Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

przeznaczyłem jedna pętelkę surowej i jedną podwędzonej do degustacji

No nie rozpędzaj się tak . Zostaw trochę do tego łyskacza :lol:

Przecież nię będziemy tak na sucho pili :tongue:

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/6/#findComment-201846
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 399
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Spoko :grin: jagra u mnie ,akurat ta kiełbaska jest w ciągłej produkcji ,gdy jedna kończy dojrzewanie druga dojrzewa a trzecia zaczyna ,wiec damy radę :lol: martwi mnie czy łyskacza wystarczy :grin:

Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/6/#findComment-201850
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Witam moja ocena smakowa palcówki z dodatkiem 12-to letniej whisky,smak super z delikatną nutą słodu , konsystencja w środku bardziej krucha i delikatniejsza niż robiona,bez tego dodatku, mimo że jest idealnie wyschnięta z zewnątrz :grin: no i ten kolorek :lol:

:grin: a to jest najnowsza produkcja pół na pół, surowa i lekko podwędzana tym razem dodałem 250 g metaxy i użyłem osłonek 32+ wcześniej używałem 28 i wychodziły z wyglądu jak grubsze kabanosy ,myślę że 32+ będzie miała lepsze warunki do dłuższego dojrzewania i w efekcie końcowym jeszcze ciekawszy smak i wygląd :grin:

Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/6/#findComment-205468
Udostępnij na innych stronach

Witam obecnie 10-cio dniowy dojrzewający wyrób, tym razem z rumem :grin: za kilka dni zaprezentuje przekrój kiełbaski jak i opis walorów smakowych :thumbsup:

Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/6/#findComment-205771
Udostępnij na innych stronach

Witam moja palcówka do której dodałem 12-letniej whisky :grin: w przekroju w 25-tym dniu dojrzewania ,im dłużej wisi (temp.9-11 st.C wilgotność 75-85%) tym smak staje się wyborniejszy :thumbsup: za kilka dni porównanie palcówki z dodatkiem rumu :grin: walory smakowe i wizualne :grin:

Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/6/#findComment-206089
Udostępnij na innych stronach

Witam pis67 :grin: zapewne oprócz odpowiednich warunków, obserwując wcześniejsze wyroby bez tego dodatku, dużą role odgrywa tu dodanie alkoholu :grin: pozdrawiam

Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/6/#findComment-206308
Udostępnij na innych stronach

sverige2 dodawanie alkoholu w moim przypadku to próby i doświadczenia ,wcześniej dodawałem na 5 kg mięsa 150g obecnie dodaję 250g i przy takiej ilości pozostanę stwierdziłem że jest OK, przynajmniej w mięsie :grin: :grin: są to trunki typu whisky,brandy,rum :grin: pozdrawiam

Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/6/#findComment-206323
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Przymierzam się właśnie do palcówki, przeglądając forum kilka razy znalazłem wzmiankę o włożeniu gotowej kiełbasy "między deseczki" a dopiero potem suszeniu - ktoś mi przybliży o co chodzi?

pozdr

Sent from my Nokia 1011
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/6/#findComment-215530
Udostępnij na innych stronach

ktoś mi przybliży o co chodzi?

zapewne o to aby nie powstały ewentualne wolne przestrzenie :cool: ... może i dla "równiejszego" wyglądu....

 

ja uważam że jak się dostatecznie dokładnie wymiesza farsz i ścisło nabije to nic nie powinno się dziać:cool: (rozdrobnienie też ma znaczenie - jak będzie zbyt grube to może się skurczyc i "podziurawić")

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/6/#findComment-215531
Udostępnij na innych stronach

To tak jak w przypadku kiełbas dojrzewających ;) ściskając w "prasce" powodujemy ściskanie farszu i podczas suszenia minimalizujemy ryzyko powstawania "dziur" ... ;)

 

PS

Widzę że Tomek był szybszy ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/6/#findComment-215532
Udostępnij na innych stronach

 

Palcówka z błędami !!! :blush:

Myślisz , że możesz wszystko ?

Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi

 

Myślałem ,że jestem już na dnie !!!!

Ale ktoś rzucił mi łopatę.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/6/#findComment-215566
Udostępnij na innych stronach

Za duże kawałki i stąd te dziury, ale nie przejmuj się.Da się zjeść :grin:

Na palcówkę przynajmniej część surowca można zmielić na 10 i pozatykają się te dziury.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/6/#findComment-215571
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...

dwutygodniowa palcówka o poranku

całość wsadu krojona nożem na paseczki

co ocaleje to między deseczki

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/6/#findComment-220599
Udostępnij na innych stronach

jumbo, tłuściutka ta Twoja palcóweczka :thumbsup:

 

Nie wiem czy to poniżej to jeszcze palcówka choć na pewno jeszcze nie kindziuk :wink: (farsz z przepisu na palcówkę ale zapakowany w pęcherz ). Bez wędzenia, suszona. Niestety mimo ściskania mała lipa wyszła :mad: . Smak wyborny ale słabo trzyma się kupy. Następnym razem chyba trochę mięska zmielę (tu całość krojona), dłużej wyrobię i dłużej pościskam.

 

 

 

a tak wygląda resztka po 6 tygodniach

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/6/#findComment-220607
Udostępnij na innych stronach

waldemar , moim skromnym zdaniem za chłodno - bakterie mlekowe nie są dostatecznie aktywne , i masz rację z dodaniem zmielonego - chociaż w przepisie tego nie ma , ale łatwiej wypełni ubytki w strukturze.

ja nie robię kińdziuka , bo mi nie smakuje , ale palcówkę kroję na paseczki 3x3mm i to wystarcza aby przy zsychaniu się mięsko równomiernie się kurczyło nie zostawiając pustych przestrzeni

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/6/#findComment-221025
Udostępnij na innych stronach

chyba trochę mięska zmielę

Zdecydowanie. Jeśli mogę coś radzić to tak z 30% na 10mm

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/6/#findComment-221028
Udostępnij na innych stronach

W poprzednich produkcjach https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=240590&highlight=#240590

(pakowanych do cienkiego jelita) mimo krojenia w kosteczkę nie było aż takiego problemu. Tamte dojrzewały w domku w przewiewie temp około 16st. https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=238754&highlight=#238754 . Teraz ze strachu przed wysokimi temperaturami wisiała w piwnicy w temp 13-15 st.

Jeśli jeszcze zdecyduję się na pęcherz to ze 30% zmielę zgodnie z sugestią :smile: .

 

jumbo, Twoim skromnym zdaniem :wink: ...jaki byłby idealny klimacik dojrzewania palcówki?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/6/#findComment-221149
Udostępnij na innych stronach

u mnie zawsze wisi przy oknie(zobacz na śląskim beblaniu) , temperatura zawsze ok 20 , ale musi być przepływ powietrza

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/6/#findComment-221242
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Kolejna moja wariacja na temat palcówki.Zgodnie z sugestiami kolegów część została zmielona aby wszystko trzymało się "kupy". Dla odmiany ta palcówka została zapakowana palcem w jelito wieprzowe proste i odymiona zimnym dymkiem przez 3h. Po 4 tygodniach moja ciekawość zaczęła zżerać kiełbaskę :thumbsup: . Po degustacji stwierdzam, że pomysł z jelitem prostym był trafiony. To chyba najsmaczniejsza partia palcówki jaką zrobiłem.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/6/#findComment-240948
Udostępnij na innych stronach

waldeman,

w jakich warunkach ją trzymałeś przez te 4 tygodnie?

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/6/#findComment-240951
Udostępnij na innych stronach

Piwnica w bloku. Około 14-16st.C. Niezbyt przewiewnie i niezbyt wilgotno :sad: . Równolegle wisiało pętko zapakowane w cienkie jelito i ono pokryło się białym nalotem. Jednak bardzo się zeschło i zostało zjedzone tydzień wcześniej. Tej w prostym nic nie ruszało i pozostała dosyć miękka jak na 4 tygodnie w podanych warunkach (w sam raz :thumbsup: ).
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/819-palc%C3%B3wka/page/6/#findComment-240953
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.