andrzej k Opublikowano 9 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #476 Opublikowano 9 Lutego 2018 u mnie nikt oprócz mnie salcesonu nie ruszy więc nie robię Ja jestem chętny .... nawet napiszę że uwielbiam . Możesz robić !!! :D Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/20/#findComment-588228 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 9 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #477 Opublikowano 9 Lutego 2018 Popieram . Ja też Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/20/#findComment-588229 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 9 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #478 Opublikowano 9 Lutego 2018 u mnie nikt oprócz mnie salcesonu nie ruszy Przeca to lepsze od szynki i jeść nie chcą?????? Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/20/#findComment-588238 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 9 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #479 Opublikowano 9 Lutego 2018 Ja tez uwielbiam salceson , ale sama go jem Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/20/#findComment-588248 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 9 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #480 Opublikowano 9 Lutego 2018 u mnie nikt oprócz mnie salcesonu nie ruszyPrzeca to lepsze od szynki i jeść nie chcą?????? Gupie nie? Ale i tak je kocham Wysłane z mojego PRA-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/20/#findComment-588252 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 9 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #481 Opublikowano 9 Lutego 2018 Gupie nie? Ale i tak je kocham Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/20/#findComment-588254 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
borsi Opublikowano 10 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #482 Opublikowano 10 Lutego 2018 Moja koleżanka twierdzi że to też szynka, tylko z przeszkodami Salceson (przekrój) 1 liga Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/20/#findComment-588346 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 10 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #483 Opublikowano 10 Lutego 2018 Smak na salceson był, więc trzeba było zrobić parę kilogramów Skład nietypowy , ale bardzo ładny wyrób. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/20/#findComment-588348 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 10 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #484 Opublikowano 10 Lutego 2018 Frankfurterki, metka i kiełba piękna. Salcefix też niczego sobie, ale to nie moja bajka. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/20/#findComment-588351 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 10 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij #485 Opublikowano 10 Lutego 2018 u mnie nikt oprócz mnie salcesonu nie ruszy więc nie robię musisz mnie adoptować - ja cwaniaczka chyba bardziej wolę od byle jakiej szynki Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/20/#findComment-588387 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 26 Maja 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #486 Opublikowano 26 Maja 2018 Kiszka pasztetowa. Modyfikacja, zwiększyłem ilość mięsa do ilości tłuszczu drobnego. Całość podzielona na dwie części, jedna z dodatkiem słoniny parzonej pokrojonej w kosteczkę a druga z częścią wątroby zmielonej na siatce 8mm bez słoniny. Wieprzowina klasy I z łopatki - 25% Wieprzowina klasy II z łopatki - 25% Wątroba - 25% Tłuszcz drobny - 20% Słonina - 5% Mięsa nie peklowane, nie solone. Przyprawy: Sól warzonka 19g/kg Pieprz czarny grubiej mielony 6g/kg Majeranek otarty - 4g/kg Wątroba parzona, mięso i tłuszcz surowy, mielone na sitku 2,5mm dwukrotnie. W wersji 2 część wątroby mielona na sitku 8mm. Słonina krojona w kostkę i parzona dodawana po mieleniu mięs. Batony parzyłem w wodzie o temp 75C do uzyskania 68C wewnątrz batonu. Chłodzone zimna wodą a następnie rozwieszone na kijach celem dalszego studzenia i osuszenia. Podwędzana dymem zimnym. Wersja 1 Wersja 2 Podsumowując, zwiększenie ilości mięsa w stosunku do tłuszczu tak jak przypuszczałem na minus, chociaż rodzina jest innego zdania. Zmielenie części wątroby na grubszym sitku wg mnie na plus. Dodatkowo słonina, białe złoto Zasolona, doprawiona poszła w vacum, zobaczymy co dalej. Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/20/#findComment-598866 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 27 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij #487 Opublikowano 27 Maja 2018 Salceson, kiełbasa polska, metka no i oczywiście kiszka pasztetowa super wyglądają, a najbardziej podoba mi się salceson.Jak byś mógł, trochę dokładniej opisać jak go zrobiłeś...byłbym wdzięczny. Serdeczne pozdrowienia Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/20/#findComment-598911 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
borsi Opublikowano 27 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij #488 Opublikowano 27 Maja 2018 Witaj Sivon , interesują mnie szczegóły dotyczące kiełbaski polskiej i frankfuterek które ostatnio robiłeś. Z której receptury korzystałeś? Jak długo wędziłeś, i czemu polska miałaby leżeć jeszcze tydzień lub dwa w lodówce? Pewnie żeby skruszała ale czy frankfuterki też? W polskiej widziałem na przekroju gorczycę, nadaje ostrości i pewnie kruchości. Chciałem zrobić trochę frankfuterek bo podobno są bardzo dobre na grilla a i przy okazji machnąłbym polską. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/20/#findComment-598958 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 28 Maja 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #489 Opublikowano 28 Maja 2018 a najbardziej podoba mi się salceson. Jak byś mógł, trochę dokładniej opisać jak go zrobiłeś... Tu jest bardziej szczegółowo opisany ten salceson : https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12967-zmodyfikowany-salceson-sivona/?do=findComment&comment=493151 interesują mnie szczegóły dotyczące kiełbaski polskiej i frankfuterek które ostatnio robiłeś. Ostatnio kiełbasę polską robię wyłącznie z karkówki. Peklowana 48h (można 72h) dawką 24g/kg.Mięso kl I mielę na sitku 13mm a kl II na 10mm. Dokładnych proporcji klas Ci nie podam, zależy to od karkówki Przyprawy Czosnek 1,5g/kgCukier 2g/kgPieprz młotkowany 2g/kgGorczyca 3g/kg, ja ostatnio dodałem część białej i część czarnejMajeranek 2g/kg Kiełbaśnice wp 32+, napełnianie dość ścisłe, batony ok 25cm. Osadzanie 1 dzień. Osuszanie: Kiełbasa musi do wędzarni trafić sucha. Wędzenie zimnym dymem, ja zwykle wędzę dwa razy do uzyskania barwy ciemnobrązowej/wiśniowej. Po prostu kiełbasa polska nabiera smaku z upływem czasu. Frankfurterki też robiłem z karkówki, klasa I i II mielona na sitku 8mm. Przyprawy podobne jak do polskiej, dodatkowo poszła gałka, gorczyce można pominąć. Ja zjadam na surowo, dlatego wolę dłużej wędzone w zimnym dymie i lekko podsuszone. Jak mają iść na grilla to wystarczy krócej podwędzić, tak myślę. Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/20/#findComment-598968 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
borsi Opublikowano 28 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij #490 Opublikowano 28 Maja 2018 Dzięki Sivon za wyczerpujące informacje. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/20/#findComment-599004 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 15 Czerwca 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #491 Opublikowano 15 Czerwca 2018 Dawno nie robiłem kiełbas grubych więc trzeba było ukręcić kilka kilogramów na szybko, Wybór padł na szynkową i żywiecką. Kiełbasa Szynkowa Robiłem podobnie jak Kostek, bazowałem na jego przepisie z małymi modyfikacjami. Skład : Wieprzowina klasy I - 3,50 kg / krojona w plastry o bokach ok 3x3Wieprzowina klasy III - 1,5kg / część z szynki reszta mięso od golonek / mielona 3x sitko 4mmWoda 250mlPieprz biały 3,5g/kgKolędra 1,5g/kg ( dla mnie mogło by być jeszcze więcej)Gałka 1,5g/kg (dobrze wyczuwalna) Peklowanie szybkie bo tylko 24h dawka 18g peklo na kg. Klasę I trzykrotnie puściłem przez alfe 32 bez noża, ale i tak słabo mi kleiła po tym zabiegu, więc tłuczek poszedł w ruch aby nadać kawałkom mięsa lepszą plastyczność. Całość dobrze wymieszana poszła w osłonki białkowe.Osadzanie 2h w temp pokojowej, osuszanie w wędzarni 45C około 30 min a następnie wędzenie dość krótkie bo 2,5h w temperaturze 55C. Parzenie w temperaturze 72C do uzyskania 68C wewnątrz batonu. Powolutku aż do skutku W smaku bardzo dobra, parzenie szynkowej w niskiej temperaturze daje radę. Pomimo iż klasa I nie bardzo chciała kleić całość chyba nie wyszła źle. Kiełbasa Żywiecka Skład : Wieprzowina klasy I - 2,0 kg ( krojona )Wieprzowina klasy IIB - 2,0 kg ( sitko 10mm)Wieprzowina klasy III- 1,0 kg ( 2x4mm) Pieprz młotkowany 3,5g/kgCzosnek świeży 3kg/kgDodatkowo od siebie dodałem, kminek mielony, jałowiec mielony, kolendrę i gorczycę. Wędzona a następnie pieczona. Dziś próbowałem całkiem ciekawy smak jak podeschnie będzie jeszcze smaczniejsza. W między czasie gdy kiełbasy się osadzały zrobiłem kilka kilogramów kaszanki, tym razem w jelicie wołowym. Skład: Łopatka 0,8 kgMięso z kości karkowych 0,6kg ( po obraniu ugotowanych kości)Wątroba wp 1kgSkórki wp 0,7 kgKasza jęczmienna 0,6 kgHemoglobina suszona 150gCebula 4 średnie sztukiWszystie składniki mielone na sitku 4mm. Pieprz, majeranek sypane z ręki na smak, sól 18g/kg masy. Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/20/#findComment-600215 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 15 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij #492 Opublikowano 15 Czerwca 2018 Pięknie Panie pięknie To ja zapytam przy okazji jak to jest z tym podwędzaniem na zimno Krupnioków ? warto czy MIT ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/20/#findComment-600234 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skalar50 Opublikowano 15 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij #493 Opublikowano 15 Czerwca 2018 Żywiecka śliczna i pewnie tak smakuje Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/20/#findComment-600238 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 15 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij #494 Opublikowano 15 Czerwca 2018 no smacznie i ladnie wygladaja , szynkowa mniam Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/20/#findComment-600245 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkawroc Opublikowano 15 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij #495 Opublikowano 15 Czerwca 2018 Smakowitości jak zwykle u Ciebie Cytuj dobre żarcie -to jest to!!! tel.608215213 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/20/#findComment-600262 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 15 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij #496 Opublikowano 15 Czerwca 2018 Szynkowa całkiem ,całkiem,żywiecka tez, ale żeby nie było za słodko to kaszanka już nieco odbiega od mojego wyobrażenia o tym wyrobie.Moim zdaniem wyszedł w przekroju pasztet z kaszą a powodem jest mielenie wszystkich składników mięsnych na drobnym sitku.Zastanawia mnie czemu użyłeś kaszy jęczmiennej a nie gryczanej?.Zagrały względy smakowe czy cenowe? Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/20/#findComment-600265 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 15 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij #497 Opublikowano 15 Czerwca 2018 kaszanka już nieco odbiega od mojego wyobrażenia o tym wyrobie. Mnie w kaszance niepokoją dziurki. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/20/#findComment-600266 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 15 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij #498 Opublikowano 15 Czerwca 2018 Moim zdaniem ciężko jest wmieszać do tak rozdrobnionego mięsa kaszę a jeszcze jak jest dość suchy farsz ( mała ilość krwi) to mogą powstać takie dziurki.Nie sądzę żeby to było spowodowane kiśnięciem. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/20/#findComment-600267 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 15 Czerwca 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #499 Opublikowano 15 Czerwca 2018 Zastanawia mnie czemu użyłeś kaszy jęczmiennej a nie gryczanej?.Zagrały względy smakowe czy cenowe?Arkadiusz, cenowe przy ilości 0,6kg kaszy? Nam dużo bardziej smakuje jęczmienna, gryczana raczej słabo schodzi u nas. Eanna dziurki może i są na tej fotce ale foto robione na nie wychłodzonym wyrobie, jak zdążę jutro zrobić przekrój to wrzucę, jeżeli zostanie. Kaszanka w jelicie wołowym daje radę. Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/20/#findComment-600268 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 15 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij #500 Opublikowano 15 Czerwca 2018 jak jest dość suchy farsz ( mała ilość krwi) O tym nie pomyślałam. U mnie zawsze krwi jest z pewnym nadmiarem i mimo jej zaparzania farsz jest zawsze półpłynny. tłusty i śliski Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-w%C5%82asne/page/20/#findComment-600270 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.