paweljack Opublikowano 30 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij #401 Opublikowano 30 Sierpnia 2020 konserwa bosmańska, szyfr 587 z PW 11 Z mlekiem robiłeś? Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8367-todkowe-zadymianie-a-mo%C5%BCe-i-nie-tylko/page/17/#findComment-675452 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 30 Sierpnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #402 Opublikowano 30 Sierpnia 2020 (edytowane) Z mlekiem robiłeś?Tak. Dokładnie tak jak jest w recepturze.Tylko chyba zastosowałem za długie czasy obróbki termicznej. W recepturze jest to podane dla puszki o wadze około 1300 g.Pasteryzacja puszek 1290 g – 30 min w 100 C + 120 min w 82 C.Ja te czasy skróciłem do 15 min w 100 C + 60 min w 82 C. Ale chyba i tak były za długie. Następnym razem zrobię 10 min w 100 C i 50 min w 82 C.Wydaje mi się, że mięso jest przeparzone. Edytowane 30 Sierpnia 2020 przez Todek http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8367-todkowe-zadymianie-a-mo%C5%BCe-i-nie-tylko/page/17/#findComment-675465 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 10 Października 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #403 Opublikowano 10 Października 2020 I znowu coś tam zrobiłem. :) Salceson. Prasowana szynka z dzika. I golonka wg Marka z Bielska. http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8367-todkowe-zadymianie-a-mo%C5%BCe-i-nie-tylko/page/17/#findComment-680200 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 10 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #404 Opublikowano 10 Października 2020 Szynka chyba miała problem z peklowaniem . Bardzo jasna jak na mięso z dzika. Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8367-todkowe-zadymianie-a-mo%C5%BCe-i-nie-tylko/page/17/#findComment-680202 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 10 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #405 Opublikowano 10 Października 2020 Szynka chyba miała problem z peklowaniem Widać kawałki niedopeklowane. I tutaj jeżeli mógłbym zadać pytanie to czy to jest zjadliwe czy lepiej wyrzucić produkt niedopeklowany w całości czy też powycinać szare mięso wystarczy? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8367-todkowe-zadymianie-a-mo%C5%BCe-i-nie-tylko/page/17/#findComment-680213 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 11 Października 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #406 Opublikowano 11 Października 2020 Szynka chyba miała problem z peklowaniem . Bardzo jasna jak na mięso z dzika. Tak to fakt były dwie plamki w których mięso się niedopeklowało. Robiłem nastrzyk i peklowałem 5 dni. A jednak w tych dwóch miejscach minimalnie się niedopeklowało. Następnym razem zwiększę ilość nastrzyku i pewnie wydłużę troszkę czas peklowania.Pomimo, że jest jasna to z całą pewnością jest to mięso z dzika. czy to jest zjadliwe czy lepiej wyrzucić produkt niedopeklowany w całości czy też powycinać szare mięso wystarczy? Wyrzucić. Nie rozumiem. http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8367-todkowe-zadymianie-a-mo%C5%BCe-i-nie-tylko/page/17/#findComment-680299 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tytan58 Opublikowano 11 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #407 Opublikowano 11 Października 2020 Nie wyrzucać ,ale jak najprędzej spożyć bo do dłuższego przechowywania się nie nadaje. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8367-todkowe-zadymianie-a-mo%C5%BCe-i-nie-tylko/page/17/#findComment-680301 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 11 Października 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #408 Opublikowano 11 Października 2020 Nie wyrzucać ,ale jak najprędzej spożyć bo do dłuższego przechowywania się nie nadaje. Już dawno zjedzona. Leżała w lodówce tylko 2 dni. http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8367-todkowe-zadymianie-a-mo%C5%BCe-i-nie-tylko/page/17/#findComment-680304 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 28 Października 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #409 Opublikowano 28 Października 2020 A ostatnio takie coś, rybki. Makrela, śledzik i śledzik smażony. Część będzie w oleju a część w pomidorach. Śledzik smażony tylko w pomidorach. I wczoraj boczek dojrzewający. Dwa tygodnie peklowania. 8-10 osuszania w chłodnym i przewiewnym miejscu i znowu próżnia na 6-8 tygodni. http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8367-todkowe-zadymianie-a-mo%C5%BCe-i-nie-tylko/page/17/#findComment-682176 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 15 Listopada 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #410 Opublikowano 15 Listopada 2020 Takie tam.Płucka na kwaśno. Pasztet wiejski wg PW 19. I wczoraj trochę powędziłem. http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8367-todkowe-zadymianie-a-mo%C5%BCe-i-nie-tylko/page/17/#findComment-684104 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 9 Lutego 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #411 Opublikowano 9 Lutego 2021 Łopatka mielona wg PW 11. Skład:Wp I - 70, szarpak i nóż dwuskrzydłowyWp II - 10, sitko 4,5 mmWp III - 20, sitko 2.7 mm Peklosól - 4 % wagi mięsaGlukoza - 2 %Woda - 3 %Wielofosforany - 0.3 % (w oryginale jest 0.5 %) Pasteryzacja w temp 80 C.Puszki włożone do wody o temp. 80C, spadek temp 72C. Po 10 min powrót do temp. 80 C.Puszki 425 g pasteryzowane, od chwili ponownego uzyskania temp. 80 C, przez 45-47 min. do temp. 68-69 C w środku puszki.Wnioski:Konserwa dość słona. Jak dla mnie, za słona.Mięso soczyste, kruche, jednakże bardzo ścisłe, mocno związane.Konserwa pomimo znacznej słoności dość smaczna i z chlebem jest do zjedzenia.W PW 11 jest też druga wersja tej konserwy, bez dodatku wielofosforanów i z mniejszą ilością ( 3 % ) soli.Mam zamiar zrobić. http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8367-todkowe-zadymianie-a-mo%C5%BCe-i-nie-tylko/page/17/#findComment-695969 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 31 Maja 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #412 Opublikowano 31 Maja 2021 No to żeby nie zapomnieć jak się robi salcesony, to w sobotę trochę brunszwickiego zrobiłem. I troszkę karpia zadymiłem. http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8367-todkowe-zadymianie-a-mo%C5%BCe-i-nie-tylko/page/17/#findComment-709524 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 31 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #413 Opublikowano 31 Maja 2021 (edytowane) Ładny bronek. A jaki skład.? Edytowane 31 Maja 2021 przez arkadiusz Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8367-todkowe-zadymianie-a-mo%C5%BCe-i-nie-tylko/page/17/#findComment-709549 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 31 Maja 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #414 Opublikowano 31 Maja 2021 Ładny bronek. A jaki skład.? Taki w miarę zgodny z PW 16. Głowizna 60 %,tłuszcz drobny 10 %, wątroba surowa 15 %, płuca wp i mięso wołowe 10 % i skórki 5 %. http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8367-todkowe-zadymianie-a-mo%C5%BCe-i-nie-tylko/page/17/#findComment-709552 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 22 Stycznia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #415 Opublikowano 22 Stycznia 2022 Dawno, dawno nic nie wstawiałem. No to czas nadrobić. Serdelki wg PW 16. Kiełbasa "10" http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8367-todkowe-zadymianie-a-mo%C5%BCe-i-nie-tylko/page/17/#findComment-746233 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 22 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #416 Opublikowano 22 Stycznia 2022 Ojjj, takiego serdelasa, hmmm, smaku narobiłeś !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8367-todkowe-zadymianie-a-mo%C5%BCe-i-nie-tylko/page/17/#findComment-746234 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 22 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #417 Opublikowano 22 Stycznia 2022 Serdle jak serdle...Mi bardziej jej Wysokość "10" pobudza wyobraźnię... no w 10 a nawet w 11 jest...A po czemu Todek ona "10"?Wszystko na #10? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8367-todkowe-zadymianie-a-mo%C5%BCe-i-nie-tylko/page/17/#findComment-746250 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 22 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #418 Opublikowano 22 Stycznia 2022 Kiełbasa "10" Trochę inaczej wygląda:https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11153-kie%C5%82basa-dziesi%C4%85tka-pieczona-produkcji-paw%C5%82a/ Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8367-todkowe-zadymianie-a-mo%C5%BCe-i-nie-tylko/page/17/#findComment-746254 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 22 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #419 Opublikowano 22 Stycznia 2022 Dziękuję... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8367-todkowe-zadymianie-a-mo%C5%BCe-i-nie-tylko/page/17/#findComment-746262 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 22 Stycznia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #420 Opublikowano 22 Stycznia 2022 (edytowane) Wszystko na #10?No dokładnie. Brawo. Żadnej klasyfikacji mięsa. Wszystko, tj. karczek, łopatka i boczek na 10. I przyprawy jak do chłopskiej Szczepana. Trochę inaczej wygląda: https://wedlinydomow...odukcji-pawła/No tak tak. Moja to zupełnie inna kiełbasa. Jest w cienkim jelicie, nie ma w niej wołowiny, nie jest podpiekana tylko parzona. Edytowane 22 Stycznia 2022 przez Todek http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8367-todkowe-zadymianie-a-mo%C5%BCe-i-nie-tylko/page/17/#findComment-746270 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 22 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #421 Opublikowano 22 Stycznia 2022 Moja to zupełnie inna kiełbasa. To widać na pierwszy rzut oka, natomiast nazwa jest moja. Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8367-todkowe-zadymianie-a-mo%C5%BCe-i-nie-tylko/page/17/#findComment-746271 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 22 Stycznia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #422 Opublikowano 22 Stycznia 2022 natomiast nazwa jest moja. A ja wcale tego nie neguję. http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8367-todkowe-zadymianie-a-mo%C5%BCe-i-nie-tylko/page/17/#findComment-746272 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 22 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #423 Opublikowano 22 Stycznia 2022 Serdelki wg PW 16. Serdelki i kiełbaska bardzo ładnie i apetycznie wyglądają I wczoraj boczek dojrzewający. Jak boczek dojrzał już ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8367-todkowe-zadymianie-a-mo%C5%BCe-i-nie-tylko/page/17/#findComment-746282 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 22 Stycznia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #424 Opublikowano 22 Stycznia 2022 Todek, dnia 28 Paź 2020 - 13:59, napisał: I wczoraj boczek dojrzewający. Jak boczek dojrzał już ? O kurcze, aleś wydłubał. Już dawno zjedzony. http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8367-todkowe-zadymianie-a-mo%C5%BCe-i-nie-tylko/page/17/#findComment-746290 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 22 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #425 Opublikowano 22 Stycznia 2022 Już dawno zjedzony. Znaczy, że dojrzał i dobrze się miał Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8367-todkowe-zadymianie-a-mo%C5%BCe-i-nie-tylko/page/17/#findComment-746292 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi