udek mięso z piersi kurczaka nie jest zbyt kleiste. Edytowane 8 Września 2018 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/29/#findComment-606323 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 12 Września 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #713 Opublikowano 12 Września 2018 Anno, sorry za opóźnienie z odpowiedzią na twoje pytania. Jesteśmy obecnie w Dolnej Bawarii na wycieczce rowerowej, i nie zawsze tutaj zaglądam. Mamy tez dnie bez internetu. Możesz kiełbasę śmiało zrobić bez dodatku mleka w proszku, lub zastąpić proszkiem białka soi. Niemcy często dodają białko z jajek do kiełbas białych, i tez można spróbować. Na tyle co w moim przepisie jest mleko w proszku, nie wchodzi na smak kiełbasy. Nie robiłem tej kiełbasy z piersi ale nie widzę powodu dlaczego nie możemy wymieszać z mięsem z udek. Oczywiście udka maja więcej smaku i lepiej wiążą farsz, ale pewno z mięsem z piersi kiełbasa tez będzie smaczna, Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/29/#findComment-606579 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 14 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #714 Opublikowano 14 Września 2018 W Szwecji do kielbas typ parowki dodaje sie rowniez smietane slodka . Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/29/#findComment-606702 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 14 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #715 Opublikowano 14 Września 2018 (edytowane) Przymierzam się wstępnie do zrobienia tej kiełbasy w przyszłym tygodniu . Kiełbaska zrobiona, z udek, piersi i podudzi trzech kurczaków.Trochę inne, niż u @redzeda mielenie, kiełbaski sparzyłam bo dopiero jutro będą grillowane i to poza domem.Surowe, po nabiciu w kiełbaśnice: Po parzeniu: I tu niespodzianka, w czasie parzenia do wody wytrąciło się białko mleczne: Nie wiem, czy moja feta ( grecka, relatywnie droga) była odpowiedniej jakości, czy tak zawsze się robi z tym białkiem po parzeniu.Z tego płynie wniosek, że kiełbasę lepiej jest obrabiać termicznie na grillu a nie parzyć.Wyszła pyszna, dobrze związana ale delikatna. Dobra na ciepło i na zimno. A to na grillu u rodziny, już w sobotę:(szybko zapachniało "malizną" ) Polecam ten przepis Edytowane 16 Września 2018 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/29/#findComment-606739 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz_p Opublikowano 17 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #716 Opublikowano 17 Września 2018 Trochę inne, niż u @redzeda mielenie, kiełbaski sparzyłam bo dopiero jutro będą grillowane . Myślisz, że ryzyko? Jeden dzień muszą wytrzymać. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/29/#findComment-606934 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 25 Października 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #717 Opublikowano 25 Października 2018 Ostatnio wyrwałem się kilka razy na grzyby. Trochę lepiej jak w przeszłym roku ale niestety coraz więcej ludzi w lesie. Przeważnie kurki, i trochę innych. Jest dużo zwykłych gąsek i maślaków, ale tych nie biorę. Kurki (Cantharellus Formosus), Biale Kurki (Cantharellus Subalbidus), Gąska sosnowa (Tricholoma Murrillianum), Podgrzybek (Aureoboletus mirabilis) Pieczarka Okazała (Agaricus Augustus) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/29/#findComment-610730 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 25 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #718 Opublikowano 25 Października 2018 Fajne grzybasy, już się wystraszyłem że jakieś dziwne gąski zbierasz, ale zapomniałem że inny kontynent. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/29/#findComment-610733 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 28 Października 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #719 Opublikowano 28 Października 2018 Fajne grzybasy, już się wystraszyłem że jakieś dziwne gąski zbierasz, ale zapomniałem że inny kontynent. Rozumiem, właśnie ten grzyb jest znany jako "matsutake" i bardzo ceniony przez japonczykow, Trudno uwierzyć, ale kanadyjscy zbieraczy w latach 2000-2010 sprzedawali nr. 1 kategorii matsutake za 200 dol za kilo! Niektórzy zarabiali tysiące dziennie, bez podatku gdyż kupcy płacili gotówką. Obecnie rynek nie ten sam, i zbieracze dostają tylko 40 dol/kg. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/29/#findComment-611100 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 23 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #720 Opublikowano 23 Grudnia 2018 (edytowane) Kiełbasa z dzika i jelenia. Szwagier z jeleniem mulak (Odocoileus hemionus) 550g dziczyzna Kl. II, ok 40% tłuszczu, 350g jelenina, Kl. I, 100g, dziczyzna i jelenina Kl. III 3g. pieprz czarny, 4g czosnek, 0,7g kolendra, 0,5g kwiat muszkatowy, 0,6g jałowiec, 1,5g majeranek łopatka z dzika hodowlanego łopatka z dzika Edytowane 23 Grudnia 2018 przez redzed Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/29/#findComment-618636 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 23 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #721 Opublikowano 23 Grudnia 2018 Superaśna. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/29/#findComment-618640 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 23 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #722 Opublikowano 23 Grudnia 2018 Kiełbasa z dzika i jelenia. Ponieważ mam nadwyżkę dzika w proporcjach Twojej kiełbasy, chyba się skuszę i zrobię podobną kiełbasę (I. dam z dzika).Widzę, że ta III. z dzika ładnie ją skleiła. łopatka z dzika Zadziwiająco przerośnięta ta łopatka! Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/29/#findComment-618642 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 23 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #723 Opublikowano 23 Grudnia 2018 Zadziwiająco przerośnięta ta łopatka! Az za dużo! Na schabie było wiecej słoniny jak mięsa. Byl to hodowlany dzik europejski karmiony zbożem. Superaśna. Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/29/#findComment-618647 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 23 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #724 Opublikowano 23 Grudnia 2018 (edytowane) Widzę, że ta III. z dzika ładnie ją skleiła. Zwróć też uwagę, że w składzie jest też jelenina a ona bardziej klei niż dzik.Na Twoim miejscu zwiększył bym znacznie ilość III z dzika. Edytowane 23 Grudnia 2018 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/29/#findComment-618653 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 23 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #725 Opublikowano 23 Grudnia 2018 Kiełbasa z dzika i jelenia. Pysznie wygląda, aż chciałoby się spróbować Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/29/#findComment-618656 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.