sebarod Opublikowano 20 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij #776 Opublikowano 20 Lipca 2019 (edytowane) redzed piękna sprawa ,gratulacje za wykon Może i kiedyś ja dorosnę do tego typu wyrobu... Edytowane 20 Lipca 2019 przez sebarod Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/32/#findComment-635412 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 20 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij #777 Opublikowano 20 Lipca 2019 Zdaje się być wartą poświęconych trudów i sporej dozy samozaparcia.... Redzed...maestria i świadomość... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/32/#findComment-635420 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 21 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij #778 Opublikowano 21 Lipca 2019 Co tu dodać, mistrzostwo. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/32/#findComment-635457 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twonk Opublikowano 21 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij #779 Opublikowano 21 Lipca 2019 Wygląda pięknie. Gratulacje za wytrwałość Cytuj Lubię sobie wędzić 😁 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/32/#findComment-635461 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 21 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij #780 Opublikowano 21 Lipca 2019 (edytowane) Rzadko spotykany wyrób na naszym forum. Gratulacje za umiejętności, cierpliwość i wytrwałość w dążeniu do perfekcji.???? Edytowane 21 Lipca 2019 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/32/#findComment-635472 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 21 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij #781 Opublikowano 21 Lipca 2019 Prosciutto - Dwa i pól roku dojrzewania Gratulacje za wytrwałość i opanowanie pokusy, piękna sztuka. Nie chwaliłeś się wcześniej , że takie cudeńka robisz Pozdrowienia Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/32/#findComment-635477 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 21 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij #782 Opublikowano 21 Lipca 2019 Gratulacje :clap: !!!. Piękna sprawa . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/32/#findComment-635527 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobol Opublikowano 21 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij #783 Opublikowano 21 Lipca 2019 Piękna Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/32/#findComment-635553 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 21 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij #784 Opublikowano 21 Lipca 2019 2 lata w komorze, 12C 75-80% wilgotności. Pokryta szmalcem Jaka role odgrywa wilgotnosc powietrza skoro ,szynka jest pokryta smalcem ? Z gory dziekuje za odpowiedz. Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/32/#findComment-635559 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 22 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij #785 Opublikowano 22 Lipca 2019 5. Faza piata - degustacja. Brawo Krzysztof, z wielką ochotą przygarnęłabym ten talerz pyszności Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/32/#findComment-635634 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 22 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij #786 Opublikowano 22 Lipca 2019 Krzysztofie, moje pochwaly będą niewystarczające przy tak zacnej produkcji. Jedyne co mogę zrobić, co zapewne pochwalą również bywalcy tego kącika, to wystąpić do vteca o nadanie tytułu SUPER VIP.Od jakiegoś czasu obserwuję również poczynania Arkadiusza i w uznaniu jego wkładu w budowę i działanie naszego forum, postanowilem również Arka wyróznic takim samym tytułem.Gratuluję Wam obu. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/32/#findComment-635638 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 22 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij #787 Opublikowano 22 Lipca 2019 Prosciutto - Dwa i pól roku dojrzewania Wysoko ustawiłeś poprzeczkę (Chciałabym tylko powąchać )Gratuluję realizacji ambitnych tematów i witam (wkrótce) SUPER-VIPA Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/32/#findComment-635675 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 28 Lipca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #788 Opublikowano 28 Lipca 2019 Serdecznie dziękuję za miłe słowa. Ale naprawdę coś takiego jest jeden z najłatwiejszych wyrobów dla nas hobbyistów. Najważniejsze jest zasolenie/peklowanie, wyrownanie (opalanie), i oczywiście wyciśniecie krwi z żyły koło kości. Potem szynka może wisieć w komorze dojrzewalniczej, lub w piwnicy przez długi okres. W końcu smak szynki jest wspaniały, ale dwa i pol roku dojrzewania na taka szynkę to trochę za długo. Szynka w dużo miejscach była przeschnięta, trzeba było powycinać dobra cześć. Inaczej było by z szynką z sztuki starszej, większej i tłustej. Piękny wyrób. a i cierpliwość godna pozazdroszczenia .Mógłbyś bardziej rozwinąć punkt 3.Mam pewne podejrzenia ,ale interesuje mnie po co co sześć miesięcy nakładałeś nową sugmę ?.Nie bardzo rozumiem też punkt 1.Co ukrywa się pod nazwą nitraty bo z tego co się orientuję są to leki nasercowe a ta świnka już ich nie potrzebuje. .Chyba że masz na myśli azotan to bardziej do mnie przemówi. Oczyszczałem szynkę z rożnych narostów pleśni, drożdży i kto wie co innego trzy razy po pierwszym nakładem sugny. W tym czasie tez odnawiałem sugnę. redzed piękna sprawa ,gratulacje za wykon Może i kiedyś ja dorosnę do tego typu wyrobu...Seba ty ju dawno dorosłeś do coś takiego Jaka role odgrywa wilgotnosc powietrza skoro ,szynka jest pokryta smalcem ?Pokrywamy szynkę szmalcem wymieszanym z mąką z ryżu w części gdzie widoczne jest mięso. Powodem tego jest spowolnienie suszenia szynki, a wilgotność jest potrzebna do zatrzymania wilgoci w szynce, aby kontynuować aktywność enzymatyczną i bakteryjną. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/32/#findComment-636212 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 7 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #789 Opublikowano 7 Sierpnia 2019 Kiełbasa Dożynkowa............ Przyprawy na kg. Surowca 18g peklosul 1,5g glukoza 3g pieprz drobno mielony 3g świeży czosnek 2g szałwia, suszona mielona 0,5g gałka 0,5g imbir 0,3g cynamon Zaciekawiła mnie ta szałwia w zestawie przypraw.Szałwia jest mocna przyprawą zaś w takiej ilości zdaje się być dominującą.Czy szałwia nie pogryzła się z gałką? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/32/#findComment-637254 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 20 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #790 Opublikowano 20 Listopada 2019 Jejku dawno tu nie bylem i nie przetyczalem to pytanko. http://www.sherv.net/cm/emoticons/hand-gestures/facepalm-smiley-emoticon.gifZ tego co pamiętam, szałwia nie dominowała smaku. 2g/kg to dawka z przepisów na białą angielską kiełbasę śniadaniową. (English breakfast sausage)Nie robiłem tej kiełbasy powtórnie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/32/#findComment-646522 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 9 Lutego 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #791 Opublikowano 9 Lutego 2020 (edytowane) Kiełbasa cienka z łososia. Nowy sezon na łososie nadszedł. W przyszłym tygodniu, jak pogoda się dopisze, wypływamy. Podobno jest ich teraz sporo, ale nie duże sztuki. Trzeba było zrobić trochę miejsca w zamrażalce. Uwędziłem takie kiełbaski na zagrychę z przyprawami które lubię. 3kg mięska. Ogonki, brzuszki i filety z łososi Chinook, Coho i Sockeye Sitko 7mm Na 1kg mięsa: Peklosól 13,5g; czosnek granulowany, 2g: papryka węgierska ostra, 2g; pieprz czarny, 2g; syrop klonowy kanadyjski, 50ml. Nadziane w jelita baranie. Osadzanie w temp. pokojowej 90min. Wędzenie 2 godziny w temperaturze 60°, i około godzinę w temperaturze 80° do osiągnięcia temperatury wewnętrznej 63°. Podsuszanie 2 dni w temperaturze 8° - 10° (w garażu) Można jeść! Edytowane 9 Lutego 2020 przez redzed Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/32/#findComment-656524 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 9 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #792 Opublikowano 9 Lutego 2020 Chętnie bym spróbowała Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/32/#findComment-656525 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 9 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #793 Opublikowano 9 Lutego 2020 Uwędziłem takie kiełbaski na zagrychę z przyprawami które lubię. Ciekawe łososionoski Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/32/#findComment-656527 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 9 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #794 Opublikowano 9 Lutego 2020 Wygląda pięknie! Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/32/#findComment-656532 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 10 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #795 Opublikowano 10 Lutego 2020 (edytowane) Peklosól 13,5gRyba peklosól i tylko a może aż 13,5 g + syrop klonowy czyli słodycz co legło u podstaw takiego zestawu Edytowane 10 Lutego 2020 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/32/#findComment-656637 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 11 Lutego 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #796 Opublikowano 11 Lutego 2020 Peklosól 13,5gRyba peklosól i tylko a może aż 13,5 g + syrop klonowy czyli słodycz co legło u podstaw takiego zestawu Łosoś z syropem klonowym jest bardzo popularny. A jeszcze syrop klonowy łączy się szczególnie dobrze, jeśli łosoś ma silny smak ryb. Kiełbaski są były bardzo smaczne, lekka słoność, słodycz i pikantność. Na pewno nie dla wszystkich, ponieważ nie każdy lubi smak łososia. Ale zaliczam ta kiełbasę do udanych wyrobów. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/32/#findComment-656663 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 11 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #797 Opublikowano 11 Lutego 2020 Dzięki za info Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/32/#findComment-656673 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 11 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #798 Opublikowano 11 Lutego 2020 Kiełbasa cienka z łososia. Krzysiek !!To co, robimy wymianę barterową??Ja Tobie pączki a TY.... tą cudowną kiełbasę Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/32/#findComment-656692 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m4rek Opublikowano 11 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #799 Opublikowano 11 Lutego 2020 Wracając do szynki prosciutto, ogromne gratulacje, umiejętności i wytrwałości. Wygląda pięknie, bardzo profesjonalnie i zastanawiam się jak szybko się skończy Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/32/#findComment-656693 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KarKan Opublikowano 28 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #800 Opublikowano 28 Maja 2020 Witaj,Zrobiłem kiełbasę ze szpinakiem i fetą.Mięso zmieliłem na 8 skórki na 4,5.Zrobiły się dziwne żółte podcieki nie wiem czy widać to na zdjęciach. Czy jest opcja że jest to spowodowane zbyt drobnym sitkiem? Cytuj http://www.boxgarage.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/32/#findComment-667881 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.