Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiem czy wybierasz się do Zakopca ale na spółdzielnię to możesz testowo zabrać kawałek :tongue:

dobre żarcie -to jest to!!!

 

tel.608215213

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/16/#findComment-458486
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 781
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Grzesiu a ja się wybieram do Zakpoca? :)

Nie marudz Bracie, tylko bierz Szanownych Spoldzielcow (KzG) ze soba i o serkach nie zapomnijcie..(Podobno nie wiecie co z taka iloscia zrobic)  :tongue:

Dawajcie Kochani..  :)

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/16/#findComment-458518
Udostępnij na innych stronach

Krucha wędzona, parzona.

 

Smaka miałem na kiełbasę kruchą, taką na samej soli. Do dyspozycji była jedynie łopatka wp, coś koło 4kg. Kiełbasa na szybko robiona więc całość zmielona na sitku 8mm, farsz doprawiony solą 18g/kg oraz, pieprzem czarnym grubo rozdrobnionym, gorczycą, kminkiem oraz majerankiem. Zestaw i ilość przypraw przypadkowa :) Do farszu dodałem 300ml wrzącej wody aby mieć pewność że będzie dostatecznie krucha. Wymieszane i jelita wp 32+, wędzona dymem ciepłym a następnie parzona. Zamierzony efekt uzyskałem :) Nawet udało się uzyskać szare oczko, czego może na zdjęciu nie widać dokładnie.

 

Można jeść bez chlebka, zaskakująco szybko schodzi :)

 

post-45290-0-75528000-1448875768_thumb.jpg

 

post-45290-0-22786400-1448875788_thumb.jpg

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/16/#findComment-459448
Udostępnij na innych stronach

 

 

Nawet udało się uzyskać szare oczko, czego może na zdjęciu nie widać dokładnie.  

Gdybyś ją upiekł w wędzarni byłaby pięknie wybarwiona ze skontrastowanym szarym oczkiem.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/16/#findComment-459528
Udostępnij na innych stronach

Tą podsuszaną kiełbasę ścinkową robię regularnie raz w miesiącu. Przepisu konkretnego nie ma:) W składzie jest jedynie szynka Wp ( w selgrosie nazywa się Szynka Wp B/S, B/K DP obrobiona - to chyba mięsień półbłoniasty i dwugłowy) oraz słonina. Szynkę kroję w ścinki tzn w płaskie kawałki wysokie na 1-1,5cm o bokach 3-4cm, słoninę w kostkę drobną (ostatnio zmieliłem na sitku 10 i to był błąd). Mięso pokrojone w ścinki pekluję na sucho 19-20g PS na 1kg przez 5 dni. Upeklowane kawałki - (no właśnie i tu jest problem jak to nazwać) - wyrabiam, maltretuję :) ręcznie poprzez ściskanie, zgniatanie i dopiero po tym zabiegu dodaję pokrojona w kostkę słoninę i przyprawy. Pieprz czarny, nasiona kolendry oraz podprażone owoce jałowca rozcieram w moździerzu, dodaję jeszcze gorczycę. Wszystkie składniki dokładnie mieszam i nadziewam ręcznie w osłonki fi55. Osadzam i osuszam przez 12h. Wędzę ciepłym dymem 40-50stopni przez 3h następnie podnoszę temp do 90stopni na następną godzinę. Kiełbasa podsycha przez kolejne 5 dni w spiżarce a następnie owijam każda sztukę w bawełnianą ściereczkę i ląduje w lodówce w pojemniku na warzywa. Smakuje najlepiej po 2 tyg, najstarszą jaką jadłem miała 3 miesiące, pokrojona w cieniutkie plasterki na swojskim chlebku to poezja smaku:).

Znalazłem u Ciebie taki oto przepis.

Powiedz jaki stosujesz stosunek słoniny do mięsa chudego?

Czy 100 g słoniny na 1 kg mięsa będzie dobry?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/16/#findComment-459583
Udostępnij na innych stronach

Gdybyś ją upiekł w wędzarni byłaby pięknie wybarwiona ze skontrastowanym szarym oczkiem.

Następnym razem będzie pieczona, taka prosta byle jaka kiełbasa a już rodzinka krzyczy że się kończy. Polska, Krakowska, Jałowcowa, Lisiecka chyba im się już przejadły bo żądają miękkiej, kruchej i najlepiej z galaretką :)

 

Todek, spokojnie do 20% słoniny do ścinkowej można dodać jak Tobie i rodzinie nie przeszkadzają jej widoczne kawałki, ja teraz muszę mniej dodawać na 4kg chudego daję 0,4kg słoniny.

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/16/#findComment-459630
Udostępnij na innych stronach

A w jakiej temperaturze przeprowadzasz to 12-stogodzinne osadzanie ?

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/16/#findComment-459632
Udostępnij na innych stronach

Chodzi o ścinkową? To 12h osadzanie jest zwykle wymuszone, bo batony często kończę nadziewać późnym wieczorem w piątek a w sobotę rano zadymiam. W zimie w garażu a w lecie na kijach w lodówce. W garażu lepiej bo odrazu się wstępnie osusza.

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/16/#findComment-459638
Udostępnij na innych stronach

 

 

Chodzi o ścinkową?

Tak o tą - dziękuję :)

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/16/#findComment-459643
Udostępnij na innych stronach

Blok mięsny z łopatki wieprzowej.

 

Tak na szybko, co by praska nie zardzewiała. Mięso z łopatki 1,15kg mielone na 8mm, woda, superior, PS 16g, sól 6g, czosnek i pieprz biały. Parzenie w prasce i po wystudzeniu waga wyrobu 1,38kg :facepalm: Mało tłusta ale miękka i soczysta :)

 

post-45290-0-77655400-1448965438_thumb.jpg

 

post-45290-0-22475800-1448965464_thumb.jpg

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/16/#findComment-459756
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Robiłem w prasce już różne wyroby od boczku, mielonek, szynek po golonki ale polędwice zrobiłem pierwszy raz. Byłem świadomy, że z pewnością będzie sucha i nie sklei się ( robiłem z dwóch kawałków, mizdrą na zewnątrz ). Parzyłem w wodzie o temp 68-70 stopni do uzyskania 65 stopni wewnątrz. Wędlina z polędwicy rodzince smakuje, ja tam wole boczek prasowany :)

Za jakość zdjęć przepraszam ale na szybko robione.

 

post-45290-0-99643900-1457084012_thumb.jpg

 

post-45290-0-18045000-1457084031_thumb.jpg

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/16/#findComment-481939
Udostępnij na innych stronach

Ładna!!Ja kiedyś też robiłem,mnie smakowała ale chudziudkie jedzonko????Lepsza golonka

 

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/16/#findComment-483957
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Pracowity weekend za mną, nakręciłem 40kg białej dla siebie, rodziny i znajomych. A że robienie białej strasznie mnie nudzi więc aby się troszkę rozerwać i mieć co do koszyczka włożyć, zrobiłem dodatkowo :

 

Salceson z produktów poniżej.

 

post-45290-0-40216300-1458640546_thumb.jpg

 

A wyszło coś takiego

 

post-45290-0-68241300-1458640584_thumb.jpg

 

post-45290-0-10098600-1458640612_thumb.jpg

 

Nieskromnie powiem, smakowity cwaniak :)

 

Kilka kilogramów Lisieckiej z polędwic i szynek wp, wędzona, pieczona

 

post-45290-0-44829500-1458640695_thumb.jpg

 

Parę kilogramów kiełbasy świątecznej na bazie karkówki wp oraz łopatki, wędzona, podpiekana.

 

post-45290-0-40909500-1458640775_thumb.jpg

 

Oraz kruchej na soli, pełna improwizacja nie całkiem udana ale co tam zje się :)

 

post-45290-0-74579100-1458640856_thumb.jpg

 

post-45290-0-77399100-1458640875_thumb.jpg

 

W środę planuję wędzenie zimne, polędwic, polędwiczek oraz szynek. W czwartek w ciepły dym polecą boczki, balerony, szynki kulki. Parzenie wieczorne i po robocie :)

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/16/#findComment-486581
Udostępnij na innych stronach

A wyszło coś takiego

 

attachicon.gifsal402.jpg

No i pięknie wyszło.  :clap:

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/16/#findComment-486582
Udostępnij na innych stronach

Piękne to wszystko!!!


Ja białą jutro kręcę.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/16/#findComment-486583
Udostępnij na innych stronach

Sivon wszystko piekne i smakowicie wygladajace :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/16/#findComment-486613
Udostępnij na innych stronach

Widzę że poprzeczkę wysoko postawiłeś. Cudeńka ci wychodzą. Cześć Sivon.

Białą juź ukręciłeś?

pozdrawiam

Michał

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/16/#findComment-486697
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję dobrzy ludzie :) Michał ukręciłem, gdzie byłeś jak cię nie było :)?

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/16/#findComment-486764
Udostępnij na innych stronach

Arkawroc, zrobimy na spółdzielni cwaniaka, może być taki jak ten lub podobny :)

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/16/#findComment-486774
Udostępnij na innych stronach

  • 5 tygodni później...

Z mleka po spółdzielni 5 litrów, nastawiłem na zsiadłe, część wypiłem a z części zrobiłem twaróg.

 

post-45290-0-86361400-1461265474_thumb.jpg

 

post-45290-0-50857500-1461265508_thumb.jpg

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/16/#findComment-492734
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.