JaGra Opublikowano 10 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #126 Opublikowano 10 Lutego 2012 przeznaczyłem jedna pętelkę surowej i jedną podwędzonej do degustacji No nie rozpędzaj się tak . Zostaw trochę do tego łyskacza :lol: Przecież nię będziemy tak na sucho pili :tongue: Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/6/#findComment-201846 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz_65 Opublikowano 10 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij #127 Opublikowano 10 Lutego 2012 Spoko :grin: jagra u mnie ,akurat ta kiełbaska jest w ciągłej produkcji ,gdy jedna kończy dojrzewanie druga dojrzewa a trzecia zaczyna ,wiec damy radę :lol: martwi mnie czy łyskacza wystarczy :grin: Cytuj Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/6/#findComment-201850 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz_65 Opublikowano 3 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #128 Opublikowano 3 Marca 2012 Witam moja ocena smakowa palcówki z dodatkiem 12-to letniej whisky,smak super z delikatną nutą słodu , konsystencja w środku bardziej krucha i delikatniejsza niż robiona,bez tego dodatku, mimo że jest idealnie wyschnięta z zewnątrz :grin: no i ten kolorek :lol: :grin: a to jest najnowsza produkcja pół na pół, surowa i lekko podwędzana tym razem dodałem 250 g metaxy i użyłem osłonek 32+ wcześniej używałem 28 i wychodziły z wyglądu jak grubsze kabanosy ,myślę że 32+ będzie miała lepsze warunki do dłuższego dojrzewania i w efekcie końcowym jeszcze ciekawszy smak i wygląd :grin: Cytuj Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/6/#findComment-205468 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz_65 Opublikowano 5 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #129 Opublikowano 5 Marca 2012 Witam obecnie 10-cio dniowy dojrzewający wyrób, tym razem z rumem :grin: za kilka dni zaprezentuje przekrój kiełbaski jak i opis walorów smakowych :thumbsup: Cytuj Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/6/#findComment-205771 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz_65 Opublikowano 7 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #130 Opublikowano 7 Marca 2012 Witam moja palcówka do której dodałem 12-letniej whisky :grin: w przekroju w 25-tym dniu dojrzewania ,im dłużej wisi (temp.9-11 st.C wilgotność 75-85%) tym smak staje się wyborniejszy :thumbsup: za kilka dni porównanie palcówki z dodatkiem rumu :grin: walory smakowe i wizualne :grin: Cytuj Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/6/#findComment-206089 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz_65 Opublikowano 8 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #131 Opublikowano 8 Marca 2012 Witam pis67 :grin: zapewne oprócz odpowiednich warunków, obserwując wcześniejsze wyroby bez tego dodatku, dużą role odgrywa tu dodanie alkoholu :grin: pozdrawiam Cytuj Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/6/#findComment-206308 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 8 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #132 Opublikowano 8 Marca 2012 A jaką proporcję w dodawaniu alkoholu należy zachować? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/6/#findComment-206319 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz_65 Opublikowano 8 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #133 Opublikowano 8 Marca 2012 sverige2 dodawanie alkoholu w moim przypadku to próby i doświadczenia ,wcześniej dodawałem na 5 kg mięsa 150g obecnie dodaję 250g i przy takiej ilości pozostanę stwierdziłem że jest OK, przynajmniej w mięsie :grin: :grin: są to trunki typu whisky,brandy,rum :grin: pozdrawiam Cytuj Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/6/#findComment-206323 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bwie Opublikowano 27 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #134 Opublikowano 27 Kwietnia 2012 Przymierzam się właśnie do palcówki, przeglądając forum kilka razy znalazłem wzmiankę o włożeniu gotowej kiełbasy "między deseczki" a dopiero potem suszeniu - ktoś mi przybliży o co chodzi? pozdr Cytuj Sent from my Nokia 1011 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/6/#findComment-215530 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 27 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #135 Opublikowano 27 Kwietnia 2012 ktoś mi przybliży o co chodzi?zapewne o to aby nie powstały ewentualne wolne przestrzenie ... może i dla "równiejszego" wyglądu.... ja uważam że jak się dostatecznie dokładnie wymiesza farsz i ścisło nabije to nic nie powinno się dziać (rozdrobnienie też ma znaczenie - jak będzie zbyt grube to może się skurczyc i "podziurawić") Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/6/#findComment-215531 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 27 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #136 Opublikowano 27 Kwietnia 2012 To tak jak w przypadku kiełbas dojrzewających ściskając w "prasce" powodujemy ściskanie farszu i podczas suszenia minimalizujemy ryzyko powstawania "dziur" ... PSWidzę że Tomek był szybszy Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/6/#findComment-215532 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wujaszek Tom Opublikowano 27 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #137 Opublikowano 27 Kwietnia 2012 Palcówka z błędami !!! :blush: Cytuj Myślisz , że możesz wszystko ? Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi Myślałem ,że jestem już na dnie !!!! Ale ktoś rzucił mi łopatę. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/6/#findComment-215566 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 27 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #138 Opublikowano 27 Kwietnia 2012 Za duże kawałki i stąd te dziury, ale nie przejmuj się.Da się zjeść :grin:Na palcówkę przynajmniej część surowca można zmielić na 10 i pozatykają się te dziury. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/6/#findComment-215571 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bwie Opublikowano 6 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #139 Opublikowano 6 Maja 2012 A tu poniżej efekt moich działań nad palcówką, bardzo smaczna choć ma dopiero tydzień :grin: Cytuj Sent from my Nokia 1011 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/6/#findComment-216624 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 31 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #140 Opublikowano 31 Maja 2012 dwutygodniowa palcówka o poranku całość wsadu krojona nożem na paseczki co ocaleje to między deseczki Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/6/#findComment-220599 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldeman Opublikowano 31 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #141 Opublikowano 31 Maja 2012 jumbo, tłuściutka ta Twoja palcóweczka :thumbsup: Nie wiem czy to poniżej to jeszcze palcówka choć na pewno jeszcze nie kindziuk :wink: (farsz z przepisu na palcówkę ale zapakowany w pęcherz ). Bez wędzenia, suszona. Niestety mimo ściskania mała lipa wyszła . Smak wyborny ale słabo trzyma się kupy. Następnym razem chyba trochę mięska zmielę (tu całość krojona), dłużej wyrobię i dłużej pościskam. a tak wygląda resztka po 6 tygodniach Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/6/#findComment-220607 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikami Opublikowano 31 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #142 Opublikowano 31 Maja 2012 W jakich warunkach dojrzewał ten pęcherz? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/6/#findComment-220623 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldeman Opublikowano 31 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #143 Opublikowano 31 Maja 2012 W jakich warunkach dojrzewał ten pęcherz? 4 tygodnie 13-15 stopni, 2 tygodnie lodówka, wilgotność w piwnicy ...niemierzona (raczej dużo za niska dla tego typu wyrobów) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/6/#findComment-220683 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 2 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #144 Opublikowano 2 Czerwca 2012 waldemar , moim skromnym zdaniem za chłodno - bakterie mlekowe nie są dostatecznie aktywne , i masz rację z dodaniem zmielonego - chociaż w przepisie tego nie ma , ale łatwiej wypełni ubytki w strukturze.ja nie robię kińdziuka , bo mi nie smakuje , ale palcówkę kroję na paseczki 3x3mm i to wystarcza aby przy zsychaniu się mięsko równomiernie się kurczyło nie zostawiając pustych przestrzeni Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/6/#findComment-221025 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 2 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #145 Opublikowano 2 Czerwca 2012 chyba trochę mięska zmielę Zdecydowanie. Jeśli mogę coś radzić to tak z 30% na 10mm Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/6/#findComment-221028 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldeman Opublikowano 3 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #146 Opublikowano 3 Czerwca 2012 W poprzednich produkcjach https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=240590&highlight=#240590 (pakowanych do cienkiego jelita) mimo krojenia w kosteczkę nie było aż takiego problemu. Tamte dojrzewały w domku w przewiewie temp około 16st. https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=238754&highlight=#238754 . Teraz ze strachu przed wysokimi temperaturami wisiała w piwnicy w temp 13-15 st. Jeśli jeszcze zdecyduję się na pęcherz to ze 30% zmielę zgodnie z sugestią :smile: . jumbo, Twoim skromnym zdaniem :wink: ...jaki byłby idealny klimacik dojrzewania palcówki? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/6/#findComment-221149 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 3 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #147 Opublikowano 3 Czerwca 2012 u mnie zawsze wisi przy oknie(zobacz na śląskim beblaniu) , temperatura zawsze ok 20 , ale musi być przepływ powietrza Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/6/#findComment-221242 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldeman Opublikowano 2 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #148 Opublikowano 2 Października 2012 Kolejna moja wariacja na temat palcówki.Zgodnie z sugestiami kolegów część została zmielona aby wszystko trzymało się "kupy". Dla odmiany ta palcówka została zapakowana palcem w jelito wieprzowe proste i odymiona zimnym dymkiem przez 3h. Po 4 tygodniach moja ciekawość zaczęła zżerać kiełbaskę :thumbsup: . Po degustacji stwierdzam, że pomysł z jelitem prostym był trafiony. To chyba najsmaczniejsza partia palcówki jaką zrobiłem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/6/#findComment-240948 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 2 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #149 Opublikowano 2 Października 2012 waldeman, w jakich warunkach ją trzymałeś przez te 4 tygodnie? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/6/#findComment-240951 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldeman Opublikowano 2 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #150 Opublikowano 2 Października 2012 Piwnica w bloku. Około 14-16st.C. Niezbyt przewiewnie i niezbyt wilgotno :sad: . Równolegle wisiało pętko zapakowane w cienkie jelito i ono pokryło się białym nalotem. Jednak bardzo się zeschło i zostało zjedzone tydzień wcześniej. Tej w prostym nic nie ruszało i pozostała dosyć miękka jak na 4 tygodnie w podanych warunkach (w sam raz :thumbsup: ). Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/6/#findComment-240953 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.