Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

u mnie nikt oprócz mnie salcesonu nie ruszy więc nie robię :(

 

 

Ja jestem chętny .... nawet napiszę że uwielbiam . :D      Możesz robić !!!  :D :D

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/20/#findComment-588228
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 781
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

u mnie nikt oprócz mnie salcesonu nie ruszy

Przeca to lepsze od szynki i jeść nie chcą?????? :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/20/#findComment-588238
Udostępnij na innych stronach

 

u mnie nikt oprócz mnie salcesonu nie ruszy

Przeca to lepsze od szynki i jeść nie chcą?????? :D
Gupie nie? Ale i tak je kocham :)

 

Wysłane z mojego PRA-LX1 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/20/#findComment-588252
Udostępnij na innych stronach

 

 

Gupie nie? Ale i tak je kocham

:thumbsup::)

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/20/#findComment-588254
Udostępnij na innych stronach

 

 

Smak na salceson był, więc trzeba było zrobić parę kilogramów

 

Skład nietypowy , ale bardzo ładny wyrób. :clap:  

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/20/#findComment-588348
Udostępnij na innych stronach

 

 

u mnie nikt oprócz mnie salcesonu nie ruszy więc nie robię
musisz mnie adoptować - ja cwaniaczka chyba bardziej wolę od byle jakiej szynki

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/20/#findComment-588387
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Kiszka pasztetowa.

 

post-45290-0-07595600-1527359070_thumb.jpg

 

Modyfikacja, zwiększyłem ilość mięsa do ilości tłuszczu drobnego. Całość podzielona na dwie części, jedna z dodatkiem słoniny parzonej pokrojonej w kosteczkę a druga z częścią wątroby zmielonej na siatce 8mm bez słoniny.

 

Wieprzowina klasy I z łopatki - 25%

 

Wieprzowina klasy II z łopatki - 25%

 

Wątroba - 25%

 

Tłuszcz drobny - 20%

 

Słonina - 5%

 

Mięsa nie peklowane, nie solone.

 

Przyprawy:

 

Sól warzonka 19g/kg

 

Pieprz czarny grubiej mielony 6g/kg

 

Majeranek otarty - 4g/kg

 

Wątroba parzona, mięso i tłuszcz surowy, mielone na sitku 2,5mm dwukrotnie. W wersji 2 część wątroby mielona na sitku 8mm.

 

Słonina krojona w kostkę i parzona dodawana po mieleniu mięs.

 

Batony parzyłem w wodzie o temp 75C do uzyskania 68C wewnątrz batonu. Chłodzone zimna wodą a następnie rozwieszone na kijach celem dalszego studzenia i osuszenia. Podwędzana dymem zimnym.

 

Wersja 1

 

post-45290-0-07595600-1527359070_thumb.jpg

 

Wersja 2

post-45290-0-87960300-1527359787_thumb.jpg

 

Podsumowując, zwiększenie ilości mięsa w stosunku do tłuszczu tak jak przypuszczałem na minus, chociaż rodzina jest innego zdania. Zmielenie części wątroby na grubszym sitku wg mnie na plus.

 

Dodatkowo słonina, białe złoto

 

 

post-45290-0-37479300-1527360014_thumb.jpg

 

post-45290-0-09171900-1527360053_thumb.jpg

 

Zasolona, doprawiona poszła w vacum, zobaczymy co dalej.

 

post-45290-0-40122400-1527360133_thumb.jpg

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/20/#findComment-598866
Udostępnij na innych stronach

Salceson, kiełbasa polska, metka no i oczywiście kiszka pasztetowa super wyglądają, a najbardziej podoba mi się salceson.

Jak byś mógł, trochę dokładniej opisać jak go zrobiłeś...byłbym wdzięczny.

 

Serdeczne pozdrowienia

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/20/#findComment-598911
Udostępnij na innych stronach

Witaj Sivon , interesują mnie szczegóły dotyczące kiełbaski polskiej i frankfuterek które ostatnio robiłeś. Z której receptury korzystałeś? Jak długo wędziłeś, i czemu polska miałaby leżeć jeszcze tydzień lub dwa w lodówce? Pewnie żeby skruszała ale czy frankfuterki też? W polskiej widziałem na przekroju gorczycę, nadaje ostrości i pewnie kruchości. Chciałem zrobić trochę frankfuterek bo podobno są bardzo dobre na grilla a i przy okazji machnąłbym polską.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/20/#findComment-598958
Udostępnij na innych stronach

a najbardziej podoba mi się salceson. Jak byś mógł, trochę dokładniej opisać jak go zrobiłeś...

 

 

Tu jest bardziej szczegółowo opisany ten salceson : https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12967-zmodyfikowany-salceson-sivona/?do=findComment&comment=493151

 

 

interesują mnie szczegóły dotyczące kiełbaski polskiej i frankfuterek które ostatnio robiłeś.

 

 

Ostatnio kiełbasę polską robię wyłącznie z karkówki. Peklowana 48h (można 72h) dawką 24g/kg.

Mięso kl I mielę na sitku 13mm a kl II na 10mm. Dokładnych proporcji klas Ci nie podam, zależy to od karkówki :)

 

Przyprawy

 

Czosnek 1,5g/kg

Cukier 2g/kg

Pieprz młotkowany 2g/kg

Gorczyca 3g/kg, ja ostatnio dodałem część białej i część czarnej

Majeranek 2g/kg

 

Kiełbaśnice wp 32+, napełnianie dość ścisłe, batony ok 25cm. Osadzanie 1 dzień. Osuszanie: Kiełbasa musi do wędzarni trafić sucha. Wędzenie zimnym dymem, ja zwykle wędzę dwa razy do uzyskania barwy ciemnobrązowej/wiśniowej. Po prostu kiełbasa polska nabiera smaku z upływem czasu.

 

Frankfurterki też robiłem z karkówki, klasa I i II mielona na sitku 8mm. Przyprawy podobne jak do polskiej, dodatkowo poszła gałka, gorczyce można pominąć. Ja zjadam na surowo, dlatego wolę dłużej wędzone w zimnym dymie i lekko podsuszone. Jak mają iść na grilla to wystarczy krócej podwędzić, tak myślę.

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/20/#findComment-598968
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Dawno nie robiłem kiełbas grubych więc trzeba było ukręcić kilka kilogramów na szybko, Wybór padł na szynkową i żywiecką.

 

Kiełbasa Szynkowa

 

Robiłem podobnie jak Kostek, bazowałem na jego przepisie z małymi modyfikacjami.

 

Skład :

 

Wieprzowina klasy I - 3,50 kg / krojona w plastry o bokach ok 3x3

Wieprzowina klasy III - 1,5kg / część z szynki reszta mięso od golonek / mielona 3x sitko 4mm

Woda 250ml

Pieprz biały 3,5g/kg

Kolędra 1,5g/kg ( dla mnie mogło by być jeszcze więcej)

Gałka 1,5g/kg (dobrze wyczuwalna)

 

Peklowanie szybkie bo tylko 24h dawka 18g peklo na kg.

 

Klasę I trzykrotnie puściłem przez alfe 32 bez noża, ale i tak słabo mi kleiła po tym zabiegu, więc tłuczek poszedł w ruch aby nadać kawałkom mięsa lepszą plastyczność. Całość dobrze wymieszana poszła w osłonki białkowe.

Osadzanie 2h w temp pokojowej, osuszanie w wędzarni 45C około 30 min a następnie wędzenie dość krótkie bo 2,5h w temperaturze 55C. Parzenie w temperaturze 72C do uzyskania 68C wewnątrz batonu. Powolutku aż do skutku :)

 

W smaku bardzo dobra, parzenie szynkowej w niskiej temperaturze daje radę. Pomimo iż klasa I nie bardzo chciała kleić całość chyba nie wyszła źle.

 

post-45290-0-30320400-1529052047_thumb.jpg

 

post-45290-0-89417700-1529052061_thumb.jpg

 

post-45290-0-16323600-1529052076_thumb.jpg

 

Kiełbasa Żywiecka

 

Skład :

 

Wieprzowina klasy I - 2,0 kg ( krojona )

Wieprzowina klasy IIB - 2,0 kg ( sitko 10mm)

Wieprzowina klasy III- 1,0 kg ( 2x4mm)

 

Pieprz młotkowany 3,5g/kg

Czosnek świeży 3kg/kg

Dodatkowo od siebie dodałem, kminek mielony, jałowiec mielony, kolendrę i gorczycę.

 

Wędzona a następnie pieczona. Dziś próbowałem całkiem ciekawy smak :) jak podeschnie będzie jeszcze smaczniejsza.

 

post-45290-0-57156100-1529052676_thumb.jpg

 

post-45290-0-12186800-1529052696_thumb.jpg

 

W między czasie gdy kiełbasy się osadzały zrobiłem kilka kilogramów kaszanki, tym razem w jelicie wołowym.

 

Skład:

 

Łopatka 0,8 kg

Mięso z kości karkowych 0,6kg ( po obraniu ugotowanych kości)

Wątroba wp 1kg

Skórki wp 0,7 kg

Kasza jęczmienna 0,6 kg

Hemoglobina suszona 150g

Cebula 4 średnie sztuki

Wszystie składniki mielone na sitku 4mm. Pieprz, majeranek sypane z ręki na smak, sól 18g/kg masy.

 

post-45290-0-52433900-1529053007_thumb.jpg

 

post-45290-0-32171300-1529053029_thumb.jpg

 

 

 

 

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/20/#findComment-600215
Udostępnij na innych stronach

no smacznie i ladnie wygladaja , szynkowa mniam :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/20/#findComment-600245
Udostępnij na innych stronach

Szynkowa całkiem ,całkiem,żywiecka tez, ale żeby nie było za słodko to kaszanka już nieco odbiega od mojego wyobrażenia o tym wyrobie.Moim zdaniem wyszedł w przekroju pasztet z kaszą a powodem jest mielenie wszystkich składników mięsnych na drobnym sitku.Zastanawia mnie czemu użyłeś kaszy jęczmiennej a nie gryczanej?.Zagrały względy smakowe czy cenowe?

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/20/#findComment-600265
Udostępnij na innych stronach

 

 

kaszanka już nieco odbiega od mojego wyobrażenia o tym wyrobie.

Mnie w kaszance niepokoją dziurki. 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/20/#findComment-600266
Udostępnij na innych stronach

Moim zdaniem ciężko jest wmieszać do tak rozdrobnionego mięsa kaszę a jeszcze jak jest dość suchy farsz ( mała ilość krwi) to mogą powstać takie dziurki.Nie sądzę żeby to było spowodowane kiśnięciem.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/20/#findComment-600267
Udostępnij na innych stronach

Zastanawia mnie czemu użyłeś kaszy jęczmiennej a nie gryczanej?.Zagrały względy smakowe czy cenowe?

Arkadiusz, cenowe przy ilości 0,6kg kaszy? Nam dużo bardziej smakuje jęczmienna, gryczana raczej słabo schodzi u nas.

 

Eanna dziurki może i są na tej fotce ale foto robione na nie wychłodzonym wyrobie, jak zdążę jutro zrobić przekrój to wrzucę, jeżeli zostanie. Kaszanka w jelicie wołowym daje radę.

 

post-45290-0-88562600-1529091058_thumb.jpg

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/20/#findComment-600268
Udostępnij na innych stronach

 

 

jak jest dość suchy farsz ( mała ilość krwi)

O tym nie pomyślałam. U mnie zawsze krwi jest z pewnym nadmiarem i mimo jej zaparzania farsz jest zawsze półpłynny. tłusty i śliski  :)

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/20/#findComment-600270
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.