Muski Opublikowano 4 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #376 Opublikowano 4 Września 2017 że dośc ostre Aniu - Do ostrości to jeszcze daleka droga naprawdę lekka pikantność - ale taką właśnie lubię - Arek nie chce zdradzić tajemnicy Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/16/#findComment-565601 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 4 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #377 Opublikowano 4 Września 2017 Arek muszę Ci pogratulować receptury. Po prostu super smaczna. Zjedliśmy z Ewunią jeden kawałek na kolację. Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/16/#findComment-565620 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 1 Października 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #378 Opublikowano 1 Października 2017 Drogo,od groma roboty ,ale jakie dobre.Blok ozorkowy z wołowych ozorów. Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/16/#findComment-569304 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysio59 Opublikowano 1 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #379 Opublikowano 1 Października 2017 Podaj przepis. Ja już nic nie muszę.Piwo posiada wartości odżywcze,podczas gdy żywność nie ma żadnych wartości piwnych Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/16/#findComment-569313 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 1 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #380 Opublikowano 1 Października 2017 To chyba ten: https://wedlinydomowe.pl/wszystko-o-szynkowarach/przepisy-szynkowarowe/1322-blok-ozorkowy-dziadka Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/16/#findComment-569314 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 1 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #381 Opublikowano 1 Października 2017 Wędzę ozory wołowe często potem je parzę , traktuje jak wędlinę , tak jeszcze nie próbowałem , arkadiusz napisz proszę cos więcej .Pozdrawiam Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/16/#findComment-569316 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 1 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #382 Opublikowano 1 Października 2017 Blok ozorkowy z wołowych ozorów. Super wyrób zjadłbym Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/16/#findComment-569329 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 1 Października 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #383 Opublikowano 1 Października 2017 arkadiusz napisz proszę cos więcej .Pozdrawiam To jest przepis Dziadka ze strony głównej.Tam jest z ozorków wp. lub cielęcych.Ja robię z każdych ale wolę z wołowych, albo cielęcych bo wp. ciężko obiera się z naskórka.Trzeba zrobić nastrzyk o czym Dziadek nie pisze. https://wedlinydomowe.pl/wszystko-o-szynkowarach/przepisy-szynkowarowe/1322-blok-ozorkowy-dziadka Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/16/#findComment-569330 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 1 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #384 Opublikowano 1 Października 2017 Dziękuje .Pozdrawiam Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/16/#findComment-569466 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 4 Listopada 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #385 Opublikowano 4 Listopada 2017 Pasztet dzikowo-wieprzowy w dwóch odsłonach.Klasyczny i z dodatkiem zmielonych suszonych grzybów. Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/16/#findComment-573962 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 4 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #386 Opublikowano 4 Listopada 2017 Pasztet dzikowo-wieprzowy Wg jakiego przepisu robiłeś? [Dodano: 04 lis 2017 - 16:37]I która wesja Ci lepiej smakuje Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/16/#findComment-573976 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 5 Listopada 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #387 Opublikowano 5 Listopada 2017 (edytowane) Wg jakiego przepisu robiłeś? Ja pasztety robię ze swojego.Wygląd to mniej więcej tak : 30% mięso z kości z dzika gotowane, 30% II wp. lub mięso krwawe z dzika i sarny parzone do miękkości, 20% podgardla parzonego na półmiękko, 20% wątroby wp. albo dzikiej smażonej na smalcu tak żeby krew nie wypływała ze środka.II wp. i podgardle parzone z włoszczyzną bez pora i kapusty z zielem, listkiem.Mięsa nie solone i nie peklowane.Do tego bułka kajzerka moczona w wywarze z gotowania mięsa mniej więcej pół/kg masy, jajka surowe 1szt /kg ,sól 10g/kg masy bez jajek, pieprz 1g/kg masy bez jajek, gałka 3g/kg masy bez jajek ( nie ma błędu 3g/kg), cebula zrumieniona na smalcu ok .pół dużej /kg ,wywar z gotowania mięsa ok.10-15% masy.Wszystko zmielone 2X2 mm.Włoszczyzny nie dodaję bo to nie sałatka warzywna tylko pasztet mięsny.Po drugie marchewka nie jest pożądana w pasztecie chyba że pasztet do szybkiego spożycia.Tym razem do części dodałem jeszcze 12g/kg zmielonych na pył grzybów suszonych.Niestety efektu żadnego.Muszę zdecydowanie zwiększyć ilość suszu.Masa włożona do foremek wysmarowanych smalcem i wysypanych bułką tartą.Wierzch posypany bułką tarta i na to kilka cienkich plasterków słoniny.Zapiekany w 160-180 C z termoobiegiem góra -dół do zrumienienia skórkiPrzy dużej ilości mięsa chudego zwiększam nieco ilość podgardla albo dodaję jak mam tłuszcz z dzika.Tłuszcz parzony na pół miękko jak podgardle. Edytowane 6 Listopada 2017 przez arkadiusz Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/16/#findComment-574145 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 5 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #388 Opublikowano 5 Listopada 2017 Od pól godziny myślę intensywnie o Twoim pasztecie i proszę, przepis jest.Bardzo dziękuję.Osobiscie jestem przekonana o sprawczej mocy myśli Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/16/#findComment-574148 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 5 Listopada 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #389 Opublikowano 5 Listopada 2017 (edytowane) Telepatia.????.Te proporcje są oczywiście orientacyjne i mogą być pewne odchyłki.Jedynie ilości wątroby trzymam się dość rygorystycznie. Edytowane 5 Listopada 2017 przez arkadiusz Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/16/#findComment-574156 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 5 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #390 Opublikowano 5 Listopada 2017 Te proporcje są oczywiście orientacyjne i mogą być pewne odchyłki.Jedynie ilości wątroby trzymam się dość rygorystycznie. arkadiuszu podany przez Ciebie skład to w sumie 110% - rozumiem, że proporcje są orientacyjne ale ile ma stanowić wątroba - 20% całości ? "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/16/#findComment-574197 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 6 Listopada 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #391 Opublikowano 6 Listopada 2017 Już poprawione.Błąd był w ilości podgardla. Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/16/#findComment-574200 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 6 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #392 Opublikowano 6 Listopada 2017 Arkadiuszu czy mieso przed duszeniem podsmazasz ? https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/16/#findComment-574245 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 6 Listopada 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #393 Opublikowano 6 Listopada 2017 Nie.Smażona jest tylko wątróbka Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/16/#findComment-574252 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 6 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #394 Opublikowano 6 Listopada 2017 Dziekuje my jak robimy pasztet to przed duszeniem podsmazamy ,a watrobke tylko podsmazamy stad moje pytanie https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/16/#findComment-574254 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 6 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #395 Opublikowano 6 Listopada 2017 Tak się właśnie zastanawiam Arkadiuszu, do pasztetu dajesz wątrobę smażoną a do leberki proponujesz surową. Czy wątroba zmienia smak w zależnie od tego czy jest parzona czy smażona? Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/16/#findComment-574282 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 6 Listopada 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #396 Opublikowano 6 Listopada 2017 (edytowane) Moje kubki smakowe mówią mi że tak.Surowa, parzona i smażona to są zupełnie inne smaki. Edytowane 6 Listopada 2017 przez arkadiusz Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/16/#findComment-574293 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 13 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #397 Opublikowano 13 Listopada 2017 Arkadiuszu, Twoje wyroby są na miarę mistrza, są przepiękne i tak czytając Twoje posty mam ochotę co niektóry wykonać.Bardzo podoba mi się przepis na salceson ozorkowy, post 2 i wątrobiankę, post 5. Mam prośbę, a za razem 2 pytania: do postu nr. 2 ..salceson ozorkowy.., nie podałeś składu przypraw i post nr.5..nie ma składu wątrobianki. Jeżeli nie jest to Twoją tajemnicą, a było by to możliwe, prosiłbym Cię o podanie, abym mógł Twoje rarytasy przynajmniej podobnie wykonać. Serdeczne pozdrowienia Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/16/#findComment-575253 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 14 Listopada 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #398 Opublikowano 14 Listopada 2017 (edytowane) Ozorkowy przyprawy.1.Pieprz - 1,1g/kg2.Majeranek - 1,5g/kg3.Czosnek - 1,5g/kg4.Goździki - 0,05g/kgObecnie w ozorkowy zmniejszam ilość podgardla o połowę. Wątrobianka jest na stronie głównejhttps://wedlinydomowe.pl/wedliny-podrobowe/kiszki-pasztetowe/1790-watrobianka-grodziska-z-dzika-i-sarny-z-dodatkiem-wieprzowiny Edytowane 14 Listopada 2017 przez arkadiusz Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/16/#findComment-575376 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 14 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #399 Opublikowano 14 Listopada 2017 Duże dzięki Arkadiuszu za odpowiedz, teraz mogę moich sił spróbować. Serdeczne pozdrowienia Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/16/#findComment-575384 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 14 Listopada 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #400 Opublikowano 14 Listopada 2017 (edytowane) Powodzenia.Jakby co to jestem na PW.A jeszcze salceson solę teraz na smak.Jak do naturalnych musi być lekko przesłony.Jak do foli to akurat.Wątrobianka zgodnie z przepisem Edytowane 14 Listopada 2017 przez arkadiusz Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/16/#findComment-575422 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi