electra Opublikowano 9 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #426 Opublikowano 9 Maja 2017 no czeladnika to chyba bys nie zrobil na takim wygladzie Ja ogolny leniwiec jestem ..i zamiast bulek mowie ze upieke chlebek:-) Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/18/#findComment-550930 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 9 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #427 Opublikowano 9 Maja 2017 Jak kajzeki skladac i zawijac, mozna obejrzec w filmiku na dole..Pan uzywa do posypania uformowanego ciasta tzw. "Kurzu macznego", ktory sklada sie z 1 : 1 maczki kartoflanej i maki zytniej. Seba, sliczne Kajzerki..???????????? https://youtu.be/jAFSIyQ_Ppo Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/18/#findComment-550931 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikami Opublikowano 9 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #428 Opublikowano 9 Maja 2017 Na usprawiedliwienie powiem, że za grube palce i lepkie ciasto pszenno-żytnie. A propos żytniej mąki, czy ktoś ma doświadczenie w pieczeniu chleba lubelskiego (100% jasnej mąki żytniej)?Ja się wkopałem raz zrobiłem i moja córa oszalała na jego punkcie, nie chce innego. W dodatku żąda mocno wypieczonej skórki - efekt: wczoraj dwie osoby zostały ranne przy krojeniu chleba Ja mam problemy z formowaniem tego chleba, albo ładny bochenek, ale zbity miąższ, albo pulchniejszy lecz bochenek rozpływa się w piecu Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/18/#findComment-550933 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 9 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #429 Opublikowano 9 Maja 2017 @mikami, a moze uzywaj do wyrastania koszyka , co prawda nie wiem jak taki lubelski wyglada. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/18/#findComment-550945 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 9 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #430 Opublikowano 9 Maja 2017 W "Muzeum Chleba" widziałem takie "ustrojstwo" do kajzerek : Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/18/#findComment-550954 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 9 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #431 Opublikowano 9 Maja 2017 Miami nie wiem czy Tobie cos to pomoze, bo jak piszesz juz robiles ten chleb ,ale moze ..... tutaj jest link, ja mysle czytasz po angielskuhttp://theryebaker.com/lublin-ryechleb-lubelski-poland/ Moze czytajac tutaj recepture znajdziesz odpowiedz na swoj problem. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/18/#findComment-550964 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikami Opublikowano 9 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #432 Opublikowano 9 Maja 2017 @electra Z moich obserwacji koszyk nie wiele pomoże na rozpływające się ciasto. Ja wolę zaś wyrastanie na desce, bo lepiej mogę kontrolować stopień wyrośnięcia ciasta. @Annam, znam tę stronę. Nie chcę jednak więcej zaśmiecać tematu Sivonowi, więc moje wypociny na temat tego chleba lubelskiego zamieściłem tu: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7168-mikami-szuka-smaku/?do=findComment&comment=550984 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/18/#findComment-550985 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 4 Września 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #433 Opublikowano 4 Września 2017 W sobotę na szybko zadymiłem parę kg pałek z kurczaka oraz boczek. Wędzone, podpiekane w wędzarni. Przegląd z poprzedniego wędzenia Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/18/#findComment-565541 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 4 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #434 Opublikowano 4 Września 2017 W sobotę na szybko trochę się schłodziło - to i wedzenia wokół przybyło Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/18/#findComment-565545 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 19 Stycznia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #435 Opublikowano 19 Stycznia 2018 Zrobiłem troszkę kiełbasy parówkowej oraz parówki w jelicie baranim. Dawno nie robiłem więc dla przypomnienia i sprawdzenia czy jeszcze potrafię . Skład z tego co miałem, jedynie dokupiłem podgardle, wyjątkowo trefne trafiłem i z 1,5kg ostało mi się 0,8kg więc ratowałem się słoniną. Ja tam jestem zadowolony, zajadam ze smakiem Zdjęcia słabej jakości Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/18/#findComment-585232 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 19 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #436 Opublikowano 19 Stycznia 2018 Ja tam jestem zadowolony, zajadam ze smakiem Wyglądają apetycznie. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/18/#findComment-585233 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skalar50 Opublikowano 19 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #437 Opublikowano 19 Stycznia 2018 No prosze pierwsza klasa a na spółdzielni to nie umie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/18/#findComment-585234 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 19 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #438 Opublikowano 19 Stycznia 2018 Kiełbaski jak oryginał . Kutrowałeś czy poszłeś blenderem? Pozdrowionka Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/18/#findComment-585255 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_1 Opublikowano 19 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #439 Opublikowano 19 Stycznia 2018 Sebastian, bardzo ładne Smacznie wyglądają Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/18/#findComment-585269 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 19 Stycznia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #440 Opublikowano 19 Stycznia 2018 Kutrowałem partiami w pseudo thermomixie Emulsja wyszła bardzo fajna, bez udziału mleka w proszku czy superioru. Tak wygląda mój pomocnik Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/18/#findComment-585273 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 19 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #441 Opublikowano 19 Stycznia 2018 Zrobiłem troszkę kiełbasy parówkowej oraz parówki w jelicie baranim Wygladają rasowo ,też dawno nie robiłem ,trzeba zakupić mięso i działać Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/18/#findComment-585280 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wieloś Opublikowano 19 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #442 Opublikowano 19 Stycznia 2018 No prezes zaszalałeś Cytuj wieloś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/18/#findComment-585283 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 19 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #443 Opublikowano 19 Stycznia 2018 Piękne. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/18/#findComment-585338 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzybiarzbobromir Opublikowano 21 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #444 Opublikowano 21 Stycznia 2018 a mam pytanko, czy parówki były podwędzane? ja kiedyś zrobiłem podwędzane (0,5h, akurat przy wędzeniu schabów) i zastanawiam się nad celowością podwędzania w stosunku do efektów Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/18/#findComment-585586 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba Opublikowano 21 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #445 Opublikowano 21 Stycznia 2018 0,5h, akurat przy wędzeniu schabów) i zastanawiam się nad celowością podwędzania w stosunku do efektów , bo efekty są przy wędzeniu co najmniej 70 minut Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/18/#findComment-585593 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 21 Stycznia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #446 Opublikowano 21 Stycznia 2018 Były podwędzane, w temp 45 C nie na czas a na kolorek nie za ciemny. Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/18/#findComment-585632 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 24 Stycznia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #447 Opublikowano 24 Stycznia 2018 Tym razem wyroby podrobowe, niby podobne ale zupełnie różne Kiszka Pasztetowa Wykonanie na podstawie Przepisów Wewnętrznych 16. Wieprzowina klasy I z łopatki - 15%Wołowina klasy II - 15%Wątroba - 25%Tłuszcz drobny - 40%Słonina - 5% Mięsa nie peklowane, nie solone. Przyprawy: Sól warzonka 17g/kgPieprz czarny grubiej mielony 6g/kgMajeranek otarty - 6g/kg Nie dodawałem cebuli. Ilość przypraw zmieniona. Wątroba parzona, mięso i tłuszcz surowy, mielone na sitku 2,5mm a następnie kutrowane. Słonina krojona w kostkę i parzona dodawana po kutrowaniu farszu. Nadziane w jelita wołowe, ja akurat miałem wiankowe ale i tak robiłem krótkie odcinki. Batony parzyłem w wodzie o temp 75C do uzyskania 68C wewnątrz batonu. Chłodzone zimna wodą a następnie rozwieszone na kijach celem dalszego studzenia i osuszenia. Podwędzana dymem zimnym. Kiszka wątrobiana Skład nieco zmodyfikowanySurowiec nie solonyWątroba - 40%Mięso wp klasy II - 30%Tłuszcz - 30% ( ja użyłem podgardla) Przyprawy: Sól warzona - 18g/kgPieprz czarny grubo mielony 6g/kgMajeranek otarty - 10g/kg Mięso i podgardle parzone, wątroba surowa. Wszystko mielone na sitku 2,5mm a następnie kutrowane z dodatkiem 10% rosołu z gotowanych mięs. Następnie przyprawiamy, mieszamy i nabijamy w jelito wołowe. Batony parzone do osiągnięcia 70C wewnątrz batonu, chłodzone wodą, osuszane i podwędzane zimnym dymem. Zdjęcia nie najlepszej jakości ale generalnie smak wyrobów najważniejszy Pozdrawiam Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/18/#findComment-586031 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 24 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #448 Opublikowano 24 Stycznia 2018 Zdjęcia nie najlepszej jakości ale generalnie smak wyrobów najważniejszy Fotki też dobre - a smak - no cóż , nie próbowalem Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/18/#findComment-586034 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkawroc Opublikowano 24 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #449 Opublikowano 24 Stycznia 2018 Jak znam rękę Sivona to i smak jest zajebisty Cytuj dobre żarcie -to jest to!!! tel.608215213 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/18/#findComment-586035 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 29 Stycznia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #450 Opublikowano 29 Stycznia 2018 Kiszka Kaszana jęczmienna. Smak na kaszankę był, więc na szybko kilka kg zostało zrobione. Szybkie zakupy i z tego co dostałem zrobiłem Biegi wp - 3sztŁopatka - 0,8kgPodgardle wp - 0,7 kgMięso wp klasy II - 0,8kgSkrawki mięs od kości - 07kgWątroba wp 0,6kgHemoglobina suszonaKasza Jęczmienna 1kgCebula - 4 szt średnieSól 17g/kgPieprz czarny 3g/kgMajeranek otarty 5g/kg Towar przygotowany do parzenia, drobne mięsa w siatce. Mięsa gotowane i cebula mielone na 5 a obrane biegi wp na 2.5mm. Kasza jęczmienna parzona w rosole z gotowania mięs. Dodatkowo kilkanaście sztuk zrobiłem z wątróbką krojoną w kostkę, miałem ładny płat wątroby i pierwszy raz dodałem surową do farszu. Efekt smakowy bardzo wyczuwalny, podoba mi się. Pozdrawiam serdecznie Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/18/#findComment-586762 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.