Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Rozmaitości kulinarne Ann..


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
118 odpowiedzi w tym temacie

#21 Anuś

Anuś

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1914 postów

Napisano 28 gru 2013 - 19:16

Aniu,

pieczywo pierwsza liga - gratuluje takich wypieków !

Poproszę o dokładny przepis- mam kilka dni wolnego wiec może w końcu zrobię chlebek :)

świadziu dokładny przepis jest na początku tematu  :)

dodaj do ciasta jeszcze dwie łyżki oliwy

życzę powodzenia :) :thumbsup:



#22 Anuś

Anuś

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1914 postów

Napisano 02 lut 2014 - 12:20

Dzisiaj postanowiłam upiec pasztet według własnego przepisu, który znajduje się na pierwszej stronie tego tematu. Nie byłabym sobą gdybym coś nie zmieniłam. Wszystkie składniki są takie jak w przepisie, ale do jednej foremki dodałam jeszcze suszone pomidory pokrojone w cienkie plasterki oliwki, również pokrojone. Kiedy wstawiam ten post pasztet się jeszcze piecze, ale proszę mi wierzyć że te dodatki są w środku. :) Niestety ten z dodatkami nie jest dla mnie, dlatego mogę pokazać jutro przekrój tylko tego drugiego, za co przepraszam. Następnym razem zrobię tylko dla siebie i wstawię zdjęcie.

Załączony plik  P1030391.JPG   42,99 KB   5 Ilość pobrań

 

Zrobiłam również dzisiaj również gołąbki z kaszą gryczaną prażoną z dodatkiem grzybków rozmrożonych, ugotowanych i podsmażonych z dodatkiem cebuli. Gołąbki te podaję z sosem grzybowo-śmietanowym. Zostało mi nieco farszu i jak zwykle przy takiej okazji resztę  przeznaczyłam na kotlety. W przekroju są dość ciemne z powodu grzybów (w tym przypadku były to podgrzybki).

Załączony plik  P1030393.JPG   72,33 KB   5 Ilość pobrań

 



#23 mtomaszko

mtomaszko

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 225 postów
  • Miejscowośćmałopolskie

Napisano 02 lut 2014 - 12:35

mnima :clap:



#24 Anuś

Anuś

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1914 postów

Napisano 19 mar 2014 - 20:09

Dzieciaczki dzisiaj pilnowałam  i postanowiłam, że zrobię im coś niezwykłego a zarazem szybkiego na kolację. Poszperałam w sieci i znalazłam przepis na parówki zawijane w cieście. We wszystkich przepisach zastosowano ciasto albo drożdżowe, albo francuskie, a ja postanowiłam, że moje parówki będą w cieście kruchym.

Przepis na ciasto

-25 dag mąki pszennej

-125 g masła schłodzonego

-1 jajko

-1 żółtko

-3 łyżki jogurtu naturalnego

-małą szczypta soli

-pół łyżeczki proszku do pieczenia

Wszystkie składniki ciasta zagniotłam i owinęłam folią spożywczą i na godzinkę do lodówki . To jest porcja ciasta którą przygotowałam.

Załączony plik  P1030414.JPG   40,1 KB   5 Ilość pobrań

Następnie ciasto rozwałkowałam i pocięłam na paski o szerokości 1 cm. Zawijałam nimi parówki. Piekłam 20 minut w temperaturze 160 stopni.

Załączony plik  P1030415.JPG   28,2 KB   4 Ilość pobrań

Paróweczki pozawijane w beciki .. w drugim rzędzie jest płeć męska ... mają czapeczki z daszkiem. :)

Załączony plik  P1030417.JPG   49,53 KB   5 Ilość pobrań

A tak prezentują się po upieczeniu

Załączony plik  P1030421.JPG   53,55 KB   4 Ilość pobrań

I jeszcze dwie dżdżownice, jednak tutaj ciasto należy przecinać w ten sposób i zawijać parówkową tak, aby nacięta część ciasta była na wierzchu.

Załączony plik  P1030419.JPG   30,64 KB   4 Ilość pobrań

I gotowe ... jeszcze gorące.

Załączony plik  P1030424.JPG   43,96 KB   4 Ilość pobrań

Maluszki wróciły do domu z pełnymi brzuszkami i obiecały, że niedługo wrócą. :)

 

 

 

 

 

 



#25 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13950 postów

Napisano 19 mar 2014 - 20:33

I jak takie cudeńko zjeść ?



#26 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6113 postów

Napisano 19 mar 2014 - 20:51

To kanibalizm  :cry:


Takie ładne.



#27 BazylWidzew

BazylWidzew

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2614 postów
  • MiejscowośćMazury

Napisano 22 mar 2014 - 02:24

Aniu super te parówki :thumbsup:



#28 morfeusz300

morfeusz300

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1530 postów

Napisano 22 mar 2014 - 18:43

No paróweczki normalnie wymiatają :clap: :clap: :clap: :clap:  Dzieciaki pewno miały pewno ubaw wielki przy jedzeniu ;)



#29 @halusia@

@halusia@

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 6469 postów
  • MiejscowośćInowrocław

Napisano 22 mar 2014 - 20:21

Anuś... takimi " Bobaskami" zajadaliśmy się na Grzybozlocie , przywiezione przez Małgoś  :)



#30 Anuś

Anuś

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1914 postów

Napisano 23 mar 2014 - 20:43

Dzisiaj zrobiłam paprykarz wzorując się na przepisie kolegi Pis-a. https://wedlinydomow...is67-co/page-91. Wprowadziłam jednak nieco zmian. Podstawą w moim przepisie był łosoś, którego wcześniej obgotowałam około 5 minut, z ryb wędzonych dodałam, dorsza i makrelę.

Załączony plik  P1030425.JPG   42,9 KB   4 Ilość pobrań

Zamiast słodkiej papryki sproszkowanej dodałam bardzo drobno pokrojoną świeżą paprykę, którą następnie podsmażyłam razem z cebulą. dodałam swojej pasty pomidorowej i wyszło ''coś'' takiego.

Załączony plik  P1030426.JPG   79,71 KB   3 Ilość pobrań

A to już paprykarz zamknięty w słoikach.

Załączony plik  P1030428.JPG   43,72 KB   4 Ilość pobrań

Pozostałe potrawy z ryb pokażę jutro. :cool:

 

 

 
 

Użytkownik Anuś edytował ten post 23 mar 2014 - 20:44


#31 Wirus

Wirus

    Weteran

  • **VIP-Organizator**
  • 2611 postów
  • MiejscowośćWielkopolska

Napisano 23 mar 2014 - 20:48

:clap:   Luksusowa wersja  :clap: 



#32 Maad

Maad

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6891 postów

Napisano 23 mar 2014 - 20:48

8 słoiczków? Anuś, chyba sobie żartujesz :tongue:



#33 Wirus

Wirus

    Weteran

  • **VIP-Organizator**
  • 2611 postów
  • MiejscowośćWielkopolska

Napisano 23 mar 2014 - 20:50

Gdyby na świecie było  dużo np.  złota lub  kawioru  ..........   :tongue: .


Użytkownik Wirus edytował ten post 23 mar 2014 - 20:51


#34 Anuś

Anuś

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1914 postów

Napisano 24 mar 2014 - 13:11

Dziś dalsza część zmagań z rybami... i nie tylko :) Pokusiłam się o wykonanie klopsików w zalewie pomidorowej wg Halusi. Zamiast okrągłych pulpetów rybnych zrobiłam małe kotleciki.

Załączony plik  P1030430.JPG   65,05 KB   5 Ilość pobrań

Tą samą zalewę użyłam do zamarynowania kawałków kurczaka, którego wcześniej usmażyłam w panierce.

I tak to wygląda...

Załączony plik  P1030436.JPG   34,72 KB   6 Ilość pobrań

A to wspomniany kurczak.

Załączony plik  P1030437.JPG   41,34 KB   6 Ilość pobrań



#35 eli55

eli55

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2279 postów
  • Miejscowośćmonastir / wlochy

Napisano 24 mar 2014 - 14:01

Anus mniam mniam :clap: :clap:,jak moje wnusie beda wieksze to i ja zrobie te dzdzownice :tongue:



#36 BazylWidzew

BazylWidzew

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2614 postów
  • MiejscowośćMazury

Napisano 25 mar 2014 - 08:34

Aniu paprykarz i kotleciki super :clap: 



#37 Anuś

Anuś

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1914 postów

Napisano 08 kwi 2014 - 09:40

Postanowiłam zrobić ser a la koryciński .... bo do prawdziwego korycińskiego to mu daleko. Mleko w ilości 5 litrów podgrzałam do temperatury 37 stopni, dodałam jogurt w ilości 100 ml i podpuszczkę rozpuszczoną w 100 ml wody.

Załączony plik  P1030450.JPG   42,59 KB   2 Ilość pobrań

Po upływie 30 minut pokroiłam skrzep (wiem, że źle zrobiłam, bo skrzep powinien być pokrojony na mniejszą kostkę) i ponownie zostawiłam do wytrącenia się serwatki.

Załączony plik  P1030452.JPG   32,9 KB   2 Ilość pobrań

Przełożyłam na sito ( powinno być mniejsze, ale takie miałam ) i skrzep ociekał

.Załączony plik  P1030453.JPG   58,75 KB   2 Ilość pobrań

Przewracałam co 2 godziny a następnie włożyłam do solanki. Smak jest bardzo dobry, słoność jak na mój gust dobra :) dość wilgotny (chyba nawet za bardzo) ale nie ma dziurek :( i to jest mój problem.

Załączony plik  P1030454.JPG   75,83 KB   2 Ilość pobrań

Robiłam to pierwszy raz w życiu... oczywiście ser :) , więc proszę o rady i wskazówki, aby następnym razem udał mi się w 100%. I tak się cieszę, że nie zmarnowałam 5 litrów mleka i ser smakuje wszystkim . :)



#38 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5529 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 08 kwi 2014 - 09:56

@Anuś, najwazniejsze ze smaczny ,z dziurkami bedzie kolejny raz :thumbsup:



#39 maria.s

maria.s

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 323 postów
  • MiejscowośćMrozy

Napisano 08 kwi 2014 - 10:23

Ania najważniejsze ,że jest smaczny  z   dziurkami  zrobisz następnym razem :clap:



#40 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9054 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 10 kwi 2014 - 16:02

Smak jest bardzo dobry, słoność jak na mój gust dobra dość wilgotny (chyba nawet za bardzo) ale nie ma dziurek i to jest mój problem.

Dziurki wytwarzają się w czasie ociekania sera oraz wysalania. Ser powinien być trzymany cały ten czas w temperaturze pokojowej. W takiej temperaturze rozwijają się dobrze bakterie mezofilne (z kwaśnego mleka, kefiru). Jak widać, bakterii tych zabrakło. Wszak mleko zakwasiłaś bakteriami termofilnymi, o czym napisałaś:

dodałam jogurt

Bakterie jogurtowe dobrze się namnażają w 42 st. C. i dosyć słabo gazują lub wcale.

Nic nie piszesz, jakiego mleka użyłaś. Nawet, jeżeli było "prosto od krowy" ale schłodzone po dojeniu, ilość naturalnych bakterii z cycka była jak widać za mała. Schłodzenie uaktywnia bakteriofagi w pierwszej dobie i one skutecznie redukują bakterie kwasu mlekowego.

Jeżeli jednak użyłaś mleka pesteryzowanego, mój powyższy wywód jest zbędny.

Po prostu trzeba było użyć innego zakwasu. 






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych