tusiaczek Opublikowano 17 Stycznia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #476 Opublikowano 17 Stycznia 2019 Jakiś czas temu dostałem z okazji imienin talon na balon w postaci wizyty w poważnej akademii kulinarnej.. wybrałem sobie zajęcia ze stekami... Przy okazji bytności w owej akademii nawiązałem bardzo ciekawe kontakty i dzięki temu mam teraz dostęp do rewelacyjnej wołowiny... Sezonowane steki z antrykotu, rostbefu, tomahawki, T-bone`y, wołowina Wagyu no i co mnie najbardziej cieszy zyskałem dostęp do normalnie ciętego i trybowanego mostka wołowego, takie kawałki po ca 4-5 kg Do tej pory jak gdziekolwiek prosiłem o większy trybowany mostek to patrzeli się jak na kosmitę... podobno nie w tym kraju... a jednak Tak samo jak pytałem o świece wołową to zazwyczaj odsyłali mnie do.. drogerii No to dzisiaj przy okazji małej pogawędki i zamawiania mostka na Pastrami jakoś tak mi wyszło... Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/20/#findComment-620928 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 17 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #477 Opublikowano 17 Stycznia 2019 Oj wyszło, wyszło. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/20/#findComment-620945 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 17 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #478 Opublikowano 17 Stycznia 2019 zyskałem dostęp do normalnie ciętego i trybowanego mostka wołowego, Które części mostka nadają się na pastrami?W jakiej cenie jest ten trybowany mostek? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/20/#findComment-620953 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 17 Stycznia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #479 Opublikowano 17 Stycznia 2019 Które części mostka nadają się na pastrami? W jakiej cenie jest ten trybowany mostek? Co do ceny to szczerze mówiąc nie mam jak na razie zielonego pojęcia... pierwszą partię dostaję w prezencie więc nie wypadało pytać... ale się dowiem Ale że koledze bardzo posmakowało moje Pastrami to jest szansa że sporo tego będzie się robiło... A co do mostka to w Europie w 90% przypadków rozbierają tak na płasko, mały odcinek i to zazwyczaj z kością, po wytrybowaniu niewiele zostaje max 1,5 do 2 kg... A w Stanach szerzej, kawałki po 4-6 kg są w normie Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/20/#findComment-620965 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 17 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #480 Opublikowano 17 Stycznia 2019 Dzięki za info Tusiaczku.Może nasi koledzy z US napiszą, z której części mostka (przedniej, środkowej czy tylnej) robią pastarami.Spróbuję taki zamówić w hurtowni, która rozbiera mięsne byczki. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/20/#findComment-620967 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 18 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #481 Opublikowano 18 Stycznia 2019 Może nasi koledzy z US napiszą, z której części mostka (przedniej, środkowej czy tylnej) robią pastarami.EAnno - pytasz i masz - co prawda w angielskim ale wiem ze dasz sobie rade - https://www.printablediagram.com/cuts-of-beef-diagrams-to-print/ dokladnie to kupuje na Pastrami cos takiego - Anatomy of a Brisket (anatomia briskietu)A brisket has two main parts (brisket ma dwa glowne czesci): the flat(plaska) and the point(wypukla). The flat (left of the diagram) is the thinner part of the brisket(Plaska strona (na lewo w rysunku) jest czescia ciensza). It contains less fat than the point, and is sometimes sold on its own at grocery stores because it requires less preparation.(zawiera mniej tluszczu nic wypukla i czesto jest sprzedawana w sklepach jak (brisket" poniewaz wymaga mniej przygotowan). (ta czesc jest naczesciej sprzedawana jako tzw. corned beef (zapeklowana wolowina).The point of a brisket (right of the diagram) is the thicker part of the cut (czesc wypukla (na prawej stronie) jest grubsza czescia). It overlaps the flat, with membranes of fat separating the two parts. This hard, excess fat located in the point will need to be removed.(ta czesc lezy na czesci plaskiej rozdzielona warstwa tluszczu. Tluszcze od strony grubszej jest "twardy" i powinien byc odrzucony. tak wyglada przygotowanie: przygotowanie calego brisket w zawodach BBQ przygotowanie w warunkach domowych Cytuj Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/20/#findComment-620970 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 18 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #482 Opublikowano 18 Stycznia 2019 w poważnej akademii kulinarnej.. wybrałem sobie zajęcia ze stekami. No macie tam przecież Leszka K. ze Smokera - mistrz świata w BBQ - ale jest sporo ludzi z duuużą wiedzą kulinarną Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/20/#findComment-621004 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 18 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #483 Opublikowano 18 Stycznia 2019 Mała errata do pastrami...Gdzie ten przepis, który numer postu, pytam by nie pomylić? Dziś dostałem wołowinkę z mostkiem - mięsko grube na 6cm, może zrobił bym kawałek na próbę. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/20/#findComment-621018 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinka Opublikowano 18 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #484 Opublikowano 18 Stycznia 2019 Gdzie ten przepis Piotruś tutaj, post 452 https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page-23?do=findComment&comment=617189 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/20/#findComment-621022 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 18 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #485 Opublikowano 18 Stycznia 2019 Dziękuję Alinka Tusiaczkowe Pastrami Spróbuję z małymi zmianami... metoda Sous Vide Woreczki odpowiednie muszę kupić. Jutro pekluję wołowinkę. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/20/#findComment-621023 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinka Opublikowano 18 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #486 Opublikowano 18 Stycznia 2019 Woreczki odpowiednie muszę kupić. Jutro pekluję wołowinkę Prawie jakbyście w zawodach z EAnną startowali,bo Ania też rozpoczęła ''produkcję'' pastrami wg Tusiaczka.Opisuje to tutaj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15844-pastrami-wg-tusiaczka/ Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/20/#findComment-621026 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KarKan Opublikowano 23 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #487 Opublikowano 23 Stycznia 2019 Fajnie różne techniki rozbiorów pokazała ostatnio strona:https://www.facebook.com/CrazyButcherWarszawa/ Cytuj http://www.boxgarage.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/20/#findComment-621463 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 1 Lutego 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #488 Opublikowano 1 Lutego 2019 (edytowane) Byłem dzisiaj po kolejną porcję mięsa na pastrami. Dostałem pięknie trybowany mostek wołowy, dwa kawałki po ca 3 kg (ktoś pytał o cenę - 35 zł/kg), plus dwa piękne steki ribeye po ca 500 g każdy, szkoda że przy rozbiorze wycieli z nich kość byłyby piękne tomahawki... Na następny raz zamówione z kością. Edytowane 1 Lutego 2019 przez tusiaczek Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/20/#findComment-622314 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 1 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #489 Opublikowano 1 Lutego 2019 dwa piękne steki ribeye po ca 500 g każdy, szkoda że przy rozbiorze wycieli z nich kość byłyby piękne tomahawki... w US "ribeye steak" nie jest z koscia. Po wstepnej obrobce recznej poddawane byly nastrzykowi, nastepnie zamrazane i w takiej postaci formowane na prasie i w stanie zamrozenia ciete na na odpowiednie wielkosci. Pakowane pojedynczo i sprzedawane. tak w sumie wyglada klasyczny Ribeye - Cytuj Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/20/#findComment-622336 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 1 Lutego 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #490 Opublikowano 1 Lutego 2019 (edytowane) Stefan, przecież właśnie ribeye to tomahawki BEZ kości Ja chciałem właśnie takie "niewykastrowane" siekierki a niestety wycieli mi kosteczkę... Edytowane 1 Lutego 2019 przez tusiaczek Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/20/#findComment-622341 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KarKan Opublikowano 4 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #491 Opublikowano 4 Maja 2019 Gdzie kupić mostek na pastrami? Wczoraj zamówiłem w lokalnej masarni. Zdjęcie w załączniku. Oddałem ;/ Cytuj http://www.boxgarage.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/20/#findComment-630566 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 4 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #492 Opublikowano 4 Maja 2019 Zdjęcie w załączniku. A co to jest na tym zdjęciu? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/20/#findComment-630572 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KarKan Opublikowano 4 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #493 Opublikowano 4 Maja 2019 Zdjęcie w załączniku.A co to jest na tym zdjęciu? No własnie mostek wołowy. Dwa razy sprawdzałem etykietę. Mostek byk tak było napisane. Cytuj http://www.boxgarage.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/20/#findComment-630573 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 4 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #494 Opublikowano 4 Maja 2019 Mostek byk tak było napisane. W TYM poście masz pokazany cały mostek z polskiej krowy.Ważył 6 kg, po odkostnieniu i odjęciu tłuszczu zostało mniej niż połowa.To, co kupiłeś może być fragmentem mostka.Nie wiem ile waży mostek z amerykańskiego byka, ale może napisze StefanS, chyba nawet niedawno robił, więc myślę, że pamięta. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/20/#findComment-630576 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KarKan Opublikowano 4 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #495 Opublikowano 4 Maja 2019 No właśnie się spodziewałem że dostanę coś jak na Twoich zdjęciach Dostałem ... yyyy ciężko określić wycieraczkę. Zamówiłem z kością może będzie lepszy.Bez kości 28 zł kg z kością 8.8zł za kilogram. Cytuj http://www.boxgarage.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/20/#findComment-630579 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 4 Maja 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #496 Opublikowano 4 Maja 2019 Pozdrawiamy z Rosji. Zerknę po powrocie. Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/20/#findComment-630580 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 4 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #497 Opublikowano 4 Maja 2019 Nie wiem ile waży mostek z amerykańskiego byka, ale może napisze StefanS, chyba nawet niedawno robił, więc myślę, że pamięta. pamieta i nawet przez przypadek zdjecia zrobilem... caly mostek bez kosci wazyl 8.960 g (byly jeszcze ciezsze troche - ten sredni), Po obrobce odeszlo mi ok 2.65 kg (tluszcze, blony). Pozostaly 4 kawalki do zapeklowania (na zdjeciu juz zapeklowane). Cytuj Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/20/#findComment-630598 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KarKan Opublikowano 4 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #498 Opublikowano 4 Maja 2019 Zatem co mi proponowano? Wycieraczkę do butów ? Cienkie nie przerośnięte. Cytuj http://www.boxgarage.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/20/#findComment-630599 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 4 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #499 Opublikowano 4 Maja 2019 Zatem co mi proponowano? U nas nie ma dobrych tradycji wykorzystania wołowiny.Istnieje coś, co nazwałabym barbarzyństwem, np. ciupanie rostbefu, antrykotu i rozbratla na kawałki rosołowe.A mostek szczególnie mieści się w tej tradycji.Dlatego zapewne kupiłeś kawałek mostka jako porcję rosołową.Przedwojenni koneserzy i znawcy wołowiny, którym udało się przeżyć wojnę, zostali zmarginalizowani przez powojenną władzę i przytłoczeni powojenną biedą.Masy "ludowe", z których większość z nas się wywodzi, nigdy nie jadały dobrych, wołowych dań. Nie miały pojęcia (uważam, że większość współczesnych Polaków nadal nie ma) jak przyrządzić stek z polędwicy wołowej.Powoli zaczyna się to zmieniać i należy świadomie zamawiać na halach mięsnych lub w hurtowniach całe elementy.Przyznaj, że gdybyś przestudiował ten wątek uważnie i Wielką Księgę Wołowiny, która jest na tej stronie do pobrania, wiedziałbyś, czego szukać.[Dodano: 04 maj 2019 - 22:07] caly mostek bez kosci wazyl 8.960 g (byly jeszcze ciezsze troche - ten sredni), O takim to można u nas tylko pomarzyć.Ale nawet z tego naszego "cienkiego Bolka" tez można zrobić dobre pastrami. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/20/#findComment-630600 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KarKan Opublikowano 4 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #500 Opublikowano 4 Maja 2019 Przyznaj, że gdybyś przestudiował ten wątek uważnie i Wielką Księgę Wołowiny, która jest na tej stronie do pobrania, wiedziałbyś, czego szukać. Ja wiedziałem czego szukam. Zamówiłem i taki o to towar otrzymałem. Nik w mieście u mnie nie ma na półce mostka ołowego. Więc dostałem to co na zdjęciu. Ale oddałem po wyjściu Zamówiłem z kością może będzie lepsze Cytuj http://www.boxgarage.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/20/#findComment-630602 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.