paweljack Opublikowano 19 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 19 Marca 2014 To kanibalizm Takie ładne. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 22 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 22 Marca 2014 Aniu super te parówki Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morfeusz300 Opublikowano 22 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 22 Marca 2014 No paróweczki normalnie wymiatają :clap: :clap: Dzieciaki pewno miały pewno ubaw wielki przy jedzeniu Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8689-wedzarnia-morfeusza/Niech dym będzie z nami... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 22 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 22 Marca 2014 Anuś... takimi " Bobaskami" zajadaliśmy się na Grzybozlocie , przywiezione przez Małgoś Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 23 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 23 Marca 2014 (edytowane) Dzisiaj zrobiłam paprykarz wzorując się na przepisie kolegi Pis-a. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page-91. Wprowadziłam jednak nieco zmian. Podstawą w moim przepisie był łosoś, którego wcześniej obgotowałam około 5 minut, z ryb wędzonych dodałam, dorsza i makrelę.Zamiast słodkiej papryki sproszkowanej dodałam bardzo drobno pokrojoną świeżą paprykę, którą następnie podsmażyłam razem z cebulą. dodałam swojej pasty pomidorowej i wyszło ''coś'' takiego.A to już paprykarz zamknięty w słoikach.Pozostałe potrawy z ryb pokażę jutro. Edytowane 23 Marca 2014 przez Anuś Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 23 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 23 Marca 2014 Luksusowa wersja Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 23 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 23 Marca 2014 8 słoiczków? Anuś, chyba sobie żartujesz Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 23 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 23 Marca 2014 (edytowane) Gdyby na świecie było dużo np. złota lub kawioru .......... . Edytowane 23 Marca 2014 przez Wirus Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 24 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 24 Marca 2014 Dziś dalsza część zmagań z rybami... i nie tylko Pokusiłam się o wykonanie klopsików w zalewie pomidorowej wg Halusi. Zamiast okrągłych pulpetów rybnych zrobiłam małe kotleciki.Tą samą zalewę użyłam do zamarynowania kawałków kurczaka, którego wcześniej usmażyłam w panierce.I tak to wygląda...A to wspomniany kurczak. Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 24 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 24 Marca 2014 Anus mniam mniam :clap:,jak moje wnusie beda wieksze to i ja zrobie te dzdzownice Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 25 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 25 Marca 2014 Aniu paprykarz i kotleciki super Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 8 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 8 Kwietnia 2014 Postanowiłam zrobić ser a la koryciński .... bo do prawdziwego korycińskiego to mu daleko. Mleko w ilości 5 litrów podgrzałam do temperatury 37 stopni, dodałam jogurt w ilości 100 ml i podpuszczkę rozpuszczoną w 100 ml wody.Po upływie 30 minut pokroiłam skrzep (wiem, że źle zrobiłam, bo skrzep powinien być pokrojony na mniejszą kostkę) i ponownie zostawiłam do wytrącenia się serwatki.Przełożyłam na sito ( powinno być mniejsze, ale takie miałam ) i skrzep ociekał.Przewracałam co 2 godziny a następnie włożyłam do solanki. Smak jest bardzo dobry, słoność jak na mój gust dobra dość wilgotny (chyba nawet za bardzo) ale nie ma dziurek i to jest mój problem.Robiłam to pierwszy raz w życiu... oczywiście ser , więc proszę o rady i wskazówki, aby następnym razem udał mi się w 100%. I tak się cieszę, że nie zmarnowałam 5 litrów mleka i ser smakuje wszystkim . Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 8 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 8 Kwietnia 2014 @Anuś, najwazniejsze ze smaczny ,z dziurkami bedzie kolejny raz Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maria.s Opublikowano 8 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 8 Kwietnia 2014 Ania najważniejsze ,że jest smaczny z dziurkami zrobisz następnym razem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 10 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 10 Kwietnia 2014 Smak jest bardzo dobry, słoność jak na mój gust dobra dość wilgotny (chyba nawet za bardzo) ale nie ma dziurek i to jest mój problem. Dziurki wytwarzają się w czasie ociekania sera oraz wysalania. Ser powinien być trzymany cały ten czas w temperaturze pokojowej. W takiej temperaturze rozwijają się dobrze bakterie mezofilne (z kwaśnego mleka, kefiru). Jak widać, bakterii tych zabrakło. Wszak mleko zakwasiłaś bakteriami termofilnymi, o czym napisałaś: dodałam jogurt Bakterie jogurtowe dobrze się namnażają w 42 st. C. i dosyć słabo gazują lub wcale.Nic nie piszesz, jakiego mleka użyłaś. Nawet, jeżeli było "prosto od krowy" ale schłodzone po dojeniu, ilość naturalnych bakterii z cycka była jak widać za mała. Schłodzenie uaktywnia bakteriofagi w pierwszej dobie i one skutecznie redukują bakterie kwasu mlekowego.Jeżeli jednak użyłaś mleka pesteryzowanego, mój powyższy wywód jest zbędny.Po prostu trzeba było użyć innego zakwasu. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 10 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 10 Kwietnia 2014 Nic nie piszesz, jakiego mleka użyłaś. EAnno użyłam mleka prosto z porannego udoju, nie było schładzane tylko w ciągu 15 minut przywiezione do domu.Teraz jestem mądrzejsza .. wiem, że powinnam dodać kefir. Ociekanie sera odbywało się w temperaturze pokojowej... ale skrzep przekładałam na sito łyżką wazową a nie łyżką cedzakową, a co za tym idzie oprócz skrzepu było również dużo serwatki i ociekanie nie przebiegało prawidłowo.Dziękuję EAnno za cenne wskazówki w przyszłym tygodniu następne podejście. Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 10 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 10 Kwietnia 2014 użyłam mleka prosto z porannego udoju, nie było schładzane tylko w ciągu 15 minut przywiezione do domu. Kiedy dokładnie zaczęłaś robić ten ser?Dzisiaj jest czwartek.Może nie dałaś szansy tym dziurkom? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 10 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 10 Kwietnia 2014 Kiedy dokładnie zaczęłaś robić ten ser? Dzisiaj jest czwartek. Może nie dałaś szansy tym dziurkom? EAnno ... mleko dostałam rano w niedzielę i od razu zaczęłam robić. poczekałam tylko chwilę, aby ściągnąć śmietanę.Dzisiaj już go nie ma, bo jest zjedzony w takim razie ile taki ser musi poleżeć, wyciągnięty wcześniej z solanki, aby powstały dziurki? Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 10 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 10 Kwietnia 2014 Dziś dalsza część zmagań z rybami... i nie tylko Pokusiłam się o wykonanie klopsików w zalewie pomidorowej wg Halusi. Anuś ... jestem ciekawa jak smakowały Ci te klopsiki ... a jeszcze bardziej mnie interesuje smak kurczaka w tejże zalewie Co do sera to gratuluję odwagi i pierwszych kroków w produkcji mlecznych wyrobów. Ja do tej pory nie mogę się za nie zabrać Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 10 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 10 Kwietnia 2014 Anuś ... jestem ciekawa jak smakowały Ci te klopsiki ... a jeszcze bardziej mnie interesuje smak kurczaka w tejże zalewie Halineczko ... dla mnie te klopsiki rybne były super .. smak kurczaka nieziemski tylko na drugi raz zrobię nieco mniejsze kawałki i lekko rozmasuje mięso przed smażeniem, Warto, abyś spróbowała. Co do sera to gratuluję odwagi i pierwszych kroków w produkcji mlecznych wyrobów. Próbuję swoich sił uczę się na własnych błędach i chętnie czytam uwagi innych. Nigdy nie przypuszczałam, że mając tyle lat będę robić swój pierwszy ser świat zwariował i ja też Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 21 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 21 Kwietnia 2014 Postanowiłam nieco urozmaicić półmisek z wędlinami na wielkanocnym stole. Jestem autorem tego przepisu, choć pewnie w sieci są podobne.... nie sprawdzałam, bo ten przypadł mi do gustu. To schab nadziewany brokułami i żółtym serem. Składniki1.2 kg schabujeden średni brokuł15 dag sera żółtego, najlepiej ementaler2 łyżki miękkiego masłasól, pieprz, gałka muszkatołowaSchab wybieramy raczej szeroki, ponieważ tylko wtedy możemy umieścić w nim odpowiednią ilość nadzienia.Mięso nacinamy. Brokuły obgotowujemy przez trzy minuty w wodzie z dodatkiem soli i cukru .. po pół łyżeczki każdego składnika. Następnie kroimy drobno same ''różyczki'' dodajemy starty na drobnej tarce żółty ser i masło. Z podanych składników ma powstać aksamitna i jednolita pasta. Doprawiamy solą i pieprzem, oraz gałką do smaku. Nadziewamy wcześniej przygotowane mięso. Moczyłam je w wodzie z dodatkiem soli. Następnie osuszyłam i nakładałam farsz.Mięso piekłam 80 min w temperaturze 160 stopni.Przy okazji wpadł do piekarnika jeszcze jeden pasztet... trzy pozostałe upiekły się wcześniej.Po wyjęciu z piekarnika należy pozostawić do całkowitego ostygnięcia, a następnie wstawiamy na noc do lodówki. Dopiero po tym czasie możemy wyjąć wykałaczki.Tak wygląda w przekroju. Mięso podajemy na zimno, pokrojone w grubsze plastry. Smacznego życzę Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 21 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 21 Kwietnia 2014 Anuś ale zrobiłaś piękny wachlarz schabowo- brokułowy Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 24 Sierpnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 24 Sierpnia 2014 Dzisiaj skończyłam robić ser twarogowy ... z ziołami prowansalskimi .. następny będzie ze świeżą bazylią.Będę pracować dalej... aż któregoś dnia osiągnę sukces w robieniu sera twarogowego. Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 24 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 24 Sierpnia 2014 skończyłam robić ser twarogowy Dobra, nieziarnista struktura.Kiedy dodajesz zioła? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 24 Sierpnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 24 Sierpnia 2014 skończyłam robić ser twarogowyDobra, nieziarnista struktura.Kiedy dodajesz zioła? EAnno... cały czas bazuję na przepisie kolego EL GREGORA https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8481-ser-twarogowy-pytanie/page-4 a zioła dodaję przed zbieraniem ziarna twarogowego łyżką cedzakową i wykładaniem go na sitko wyłożone kilkakrotnie złożoną gazą ( nie dorobiłam się jeszcze chusty serowarskiej), która jest tylko raz używana. Cześć ziół zostaje w serwatce i marnuję się. Piszesz, że ''dobra, nieziarnista struktura''... to znaczy, że idzie mi coraz lepiej w tym temacie? http://emoty.blox.pl/resource/th_0girl_dance.gif Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.