Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

Na Twoim miejscu zwiększył bym znacznie ilość  III z dzika.

Tak zrobię. Nie udało mi się niestety dokupić golonki lub pręgi.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/30/#findComment-618657
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...
  • Odpowiedzi 804
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Dziękuję!  Naprawdę nie każdy raz dochodzę do sukcesu, tak jak w tym przypadku z Jesus de Lyon.  Porażki tez dobrze znam i nie mało mięsa i pracy poszło w kosz. :(

 

Kol. witt, przepis nie mój i żaden sekret. Zrobiłem na podstawie przepisu Francuskiego z ważną modyfikacją. Fermentowałem kulturą starterową i zmniejszyłem ilość wina, ponieważ bałem się ze alkohol zaszkodzi bakterii.  Przepis poniżej.

 

Saucisson Jesus de Lyon

Przepis na 1 kg.

 

Surowiec

770g wieprz. kl. I z szynki

230g twardego tłuszczu

 

Przyprawy

25g soli morskiej

0,04g saletry (KNO3)

3g czosnku

3g pieprzu

0,3g gałki

0,3g kwiat muszkatołowy

0,3g goździki

3g glukozy w proszku

75ml wino francuskie Cabernet Franc

Kultura starterowa Chr Hansen SafePro B-LC 007.  (Z kultur firmy Clerici Sacco, najlepiej stosować Lyocarni SBM-52, SBL-48)

Kątnica wieprzowa

 

Sposób przygotowania

1. Mięso i słoninę pokroić w kostkę 3-4cm i peklować 48h (sól, saletra, glukoza)

2. Przed mieleniem włożyć do zamrażalki na 2-3h.  Najlepiej słoninę kompletnie zamrozić a mięso do połowy. 

3. Odżywić kulturę starterową w malej ilości wody destylowanej ze szczyptą glukozy.

4. Mięso i tłuszcz razem przepuścić przez sitko 8mm

5. Dodać przyprawy, kulturę i dobrze wymieszać, ale uważając ażeby tłuszcz nie rozmazał się.

7. Napełnić kątnice ścisłe (o ile osłonka pozwoli) największym lejkiem i poprzebijać igłą. Kątnica wieprzowa nie jest mocna i może pęknąć podczas nadziewania

8. Następnie fermentować 36-72h w temp 20C, 95% wilgotności, do obniżenia pH do ok. 5,2. pH poniżej 5 powoduje kwaśny smak i nie pozwala kulturom Staphylococcus działać optymalnie

9. Zaszczepić pleśnią P. nalgiovense

10. Dojrzewać ok 3-4 miesięcy w temp 12-13C i 80% wilgotności, aż Jezus osiągnie wydajność 60%. 

 

Przepraszam że odgrzebuję stary post ale mam pytanie - kiedy dajemy wino? (rozumiem, że mogę go też wypić w trakcie hehe :D ).

Edytowane przez Twonk

Lubię sobie wędzić 😁

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/30/#findComment-625662
Udostępnij na innych stronach

 

 

Przepraszam że odgrzebuję stary post ale mam pytanie - kiedy dajemy wino?

 

Po mieleniu w trakcie mieszania. 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/30/#findComment-625675
Udostępnij na innych stronach

 

 

Przepraszam że odgrzebuję stary post ale mam pytanie - kiedy dajemy wino? (rozumiem, że mogę go też wypić w trakcie hehe :D ).

 

Wino dolewam w trakcie mieszania, ale dopiero jak kultury starterowe są już rozprowadzone w farszu.  Ale obowiązkowo jest próbka smaku wina przed dodatkiem, a co się zostanie to oczywiście trzeba wypić.  Otwarta butelka wina szybko się utleni. :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/30/#findComment-625809
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Powiem tylko że bardzo szybko się utleniło to wino. Do mięsa dałem tyle co w przepisie ( a nawet odrobinę mniej) a zauważyłem że po skończonej robocie butelka była pusta. :devil:

Lubię sobie wędzić 😁

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/30/#findComment-627133
Udostępnij na innych stronach

 utleniło to wino.

czy ulotniło znaczy się wyparowało :devil: ale to powszechna wada wina używanego  jako przyprawa :D proces  szybko nastepuje po otwarciu korka :D

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/30/#findComment-627139
Udostępnij na innych stronach

Ile salami bym robił to u mnie nigdy wina nie brakuje. Parę tygodni temu zabultekowałem 65l wina na co dzień.  Obecnie dojrzewa 200l w beczkach i gąsiorach.  Moje Pinot Noir z 2016 zdobyło srebrny medal. Zabawa z mięchem to nie tylko jedyna moja pasja. http://www.sherv.net/cm/emoticons/drink/drinking-red-wine.gif

 

post-52694-0-66832700-1553352914_thumb.jpg

 

post-52694-0-09939600-1553352861_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/30/#findComment-627220
Udostępnij na innych stronach

 

 

Moje Pinot Noir z 2016 zdobyło srebrny medal

 

Gratuluję. :thumbsup:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/30/#findComment-627221
Udostępnij na innych stronach

 

 

Moje Pinot Noir z 2016 zdobyło srebrny medal.

Gratulacje dla Ciebie Krzysztofie  :clap: 

Widać, że we wszystkim, co robisz, jesteś dobry  :thumbsup:  

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/30/#findComment-627225
Udostępnij na innych stronach

 

 

Moje Pinot Noir z 2016 zdobyło srebrny medal.

 

 

Gratuluję i życzę kolejnych sukcesów :thumbsup::clap::)

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/30/#findComment-627229
Udostępnij na innych stronach

 

 

Moje Pinot Noir z 2016 zdobyło srebrny medal.
 

Gratulacje srebrnego medalu i złotego na przyszłość.

Pozdrowienia

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/30/#findComment-627252
Udostępnij na innych stronach

Gratuluję medalu, osobiście nie jestem zwolennikiem win  ale  kiedyś lubiłem robić wina które potem  rozdawałem  mam jeszcze butelkę wina z 1983 r . Praca   przy winie uczy cierpliwości.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/30/#findComment-627290
Udostępnij na innych stronach

Dziękuje!  Ale niestety nie wszystko zawsze dobrze się kończy.  Z 2016 roku moje Pinot Noir jest bardzo dobre, i będzie jeszcze lepsze po roku.  Natomiast wino z 2016r. 100kg Syrah jest nie do picia.  Nie zauważyłem ze korek w beczce się rozluźnił, i wino się utleniło.  Nieprzyjemny aromat i typowy smak przypalonego cukru.  Próbowałem uratować mocnymi dodatkami dwutlenkiem siarki (SO2) ale nie udało się.  Mam teraz 65 litr które będę destylował jak znajdę trochę czasu.  Natomiast z winogron Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc i Malbec z 2017,  będę robił mieszanki w stylu Bordeaux.  Na razie prognoza pozytywna, ale dopiero po pięcu latach będę wiedział czy ten projekt wyjdzie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/30/#findComment-627292
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

 

 

Kielbasa drobiowa z serem feta i szpinakiem Smaczna zdrowa kiełbasa grillowa. Kto spróbuje będzie zachwycony. Mięso z udek kurczaka. Zrobiłem 5kg, a trzeba było więcej. :D P1160111.JPG Składniki na 1kg mięsa: 170g feta, szpinak 100g, 30g cebula, 12g sól, 1.5g majeranek, 3g pieprz biały, 10g. mleko w proszku, czosnek 2 g, 25 ml woda

 

Pytanie techniczne.

Czy do tej kiełbasy dajemy szpinak świeży, surowy? Czy może mrożony lub jakoś przetworzony?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/30/#findComment-630324
Udostępnij na innych stronach

Witam, właśnie robię tą kiełbasę i daję świeży. Choć tego nie podał autor. Jutro się okaże. Fetę daję swoją. Pozdrawiam Autora tego przepisu.

 

Wysłane z mojego Lenovo TAB S8-50L przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/30/#findComment-630343
Udostępnij na innych stronach

Czy do tej kiełbasy dajemy szpinak świeży, surowy?

Robiłam tę kiełbasę ze świeżym szpinakiem. 

 

post-40040-0-99546600-1537126719_thumb.j

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/30/#findComment-630346
Udostępnij na innych stronach

Dodam, że kiełbaski bardzo ciekawe i świetne na grilla.

Poszukaj jednak fety dobrej jakości 

post-40040-0-14934000-1556657648_thumb.jpg

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/30/#findComment-630354
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.