Pepuś Opublikowano 10 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #126 Opublikowano 10 Października 2020 Kupując kilka kilogramów mięska np. na kiełbasy i nie tylko, to cztery dyszki z całą pewnością nie są wysoką ceną za przesyłkę do 30 kg. w bezpiecznym opakowaniu wielokrotnego użytku, tak wspaniałej jakości mięsa czy słoniny z Podlasia. Wolę zdecydowanie to , niż ładnie wyglądający nieco promocyjny "Chłam" z marketu. "Przejechałem" się już wystarczająco wiele razy, więc teraz dmucham na zimne !!! Święte słowa . Jeśli ma być dobry wyrób , na mięsie nie można oszczędzać . Cytuj Pozdrawiam Piotr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert N Opublikowano 10 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #127 Opublikowano 10 Października 2020 Kupując kilka kilogramów mięska np. na kiełbasy i nie tylko, to cztery dyszki z całą pewnością nie są wysoką ceną za przesyłkę do 30 kg. w bezpiecznym opakowaniu wielokrotnego użytku, tak wspaniałej jakości mięsa czy słoniny z Podlasia. Wolę zdecydowanie to , niż ładnie wyglądający nieco promocyjny "Chłam" z marketu. "Przejechałem" się już wystarczająco wiele razy, więc teraz dmucham na zimne !!! Święte słowa . Jeśli ma być dobry wyrób , na mięsie nie można oszczędzać . Ja raczej kupuję surowiec (surowe mięso), nie wyroby. U mnie wsad do wędzarni to zazwyczaj ok. 5, nie 30 kg i lubię sztukę mięsa sam obejrzeć zanim kupię. Nie wędzę przemysłowo. Nawet doliczając 2-3 kg słoniny to i tak dość drogo. Rozumiem, że nie znacie lokalnego źródła dobrej słoniny. Szkoda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pasikonik54 Opublikowano 28 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #128 Opublikowano 28 Grudnia 2020 Wyszukałem sklep ze słoniną świni mangalica płat 15 cm* 35cm i grubość 7cm a drugi 15 cm * 35 cm grubość 5 cm koszt 18 zł. W wyszukiwarce wpisać Kąkolewo k Grodziska Wlkp - mangalica i wszystko samo wyskoczy. Sklep czynny od wtorku - piątku w godz. 8:00 - 16:00 . Forumowicze z Poznania - Leszna i okolic jest okazja zaopatrzyć się w zacny towar a i dojazd jest b.dobry - polecam . Słonina od połowy grudnia leżakuje po 2 wymianach soli do połowy stycznia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 28 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #129 Opublikowano 28 Grudnia 2020 Ja kupiłem na Allegro tytułem próby i sprawdzenia smaku, ponoć oryginalną węgierską. Sprzedawca nazywa się "Smaki Węgier"Katarzyna Litwic-BorbelyKABOR Katarzyna Litwic-BorbelyPlac Górnośląski 24 Pawilon 3781-509 GdyniaI nigdy więcej. Słonina bardzo niesmaczna i twarda a nie miękka, nie wiem czemu. Nasza rodzima polska słoninka gruba na cztery palce, słonina ze sklepu "Super Stek" z Podlasia, zasolona, paprykowana i wędzona samemu, to jest smak, poezja, smakoszom słoniny tłumaczyć tego nie muszę chyba ? Ta z mangalicy, hmm, cóż już wcześniej napisałem, jedyna możliwość to to że był to jakiś odosobniony przypadek ???https://allegro.pl/oferta/slonina-miesna-wedz-z-mangalicy-wegierskiej-240g-9767896322?snapshot=MjAyMC0xMC0xMFQwODozNjoxOC43OTNaO2J1eWVyOzMyMDU4NjMzYmQwZWIyMTU5NGQ4MTdjMThiYTk4M2FlYTIyNGE0OWZmZmQ2YzRhYTI3MzM1ZTYyOWZhNDYzNmY%3D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 28 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #130 Opublikowano 28 Grudnia 2020 Słonina od połowy grudnia leżakuje po 2 wymianach soli do połowy stycznia. .....Kolego ,jak sie wymienia hamulce w samochodzie to wiem ,ale jak wymienic sol w sloninie to nie wiem Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pasikonik54 Opublikowano 28 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #131 Opublikowano 28 Grudnia 2020 Po prostu starą sól wywaliłem , oskrobałem i dałem nową sól. Teraz jest OK. Mało tego tyle przepisów forumowiczów że mętlik w głowie jaki sposób wybrać .Dlatego planuję : oskrobać , zagotować 20 min. osuszyć, wędzić 1h, przyprawić i dalej wędzić 50C około4 - 5h następnie do wora sous vide 50C i 3h .Przynajmniej mam taki plan . Okaże się po otwarciu 1 wora . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eMKa Opublikowano 2 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #132 Opublikowano 2 Lutego 2021 Nie znalazłem tematu dotyczacego wędzonego podgardlaRaz popróbowałem gdzieś tam wędzonego podgardla (chyba parzonego?nie wiem) i to były piekne chwile. Dzisiaj przypadkiem zakupiłem podgardle do kiełbasy, ale jest jak ..boczek. Kusi mnie by je zrobic jako wędzone. W "szkole" jest jeden przepisAle może jakaś podpowiedż. Napewno w peklosoli, bo mięsko widoczne, ale na sucho ? jak słoninke traktowac ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 2 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #133 Opublikowano 2 Lutego 2021 (edytowane) Ale może jakaś podpowiedż Można tak i później parzyć .https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11872-2rok-1959-s%C5%82ynna-szesnastka-pw-nr-16/albo peklować na mokro jak inne wędzonki i na końcu parzyć.Ja preferuję sposób na mokro. Edytowane 2 Lutego 2021 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 2 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #134 Opublikowano 2 Lutego 2021 https://wedlinydomow...astka-pw-nr-16/No i arkadiusz mnie uprzedził. Chciałem ten przepis z 16 wpisać. Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eMKa Opublikowano 2 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #135 Opublikowano 2 Lutego 2021 peklować na mokro jak inne wędzonki i na końcu parzyć. Przyznam że tak myslalem ale bałem sie że dużo tłuszczu Pójdzie tak jak radzisz, na mokro i parzenie Dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.