Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

:D no  czeladnika to chyba bys nie  zrobil na takim wygladzie  :tongue:

Ja ogolny leniwiec jestem ..i zamiast bulek mowie ze upieke chlebek:-)

:facepalm:  :facepalm:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/18/#findComment-550930
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 781
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Jak kajzeki skladac i zawijac, mozna obejrzec w filmiku na dole..

Pan uzywa do posypania uformowanego ciasta tzw. "Kurzu macznego", ktory sklada sie z 1 : 1 maczki kartoflanej i maki zytniej.

Seba, sliczne Kajzerki..????????????

 

https://youtu.be/jAFSIyQ_Ppo

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/18/#findComment-550931
Udostępnij na innych stronach

:facepalm: Na usprawiedliwienie powiem, że za grube palce i lepkie ciasto pszenno-żytnie.

 

A propos żytniej mąki, czy ktoś ma doświadczenie w pieczeniu chleba lubelskiego (100% jasnej mąki żytniej)?

Ja się wkopałem raz zrobiłem i moja córa oszalała na jego punkcie, nie chce innego. W dodatku żąda mocno wypieczonej skórki - efekt: wczoraj dwie osoby zostały ranne przy krojeniu chleba :facepalm:

 

Ja mam problemy z formowaniem tego chleba, albo ładny bochenek, ale zbity miąższ, albo pulchniejszy lecz bochenek rozpływa się w piecu :(

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/18/#findComment-550933
Udostępnij na innych stronach

@mikami, a moze uzywaj do wyrastania koszyka , co prawda nie wiem jak taki lubelski wyglada. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/18/#findComment-550945
Udostępnij na innych stronach

Miami nie wiem czy Tobie cos to pomoze, bo jak piszesz juz robiles ten chleb ,ale moze ..... tutaj jest link, ja mysle czytasz po angielsku

http://theryebaker.com/lublin-ryechleb-lubelski-poland/

 

 Moze czytajac tutaj recepture znajdziesz odpowiedz na swoj problem.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/18/#findComment-550964
Udostępnij na innych stronach

@electra

Z moich obserwacji koszyk nie wiele pomoże na rozpływające się ciasto. Ja wolę zaś wyrastanie na desce, bo lepiej mogę kontrolować stopień wyrośnięcia ciasta.

 

@Annam, znam tę stronę. Nie chcę jednak więcej zaśmiecać tematu Sivonowi, więc moje wypociny na temat tego chleba lubelskiego zamieściłem tu: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7168-mikami-szuka-smaku/?do=findComment&comment=550984

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/18/#findComment-550985
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

W sobotę na szybko zadymiłem parę kg pałek z kurczaka oraz boczek. Wędzone, podpiekane w wędzarni.

 

post-45290-0-32182100-1504521611_thumb.jpg

 

post-45290-0-80518900-1504521631_thumb.jpg

 

Przegląd z poprzedniego wędzenia

 

post-45290-0-18721900-1504521671_thumb.jpg

 

 

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/18/#findComment-565541
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...

Zrobiłem troszkę kiełbasy parówkowej oraz parówki w jelicie baranim. Dawno nie robiłem więc dla przypomnienia i sprawdzenia czy jeszcze potrafię :). Skład z tego co miałem, jedynie dokupiłem podgardle, wyjątkowo trefne trafiłem i z 1,5kg ostało mi się 0,8kg więc ratowałem się słoniną. Ja tam jestem zadowolony, zajadam ze smakiem :)

 

Zdjęcia słabej jakości

 

post-45290-0-18993100-1516355091_thumb.jpg

 

post-45290-0-61751900-1516355117_thumb.jpg

 

post-45290-0-54856600-1516355133_thumb.jpg

 

post-45290-0-91091500-1516355176_thumb.jpg

 

post-45290-0-89710600-1516355193_thumb.jpg

 

 

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/18/#findComment-585232
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ja tam jestem zadowolony, zajadam ze smakiem

Wyglądają apetycznie.  :)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/18/#findComment-585233
Udostępnij na innych stronach

Kiełbaski jak oryginał :thumbsup: . Kutrowałeś czy poszłeś blenderem?

 

Pozdrowionka

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/18/#findComment-585255
Udostępnij na innych stronach

Kutrowałem partiami w pseudo thermomixie :) Emulsja wyszła bardzo fajna, bez udziału mleka w proszku czy superioru. Tak wygląda mój pomocnik :)

 

post-45290-0-51801600-1516364078_thumb.jpg

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/18/#findComment-585273
Udostępnij na innych stronach

 

 

Zrobiłem troszkę kiełbasy parówkowej oraz parówki w jelicie baranim
Wygladają rasowo  :thumbsup:  ,też dawno nie robiłem ,trzeba zakupić mięso i działać  :)  

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/18/#findComment-585280
Udostępnij na innych stronach

a mam pytanko, czy parówki były podwędzane? ja kiedyś zrobiłem podwędzane (0,5h, akurat przy wędzeniu schabów) i zastanawiam się nad celowością podwędzania w stosunku do efektów

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/18/#findComment-585586
Udostępnij na innych stronach

 

 

0,5h, akurat przy wędzeniu schabów) i zastanawiam się nad celowością podwędzania w stosunku do efektów

, bo efekty są przy wędzeniu co najmniej 70 minut

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/18/#findComment-585593
Udostępnij na innych stronach

Były podwędzane, w temp 45 C nie na czas a na kolorek nie za ciemny.

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/18/#findComment-585632
Udostępnij na innych stronach

Tym razem wyroby podrobowe, niby podobne ale zupełnie różne :)

 

Kiszka Pasztetowa

 

post-45290-0-50385400-1516790821_thumb.jpg

 

Wykonanie na podstawie Przepisów Wewnętrznych 16.

 

Wieprzowina klasy I z łopatki - 15%

Wołowina klasy II - 15%

Wątroba - 25%

Tłuszcz drobny - 40%

Słonina - 5%

 

Mięsa nie peklowane, nie solone.

 

Przyprawy:

 

Sól warzonka 17g/kg

Pieprz czarny grubiej mielony 6g/kg

Majeranek otarty - 6g/kg

 

Nie dodawałem cebuli. Ilość przypraw zmieniona.

 

Wątroba parzona, mięso i tłuszcz surowy, mielone na sitku 2,5mm a następnie kutrowane. Słonina krojona w kostkę i parzona dodawana po kutrowaniu farszu.

 

post-45290-0-63216900-1516790645_thumb.jpg

 

Nadziane w jelita wołowe, ja akurat miałem wiankowe ale i tak robiłem krótkie odcinki.

 

post-45290-0-42051700-1516790669_thumb.jpg

 

Batony parzyłem w wodzie o temp 75C do uzyskania 68C wewnątrz batonu. Chłodzone zimna wodą a następnie rozwieszone na kijach celem dalszego studzenia i osuszenia. Podwędzana dymem zimnym.

 

Kiszka wątrobiana

 

post-45290-0-89162700-1516791327_thumb.jpg

 

Skład nieco zmodyfikowany

Surowiec nie solony

Wątroba - 40%

Mięso wp klasy II - 30%

Tłuszcz - 30% ( ja użyłem podgardla)

 

Przyprawy:

 

Sól warzona - 18g/kg

Pieprz czarny grubo mielony 6g/kg

Majeranek otarty - 10g/kg

 

Mięso i podgardle parzone, wątroba surowa. Wszystko mielone na sitku 2,5mm a następnie kutrowane z dodatkiem 10% rosołu z gotowanych mięs.

 

post-45290-0-71223400-1516791186_thumb.jpg

 

Następnie przyprawiamy, mieszamy i nabijamy w jelito wołowe.

 

post-45290-0-29485000-1516791230_thumb.jpg

 

Batony parzone do osiągnięcia 70C wewnątrz batonu, chłodzone wodą, osuszane i podwędzane zimnym dymem.

 

post-45290-0-89162700-1516791327_thumb.jpg

 

Zdjęcia nie najlepszej jakości ale generalnie smak wyrobów najważniejszy :)

 

Pozdrawiam

 

 

 

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/18/#findComment-586031
Udostępnij na innych stronach

 

 

Zdjęcia nie najlepszej jakości ale generalnie smak wyrobów najważniejszy
Fotki też  dobre - a smak - no cóż , nie próbowalem ;)  :blush:  :thumbsup: 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/18/#findComment-586034
Udostępnij na innych stronach

Kiszka Kaszana jęczmienna.

 

post-45290-0-62167700-1517225094_thumb.jpg

 

Smak na kaszankę był, więc na szybko kilka kg zostało zrobione. Szybkie zakupy i z tego co dostałem zrobiłem :)

 

Biegi wp - 3szt

Łopatka - 0,8kg

Podgardle wp - 0,7 kg

Mięso wp klasy II - 0,8kg

Skrawki mięs od kości - 07kg

Wątroba wp 0,6kg

Hemoglobina suszona

Kasza Jęczmienna 1kg

Cebula - 4 szt średnie

Sól 17g/kg

Pieprz czarny 3g/kg

Majeranek otarty 5g/kg

 

post-45290-0-82059700-1517225127_thumb.jpg

 

Towar przygotowany do parzenia, drobne mięsa w siatce.

 

post-45290-0-70100700-1517225148_thumb.jpg

 

Mięsa gotowane i cebula mielone na 5 a obrane biegi wp na 2.5mm. Kasza jęczmienna parzona w rosole z gotowania mięs.

 

 

Dodatkowo kilkanaście sztuk zrobiłem z wątróbką krojoną w kostkę, miałem ładny płat wątroby i pierwszy raz dodałem surową do farszu. Efekt smakowy bardzo wyczuwalny, podoba mi się.

 

post-45290-0-12033200-1517225192_thumb.jpg

 

Pozdrawiam serdecznie

 

 

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/18/#findComment-586762
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.