robespier Opublikowano 17 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 17 Grudnia 2012 podczas szukania opisu mieszanki skruszającej znalazłem coś takiego, może się komuś przydahttp://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=3&cad=rja&ved=0CEEQFjAC&url=http%3A%2F%2Fwww.minrol.gov.pl%2Fpol%2Fcontent%2Fdownload%2F2021%2F10406%2Ffile%2FKIELBASA%2520MYSLIWSKA%2520wniosek%2520do%2520UE.pdf&ei=OXrPUPbmOYLRhAeSioGoDQ&usg=AFQjCNFYFgjVb4LR5U8h5_aaB6x45QbuTw&bvm=bv.1355325884,d.ZG4możne ktoś mi powie czy ta mieszankę skruszającą dodaje się bezpośrednio przy produkcji kiełbasy ,czy mięso powinno w niej trochę leżakować ,bo z tego artykułu wynika ze jest dodawana bezpośrednio przy produkcji Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7589-moje-zmagania-z-dzikiem/page/2/#findComment-257097 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 18 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 18 Grudnia 2012 Moje zmagania z dzikiem Aniu , wielkie brawa przesyłam z uchodźstwa :clap: :clap: czyli z Cieplic :grin: Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7589-moje-zmagania-z-dzikiem/page/2/#findComment-257263 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 26 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 26 Stycznia 2013 Aby zakończyć temat przerobu dzika zamieszczam zdjęcia wędzonej szynki, zrobionej wg przepisu Szczepana. ( https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=16116#16116 ) Zapewniam, że szynka wyszła mięciutka i bardzo soczysta. przepis ten wypróbował na dziczyźnie i polecił kol. Kaciak. Przekrój: Wnioski: Na następny raz zrezygnuję z farszu i skleję szynkę wyłącznie żelatyną. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7589-moje-zmagania-z-dzikiem/page/2/#findComment-264174 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 26 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 26 Stycznia 2013 Na następny raz zrezygnuję z farszu i skleję szynkę wyłącznie żelatyną. Próbowałem, ale się nie skleiła :blush: .Może użyłem za mało żelatyny.? Poproszę o dokładny przepis na tą szyneczkę.Od A do Z :grin: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7589-moje-zmagania-z-dzikiem/page/2/#findComment-264176 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 26 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 26 Stycznia 2013 Trzeba wiedzieć co skleja mięso i później kombinować. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7589-moje-zmagania-z-dzikiem/page/2/#findComment-264179 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 26 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 26 Stycznia 2013 Poproszę o dokładny przepis na tą szyneczkę.Od A do Zhttps://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=16116#16116 Peklowałam kilka dni dłużej. Do pierwszego wędzenia szła cała szynka z kością: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7589-moje-zmagania-z-dzikiem/page/2/#findComment-264183 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 26 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 26 Stycznia 2013 co skleja mięsoNo to konkretnie.Co skleja mięso z dzika?.Tylko nie pisz ,że III wp. bo to wiadomo. [ Dodano: Sob 26 Sty, 2013 21:07 ]Peklowałam kilka dni dłużej.Dziękuję bardzo.Zapisałem i skorzystam.Wrażenia opiszę. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7589-moje-zmagania-z-dzikiem/page/2/#findComment-264184 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 26 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 26 Stycznia 2013 Są to rzeczy proste określone w technologi przetwórstwa mięsa o których zapominamy . A więc przypomnę - że najlepiej skleja się białko z białkiem i aby trwale były złączone dwa lub kilka kawałków z których składa się szynka trzeba koniecznie miejsca sklejenia , przylegania pozbawić tłuszczu i tkanki łącznej . Dokładniej wyciąć w miejscach sklejenia wszelki tłuszcz i błony . Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7589-moje-zmagania-z-dzikiem/page/2/#findComment-264200 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 26 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 26 Stycznia 2013 Dokładniej wyciąć w miejscach sklejenia wszelki tłuszcz i błony . Tak właśnie robię z szynką wp., która skleja się bezproblemowo, ale szynka z dzika niestety nie pomimo takiej samej obróbki.Może użycie żelatyny ze skórek wp. by pomogło bo próbowałem z żelatyną i niestety szynka się nie skleiła. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7589-moje-zmagania-z-dzikiem/page/2/#findComment-264212 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 26 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 26 Stycznia 2013 Dokładniej wyciąć w miejscach sklejenia wszelki tłuszcz i błony . Tak robię po wytrybowaniu kości, potem mocno sznuruję i nigdy przy krojeniu się nie rozpada. Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7589-moje-zmagania-z-dzikiem/page/2/#findComment-264214 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 26 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 26 Stycznia 2013 nigdy przy krojeniu się nie rozpada. To pokaż jakieś zdjęcie. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7589-moje-zmagania-z-dzikiem/page/2/#findComment-264215 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 26 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 26 Stycznia 2013 Następnym razem jak będę robił to pokażę. Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7589-moje-zmagania-z-dzikiem/page/2/#findComment-264216 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 26 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 26 Stycznia 2013 To następnym razem jak będziesz robił to zadzwoń.Chętnie obejrzę na żywo bo inaczej nie uwierzę, że samo usunięcie błon i tłuszczu spowoduje ,że szynka z dzika się sklei Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7589-moje-zmagania-z-dzikiem/page/2/#findComment-264217 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 26 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 26 Stycznia 2013 Arku - usuwamy błony po to by wypłynęło - wyekstrahowało się białko mięśniowe które sklei nasze mięśnie szynek. Oczywiście te kawałki trzeba mocno ścisnąć poprzez sznurowanie itd. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7589-moje-zmagania-z-dzikiem/page/2/#findComment-264220 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 26 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 26 Stycznia 2013 Dziadku ja to rozumiem ,ale mięso z dzika zawiera strasznie mało kleju.Próbowałem już rożnych metod.Tłuczek, tłuczek+żelatyna, lekkie nacinanie + tłuczek +żelatyna i za każdym razem porażka.Oczywiście przyjmujemy ,że mięso jest oczyszczone z błon i tłuszczu.Jak widać na zdjęciu u EAnny też sklejenie nie jest za dobre. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7589-moje-zmagania-z-dzikiem/page/2/#findComment-264221 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 26 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 26 Stycznia 2013 W związku z tym przyczyny należy szukać w wadzie mięsa PSE i robić szynki z jednego mięśnia. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7589-moje-zmagania-z-dzikiem/page/2/#findComment-264222 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 26 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 26 Stycznia 2013 W związku z tym przyczyny należy szukać w wadzie mięsa . PSE. To muszę mieć strasznego pecha bo ja przerabiam w sezonie kilka dzików miesięcznie. I jeszcze jedno pytanie.Czy mięso z dzika podlega tym samym wadom co wieprzowina bo np. z tego co czytałem to stres u dzików nie ma ujemnego wpływy na jakość ich mięso w przeciwieństwie do wieprzowiny. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7589-moje-zmagania-z-dzikiem/page/2/#findComment-264224 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 27 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 27 Stycznia 2013 EAnno, szkoda, ze się do Ciebie w najbliższym czasie nie wybieram, bo chcę zjeść monitor Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7589-moje-zmagania-z-dzikiem/page/2/#findComment-264259 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 27 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 27 Stycznia 2013 Arku sam wiesz że mięso mięsu nie równe. Robisz wędliny według swojego pewnego schematu który się sprawdzał . Ale nie raz jest niewypał wszystko robione zgodnie a kiełbasa się sypie. Kiedyś się mówiło mięso nie trzyma .Dzisiaj, określono to zmierzono i poszeregowano dając odpowiednie nazwy tym wadom mięsa. Przy produkcji przy użyciu normalnego mięsa wszystko wychodzi dobrze . Ale gdy zachowujemy ten sam cykl produkcji i wszystkie parametry dotychczasowe a nie wychodzi, to nie ma co się martwić, takie mięso i taki towar wychodzi. Chyba że chcesz to naprawiać chemicznie no ale to już inna bajka i inne forum Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7589-moje-zmagania-z-dzikiem/page/2/#findComment-264261 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jojo Opublikowano 29 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 29 Stycznia 2013 Witam. Podepnę się EAnno pod Twój temat bo nie chce zakładać nowego.Mam możliwość zmierzyć się z dzikiem. Znajomy może załatwić dzika prosto od myśliwego. W sumie to był by ustrzelony specjalnie dla nas. Jeszcze nigdy nie przetwarzałem dzika i trochę mnie to przeraża. Proszę podpowiedzcie jakiej wielkości dziki są najlepsze bo niby mogę sobie wybrać. wiem ze to nie będzie co do kilograma ale tak orientacyjnie. Chciał bym zrobić trochę kiełbasy no i jakieś wędzonki. Gdyby ktoś z moich okolic był chętny na pół lub część dzika to chętnie się złoże bo nie mam zamrażalki a cały to dla mnie zdecydowanie za dużo./ W sumie można by założyć spółdzielnie podobną do łódzkiej i w miłym towarzystwie przerobić nie tylko tego dzika. Czy dziczyznę należy od razu przerobić czy można po wstępnym rozbiorze zamrozić a później przerobić go na wędliny. Nie wiem czy uda się zgrać mój wolny termin z polowaniem na dzika. Pozdrawiam jojo Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7589-moje-zmagania-z-dzikiem/page/2/#findComment-265023 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekC Opublikowano 30 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 30 Stycznia 2013 Aniu pięknie to wszystko pokazałaś... :clap: Pozwolę sobie w Twoim temacie na odrobinkę prywaty.Dostałem/ zakupiłem dziczka podobno ok. 25 kg , po patroszeniu.Po wybieleniu i trybowaniu uzyskałem 12,5 kg " czystego" mięcha.Jako nowiciusz szukałem na Naszym forum jak najbardziej prostego przepisu i ... Jak zwykle znalazłem.Jest to przepis na kiełbaskę Stefana.Na posiadaną iloś dzikiego mięsa ( całego dzika przeznaczyłem na kiełbaskę) dodałem 3 kg. Pręgi wołowei i 2 kg tłustego boczku.W mojej ocenie kiełbasa wyszła b.dobra.Konsumowali ją m.in. Uczestnicy Zlotu piłkarskiego w Dortmundzie i mam nadzieję,że nie tylko przez grzeczność chwalili.Kiełbaska dobrze związana, a miłośnicy tłuszczyku troszkę narzekali ,że za chuda...Zamierzam wkrótce założyć własny temat i jest szansa,że nie będę się wcinał w tematy innych forumowiczów... :wink: Pozdrawiam.Jacek. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7589-moje-zmagania-z-dzikiem/page/2/#findComment-265044 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tubis3 Opublikowano 17 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 17 Listopada 2013 Oraz kiełbasę krajaną. Do kiełbas dodany był tłuszcz wieprzowy. Czy możesz podpowiedzieć ile daje się tłuszczu wieprzowego na kg dziczyzny? Wiadomo każdy ma inny smak i upodobania, ale chce się dwiedzieć jaka jest uśredniona ilość. Cytuj ...zawsze są dwa uda, albo się uda albo nie uda.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7589-moje-zmagania-z-dzikiem/page/2/#findComment-313795 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wies Opublikowano 17 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 17 Listopada 2013 słyszałem że dziczyznę trzeba przemrozić, czy to prawda? pytam bo nie mam doświadczenia, a trafiła mi się okazja dostać mięso z dzika. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7589-moje-zmagania-z-dzikiem/page/2/#findComment-313803 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 17 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 17 Listopada 2013 (edytowane) Powinno się przemrozić z tydzień. Edytowane 17 Listopada 2013 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7589-moje-zmagania-z-dzikiem/page/2/#findComment-313805 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 17 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 17 Listopada 2013 słyszałem że dziczyznę trzeba przemrozić, czy to prawda? Można, ale nie koniecznie. Wystarczy jak sobie powisi na balkonie 5/7 dni. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7589-moje-zmagania-z-dzikiem/page/2/#findComment-313810 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.