arkawroc Opublikowano 24 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #376 Opublikowano 24 Listopada 2015 Nie wiem czy wybierasz się do Zakopca ale na spółdzielnię to możesz testowo zabrać kawałek Cytuj dobre żarcie -to jest to!!! tel.608215213 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/16/#findComment-458486 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 24 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #377 Opublikowano 24 Listopada 2015 Grzesiu a ja się wybieram do Zakpoca? Nie marudz Bracie, tylko bierz Szanownych Spoldzielcow (KzG) ze soba i o serkach nie zapomnijcie..(Podobno nie wiecie co z taka iloscia zrobic) Dawajcie Kochani.. Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/16/#findComment-458518 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 30 Listopada 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #378 Opublikowano 30 Listopada 2015 Krucha wędzona, parzona. Smaka miałem na kiełbasę kruchą, taką na samej soli. Do dyspozycji była jedynie łopatka wp, coś koło 4kg. Kiełbasa na szybko robiona więc całość zmielona na sitku 8mm, farsz doprawiony solą 18g/kg oraz, pieprzem czarnym grubo rozdrobnionym, gorczycą, kminkiem oraz majerankiem. Zestaw i ilość przypraw przypadkowa Do farszu dodałem 300ml wrzącej wody aby mieć pewność że będzie dostatecznie krucha. Wymieszane i jelita wp 32+, wędzona dymem ciepłym a następnie parzona. Zamierzony efekt uzyskałem Nawet udało się uzyskać szare oczko, czego może na zdjęciu nie widać dokładnie. Można jeść bez chlebka, zaskakująco szybko schodzi Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/16/#findComment-459448 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 30 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #379 Opublikowano 30 Listopada 2015 Nawet udało się uzyskać szare oczko, czego może na zdjęciu nie widać dokładnie. Gdybyś ją upiekł w wędzarni byłaby pięknie wybarwiona ze skontrastowanym szarym oczkiem. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/16/#findComment-459528 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 30 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #380 Opublikowano 30 Listopada 2015 Tą podsuszaną kiełbasę ścinkową robię regularnie raz w miesiącu. Przepisu konkretnego nie ma:) W składzie jest jedynie szynka Wp ( w selgrosie nazywa się Szynka Wp B/S, B/K DP obrobiona - to chyba mięsień półbłoniasty i dwugłowy) oraz słonina. Szynkę kroję w ścinki tzn w płaskie kawałki wysokie na 1-1,5cm o bokach 3-4cm, słoninę w kostkę drobną (ostatnio zmieliłem na sitku 10 i to był błąd). Mięso pokrojone w ścinki pekluję na sucho 19-20g PS na 1kg przez 5 dni. Upeklowane kawałki - (no właśnie i tu jest problem jak to nazwać) - wyrabiam, maltretuję ręcznie poprzez ściskanie, zgniatanie i dopiero po tym zabiegu dodaję pokrojona w kostkę słoninę i przyprawy. Pieprz czarny, nasiona kolendry oraz podprażone owoce jałowca rozcieram w moździerzu, dodaję jeszcze gorczycę. Wszystkie składniki dokładnie mieszam i nadziewam ręcznie w osłonki fi55. Osadzam i osuszam przez 12h. Wędzę ciepłym dymem 40-50stopni przez 3h następnie podnoszę temp do 90stopni na następną godzinę. Kiełbasa podsycha przez kolejne 5 dni w spiżarce a następnie owijam każda sztukę w bawełnianą ściereczkę i ląduje w lodówce w pojemniku na warzywa. Smakuje najlepiej po 2 tyg, najstarszą jaką jadłem miała 3 miesiące, pokrojona w cieniutkie plasterki na swojskim chlebku to poezja smaku:).Znalazłem u Ciebie taki oto przepis.Powiedz jaki stosujesz stosunek słoniny do mięsa chudego?Czy 100 g słoniny na 1 kg mięsa będzie dobry? Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/16/#findComment-459583 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 30 Listopada 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #381 Opublikowano 30 Listopada 2015 Gdybyś ją upiekł w wędzarni byłaby pięknie wybarwiona ze skontrastowanym szarym oczkiem.Następnym razem będzie pieczona, taka prosta byle jaka kiełbasa a już rodzinka krzyczy że się kończy. Polska, Krakowska, Jałowcowa, Lisiecka chyba im się już przejadły bo żądają miękkiej, kruchej i najlepiej z galaretką Todek, spokojnie do 20% słoniny do ścinkowej można dodać jak Tobie i rodzinie nie przeszkadzają jej widoczne kawałki, ja teraz muszę mniej dodawać na 4kg chudego daję 0,4kg słoniny. Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/16/#findComment-459630 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 30 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #382 Opublikowano 30 Listopada 2015 A w jakiej temperaturze przeprowadzasz to 12-stogodzinne osadzanie ? Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/16/#findComment-459632 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 30 Listopada 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #383 Opublikowano 30 Listopada 2015 Chodzi o ścinkową? To 12h osadzanie jest zwykle wymuszone, bo batony często kończę nadziewać późnym wieczorem w piątek a w sobotę rano zadymiam. W zimie w garażu a w lecie na kijach w lodówce. W garażu lepiej bo odrazu się wstępnie osusza. Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/16/#findComment-459638 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 30 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #384 Opublikowano 30 Listopada 2015 Chodzi o ścinkową? Tak o tą - dziękuję Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/16/#findComment-459643 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 1 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #385 Opublikowano 1 Grudnia 2015 Blok mięsny z łopatki wieprzowej. Tak na szybko, co by praska nie zardzewiała. Mięso z łopatki 1,15kg mielone na 8mm, woda, superior, PS 16g, sól 6g, czosnek i pieprz biały. Parzenie w prasce i po wystudzeniu waga wyrobu 1,38kg Mało tłusta ale miękka i soczysta Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/16/#findComment-459756 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 4 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #386 Opublikowano 4 Marca 2016 Robiłem w prasce już różne wyroby od boczku, mielonek, szynek po golonki ale polędwice zrobiłem pierwszy raz. Byłem świadomy, że z pewnością będzie sucha i nie sklei się ( robiłem z dwóch kawałków, mizdrą na zewnątrz ). Parzyłem w wodzie o temp 68-70 stopni do uzyskania 65 stopni wewnątrz. Wędlina z polędwicy rodzince smakuje, ja tam wole boczek prasowany Za jakość zdjęć przepraszam ale na szybko robione. Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/16/#findComment-481939 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morfeusz300 Opublikowano 11 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #387 Opublikowano 11 Marca 2016 Ładna!!Ja kiedyś też robiłem,mnie smakowała ale chudziudkie jedzonko????Lepsza golonka Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8689-wedzarnia-morfeusza/Niech dym będzie z nami... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/16/#findComment-483957 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 22 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #388 Opublikowano 22 Marca 2016 Pracowity weekend za mną, nakręciłem 40kg białej dla siebie, rodziny i znajomych. A że robienie białej strasznie mnie nudzi więc aby się troszkę rozerwać i mieć co do koszyczka włożyć, zrobiłem dodatkowo : Salceson z produktów poniżej. A wyszło coś takiego Nieskromnie powiem, smakowity cwaniak Kilka kilogramów Lisieckiej z polędwic i szynek wp, wędzona, pieczona Parę kilogramów kiełbasy świątecznej na bazie karkówki wp oraz łopatki, wędzona, podpiekana. Oraz kruchej na soli, pełna improwizacja nie całkiem udana ale co tam zje się W środę planuję wędzenie zimne, polędwic, polędwiczek oraz szynek. W czwartek w ciepły dym polecą boczki, balerony, szynki kulki. Parzenie wieczorne i po robocie Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/16/#findComment-486581 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 22 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #389 Opublikowano 22 Marca 2016 A wyszło coś takiego sal402.jpgNo i pięknie wyszło. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/16/#findComment-486582 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 22 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #390 Opublikowano 22 Marca 2016 Piękne to wszystko!!!Ja białą jutro kręcę. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/16/#findComment-486583 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_1 Opublikowano 22 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #391 Opublikowano 22 Marca 2016 Sivon, piękne wyroby Nieskromnie powiem, smakowity cwaniak Nawet nie musisz mówić - to widać... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/16/#findComment-486587 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tsosna Opublikowano 22 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #392 Opublikowano 22 Marca 2016 Fantastyczne wyroby Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/16/#findComment-486591 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 22 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #393 Opublikowano 22 Marca 2016 Sivon wszystko piekne i smakowicie wygladajace Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/16/#findComment-486613 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
clipol Opublikowano 22 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #394 Opublikowano 22 Marca 2016 Sent from my SM-G925F using Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/16/#findComment-486668 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jac007 Opublikowano 22 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #395 Opublikowano 22 Marca 2016 Cwaniak z......cie wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/16/#findComment-486694 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Koperski Opublikowano 22 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #396 Opublikowano 22 Marca 2016 Widzę że poprzeczkę wysoko postawiłeś. Cudeńka ci wychodzą. Cześć Sivon.Białą juź ukręciłeś? Cytuj pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/16/#findComment-486697 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 22 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #397 Opublikowano 22 Marca 2016 Dziękuję dobrzy ludzie Michał ukręciłem, gdzie byłeś jak cię nie było ? Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/16/#findComment-486764 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkawroc Opublikowano 22 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #398 Opublikowano 22 Marca 2016 Takiego salcefixa musisz zrobić na spółdzielni , oczywiście przy naszej pomocy. :laugh: Cytuj dobre żarcie -to jest to!!! tel.608215213 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/16/#findComment-486769 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 22 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #399 Opublikowano 22 Marca 2016 Arkawroc, zrobimy na spółdzielni cwaniaka, może być taki jak ten lub podobny Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/16/#findComment-486774 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 21 Kwietnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #400 Opublikowano 21 Kwietnia 2016 Z mleka po spółdzielni 5 litrów, nastawiłem na zsiadłe, część wypiłem a z części zrobiłem twaróg. Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/16/#findComment-492734 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.