Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

konserwa bosmańska, szyfr 587 z PW 11

 

Z mlekiem robiłeś? 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8367-todkowe-zadymianie-a-mo%C5%BCe-i-nie-tylko/page/17/#findComment-675452
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 439
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Z mlekiem robiłeś?

Tak. Dokładnie tak jak jest w recepturze.

Tylko chyba zastosowałem za długie czasy obróbki termicznej. W recepturze jest to podane dla puszki o wadze około 1300 g.

Pasteryzacja puszek 1290 g – 30 min w 100 C + 120 min w 82 C.

Ja te czasy skróciłem do 15 min w 100 C + 60 min w 82 C. Ale chyba i tak były za długie. Następnym razem zrobię 10 min w 100 C i 50 min w 82 C.

Wydaje mi się, że mięso jest przeparzone.

Edytowane przez Todek
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8367-todkowe-zadymianie-a-mo%C5%BCe-i-nie-tylko/page/17/#findComment-675465
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

I znowu coś tam zrobiłem. :) :) :)

Salceson.

post-55626-0-16383900-1602312730_thumb.jpg

 

Prasowana szynka z dzika.

post-55626-0-66400700-1602312805_thumb.jpg  post-55626-0-18571000-1602312837_thumb.jpg

 

I golonka wg Marka z Bielska.

post-55626-0-98456400-1602312899_thumb.jpg

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8367-todkowe-zadymianie-a-mo%C5%BCe-i-nie-tylko/page/17/#findComment-680200
Udostępnij na innych stronach

Szynka chyba miała problem z peklowaniem ;) . Bardzo jasna jak na mięso z dzika.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8367-todkowe-zadymianie-a-mo%C5%BCe-i-nie-tylko/page/17/#findComment-680202
Udostępnij na innych stronach

 

 

Szynka chyba miała problem z peklowaniem
 

Widać kawałki niedopeklowane. I tutaj jeżeli mógłbym zadać pytanie to czy to jest zjadliwe czy lepiej wyrzucić produkt niedopeklowany w całości czy też powycinać szare mięso wystarczy?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8367-todkowe-zadymianie-a-mo%C5%BCe-i-nie-tylko/page/17/#findComment-680213
Udostępnij na innych stronach

 

 

Szynka chyba miała problem z peklowaniem ;) . Bardzo jasna jak na mięso z dzika.

Tak to fakt były dwie plamki w których mięso się niedopeklowało. Robiłem nastrzyk i peklowałem 5 dni. A jednak w tych dwóch miejscach minimalnie się niedopeklowało. Następnym razem zwiększę ilość nastrzyku i pewnie wydłużę troszkę czas peklowania.

Pomimo, że jest jasna to z całą pewnością jest to mięso z dzika.

 

 

 

czy to jest zjadliwe czy lepiej wyrzucić produkt niedopeklowany w całości czy też powycinać szare mięso wystarczy?

Wyrzucić. Nie rozumiem.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8367-todkowe-zadymianie-a-mo%C5%BCe-i-nie-tylko/page/17/#findComment-680299
Udostępnij na innych stronach

 

 

Nie wyrzucać ,ale jak najprędzej spożyć bo do dłuższego przechowywania się nie nadaje.

 

Już dawno zjedzona. :) Leżała w lodówce tylko 2 dni. :) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8367-todkowe-zadymianie-a-mo%C5%BCe-i-nie-tylko/page/17/#findComment-680304
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

A ostatnio takie coś, rybki. :)

post-55626-0-31643000-1603889776_thumb.jpg

 

Makrela, śledzik i śledzik smażony. Część będzie w oleju a część w pomidorach. Śledzik smażony tylko w pomidorach.

 

I wczoraj boczek dojrzewający.

post-55626-0-15007900-1603889892_thumb.jpg

 

Dwa tygodnie peklowania. 8-10 osuszania w chłodnym i przewiewnym miejscu i znowu próżnia na 6-8 tygodni.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8367-todkowe-zadymianie-a-mo%C5%BCe-i-nie-tylko/page/17/#findComment-682176
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Takie tam.

Płucka na kwaśno.

post-55626-0-77915400-1605461703_thumb.jpg

 

Pasztet wiejski wg PW 19.

post-55626-0-36703500-1605461779_thumb.jpg

 

I wczoraj trochę powędziłem.

post-55626-0-52153600-1605461848_thumb.jpg

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8367-todkowe-zadymianie-a-mo%C5%BCe-i-nie-tylko/page/17/#findComment-684104
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Łopatka mielona wg PW 11.

 

post-55626-0-10865100-1612875504_thumb.jpg  post-55626-0-24204500-1612875519_thumb.jpg

 

Skład:

Wp I - 70, szarpak i nóż dwuskrzydłowy

Wp II - 10, sitko 4,5 mm

Wp III - 20, sitko 2.7 mm

 

Peklosól - 4 % wagi mięsa

Glukoza - 2 %

Woda - 3 %

Wielofosforany - 0.3 % (w oryginale jest 0.5 %)

 

Pasteryzacja w temp 80 C.

Puszki włożone do wody o temp. 80C, spadek temp 72C. Po 10 min powrót do  temp. 80 C.

Puszki 425 g pasteryzowane, od chwili ponownego uzyskania temp. 80 C, przez 45-47 min. do temp. 68-69 C w środku puszki.

Wnioski:

Konserwa dość słona. Jak dla mnie, za słona.

Mięso soczyste, kruche, jednakże bardzo ścisłe, mocno związane.

Konserwa pomimo znacznej słoności dość smaczna i z chlebem jest do zjedzenia.

W PW 11 jest też druga wersja tej konserwy, bez dodatku wielofosforanów i z mniejszą ilością ( 3 % ) soli.

Mam zamiar zrobić.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8367-todkowe-zadymianie-a-mo%C5%BCe-i-nie-tylko/page/17/#findComment-695969
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

No to żeby nie zapomnieć jak się robi salcesony, to w sobotę trochę brunszwickiego zrobiłem. :)

 

post-55626-0-54313400-1622449559_thumb.jpg  post-55626-0-12485900-1622449573_thumb.jpg

 

I troszkę karpia zadymiłem. :)

 

post-55626-0-15665600-1622449648_thumb.jpg

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8367-todkowe-zadymianie-a-mo%C5%BCe-i-nie-tylko/page/17/#findComment-709524
Udostępnij na innych stronach

Ładny bronek. :thumbsup: A jaki skład.?

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8367-todkowe-zadymianie-a-mo%C5%BCe-i-nie-tylko/page/17/#findComment-709549
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ładny bronek. :thumbsup: A jaki skład.?

Taki w miarę zgodny z PW 16. Głowizna 60 %,tłuszcz drobny 10 %, wątroba surowa 15 %, płuca wp i mięso wołowe 10 % i skórki 5 %.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8367-todkowe-zadymianie-a-mo%C5%BCe-i-nie-tylko/page/17/#findComment-709552
Udostępnij na innych stronach

  • 7 miesięcy temu...

Dawno, dawno nic nie wstawiałem. :) No to czas nadrobić. :) 

Serdelki wg PW 16.

post-55626-0-08481400-1642854739_thumb.jpg   post-55626-0-26122100-1642854808_thumb.jpg

 

Kiełbasa "10"

post-55626-0-65652900-1642854903_thumb.jpg

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8367-todkowe-zadymianie-a-mo%C5%BCe-i-nie-tylko/page/17/#findComment-746233
Udostępnij na innych stronach

:) Serdle jak serdle...

Mi bardziej jej Wysokość "10" pobudza wyobraźnię... no w 10 a nawet w 11 jest...

A po czemu Todek ona "10"?

Wszystko na #10?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8367-todkowe-zadymianie-a-mo%C5%BCe-i-nie-tylko/page/17/#findComment-746250
Udostępnij na innych stronach

Wszystko na #10?

No dokładnie. :) Brawo. Żadnej klasyfikacji mięsa. Wszystko, tj. karczek, łopatka i boczek na 10. :D

I przyprawy jak do chłopskiej Szczepana.

 

Trochę inaczej wygląda: https://wedlinydomow...odukcji-pawła/

No tak tak. Moja to zupełnie inna kiełbasa. Jest w cienkim jelicie, nie ma w niej wołowiny, nie jest podpiekana tylko parzona. :D

Edytowane przez Todek
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8367-todkowe-zadymianie-a-mo%C5%BCe-i-nie-tylko/page/17/#findComment-746270
Udostępnij na innych stronach

Moja to zupełnie inna kiełbasa.

 

To widać na pierwszy rzut oka, natomiast nazwa jest moja.  ;)  

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8367-todkowe-zadymianie-a-mo%C5%BCe-i-nie-tylko/page/17/#findComment-746271
Udostępnij na innych stronach

 

 

Serdelki wg PW 16.

Serdelki i kiełbaska bardzo ładnie i apetycznie wyglądają :thumbsup:

 

 

I wczoraj boczek dojrzewający.

Jak boczek dojrzał już ?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8367-todkowe-zadymianie-a-mo%C5%BCe-i-nie-tylko/page/17/#findComment-746282
Udostępnij na innych stronach

 

 

Todek, dnia 28 Paź 2020 - 13:59, napisał: I wczoraj boczek dojrzewający. Jak boczek dojrzał już ?

O kurcze, aleś wydłubał. Już dawno zjedzony. :tongue:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8367-todkowe-zadymianie-a-mo%C5%BCe-i-nie-tylko/page/17/#findComment-746290
Udostępnij na innych stronach


×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.