Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Electro, ale w latach 60-tych kiedy "Zwyczajna" była po 18 zł. to jeszcze Ciebie nie było na świecie :D . Jesteś jeszcze jak to mówią "małolatka"  :D .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8298-dawnych-wspomnie%C5%84-czar/page/10/#findComment-597369
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 260
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

no 60-tych nie pamietam ale juz bylam . :tongue: .ale pamietam 70 :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8298-dawnych-wspomnie%C5%84-czar/page/10/#findComment-597371
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...

Tajemnice – Barów mlecznych O TAK :D

kiedyś jako biedni i głodni studenci wpadliśmy do baru na placki ziemniaczane z kefirem i tutaj była cała tajemnica porcja placków ziemniaczanych -  1 porcja - w ilości 3 sztuki i szklanka kefiru – 4 zł . ;)

Szybka kalkulacja a można pół porcji ? Tak - to poprosimy 2 x po pół porcji – i dostajemy – uwaga po 2 placki i szklanka kefiru jako pół porcji  . Nastepnymi razami już zamawialiśmy na po 2x pół porcji placków na osobą i były 4 placki i 2 szklanki kefiru też za 4 zł :facepalm:  – a sympatyczna Pani pyta - może być na jednym talerzu ? Mniej zmywania :D …....... to do dzisiaj stanowi dla mnie tajemnicę baru mlecznego

Edytowane przez Muski

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8298-dawnych-wspomnie%C5%84-czar/page/10/#findComment-607192
Udostępnij na innych stronach

We Wrocławiu na kolację szło się do baru mlecznego na pl.Grunwaldzkim.Porcja Kaszy jęczmiennej ( mała) kosztowała 1,60 zł.Kefiru ani jogurtu jeszcze wtedy nie było.Natomiast było zsiadłe mleko w cenie 70 gr. za mały kubek.Pełnopłatne wyżywienie na studenckiej stołówce kosztowało 20 zł. Na kolację często serwowano kawior ,przez innych zwane żużlem.Była to kaszanka na sypko ,bez jelita  o niedobrym smaku.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8298-dawnych-wspomnie%C5%84-czar/page/10/#findComment-607250
Udostępnij na innych stronach

W Rawiczu mamy jeszcze bar mleczny jak za dawnych czasow.

Nad wydajnia posilkow wisi jeszcze tablica/menu z takimi wtykanymi czcionkam z plastiku.

Bar jest w tym samym miejscu od chyba 40 lat.. Zawsze jak tylko jestem w kraju, pierwsze kroki kieruje tam.. ????

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8298-dawnych-wspomnie%C5%84-czar/page/10/#findComment-607253
Udostępnij na innych stronach

@Gregtom, Ja tez pamietam taki bar gdzie po szkole chodzilam na leniwe ( chociaz w domu babcia robila o niebo lepsze) , w tym roku tez poszlam ..niestety to juz nie to samo, maszynowa masowka ...tylko klimat ten sam a to przynajmniej podnioslo walory smakowe dania :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8298-dawnych-wspomnie%C5%84-czar/page/10/#findComment-607295
Udostępnij na innych stronach

Za to paszteciki z barszczem w Szczecinie na ul. Wojska Polskiego cały czas pyszne. Inne 'pasztecikarnie", odpadają w przebiegach.

 

Tak , to najstarszy bar (dzialajacy nieprzerwanie od 1969 roku) serwujacy paszteciki w Szczecinie. Pyszne paszteciki a barszczyk to niebo w gebie. :thumbsup:

 

https://gs24.pl/pasztecik-przy-wojska-polskiego-w-szczecinie-ma-dzis-urodziny-wlasnie-skonczyl-40-lat-wideo/ar/5360566

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8298-dawnych-wspomnie%C5%84-czar/page/10/#findComment-607507
Udostępnij na innych stronach

To tak jak rurki z kremem przy rondzie Wiatraczna w Warszawie -i jedna z pracownic ( jak z nią rozmawiałem kilka lat temu )przyznała ,że pracuje tam już 42 lata

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8298-dawnych-wspomnie%C5%84-czar/page/10/#findComment-607509
Udostępnij na innych stronach

 

 

To tak jak rurki z kremem przy rondzie Wiatraczna w Warszawie

 

mialam okazje pröbowac pomieszkujac  przez 3 lata w Wawie.. faktycznie pyszota!

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8298-dawnych-wspomnie%C5%84-czar/page/10/#findComment-607510
Udostępnij na innych stronach

W Oleśnicy  (pod Wrockiem)  jest bar Krakus robią tam przede wszystkim  zajefajne tosty. Jadałem tam często 27l temu (bar wówczas już istniał ładne kilka lat)  i byłem tam w zeszłym roku - Nic się nie zmieniło i Pani ta sama.  :)  Polecam jak by ktoś był  w Oleśnicy :thumbsup:

 

post-66794-0-47096200-1537805203.jpg

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8298-dawnych-wspomnie%C5%84-czar/page/10/#findComment-607569
Udostępnij na innych stronach

  • 8 miesięcy temu...

 

 

czy Misiu grizzly nadal ma bana czy już nie?

Nie ma.

Ostatnio był na forum dwa lata temu. 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8298-dawnych-wspomnie%C5%84-czar/page/10/#findComment-632660
Udostępnij na innych stronach

  • 11 miesięcy temu...

"Serdelki Warszawskie" to pojęcie umowne. Są to najzwyklejsze, bez udziwnień i specjalnych dodatków, typowe najzwyklejsze serdelki, podawane były w barach i restauracjach na gorąco, z musztardą i pieczywem. Tak samo typowe danie w Warszawie w latach 50 -60 tych, jak "Flaki"  czy "Pyzy".  Takie pyszniutkie serdelki robili kiedyś w Warszawie na Służewcu lub Żeraniu, pomimo że zakłady były państwowe, to smak był nie do podrobienia. Popytaj Dziadka jako bezpośrednio wtajemniczonego arkana z racji zatrudnienia, Arkadiusza lub Pawła, czy EAnny, najlepiej podpowiedzą i doradzą jak zrobić. Podstawa sukcesu to dobru surowiec, no i "maszynka", którą to właśnie nabyłeś :D .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8298-dawnych-wspomnie%C5%84-czar/page/10/#findComment-666153
Udostępnij na innych stronach

 

 

Serdelki Warszawskie" to pojęcie umowne. Są to najzwyklejsze, bez udziwnień i specjalnych dodatków, typowe najzwyklejsze serdelki,

 

Pisałeś ,że serdelki robisz często więc proszę podziel się swoim przepisem.

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8298-dawnych-wspomnie%C5%84-czar/page/10/#findComment-666155
Udostępnij na innych stronach

Przecież napisałem chyba to dosyć wyraźnie o jakich serdelkach piszę, i jakie serdelki robię, jak też co znaczy pojęcie i określenie "Serdelki Warszawskie" :D ??? Receptury na serdelki są precyzyjnie opisane, i dokładnie podane na forum, sam właśnie z nich korzystam :thumbsup: .

To tak tylko aby było wiadomo o czym mowa :D. https://dziendobry.tvn.pl/a/prawdziwe-serdelki-i-parowki

Edytowane przez sverige2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8298-dawnych-wspomnie%C5%84-czar/page/10/#findComment-666156
Udostępnij na innych stronach

 

 

"Serdelki Warszawskie" to pojęcie umowne.

Absolutnie nie. ;) Poczytaj Karczewską i jej przepisy (koniec XIX i początek XX w.).

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8298-dawnych-wspomnie%C5%84-czar/page/10/#findComment-666158
Udostępnij na innych stronach

Nie podejmuję polemiki 'Szefie", bo było by to tylko bicie piany. Tak jak pisałem co to znaczy i czym były swego czasu "Serdelki Warszawskie", "Flaki", i "Pyzy" to wie dobrze każdy rodowity Warszawiak, to tyle :D .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8298-dawnych-wspomnie%C5%84-czar/page/10/#findComment-666160
Udostępnij na innych stronach

Nie podawaj mi karty dań z baru mlecznego, tylko poczytaj Karczewską i Krakowskie wyroby wędliniarskie. Te książki są dostępne na naszym forum.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8298-dawnych-wspomnie%C5%84-czar/page/10/#findComment-666165
Udostępnij na innych stronach

Powiedziałem co miałem do powiedzenia Szefie, i na tym kończę tę merytoryczną pogawędkę :D:thumbsup:.

Pozdrawiam :D .

 Krakowskie wyroby wędliniarskie. Te książki są dostępne na naszym forum.

 

Tę akurat pozycję posiadam na własność, więc znam ją od wielu lat, jak wiele innych starych i znanych pozycji też, ot choćby "Kucharka Szlachecka", i wiele, wiele, innych pozycji o podobnym profilu, więc spokojnie Szefie, wciąż się uczę :D .

Edytowane przez sverige2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8298-dawnych-wspomnie%C5%84-czar/page/10/#findComment-666167
Udostępnij na innych stronach

Nie ważne, czy masz, ważne czy czytałeś. Tam właśnie są przepisy na Serdelki warszawskie.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8298-dawnych-wspomnie%C5%84-czar/page/10/#findComment-666177
Udostępnij na innych stronach

Ponieważ jestem Warszawiakiem od urodzenia, i wychowałem się w tym "Warszawskim" środowisku, to znam ten specyjał jakim były zawsze "Serdelki Warszawskie", Flaki po Warszawsku u "Flisa", starego i nowego, czy Pyzy na "Różycu", wyrosłem na tym od dziecka Szefie, znam to wszystko że tak powiem z autopsji, uspokój więc skołatane nerwy Szefie, gdyż tak jak pisałem, mimo wieku wciąż się uczę, i wcale się tego nie wstydzę :D . Tu masz "Pyzy Warszawskie" z Różyca Szefie, przepis podany "Nogala", to prawdziwe, najprawdziwsze "Warsiaskie z Różyca" :D:thumbsup::clap: ,

Pozdrawiam Jarek :D .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8298-dawnych-wspomnie%C5%84-czar/page/10/#findComment-666182
Udostępnij na innych stronach

"Flaki", i "Pyzy" to wie dobrze każdy rodowity Warszawiak, to tyle :D .

 

Witam,

Może każdy rodowity Warszawiak to wie ale nie 10 czy 11 letni  "chłopczyk z prowincji" którym wtedy byłem.

Pojechałem z moimi rodzicami do wujostwa, do Warszawy, do starego Rembertowa.

Ciocia i wujek mieli duża działkę z pięknym ogrodem i kilkanaście indyków, chlubę wujka. Rosołek z domowym ciocinym makaronem poezja.

Po śniadaniu wraz z tatą i wujkiem pojechaliśmy zwiedzać Warszawę. Dotarliśmy nawet na bazar Różyckiego, trochę głodni przystąpiliśmy do skosztowania tych słynnych warszawskich flaków. Tato z wujkiem zakąsili kieliszeczkiem a ja dostałem do popicia oranżadę.

Po niecałych 2 godzinach z ulicy zabrała mnie karetka pogotowia. Bardzo silne zatrucie pokarmowe, rura do gardła, płukanie żołądka.

Trauma została mi do dzisiaj, na flaki nie mogę spojrzeć. Gdybym przepił warszawska nalewką to pewnie tak jak dla starszych skończyło by się na solidnej sraczce.

Co ma zrobić właściciel budy na bazarze jak mu zostanie trochę w garze, wylać - absolutnie nie, dodać do gara gotowanego w następnym dniu, i tym sposobem jakiś kawałek flaczka może cyrkulować przez wiele dni aż trafi na talerz.

Obecnie zalecam daleko idącą ostrożność w czasie odwiedzin w  np smażalni rybek "prosto z kutra" w nadmorskich kurortach.

Pozdrawiam

 

PS

to są moje wspomnienia i tak je proszę odczytać

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8298-dawnych-wspomnie%C5%84-czar/page/10/#findComment-666282
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.