EAnna Opublikowano 21 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #101 Opublikowano 21 Stycznia 2014 (edytowane) Zawsze kranówka, nigdy przegotowania,Chlor z kranówki skutecznie wybija bakterie.Całe szczęście, że nie pekluje się już saletrą bo bakterie denitryfikacyjne nie miałyby lekkiego życia Edytowane 21 Stycznia 2014 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7817-peklowanie-mi%C4%99sa-temat-nastrzyku-w-warunkach-domowych/page/5/#findComment-328519 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariusz1415 Opublikowano 22 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #102 Opublikowano 22 Stycznia 2014 Dzieki wszystkim za porady.Zrobilem z wody kranowej na 2,5kg miesa 1L wody, 140g peklo soli na 5 dni ,dobrze?Pozdrawiam Cytuj człowiek uczy się całe życie , a i tak głupi umiera... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7817-peklowanie-mi%C4%99sa-temat-nastrzyku-w-warunkach-domowych/page/5/#findComment-328532 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 22 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #103 Opublikowano 22 Stycznia 2014 (edytowane) A nastrzyk zrobileś ??? (Chyba lubisz mocno słono)http://www.wyrobydomowe.nazwa.pl/solankamokro.html Edytowane 22 Stycznia 2014 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7817-peklowanie-mi%C4%99sa-temat-nastrzyku-w-warunkach-domowych/page/5/#findComment-328534 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
donpicolo Opublikowano 22 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #104 Opublikowano 22 Stycznia 2014 Dzieki wszystkim za porady.Zrobilem z wody kranowej na 2,5kg miesa 1L wody, 140g peklo soli na 5 dni ,dobrze?PozdrawiamNa przyszłość skorzystaj z tego http://www.wedlinydomowe.pl/dla-poczatkujacych/1780-super-kalkulator i jak nie lubisz słonego to bierz górną wartość peklosoli w wersji mniej słonej Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7817-peklowanie-mi%C4%99sa-temat-nastrzyku-w-warunkach-domowych/page/5/#findComment-328631 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kalisz1 Opublikowano 6 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #105 Opublikowano 6 Lutego 2014 Przeczytałem cały temat i przypomniały mi się moje początki zadymiania.Było ważenie, klasyfikacja, obliczanie, i inne bardziej lub mniej zbędne operacje, a nawet skorzystałem z usługi zawodowego masarza, by móc podpatrzeć jak robią to zawodowcy.Wnioski jakie wyciągnąłem po wielu bardziej lub mniej udanych próbach, pozwoliły mi uprościć sposób peklowania wędzenia , pieczenia lub parzenia.Wielu może się nie zgodzić z moim sposobem obróbki mięsa.Pekluje na mokro przez nastrzykiwanie. 60 do 70 dkg peklosoli na 10 l wody (kranówka). 4 dkg cukru, listek 10szt, pieprz 30 ziarenek, ziele 15 ziarenek ( zmielone w młynku) dwie rozgniecione główki czosnku. Przyprawy zagotowuje w małej ilości wody i mieszam z pozostałą resztą solanki. Czasami dodaję w niewielkiej ilości sos sojowy lub przyprawę do zup (50-100 ml)Gdy mięso ma być parzone daję około 70 dkg soli na 10l.Gdy mięso ma być pieczone w wędzarni daję 60 dkg soli na 10l.Ilość wody użytej jest zależna od ilości mięsa. Ja używam tyle, by po nastrzyknięciu, kawałki mięsa swobodnie pływały w solance.Nastrzykuje maksymalną ilością solanki z przyprawami, tak żeby solanka wypływała przez pory. Jedynym odstępstwem są boczki , które nastrzykuje w niewielkiej ilości i tylko w chude części.Czas peklowania może wydać się dla wielu stanowczo za krótki bo u mnie trwa 3 dni i nie widzę potrzeby by był dłuższy. ( nawet po tygodniu peklowania mięso wygląda i smakuje tak samo).Dzisiaj jest czwartek kupiłem mięso: szynka, karkówka, boczek i do południa wszystko dobrze nastrzyknięte pływało już w solance.Wędzenie i pieczenie w wędzarni planuję na sobotę więc czas peklowania skróci się do niespełna dwóch dni.Czy wszystko będzie OK okaże się w sobotę wieczorem.Tak krótko jeszcze nie peklowałem, ale kiedyś trzeba spróbować.O efektach i sposobie wędzenia i pieczenia dopiszę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7817-peklowanie-mi%C4%99sa-temat-nastrzyku-w-warunkach-domowych/page/5/#findComment-332177 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 6 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #106 Opublikowano 6 Lutego 2014 @kalisz1 Czy do wyrobu kiełbas używasz mięsa peklowanego na mokro z nastrzykiem? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7817-peklowanie-mi%C4%99sa-temat-nastrzyku-w-warunkach-domowych/page/5/#findComment-332198 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kalisz1 Opublikowano 7 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #107 Opublikowano 7 Lutego 2014 @kalisz1 Czy do wyrobu kiełbas używasz mięsa peklowanego na mokro z nastrzykiem?Nie.Zazwyczaj, jeżeli czas mi pozwala, chude mięso pokrojone na mniejsze kawałki pekluje na sucho, dzień przed wyrobem kiełbas.Jeżeli mi czas nie pozwala, peklowanie odbywa się podczas masowania rozdrobnionego mięsa i po nadzianiu w osłonki, podczas oczekiwania na przygotowanie wędzarni i nie dotyczy wędlin grubo rozdrobnionych(krokowska, szynkowa) .Czasami kiełbasy robię bez peklosoli (sól kamienna nie jodowana) Różowe wybarwienie uzyskuję przez odpowiednie wędzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7817-peklowanie-mi%C4%99sa-temat-nastrzyku-w-warunkach-domowych/page/5/#findComment-332301 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
foniu2 Opublikowano 19 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #108 Opublikowano 19 Lutego 2014 Mam pytanie co do peklowania. Np. na 10kg mięsa, 4l wody i oczywiście wyliczona ilość peklosoli do tego. Czy z tych 4l ma ulać wyliczoną ilość solanki do nastrzyku, czy muszę przygotować osobną dawkę.A na jakim etapie dodawać jakieś przyprawy aby mięsko tym przeszło. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7817-peklowanie-mi%C4%99sa-temat-nastrzyku-w-warunkach-domowych/page/5/#findComment-334877 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fazi Opublikowano 19 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #109 Opublikowano 19 Lutego 2014 (edytowane) Nie brać z tych 4 litrów. Na nastrzyki zrobić osobno. A jeśli chodzi o przyprawy to spróbuj bez, podczujesz smak mięsa. ( w pierwszej wersji wprowadziłem Cię w błąd, z którego wyprowadził mnie doświadczony forumowicz,któremu jeszcze raz dziękuję.) Edytowane 19 Lutego 2014 przez Fazi Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7817-peklowanie-mi%C4%99sa-temat-nastrzyku-w-warunkach-domowych/page/5/#findComment-334879 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
donpicolo Opublikowano 20 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #110 Opublikowano 20 Lutego 2014 Hmmm.Wydawało mi sie ,że nastrzyk wykonuje sie z tej samej solanki w której peklujemy mięso,a nie robimy oddzielnej do nastrzyku Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7817-peklowanie-mi%C4%99sa-temat-nastrzyku-w-warunkach-domowych/page/5/#findComment-335149 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 20 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #111 Opublikowano 20 Lutego 2014 Hmmm.Wydawało mi sie ,że nastrzyk wykonuje sie z tej samej solanki w której peklujemy mięso Ja tak robię . Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7817-peklowanie-mi%C4%99sa-temat-nastrzyku-w-warunkach-domowych/page/5/#findComment-335150 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
donpicolo Opublikowano 20 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #112 Opublikowano 20 Lutego 2014 Przeważnie robię podobne ilości mięsa i solanki mi nie zabrakło do (utopienia) mięska.Trzeba tylko dobrać odpowiedni pojemnik.Czyli dobrze myslałem.Na WB nastrzyk z solanki ogólnej,a w MS z oddzielnej Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7817-peklowanie-mi%C4%99sa-temat-nastrzyku-w-warunkach-domowych/page/5/#findComment-335151 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yuby194 Opublikowano 1 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #113 Opublikowano 1 Grudnia 2015 Witam Szanowne Grono, mam pytanie... wstawiłem tydzień temu schab do mokrego peklowania, n a drugi tydzień miała być tylko solanka i wędzenie ale... przesunął mi się termin wędzenia o dwa tygodnie, co mogę zrobić?Czy mogę wyjąc mięso, umyć i zamrozić na te dwa tygodnie a potem odmrozić i wsadzić na tydzień do solanki?Czy raczej przetrzymać jeszcze tydzień w nowej zalewie z przyprawami i potem dwa tygodnie w solance?Czy można zrobić jeszcze coś innego? Bo inaczej szlag trafi 6 kg mięcha. Pomóżcie proszę!!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7817-peklowanie-mi%C4%99sa-temat-nastrzyku-w-warunkach-domowych/page/5/#findComment-459691 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ArkoGdynia Opublikowano 1 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #114 Opublikowano 1 Grudnia 2015 Ja bym przetrzymał mięso do skończenia peklowania.. według tego ile chciałeś peklować a następnie wyciągnął bym z solanki i zamroził.... następnie wyciągnął bym mięso do lodówki na dzień przed ociekaniem i powoli rozmroził w lodówce.... następnie postępował dalej zgodnie ze sztuką wędzarniczą w wykończeniu wyrobu. Z Dymnym pozdrowieniem.... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7817-peklowanie-mi%C4%99sa-temat-nastrzyku-w-warunkach-domowych/page/5/#findComment-459694 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jureczek4 Opublikowano 1 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #115 Opublikowano 1 Grudnia 2015 (edytowane) Yuby194: wstawiłem tydzień temu schab do mokrego peklowania, n a drugi tydzień miała być tylko solanka i wędzenie Czy to znaczy że po tygodniowym peklowaniu chcesz następnie moczyć to jeszcze przez następny tydzień w solance?Nie słyszałem o takiej technologii / ale może jestem głuchy/ Zrób tak jak radzi ArkoGdynia i będzie dobrze. Edytowane 1 Grudnia 2015 przez jureczek4 Cytuj PozdrawiamJurek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7817-peklowanie-mi%C4%99sa-temat-nastrzyku-w-warunkach-domowych/page/5/#findComment-459744 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frapio Opublikowano 1 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #116 Opublikowano 1 Grudnia 2015 przetrzymać jeszcze tydzień w nowej zalewie z przyprawami i potem dwa tygodnie w solance?Coś tu namieszałeś. Najpierw peklujesz z przyprawami, a potem chcesz kontynuować w czystej solance na peklosoli? Przecież po takim procesie ze smaku przypraw to nic nie zostanie. Ale do rzeczy. W podobnej sytuacji przymusowej byłem też ja i podobny przypadek był opisany i dyskutowany jeszcze na Czarnej Oliwce. Jest też w obecnym wątku https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7817-peklowanie-mi%C4%99sa-temat-nastrzyku-w-warunkach-domowych/page-3?do=findComment&comment=327671 . Ty masz polędwice to proponuję zrobić jak ja zrobiłem. Skorzystałem z dyskusji i porad Maxella jeszcze na Cz.O. I tak: Wypłucz te polędwice, umyj pojemnik, zrób nową solankę na samej peklosoli (ja do polędwic stosuję 60-65 g peklosoli na litr wody i potem już ich nie moczę przed wędzeniem) i zalej polędwice. Zostaw, najlepiej w temperaturze poniżej 4 st.C max. 6, do czasu wędzenia. Warunek konieczny to niska temperatura, bo dość słaba solanka, i codzienna kontrola czy nic złego się nie dzieje. Tak przetrzymałem polędwice coś koło 6 tygodni. Oczywiście mówimy tu o sytuacji przymusowej a nie o normalnym peklowaniu. Cytuj Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7817-peklowanie-mi%C4%99sa-temat-nastrzyku-w-warunkach-domowych/page/5/#findComment-459757 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzech25 Opublikowano 2 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #117 Opublikowano 2 Grudnia 2015 Chyba tu zapytam. Ile mięsko po uboju musi "dochodzić" - można wrzucić do peklowania tego samego dnia, czy odczekać i następnego dnia zapeklować? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7817-peklowanie-mi%C4%99sa-temat-nastrzyku-w-warunkach-domowych/page/5/#findComment-459994 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
basiston Opublikowano 2 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #118 Opublikowano 2 Grudnia 2015 (edytowane) Witam, też odświeżę wątek.Co do nastrzyków też mam obawy że mięso jest po nastrzyku " porozrywane " w środku, bez nastrzyku albo z delikatnym wstrzyknięciem zachowuje zwartą konsystencję.- Przykład:Zazwyczaj peklowałem 10-11 dni wg tabeli dziadka, delikatny nastrzyk do środka strzykawką ( raz nie nastrzyknąłem i spora szynka wyszła szara w środku a z czasem zielona...). Ostatnio peklawałem ok 7dni i nastrzyk robiony w środek " pod ciśnieniem " za pomocą spryskiwacza ogrodniczego z pompką. Po uwędzenu i sparzeniu, - chłodzenie zimną wodą i do lodówki. Na drugi dzień po przekrojeniu ze wszystkich wędzonek wyciekała duża ilość wody ( soków ), mięso było kruche a nie zwarte. Poza tym smak ok i reszta ok.Jaka przyczyna?- nastrzyk? Edytowane 2 Grudnia 2015 przez basiston Cytuj Basiston Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7817-peklowanie-mi%C4%99sa-temat-nastrzyku-w-warunkach-domowych/page/5/#findComment-459999 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 2 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #119 Opublikowano 2 Grudnia 2015 (edytowane) Co do nastrzyków też mam obawy że mięso jest po nastrzyku " porozrywane " w środku, bez nastrzyku albo z delikatnym wstrzyknięciem zachowuje zwartą konsystencję.-Po prostu źle wykonujesz operację nastrzyku. Wszystkie technologie peklowania podają, że nastrzyk powinien być dokonywany delikatnie z max. ciśnieniem 1,5 do 2 atm. Poza tym, prawidłowe nastrzykiwanie polega na tym, że wbijasz igłę w mięso na założona głebokość, a następnie wycofując ją powoli z mięsa, podajesz delikatnie solankę. Edytowane 2 Grudnia 2015 przez Maxell Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7817-peklowanie-mi%C4%99sa-temat-nastrzyku-w-warunkach-domowych/page/5/#findComment-460000 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
basiston Opublikowano 2 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #120 Opublikowano 2 Grudnia 2015 Tylko co niektórzy stosują peklowanie jednodniowe, wtedy trzeba nastrzykiwać ordynarnie. Pytanie czy wtedy nie ma szansy na zwartą szynkę? Cytuj Basiston Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7817-peklowanie-mi%C4%99sa-temat-nastrzyku-w-warunkach-domowych/page/5/#findComment-460003 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 2 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #121 Opublikowano 2 Grudnia 2015 wtedy trzeba nastrzykiwać ordynarnie Nie prawda. Wtedy chodzi jedynie o większą ilość solanki nastrzykowej, co jedynie wydłuża czas nastrzyku. Zawsze nastrzykujemy delikatnie. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7817-peklowanie-mi%C4%99sa-temat-nastrzyku-w-warunkach-domowych/page/5/#findComment-460008 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 2 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #122 Opublikowano 2 Grudnia 2015 Co ma znaczyć ordynarnie ? Chcesz strzelać do mięsa ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7817-peklowanie-mi%C4%99sa-temat-nastrzyku-w-warunkach-domowych/page/5/#findComment-460010 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 2 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #123 Opublikowano 2 Grudnia 2015 Co ma znaczyć ordynarnie ? Chcesz strzelać do mięsa ? ...albo kłuć dzidą ubrany jedynie w przepaskę biodrową... Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7817-peklowanie-mi%C4%99sa-temat-nastrzyku-w-warunkach-domowych/page/5/#findComment-460020 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
basiston Opublikowano 2 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #124 Opublikowano 2 Grudnia 2015 Ordynarnie - opryskiwacz ogrodniczy z pompką, igła z dziurkami i na maxa w kilku miejscach. Mięso puchnie jak balon tak że w pewnym momencie nie przyjmuje więcej solanki i zaczyna wystrzykiwać przez dziurki. Cytuj Basiston Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7817-peklowanie-mi%C4%99sa-temat-nastrzyku-w-warunkach-domowych/page/5/#findComment-460021 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 2 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #125 Opublikowano 2 Grudnia 2015 Masz więc odpowiedź na swoje dylematy. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7817-peklowanie-mi%C4%99sa-temat-nastrzyku-w-warunkach-domowych/page/5/#findComment-460024 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.