tompi Opublikowano 12 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #526 Opublikowano 12 Października 2020 Może warto spróbować rozgrzewać z pomocą palnika, a grzałka tylko do podtrzymania 121 stopni?. Ja swój zalewam wodą "do pełna" rurka z sondą pomiarową jest w wodzie. Pokrywkę zamykam na początku grzania. Po dojściu do ok100 stopni dobijam ok 0.5 - 0.7 bara. Jak dojdę do ok 120 stopni wyłączam palnik i dalej tylko grzałka. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/22/#findComment-680502 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 12 Października 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #527 Opublikowano 12 Października 2020 Autoklaw niestety tylko elektryczny... i na dokładkę pożyczony więc eksperymenty odpadają Ale spoko, Sylwek ma jeszcze gazowy więc następnym razem będę robił na taborecie... się w końcu opanuje Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/22/#findComment-680514 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 12 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #528 Opublikowano 12 Października 2020 (edytowane) Sławek myślę że to kwestia kalibracji podmienionej sondy W tym przypadku zachowując czasy tabelkowe 0,5 stopnia to bardzo istotna różnica Wysłane z P30 przy użyciu Tapatalka Edytowane 12 Października 2020 przez roger Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/22/#findComment-680519 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 12 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #529 Opublikowano 12 Października 2020 spotkanie z Kaziem i Jolą Miło zobaczyć "Kruszynków". Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/22/#findComment-680532 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jac007 Opublikowano 12 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #530 Opublikowano 12 Października 2020 A ten sterownik to Pamel Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/22/#findComment-680534 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 12 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #531 Opublikowano 12 Października 2020 Brawo dla Was! Pozdrawiam z deszczowego Berlina. Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/22/#findComment-680538 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Resal Opublikowano 12 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #532 Opublikowano 12 Października 2020 Przy takich nadciśnieniach woda zapewne nie wrze co ogranicza wymianę ciepła pomiędzy fazami. Jeżeli port nie jest zanurzony w wodzie i mierzy temperaturę powyżej to może wystąpić spory błąd pomiarowy. Zmniejszenie ciśnienia mogło wywołać wrzenie, wyrównanie temperatur i poprawne wskazanie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/22/#findComment-680539 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 12 Października 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #533 Opublikowano 12 Października 2020 A ten sterownik to PamelTak, wersja Speszy Edyszyn bo był robiony specjalnie dla mnie... ma opcje wędzenia, parzenia, pędzenia i zacierania piwa. Przy takich nadciśnieniach woda zapewne nie wrze co ogranicza wymianę ciepła pomiędzy fazami. Jeżeli port nie jest zanurzony w wodzie i mierzy temperaturę powyżej to może wystąpić spory błąd pomiarowy. Zmniejszenie ciśnienia mogło wywołać wrzenie, wyrównanie temperatur i poprawne wskazanie. I tak mi się właśnie wydawało... Przynajmniej na przyszłość wiem jakich błędów unikać. Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/22/#findComment-680546 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZLeP Opublikowano 12 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #534 Opublikowano 12 Października 2020 (edytowane) Przy takich nadciśnieniach woda zapewne nie wrze co ogranicza wymianę ciepła pomiędzy fazami. Jeżeli port nie jest zanurzony w wodzie i mierzy temperaturę powyżej to może wystąpić spory błąd pomiarowy. Zmniejszenie ciśnienia mogło wywołać wrzenie, wyrównanie temperatur i poprawne wskazanie. Mądre słowa, obudowa autoklawu może być schłodzona kilka stopni w porównaniu do wody w autoklawie. Obniżenie ciśnienia i gwałtowniejsze wrzenie lepiej podgrzeje czujnik umieszczony powyżej poziomu wody. Piszę tutaj, bo staram się ustalić, w jakim celu pompuje się autoklaw przed schładzaniem w momencie zakończenia sterylizacji. Do tej pory różnica ciśnień jest na korzyść ciśnienia w autoklawie. Ciśnienie w konserwie staje się wyższe w momencie rozpoczęcia schładzania, kiedy temperatura w konserwie staje się wyższa niż w autoklawie.Nie rozumiem jaki jest tego cel.Czy to wygoda, bo lepiej pompować chłodniejszy, czy tak się robi, bo tak robi każdy, czy lepiej napompować na początku bo przepełnione puszki dostają docisk z zewnątrz, czy też jakieś inne powody, których nie biorę pod uwagę? Edytowane 12 Października 2020 przez ZLeP Cytuj https://sklep.zlp.com.pl/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/22/#findComment-680547 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 12 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #535 Opublikowano 12 Października 2020 (edytowane) Wszyscy, którzy wybudowali wędzarnię wiedzą, że należy nauczyć się wędzić. Próby robione sa bez surowca.Przyjmijmy taka sama zasadę w przypadku urządzeń pracujących w nadciśnieniu.Z własnego doświadczenia wiem, że prawidłowe wskazania termometru przy sterylizacji są bardzo ważne. 1.Termometr powinien być skalibrowany w temp. pracy autoklawu tj 121 C.2. Wodę w autoklawie zalewa się ponad 1-2 cm ponad stan wsadu.3. Czujnik temperatury musi być zanurzony w cieczy przez cały czas pracy autoklawu. Edytowane 12 Października 2020 przez Bagno Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/22/#findComment-680551 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 12 Października 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #536 Opublikowano 12 Października 2020 I tak podejrzewałem że mój błąd tkwi w pkt.3 Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/22/#findComment-680555 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 12 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #537 Opublikowano 12 Października 2020 Można porównać temperaturę na manometrze, nie zanurzony w wodzie i na termometrach zanurzonych w wodzie. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/22/#findComment-680557 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZLeP Opublikowano 12 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #538 Opublikowano 12 Października 2020 (edytowane) Dziadku, chyba tutaj masz długie cienkie czujki temperatur, które dość dobrze sobie radzą z wpływem ochładzania ze strony obudowy. Myślę, że krótkie, grubsze czujniki są o wiele bardziej wrażliwe i mogą pokazywać niższą temperaturę, zwłaszcza ten nie zanurzony w wodzie. Mam czujnik, który mierzy temperaturę par, ale przyjrzę się jak to przerobić, aby go umieścić poniżej lustra wody. Edytowane 12 Października 2020 przez ZLeP Cytuj https://sklep.zlp.com.pl/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/22/#findComment-680561 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jac007 Opublikowano 13 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #539 Opublikowano 13 Października 2020 (edytowane) Napisano wczoraj, 19:48 jac007, dnia 12 Paź 2020 - 19:04, napisał: A ten sterownik to Pamel Tak, wersja Speszy Edyszyn bo był robiony specjalnie dla mnie... ma opcje wędzenia, parzenia, pędzenia i zacierania piwa. To są bardzo słabe sterowniki przekłamują temperaturę. Edytowane 13 Października 2020 przez EAnna Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/22/#findComment-680584 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 13 Października 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #540 Opublikowano 13 Października 2020 To są bardzo słabe sterowniki przekłamują temperaturę. A ja się z Tobą nie zgodzę... Mam go już wiele lat, służył mi do naprawdę wielu rzeczy i złego słowa powiedzieć nie mogę... sondy są cyfrowe więc można je spokojnie kalibrować a używałem go do procesów gdzie ważny jest każdy ułamek stopnia... I jakoś dawał radę... Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/22/#findComment-680588 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 13 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #541 Opublikowano 13 Października 2020 Tak, wersja Speszy Edyszyn bo był robiony specjalnie dla mnie... ma opcje wędzenia, parzenia, pędzenia i zacierania piwa. I dla mnie. Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/22/#findComment-680593 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 13 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #542 Opublikowano 13 Października 2020 Piszę tutaj, bo staram się ustalić, w jakim celu pompuje się autoklaw przed schładzaniem w momencie zakończenia sterylizacji. Do tej pory różnica ciśnień jest na korzyść ciśnienia w autoklawie. Ciśnienie w konserwie staje się wyższe w momencie rozpoczęcia schładzania, kiedy temperatura w konserwie staje się wyższa niż w autoklawie. Dopompowywanie powietrza do autoklawu stosuję w czasie chłodzenia. Dlatego że po odpowietrzeniu słoi temp. w autoklawie wynosi ok.100 st C. i trudno ustalić ile tego powietrza wpompowano. Myślę że przy słojach należy wpompować ok. 2 Bar wg wskazań manometru na gorący autoklaw, zamiast 1 bar na zimny autoklaw. W czasie podgrzewania do temperatury 121st C ciśnienie wzrośnie o 1 bar i wtedy w czasie chłodzenia nie trzeba dopompowywać powietrza. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/22/#findComment-680621 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Resal Opublikowano 14 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #543 Opublikowano 14 Października 2020 Myślę że przy słojach należy wpompować ok. 2 Bar wg wskazań manometru na gorący autoklaw, zamiast 1 bar na zimny autoklaw.Ale tutaj sterylizowane były puszki nie słoje. Puszki powiększają objętość wskutek rozszerzalności metalu i uwypuklenia wieczek. Może wystarczy mniejsze nadciśnienie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/22/#findComment-680734 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 14 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #544 Opublikowano 14 Października 2020 (edytowane) Wpompowane powietrze na gorący autoklaw 2 bar według wskazania manometru to 1 bar. Dlatego że powietrze robi się gorące i zwiększa swoją objętość a tym samym podnosi ciśnienie w autoklawie i po wychłodzeniu zmniejsza się jego objętość i ciśnienie.Co do konserw w puszkach to nie wiem dlaczego gotowano przy otwartym autoklawie i dopiero zamknięto po osiągnięciu wody 100 st C . W autoklawie elektrycznym nie można schłodzić szybko konserw wstawiając jego do wody. Po zakończonym procesie sterylizacji i odłączeniu od prądu, bardzo długo utrzymuje się wysoka temperatura w autoklawie co powoduje że proces sterylizacji dalej trwa co najmniej jeszcze 1 godz. Edytowane 14 Października 2020 przez DZIADEK Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/22/#findComment-680737 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 14 Października 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #545 Opublikowano 14 Października 2020 Czyli reasumując... po pierwsze lepiej mi następnym razem sterylizować w autoklawie gazowym (i od razu po procesie go schłodzić) a po drugie pompować na zimnym autoklawie? Dziadek, tak jak pisałem nigdy wcześniej nie robiłem nic z autoklawu i zrobiłem dokładnie tak jak radzili koledzy... a kusiło mnie żeby zadzwonić albo do Andrzeja Bagno i na wszelki wypadek zasięgnąć języka... Jak to mówią człowiek uczy się na błędach... niestety najczęściej na własnych Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/22/#findComment-680738 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 14 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #546 Opublikowano 14 Października 2020 (edytowane) [Dodano: 14 paź 2020 - 17:28]Puszki się nadymają, a w słoikach unoszą się dekielki Nie ma co zgadywać, do tego są tabele. A tu przyrost objętości wody względem temperatury (zmiana gęstości, jest odwrotnie proporcjonalna do objętości) PSTo z puszkami i słoikami to oczywiście żart , z powodu pomijalnego wpływu na ciśnienie, no poza jednym, jeżeli ktos napakuje puszek dokładnie pod jakiś kant w zbiorniku, to mu się lekko przyblokują Edytowane 14 Października 2020 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/22/#findComment-680739 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 14 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #547 Opublikowano 14 Października 2020 Przedstawiam tabelkę ciśnień panujących w autoklawie i konserwie w puszkach . Proszę porównać i stosować odpowiednie nadciśnienie . Korekta nadciśnienie 1 bar przy puszkach jest za duże. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/22/#findComment-680753 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Resal Opublikowano 14 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #548 Opublikowano 14 Października 2020 Bez vodki nie razbieriosz...Żeby ta tabela obowiązywała trzeba chyba spełnić pewne warunki. Należy odpowietrzyć autoklaw. Inaczej przy 121 stopniach będziemy mieli wyższe ciśnienie w autoklawie. Rozumiem, że tabela dotyczy konserw zamykanych na gorąco skoro startujemy z 68 stopni w konserwie. Z tabeli wynika, że nadciśnienie jest potrzebne przy chłodzeniu i powinno wystarczyć około 0.5 atm przeciwciśnienia. Pytanie czy brak takiego nadciśnienia doprowadzi do odkształcenia puszek. Jeżeli nie to może warto zostać przy szybkowarze bo konserwy zniosą szybkie chłodzenie... Mam nadzieję, że właściciel wątku nie ma nic przeciwko tym techniczno-fizyczno-termodynamicznym peregrynacjom... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/22/#findComment-680765 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 14 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #549 Opublikowano 14 Października 2020 Tabela jest od od 100 st C wody w autoklawie , w tym czasie temperatura w konserwie od początku grzania do 68 st C. Ponieważ manometr wskazuje wskazuje ciśnienie jakie wytwarza się w autoklawie powyżej 100st C. Lepiej sterylizować puszki z nadciśnieniem nie ma wybrzuszeń. Wybrzuszenia mogą powodować mikro nieszczelności . Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/22/#findComment-680775 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 14 Października 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #550 Opublikowano 14 Października 2020 Mam nadzieję, że właściciel wątku nie ma nic przeciwko tym techniczno-fizyczno-termodynamicznym peregrynacjom.. Wręcz przeciwnie, sam chętnie poczytam i się podszkolę... Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/22/#findComment-680794 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.