Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 818
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Rzadko spotykany wyrób na naszym forum. Gratulacje za umiejętności, cierpliwość i wytrwałość w dążeniu do perfekcji.???? Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/32/#findComment-635472
Udostępnij na innych stronach

 

 

Prosciutto - Dwa i pól roku dojrzewania
 

Gratulacje za wytrwałość i opanowanie pokusy, piękna sztuka. :clap:

Nie chwaliłeś się wcześniej , że takie cudeńka robisz  :D

Pozdrowienia

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/32/#findComment-635477
Udostępnij na innych stronach

Gratulacje :clap: :clap: :clap: !!!. Piękna sprawa  :thumbsup:  :thumbsup:  :thumbsup: .

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/32/#findComment-635527
Udostępnij na innych stronach

 

 

2 lata w komorze, 12C 75-80% wilgotności. Pokryta szmalcem

 

Jaka role odgrywa wilgotnosc powietrza skoro ,szynka jest pokryta smalcem ?

 

Z gory dziekuje za odpowiedz.

pozdrowienia Olek.P
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/32/#findComment-635559
Udostępnij na innych stronach

 

 

5. Faza piata - degustacja.

 

Brawo Krzysztof, z wielką ochotą przygarnęłabym ten talerz pyszności  :clap:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/32/#findComment-635634
Udostępnij na innych stronach

Krzysztofie, moje pochwaly będą niewystarczające przy tak zacnej produkcji. Jedyne co mogę zrobić, co zapewne pochwalą również bywalcy tego kącika, to wystąpić do vteca o nadanie tytułu SUPER VIP.

Od jakiegoś czasu obserwuję również poczynania Arkadiusza i w uznaniu jego wkładu w budowę i działanie naszego forum, postanowilem również Arka wyróznic takim samym tytułem.

Gratuluję Wam obu. :clap:  

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/32/#findComment-635638
Udostępnij na innych stronach

 

 

Prosciutto - Dwa i pól roku dojrzewania

Wysoko ustawiłeś poprzeczkę  :thumbsup: 

(Chciałabym tylko powąchać   :tongue: )

Gratuluję realizacji ambitnych tematów i witam (wkrótce) SUPER-VIPA

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/32/#findComment-635675
Udostępnij na innych stronach

Serdecznie dziękuję  za miłe słowa.  Ale naprawdę coś takiego jest jeden z najłatwiejszych wyrobów dla nas hobbyistów.  Najważniejsze jest zasolenie/peklowanie, wyrownanie (opalanie), i oczywiście wyciśniecie krwi z żyły koło kości.  Potem szynka może wisieć w komorze dojrzewalniczej, lub w piwnicy przez długi okres.  W końcu smak szynki jest wspaniały, ale dwa i pol roku dojrzewania na taka szynkę to trochę za długo.   Szynka w dużo miejscach była przeschnięta, trzeba było powycinać dobra cześć.  Inaczej było by z szynką z sztuki starszej, większej i tłustej. 

 

 



Piękny wyrób. :clap:  :clap: a i cierpliwość godna pozazdroszczenia  :thumbsup: .Mógłbyś bardziej rozwinąć punkt 3.Mam pewne podejrzenia ,ale interesuje mnie  po co co sześć miesięcy nakładałeś nową sugmę ?.Nie bardzo rozumiem też punkt 1.Co ukrywa się pod nazwą nitraty bo z tego co się orientuję są to leki nasercowe a ta świnka już ich nie potrzebuje. :D.Chyba że masz na myśli azotan to bardziej do mnie przemówi. :D

 

Oczyszczałem szynkę z rożnych narostów pleśni, drożdży i kto wie co innego trzy razy po pierwszym nakładem sugny.  W tym czasie tez odnawiałem sugnę.

 



redzed piękna sprawa ,gratulacje za wykon  :clap: Może i kiedyś ja dorosnę do tego typu wyrobu...

Seba ty ju dawno dorosłeś do coś takiego :D

 

 

 

Jaka role odgrywa wilgotnosc powietrza skoro ,szynka jest pokryta smalcem ?

Pokrywamy szynkę szmalcem wymieszanym z mąką z ryżu w części gdzie widoczne jest mięso. Powodem tego jest spowolnienie suszenia szynki, a wilgotność jest potrzebna do zatrzymania wilgoci w szynce, aby kontynuować aktywność enzymatyczną i bakteryjną.

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/32/#findComment-636212
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

 

 

Kiełbasa Dożynkowa............ Przyprawy na kg. Surowca 18g peklosul 1,5g glukoza 3g pieprz drobno mielony 3g świeży czosnek 2g szałwia, suszona mielona 0,5g gałka 0,5g imbir 0,3g cynamon
 

Zaciekawiła mnie ta szałwia w zestawie przypraw.

Szałwia jest mocna przyprawą zaś w takiej ilości zdaje się być dominującą.

Czy szałwia nie pogryzła się z gałką?

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/32/#findComment-637254
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Jejku dawno tu nie bylem i nie przetyczalem to pytanko. http://www.sherv.net/cm/emoticons/hand-gestures/facepalm-smiley-emoticon.gif

Z tego co pamiętam, szałwia nie dominowała smaku. 2g/kg to dawka z przepisów na białą angielską kiełbasę śniadaniową. (English breakfast sausage)

Nie robiłem tej kiełbasy powtórnie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/32/#findComment-646522
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Kiełbasa cienka z łososia.

 

Nowy sezon na łososie nadszedł.  W przyszłym tygodniu, jak pogoda się dopisze, wypływamy.  Podobno jest ich teraz sporo, ale nie duże sztuki.  Trzeba było zrobić trochę miejsca w zamrażalce.  Uwędziłem takie kiełbaski na zagrychę z przyprawami które lubię.

 

post-52694-0-57531700-1581271476_thumb.jpg

3kg mięska. Ogonki, brzuszki i filety z łososi Chinook, Coho i Sockeye

 

post-52694-0-88507300-1581271594_thumb.jpg

Sitko 7mm

 

post-52694-0-54828900-1581271640_thumb.jpg

Na 1kg mięsa: Peklosól 13,5g; czosnek granulowany, 2g: papryka węgierska ostra, 2g; pieprz czarny, 2g; syrop klonowy kanadyjski, 50ml.

 

post-52694-0-76479900-1581271644_thumb.jpg

Nadziane w jelita baranie. Osadzanie w temp. pokojowej 90min.

 

post-52694-0-39334000-1581271674_thumb.jpg

Wędzenie  2 godziny w temperaturze 60°, i  około godzinę w temperaturze 80° do osiągnięcia temperatury wewnętrznej  63°.

 

post-52694-0-70639800-1581271695_thumb.jpg

Podsuszanie  2 dni w temperaturze 8° - 10° (w garażu)

 

post-52694-0-16149800-1581271700_thumb.jpg

Można jeść!

Edytowane przez redzed
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/32/#findComment-656524
Udostępnij na innych stronach

Chętnie bym spróbowała :D

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/32/#findComment-656525
Udostępnij na innych stronach

 

 

Uwędziłem takie kiełbaski na zagrychę z przyprawami które lubię.

Ciekawe łososionoski  :clap:  

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/32/#findComment-656527
Udostępnij na innych stronach

Peklosól 13,5g

Ryba peklosól i tylko a może aż 13,5 g + syrop klonowy czyli słodycz co legło u podstaw takiego zestawu

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/32/#findComment-656637
Udostępnij na innych stronach

 

Peklosól 13,5g

Ryba peklosól i tylko a może aż 13,5 g + syrop klonowy czyli słodycz co legło u podstaw takiego zestawu

 

Łosoś z syropem klonowym jest bardzo popularny.  A jeszcze syrop klonowy łączy się szczególnie dobrze, jeśli łosoś ma silny smak ryb.  Kiełbaski były bardzo smaczne, lekka słoność, słodycz i pikantność.  Na pewno nie dla wszystkich, ponieważ nie każdy lubi smak łososia.  Ale zaliczam ta kiełbasę do udanych wyrobów. :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/32/#findComment-656663
Udostępnij na innych stronach

 

 

Kiełbasa cienka z łososia.

 

Krzysiek !!

To co, robimy wymianę barterową??

Ja Tobie pączki a TY.... tą cudowną kiełbasę  :D  :facepalm:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/32/#findComment-656692
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Witaj,
Zrobiłem kiełbasę ze szpinakiem i fetą.

Mięso zmieliłem na 8 skórki na 4,5.

Zrobiły się dziwne żółte podcieki nie wiem czy widać to na zdjęciach. Czy jest opcja że jest to spowodowane zbyt drobnym sitkiem?

post-57505-0-47050400-1590672462_thumb.jpg

post-57505-0-88357900-1590672469_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/page/32/#findComment-667881
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.