Skocz do zawartości

Tusiaczkowe wyroby....


Rekomendowane odpowiedzi

Może warto spróbować rozgrzewać z pomocą palnika, a grzałka tylko do podtrzymania 121 stopni?. Ja swój zalewam wodą "do pełna" rurka z sondą pomiarową jest w wodzie. Pokrywkę zamykam na początku grzania. Po dojściu do ok100 stopni dobijam ok 0.5 - 0.7 bara. Jak dojdę do ok 120 stopni wyłączam palnik i dalej tylko grzałka.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/22/#findComment-680502
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 563
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Autoklaw niestety tylko elektryczny... i na dokładkę pożyczony więc eksperymenty odpadają  :rolleyes:

Ale spoko, Sylwek ma jeszcze gazowy więc następnym razem będę robił na taborecie... się w końcu opanuje  :facepalm:

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/22/#findComment-680514
Udostępnij na innych stronach

Sławek myślę że to kwestia kalibracji podmienionej sondy

W tym przypadku zachowując czasy tabelkowe 0,5 stopnia to bardzo istotna różnica

 

Wysłane z P30 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez roger

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/22/#findComment-680519
Udostępnij na innych stronach

Przy takich nadciśnieniach woda zapewne nie wrze co ogranicza wymianę ciepła pomiędzy fazami. Jeżeli port nie jest zanurzony w wodzie i mierzy temperaturę powyżej to może wystąpić spory błąd pomiarowy. Zmniejszenie ciśnienia mogło wywołać wrzenie, wyrównanie temperatur i poprawne wskazanie.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/22/#findComment-680539
Udostępnij na innych stronach

A ten sterownik to Pamel

Tak, wersja Speszy Edyszyn bo był robiony specjalnie dla mnie... ma opcje wędzenia, parzenia, pędzenia i zacierania piwa.

 

 

Przy takich nadciśnieniach woda zapewne nie wrze co ogranicza wymianę ciepła pomiędzy fazami. Jeżeli port nie jest zanurzony w wodzie i mierzy temperaturę powyżej to może wystąpić spory błąd pomiarowy. Zmniejszenie ciśnienia mogło wywołać wrzenie, wyrównanie temperatur i poprawne wskazanie.

 I tak mi się właśnie wydawało... Przynajmniej na przyszłość wiem jakich błędów unikać.

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/22/#findComment-680546
Udostępnij na innych stronach

Przy takich nadciśnieniach woda zapewne nie wrze co ogranicza wymianę ciepła pomiędzy fazami. Jeżeli port nie jest zanurzony w wodzie i mierzy temperaturę powyżej to może wystąpić spory błąd pomiarowy. Zmniejszenie ciśnienia mogło wywołać wrzenie, wyrównanie temperatur i poprawne wskazanie.

 

Mądre słowa, obudowa autoklawu może być schłodzona kilka stopni w porównaniu do wody w autoklawie. Obniżenie ciśnienia i gwałtowniejsze wrzenie lepiej podgrzeje czujnik umieszczony powyżej poziomu wody.

 

Piszę tutaj, bo staram się ustalić, w jakim celu pompuje się autoklaw przed schładzaniem w momencie zakończenia sterylizacji. Do tej pory różnica ciśnień jest na korzyść ciśnienia w autoklawie. Ciśnienie w konserwie staje się wyższe w momencie rozpoczęcia schładzania, kiedy temperatura w konserwie staje się wyższa niż w autoklawie.

Nie rozumiem jaki jest tego cel.

Czy to wygoda, bo lepiej pompować chłodniejszy, czy tak się robi, bo tak robi każdy, czy lepiej napompować na początku bo przepełnione puszki dostają docisk z zewnątrz, czy też jakieś inne powody, których nie biorę pod uwagę?

Edytowane przez ZLeP
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/22/#findComment-680547
Udostępnij na innych stronach

      Wszyscy, którzy wybudowali wędzarnię wiedzą, że należy nauczyć się wędzić. Próby robione sa bez surowca.

Przyjmijmy taka sama zasadę w przypadku urządzeń pracujących w nadciśnieniu.

Z własnego doświadczenia wiem, że prawidłowe wskazania termometru przy sterylizacji są bardzo ważne.

 

1.Termometr powinien być skalibrowany w temp. pracy autoklawu tj 121 C.

2. Wodę w autoklawie zalewa się ponad 1-2 cm ponad stan wsadu.

3. Czujnik temperatury musi być zanurzony w cieczy przez cały czas pracy autoklawu. 

Edytowane przez Bagno
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/22/#findComment-680551
Udostępnij na innych stronach

I tak podejrzewałem że mój błąd tkwi w pkt.3

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/22/#findComment-680555
Udostępnij na innych stronach

post-39869-0-44333500-1602529529_thumb.jpg

 

Można porównać temperaturę na manometrze, nie zanurzony w wodzie i na termometrach zanurzonych w wodzie.

 

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/22/#findComment-680557
Udostępnij na innych stronach

Dziadku, chyba tutaj masz długie cienkie czujki temperatur, które dość dobrze sobie radzą z wpływem ochładzania ze strony obudowy. Myślę, że krótkie, grubsze czujniki są o wiele bardziej wrażliwe i mogą pokazywać niższą temperaturę, zwłaszcza ten nie zanurzony w wodzie. Mam czujnik, który mierzy temperaturę par, ale przyjrzę się jak to przerobić, aby go umieścić poniżej lustra wody.

Edytowane przez ZLeP
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/22/#findComment-680561
Udostępnij na innych stronach

Napisano wczoraj, 19:48 jac007, dnia 12 Paź 2020 - 19:04, napisał: A ten sterownik to Pamel Tak, wersja Speszy Edyszyn bo był robiony specjalnie dla mnie... ma opcje wędzenia, parzenia, pędzenia i zacierania piwa.

 

 

 

To są bardzo słabe    sterowniki przekłamują temperaturę.

Edytowane przez EAnna
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/22/#findComment-680584
Udostępnij na innych stronach

 

 

To są bardzo słabe    sterowniki przekłamują temperaturę.
A ja się z Tobą nie zgodzę... Mam go już wiele lat, służył mi do naprawdę wielu rzeczy i złego słowa powiedzieć nie mogę... sondy są cyfrowe więc można je spokojnie kalibrować a używałem go do procesów gdzie ważny jest każdy ułamek stopnia...  :cool: I jakoś dawał radę... 

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/22/#findComment-680588
Udostępnij na innych stronach

 

 

Tak, wersja Speszy Edyszyn bo był robiony specjalnie dla mnie... ma opcje wędzenia, parzenia, pędzenia i zacierania piwa.

I dla mnie. :)

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/22/#findComment-680593
Udostępnij na innych stronach

 

 

Piszę tutaj, bo staram się ustalić, w jakim celu pompuje się autoklaw przed schładzaniem w momencie zakończenia sterylizacji. Do tej pory różnica ciśnień jest na korzyść ciśnienia w autoklawie. Ciśnienie w konserwie staje się wyższe w momencie rozpoczęcia schładzania, kiedy temperatura w konserwie staje się wyższa niż w autoklawie.

Dopompowywanie powietrza do autoklawu stosuję w czasie chłodzenia. Dlatego że po odpowietrzeniu słoi temp. w autoklawie wynosi ok.100 st C. i trudno ustalić ile tego powietrza wpompowano. Myślę że przy słojach należy wpompować  ok. 2 Bar wg wskazań manometru na gorący autoklaw, zamiast 1 bar na zimny autoklaw. W czasie podgrzewania do temperatury 121st C ciśnienie wzrośnie o 1 bar i wtedy w czasie chłodzenia nie trzeba dopompowywać powietrza.

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/22/#findComment-680621
Udostępnij na innych stronach

Myślę że przy słojach należy wpompować ok. 2 Bar wg wskazań manometru na gorący autoklaw, zamiast 1 bar na zimny autoklaw.

Ale tutaj sterylizowane były puszki nie słoje. Puszki powiększają objętość wskutek rozszerzalności metalu i uwypuklenia wieczek. Może wystarczy mniejsze nadciśnienie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/22/#findComment-680734
Udostępnij na innych stronach

Wpompowane powietrze na gorący autoklaw 2 bar według wskazania manometru to 1 bar.  Dlatego że powietrze robi się gorące i zwiększa swoją objętość a tym samym podnosi ciśnienie w autoklawie i po wychłodzeniu zmniejsza się jego objętość i ciśnienie.

Co do konserw w puszkach  to nie wiem dlaczego gotowano przy otwartym autoklawie i  dopiero zamknięto po osiągnięciu wody 100 st C .

 W autoklawie elektrycznym nie można schłodzić szybko konserw wstawiając jego do wody. Po zakończonym procesie sterylizacji i odłączeniu od prądu,  bardzo długo utrzymuje się wysoka temperatura w autoklawie co powoduje że proces sterylizacji dalej trwa co najmniej jeszcze 1   godz.

Edytowane przez DZIADEK
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/22/#findComment-680737
Udostępnij na innych stronach

Czyli reasumując... po pierwsze lepiej mi następnym razem sterylizować w autoklawie gazowym (i od razu po procesie go schłodzić) a po drugie pompować na zimnym autoklawie? 

Dziadek, tak jak pisałem nigdy wcześniej nie robiłem nic z autoklawu i zrobiłem dokładnie tak jak radzili koledzy... a kusiło mnie żeby zadzwonić albo do Andrzeja Bagno i na wszelki wypadek zasięgnąć języka... :laugh:

Jak to mówią człowiek uczy się na błędach... niestety najczęściej na własnych  :facepalm:

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/22/#findComment-680738
Udostępnij na innych stronach

[Dodano: 14 paź 2020 - 17:28]

Puszki się nadymają, a w słoikach unoszą się dekielki  :laugh:

Nie ma co zgadywać, do tego są tabele.

 

post-40314-0-83446300-1602689159_thumb.jpg

 

A tu przyrost objętości wody względem temperatury (zmiana gęstości, jest odwrotnie proporcjonalna do objętości)

 

post-40314-0-96433600-1602689309_thumb.jpg

 

 

PS

To z puszkami i słoikami to oczywiście żart :facepalm: , z powodu pomijalnego wpływu na ciśnienie, no poza jednym, jeżeli ktos napakuje puszek dokładnie pod jakiś kant w zbiorniku, to mu się lekko przyblokują  :)  

Edytowane przez TOSHIBA

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/22/#findComment-680739
Udostępnij na innych stronach

Przedstawiam tabelkę ciśnień panujących w autoklawie i konserwie w puszkach . Proszę porównać i stosować odpowiednie nadciśnienie . Korekta nadciśnienie 1 bar przy puszkach jest za duże

.post-39869-0-39802700-1602694191_thumb.jpg

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/22/#findComment-680753
Udostępnij na innych stronach

Bez vodki nie razbieriosz...

Żeby ta tabela obowiązywała trzeba chyba spełnić pewne warunki. Należy odpowietrzyć autoklaw. Inaczej przy 121 stopniach będziemy mieli wyższe ciśnienie w autoklawie. Rozumiem, że tabela dotyczy konserw zamykanych na gorąco skoro startujemy z 68 stopni w konserwie.

Z tabeli wynika, że nadciśnienie jest potrzebne przy chłodzeniu i powinno wystarczyć około 0.5 atm przeciwciśnienia. Pytanie czy brak takiego nadciśnienia doprowadzi do odkształcenia puszek. Jeżeli nie to może warto zostać przy szybkowarze bo konserwy zniosą szybkie chłodzenie...

 

Mam nadzieję, że właściciel wątku nie ma nic przeciwko tym techniczno-fizyczno-termodynamicznym peregrynacjom...

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/22/#findComment-680765
Udostępnij na innych stronach

Tabela jest od od 100 st C wody w autoklawie , w tym czasie temperatura w konserwie od początku grzania do 68 st C. Ponieważ manometr wskazuje wskazuje ciśnienie jakie wytwarza się w autoklawie powyżej 100st C.    Lepiej sterylizować puszki z nadciśnieniem nie ma wybrzuszeń. Wybrzuszenia mogą powodować mikro nieszczelności .

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/22/#findComment-680775
Udostępnij na innych stronach

 

 

Mam nadzieję, że właściciel wątku nie ma nic przeciwko tym techniczno-fizyczno-termodynamicznym peregrynacjom..
Wręcz przeciwnie, sam chętnie poczytam i się podszkolę...  :)  

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/22/#findComment-680794
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.