EAnna Opublikowano 23 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #726 Opublikowano 23 Grudnia 2018 Na Twoim miejscu zwiększył bym znacznie ilość III z dzika. Tak zrobię. Nie udało mi się niestety dokupić golonki lub pręgi. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/30/#findComment-618657 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twonk Opublikowano 5 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #727 Opublikowano 5 Marca 2019 (edytowane) Dziękuję! Naprawdę nie każdy raz dochodzę do sukcesu, tak jak w tym przypadku z Jesus de Lyon. Porażki tez dobrze znam i nie mało mięsa i pracy poszło w kosz. Kol. witt, przepis nie mój i żaden sekret. Zrobiłem na podstawie przepisu Francuskiego z ważną modyfikacją. Fermentowałem kulturą starterową i zmniejszyłem ilość wina, ponieważ bałem się ze alkohol zaszkodzi bakterii. Przepis poniżej. Saucisson Jesus de LyonPrzepis na 1 kg. Surowiec770g wieprz. kl. I z szynki230g twardego tłuszczu Przyprawy25g soli morskiej0,04g saletry (KNO3)3g czosnku3g pieprzu0,3g gałki0,3g kwiat muszkatołowy0,3g goździki3g glukozy w proszku75ml wino francuskie Cabernet FrancKultura starterowa Chr Hansen SafePro B-LC 007. (Z kultur firmy Clerici Sacco, najlepiej stosować Lyocarni SBM-52, SBL-48)Kątnica wieprzowa Sposób przygotowania1. Mięso i słoninę pokroić w kostkę 3-4cm i peklować 48h (sól, saletra, glukoza)2. Przed mieleniem włożyć do zamrażalki na 2-3h. Najlepiej słoninę kompletnie zamrozić a mięso do połowy. 3. Odżywić kulturę starterową w malej ilości wody destylowanej ze szczyptą glukozy.4. Mięso i tłuszcz razem przepuścić przez sitko 8mm5. Dodać przyprawy, kulturę i dobrze wymieszać, ale uważając ażeby tłuszcz nie rozmazał się.7. Napełnić kątnice ścisłe (o ile osłonka pozwoli) największym lejkiem i poprzebijać igłą. Kątnica wieprzowa nie jest mocna i może pęknąć podczas nadziewania8. Następnie fermentować 36-72h w temp 20C, 95% wilgotności, do obniżenia pH do ok. 5,2. pH poniżej 5 powoduje kwaśny smak i nie pozwala kulturom Staphylococcus działać optymalnie9. Zaszczepić pleśnią P. nalgiovense10. Dojrzewać ok 3-4 miesięcy w temp 12-13C i 80% wilgotności, aż Jezus osiągnie wydajność 60%. Przepraszam że odgrzebuję stary post ale mam pytanie - kiedy dajemy wino? (rozumiem, że mogę go też wypić w trakcie hehe ). Edytowane 5 Marca 2019 przez Twonk Cytuj Lubię sobie wędzić 😁 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/30/#findComment-625662 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 5 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #728 Opublikowano 5 Marca 2019 Przepraszam że odgrzebuję stary post ale mam pytanie - kiedy dajemy wino? Po mieleniu w trakcie mieszania. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/30/#findComment-625675 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twonk Opublikowano 5 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #729 Opublikowano 5 Marca 2019 Dzięki!! Cytuj Lubię sobie wędzić 😁 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/30/#findComment-625722 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 6 Marca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #730 Opublikowano 6 Marca 2019 Przepraszam że odgrzebuję stary post ale mam pytanie - kiedy dajemy wino? (rozumiem, że mogę go też wypić w trakcie hehe ). Wino dolewam w trakcie mieszania, ale dopiero jak kultury starterowe są już rozprowadzone w farszu. Ale obowiązkowo jest próbka smaku wina przed dodatkiem, a co się zostanie to oczywiście trzeba wypić. Otwarta butelka wina szybko się utleni. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/30/#findComment-625809 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twonk Opublikowano 22 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #731 Opublikowano 22 Marca 2019 Powiem tylko że bardzo szybko się utleniło to wino. Do mięsa dałem tyle co w przepisie ( a nawet odrobinę mniej) a zauważyłem że po skończonej robocie butelka była pusta. Cytuj Lubię sobie wędzić 😁 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/30/#findComment-627133 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 22 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #732 Opublikowano 22 Marca 2019 (edytowane) utleniło to wino.czy ulotniło znaczy się wyparowało ale to powszechna wada wina używanego jako przyprawa proces szybko nastepuje po otwarciu korka Edytowane 22 Marca 2019 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/30/#findComment-627139 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 23 Marca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #733 Opublikowano 23 Marca 2019 Ile salami bym robił to u mnie nigdy wina nie brakuje. Parę tygodni temu zabultekowałem 65l wina na co dzień. Obecnie dojrzewa 200l w beczkach i gąsiorach. Moje Pinot Noir z 2016 zdobyło srebrny medal. Zabawa z mięchem to nie tylko jedyna moja pasja. http://www.sherv.net/cm/emoticons/drink/drinking-red-wine.gif Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/30/#findComment-627220 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 23 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #734 Opublikowano 23 Marca 2019 Moje Pinot Noir z 2016 zdobyło srebrny medal Gratuluję. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/30/#findComment-627221 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 23 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #735 Opublikowano 23 Marca 2019 Moje Pinot Noir z 2016 zdobyło srebrny medal. Gratulacje dla Ciebie Krzysztofie Widać, że we wszystkim, co robisz, jesteś dobry Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/30/#findComment-627225 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 23 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #736 Opublikowano 23 Marca 2019 Moje Pinot Noir z 2016 zdobyło srebrny medal. Gratuluję i życzę kolejnych sukcesów Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/30/#findComment-627229 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 23 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #737 Opublikowano 23 Marca 2019 Wow. Gratulacje Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/30/#findComment-627240 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 23 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #738 Opublikowano 23 Marca 2019 (edytowane) Krzysztof gratulacje!!! Edytowane 23 Marca 2019 przez EAnna Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/30/#findComment-627241 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twonk Opublikowano 23 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #739 Opublikowano 23 Marca 2019 No, no - jestem pod wielkim wrażeniem. Gratulacje !!! Cytuj Lubię sobie wędzić 😁 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/30/#findComment-627244 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 24 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #740 Opublikowano 24 Marca 2019 Moje Pinot Noir z 2016 zdobyło srebrny medal. Gratulacje srebrnego medalu i złotego na przyszłość.Pozdrowienia Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/30/#findComment-627252 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz_p Opublikowano 24 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #741 Opublikowano 24 Marca 2019 Gratuluje Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/30/#findComment-627284 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwizdek Opublikowano 24 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #742 Opublikowano 24 Marca 2019 Gratulacje Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/30/#findComment-627288 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jac007 Opublikowano 24 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #743 Opublikowano 24 Marca 2019 Gratuluję medalu, osobiście nie jestem zwolennikiem win ale kiedyś lubiłem robić wina które potem rozdawałem mam jeszcze butelkę wina z 1983 r . Praca przy winie uczy cierpliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/30/#findComment-627290 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 24 Marca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #744 Opublikowano 24 Marca 2019 Dziękuje! Ale niestety nie wszystko zawsze dobrze się kończy. Z 2016 roku moje Pinot Noir jest bardzo dobre, i będzie jeszcze lepsze po roku. Natomiast wino z 2016r. 100kg Syrah jest nie do picia. Nie zauważyłem ze korek w beczce się rozluźnił, i wino się utleniło. Nieprzyjemny aromat i typowy smak przypalonego cukru. Próbowałem uratować mocnymi dodatkami dwutlenkiem siarki (SO2) ale nie udało się. Mam teraz 65 litr które będę destylował jak znajdę trochę czasu. Natomiast z winogron Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc i Malbec z 2017, będę robił mieszanki w stylu Bordeaux. Na razie prognoza pozytywna, ale dopiero po pięcu latach będę wiedział czy ten projekt wyjdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/30/#findComment-627292 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 24 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij #745 Opublikowano 24 Marca 2019 KIedyś w sklepach było węgierskie wino ;" Egri Bikawer czerwone wytrawne o przyjemnym smaku. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/30/#findComment-627316 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 30 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij #746 Opublikowano 30 Kwietnia 2019 Kielbasa drobiowa z serem feta i szpinakiem Smaczna zdrowa kiełbasa grillowa. Kto spróbuje będzie zachwycony. Mięso z udek kurczaka. Zrobiłem 5kg, a trzeba było więcej. P1160111.JPG Składniki na 1kg mięsa: 170g feta, szpinak 100g, 30g cebula, 12g sól, 1.5g majeranek, 3g pieprz biały, 10g. mleko w proszku, czosnek 2 g, 25 ml woda Pytanie techniczne.Czy do tej kiełbasy dajemy szpinak świeży, surowy? Czy może mrożony lub jakoś przetworzony? Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/30/#findComment-630324 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruchy57 Opublikowano 30 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij #747 Opublikowano 30 Kwietnia 2019 Witam, właśnie robię tą kiełbasę i daję świeży. Choć tego nie podał autor. Jutro się okaże. Fetę daję swoją. Pozdrawiam Autora tego przepisu. Wysłane z mojego Lenovo TAB S8-50L przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/30/#findComment-630343 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 30 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij #748 Opublikowano 30 Kwietnia 2019 (edytowane) Czy do tej kiełbasy dajemy szpinak świeży, surowy?Robiłam tę kiełbasę ze świeżym szpinakiem. Edytowane 30 Kwietnia 2019 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/30/#findComment-630346 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 30 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij #749 Opublikowano 30 Kwietnia 2019 Robiłam tę kiełbasę ze świeżym szpinakiem. Dziękuje Aniu. Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/30/#findComment-630353 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 30 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij #750 Opublikowano 30 Kwietnia 2019 Dodam, że kiełbaski bardzo ciekawe i świetne na grilla.Poszukaj jednak fety dobrej jakości Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/30/#findComment-630354 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.