Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

że dośc ostre
Aniu - Do ostrości to jeszcze daleka droga naprawdę lekka pikantność - ale taką właśnie lubię - Arek nie chce zdradzić tajemnicy  ;) 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/16/#findComment-565601
Udostępnij na innych stronach

Arek muszę Ci pogratulować receptury. Po prostu super smaczna. Zjedliśmy z Ewunią jeden kawałek na kolację.  :clap:

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/16/#findComment-565620
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Drogo,od groma roboty ,ale jakie dobre.Blok ozorkowy z wołowych ozorów.

 

post-41296-0-83553600-1506854089_thumb.jpg

post-41296-0-10813900-1506854105_thumb.jpg

 

 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/16/#findComment-569304
Udostępnij na innych stronach

Wędzę ozory wołowe często potem je parzę , traktuje jak wędlinę , tak jeszcze nie próbowałem , arkadiusz napisz proszę cos więcej .Pozdrawiam

Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/16/#findComment-569316
Udostępnij na innych stronach

 

 

Blok ozorkowy z wołowych ozorów.
Super wyrób :) zjadłbym :) 

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/16/#findComment-569329
Udostępnij na innych stronach

 

 

arkadiusz napisz proszę cos więcej .Pozdrawiam

 

To jest przepis Dziadka ze strony głównej.Tam jest z ozorków wp. lub cielęcych.Ja robię z każdych ale wolę z wołowych, albo cielęcych bo wp. ciężko obiera się z naskórka.Trzeba zrobić nastrzyk o czym Dziadek nie pisze.

 

 

 https://wedlinydomowe.pl/wszystko-o-szynkowarach/przepisy-szynkowarowe/1322-blok-ozorkowy-dziadka

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/16/#findComment-569330
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Pasztet dzikowo-wieprzowy w dwóch odsłonach.Klasyczny i z dodatkiem zmielonych suszonych grzybów.

 

post-41296-0-36049900-1509807097_thumb.jpg

 

 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/16/#findComment-573962
Udostępnij na innych stronach

 

 

Pasztet dzikowo-wieprzowy

Wg jakiego przepisu robiłeś? 


[Dodano: 04 lis 2017 - 16:37]

I która wesja Ci lepiej smakuje :D

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/16/#findComment-573976
Udostępnij na innych stronach

Wg jakiego przepisu robiłeś? 

 

Ja pasztety robię ze swojego.Wygląd to mniej więcej tak : 30% mięso z kości z dzika gotowane, 30% II wp. lub mięso krwawe z dzika i sarny parzone do miękkości, 20% podgardla parzonego na półmiękko, 20% wątroby wp. albo dzikiej smażonej na smalcu tak żeby krew nie wypływała ze środka.II wp. i podgardle parzone z włoszczyzną bez pora i kapusty z zielem, listkiem.Mięsa nie solone i nie peklowane.Do tego bułka kajzerka  moczona w wywarze z gotowania mięsa mniej więcej pół/kg masy, jajka surowe 1szt /kg ,sól 10g/kg masy bez jajek, pieprz 1g/kg masy bez jajek, gałka 3g/kg masy bez jajek ( nie ma błędu 3g/kg), cebula zrumieniona na smalcu ok .pół dużej /kg ,wywar z gotowania mięsa ok.10-15% masy.Wszystko zmielone 2X2 mm.Włoszczyzny nie dodaję bo to nie sałatka warzywna tylko pasztet mięsny.Po drugie marchewka nie jest pożądana w pasztecie chyba że pasztet do szybkiego spożycia.Tym razem do części dodałem jeszcze 12g/kg zmielonych na pył grzybów suszonych.Niestety efektu żadnego.Muszę zdecydowanie zwiększyć ilość suszu.Masa włożona do foremek wysmarowanych smalcem i wysypanych bułką tartą.Wierzch posypany bułką tarta i na to kilka cienkich plasterków słoniny.Zapiekany w 160-180 C z termoobiegiem góra -dół do zrumienienia skórki

Przy dużej ilości mięsa chudego zwiększam nieco ilość podgardla albo dodaję jak mam tłuszcz z dzika.Tłuszcz parzony na pół miękko jak podgardle.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/16/#findComment-574145
Udostępnij na innych stronach

Od pól godziny myślę intensywnie o Twoim pasztecie i proszę, przepis jest.

Bardzo dziękuję.

Osobiscie jestem przekonana o sprawczej mocy myśli :D

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/16/#findComment-574148
Udostępnij na innych stronach

Telepatia.????.Te proporcje są oczywiście orientacyjne i mogą być pewne odchyłki.Jedynie ilości wątroby trzymam się dość rygorystycznie. Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/16/#findComment-574156
Udostępnij na innych stronach

 

 

Te proporcje są oczywiście orientacyjne i mogą być pewne odchyłki.Jedynie ilości wątroby trzymam się dość rygorystycznie.

arkadiuszu  podany przez Ciebie skład to w sumie 110%  - rozumiem, że proporcje są orientacyjne ale ile ma stanowić wątroba - 20% całości ?

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/16/#findComment-574197
Udostępnij na innych stronach

Już poprawione.Błąd był w ilości podgardla.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/16/#findComment-574200
Udostępnij na innych stronach

Arkadiuszu czy mieso przed duszeniem podsmazasz ?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/16/#findComment-574245
Udostępnij na innych stronach

Nie.Smażona jest tylko wątróbka 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/16/#findComment-574252
Udostępnij na innych stronach

Dziekuje :)

my jak robimy pasztet to przed duszeniem podsmazamy ,a watrobke tylko podsmazamy stad moje pytanie  :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/16/#findComment-574254
Udostępnij na innych stronach

Tak się właśnie zastanawiam Arkadiuszu, do pasztetu dajesz wątrobę smażoną a do leberki proponujesz surową. Czy wątroba zmienia smak  w zależnie od tego czy jest parzona czy smażona?

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/16/#findComment-574282
Udostępnij na innych stronach

Moje kubki smakowe mówią mi że tak.Surowa, parzona i smażona to są zupełnie inne smaki.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/16/#findComment-574293
Udostępnij na innych stronach

Arkadiuszu, Twoje wyroby są na miarę mistrza, :clap: są przepiękne i tak czytając Twoje posty mam ochotę co niektóry wykonać.

Bardzo podoba mi się przepis na salceson ozorkowy, post 2 i wątrobiankę, post 5. :thumbsup:

 

Mam prośbę, a za razem 2 pytania: do postu nr. 2 ..salceson ozorkowy.., nie podałeś składu przypraw i post nr.5..nie ma składu wątrobianki. Jeżeli nie jest to Twoją tajemnicą, a było by to możliwe, prosiłbym Cię o podanie, abym mógł Twoje rarytasy przynajmniej podobnie wykonać.

 

Serdeczne pozdrowienia

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/16/#findComment-575253
Udostępnij na innych stronach

Ozorkowy przyprawy.

1.Pieprz - 1,1g/kg

2.Majeranek - 1,5g/kg

3.Czosnek - 1,5g/kg

4.Goździki - 0,05g/kg

Obecnie w ozorkowy zmniejszam ilość podgardla o połowę.

 

Wątrobianka jest na stronie głównej

https://wedlinydomowe.pl/wedliny-podrobowe/kiszki-pasztetowe/1790-watrobianka-grodziska-z-dzika-i-sarny-z-dodatkiem-wieprzowiny

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/16/#findComment-575376
Udostępnij na innych stronach

Duże dzięki Arkadiuszu za odpowiedz, teraz mogę moich sił spróbować.

 

Serdeczne pozdrowienia

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/16/#findComment-575384
Udostępnij na innych stronach

Powodzenia.Jakby co to jestem na PW.A jeszcze salceson solę teraz na smak.Jak do naturalnych musi być lekko przesłony.Jak do foli to akurat.Wątrobianka zgodnie z przepisem Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/16/#findComment-575422
Udostępnij na innych stronach

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.