Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

Electra..  Mi sie wydaje ze to niechodzi o kolor oslonki (karmelkowaty)

 

Kolor osłonki,kolorem , ale kolor gotowego wyrobu zależy jeszcze od rodzaju użytego drewna.W moim wypadku to wiórki olchowo - bukowe.


 

 

Byle sie Arkadiusz nie wqurzyl ze mu w temacie grzebiemy.. 

 

Pogadajcie sobie a ja później i tak zrobię porządek. :tongue:  

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8743-kie%C5%82basy-arkadiusza/page/6/#findComment-370159
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 364
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

mam i wiorki i taka oslonke ale nawet nie mysle zebym byla w stanie  zrobic tak pieknie wygladajace kabonosy jak Twoje, o smaku juz nawet nie wspomne :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8743-kie%C5%82basy-arkadiusza/page/6/#findComment-370160
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Z ostatniej produkcji.Niestety pomimo trzykrotnego mielenia widać brak kutra, ale smak ok.

 

post-41296-0-67468300-1415629268_thumb.jpg

 

P.S

 

Niestety nie wiem dlaczego ,ale nie mogę zamieścić jeszcze jednego zdjęcia serdelków.Chyba jakaś awaria.?

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8743-kie%C5%82basy-arkadiusza/page/6/#findComment-382558
Udostępnij na innych stronach

 

 

Z ostatniej produkcji.

Hmmm jak cię znam to tylko mały wycinek twojej produkcji :)  :D Coś tam pewnie jeszcze chowasz pod ladą? :D 

Jak by się udało zamieścić fotki serdelków to :clap:  

pozdrawiam

Michał

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8743-kie%C5%82basy-arkadiusza/page/6/#findComment-382657
Udostępnij na innych stronach

Arku piękne produkcje, chyba teraz będę Ci często głowę zawracał :)

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8743-kie%C5%82basy-arkadiusza/page/6/#findComment-382659
Udostępnij na innych stronach

 

 

Z ostatniej produkcji.Niestety pomimo trzykrotnego mielenia widać brak kutra, ale smak ok.
 

 Wlasnie zawsze odstraszalo mnie robienie parowek bez kutra. To mieszales  recznie czy  blenderem?

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8743-kie%C5%82basy-arkadiusza/page/6/#findComment-382663
Udostępnij na innych stronach

Jak by się udało zamieścić fotki serdelków to

 

Chciałem, ale nie mogę,Chyba jakiś limit wyczerpałem bo nie mogę też nic zamieścić z drugiego komputera .Wina moim zdaniem leży po stronie strony choć Vtec twierdzi, że nie.Chyba mam bana na wklejanie zdjęć. :D

 

 

 

To mieszales  recznie czy  blenderem?

 

 

Akurat mieszanie przy wyrobie parówek to mały pikuś choć jest uciążliwe.Jeśli jest kuter to rozdrabnia i miesza jednocześnie.Jak nie ma to trzeba sobie radzić inaczej.Trzykrotne mielenie na sitku 2 mm z dodatkiem zimnej wody lud lodu dla zachowania odpowiedniej temperatury i mamy gotowy farsz na parówki.Przyprawy można dodać już po mieleniu i wymieszać w mieszarce.Blender takiej ilości farszu nie da rady a i by go mocno napowietrzył co skutkuje dużą ilością dziurek na przekroju..To teoria.Teraz będzie jak ja to robię i pewnie mi się oberwie, ale co tam :tongue: .Przedwczoraj wieczorem mięso na parówki zostało zmielone dwa razy i z powrotem trafiło do chłodni na noc.Przed pierwszym mieleniem miało 5.6 C po mieleniu 13,5 C.Wczoraj rano zostało ponownie zmielone trzeci raz i trafiło do mieszarki wraz z przewidzianą bardzo zimną wodą ( dodawana sukcesywnie) i przyprawami.Po mieszaniu temperatura farszu wynosiła ok.14 C.Reszta to już tylko nabić, uwędzić i sparzyć.A później uczta. :D

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8743-kie%C5%82basy-arkadiusza/page/6/#findComment-382671
Udostępnij na innych stronach

DZiekuje Arkadiusz , moze w koncu zdecyduje sie na zrobienie parowek. Moje wczesniejsze prace z nimi wlasnie byly troche podziurkowane  :laugh:

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8743-kie%C5%82basy-arkadiusza/page/6/#findComment-382678
Udostępnij na innych stronach

 

 

Moje wczesniejsze prace z nimi wlasnie byly troche podziurkowane

 

Ale przed wędzeniem proponuję zrobić próbę na biało.

 

 

 

No. Dla kogo uczta to uczta. My się tylko smakiem obędziemy
 

 

Przeprowadź się bliżej. :tongue:  :D

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8743-kie%C5%82basy-arkadiusza/page/6/#findComment-382683
Udostępnij na innych stronach

Jak by się udało zamieścić fotki serdelków to

 

Fotek więcej nie będzie w moim kąciku. :mad:  :(

 

 Limit załączników został wyczerpany. Skontaktuj się z Administratorem.

A jednak będą.Zwiększono mi limit. :)

 

Serdelki.

 

post-41296-0-35442000-1415694249_thumb.jpg

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8743-kie%C5%82basy-arkadiusza/page/6/#findComment-382729
Udostępnij na innych stronach

Serdelki.

Trochę mało rozdrobnione.  ;)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8743-kie%C5%82basy-arkadiusza/page/6/#findComment-382759
Udostępnij na innych stronach

Pawle, przecież Arek pisze na początku:

 

 

 

Niestety pomimo trzykrotnego mielenia widać brak kutra, ale smak ok

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8743-kie%C5%82basy-arkadiusza/page/6/#findComment-382760
Udostępnij na innych stronach

 

Pawle, przecież Arek pisze na początku:

 

 

 

Niestety pomimo trzykrotnego mielenia widać brak kutra, ale smak ok

 

To pisał o parówkach. Widać, że serdelki w ogóle nie są na drobnym sicie mielone. To pozwoliłem sobie zauważyć.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8743-kie%C5%82basy-arkadiusza/page/6/#findComment-382761
Udostępnij na innych stronach

No i tutaj bym polemizował. Parówki różnią się nieco od serdelków i serdelowej. Nie tylko smakiem. Receptura zastępcza na serdelki pozwala na rezygnację z kutrowania, które można zastąpić przepuszczeniem mięsa przez drobne siatki.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8743-kie%C5%82basy-arkadiusza/page/6/#findComment-382765
Udostępnij na innych stronach

Widać, że serdelki w ogóle nie są na drobnym sicie mielone. To pozwoliłem sobie zauważyć.

 

Pawełku kiepskie oko :D .Serdelki jak pisze wyżej Maxell są wykonane tylko z II wp. raz mielonej na sitku 3 mm.Przepis z 21 receptura nr 3 str.141 

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8743-kie%C5%82basy-arkadiusza/page/6/#findComment-382772
Udostępnij na innych stronach

Receptura zastępcza

No właśnie.

 

Piękny wyrób arkadiuszu i  na pewno smaczny  :clap:

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8743-kie%C5%82basy-arkadiusza/page/6/#findComment-382777
Udostępnij na innych stronach

 

 

Arek, parowki/serdelki pierwsszej klasy!

 

Też się cieszę, ale trochę mniej bo padła mi nadziewarka przy nadziewaniu parówek. :(

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8743-kie%C5%82basy-arkadiusza/page/6/#findComment-382874
Udostępnij na innych stronach

Elektryczna.Musieliśmy się posiłkować ręczną.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8743-kie%C5%82basy-arkadiusza/page/6/#findComment-382877
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Kabanos grodziski.Fragment większej całości we współpracy z Abratkiem.

 

post-41296-0-35942300-1420999091_thumb.jpg

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8743-kie%C5%82basy-arkadiusza/page/6/#findComment-396291
Udostępnij na innych stronach


×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.