arkadiusz Opublikowano 10 Września 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #126 Opublikowano 10 Września 2014 Electra.. Mi sie wydaje ze to niechodzi o kolor oslonki (karmelkowaty) Kolor osłonki,kolorem , ale kolor gotowego wyrobu zależy jeszcze od rodzaju użytego drewna.W moim wypadku to wiórki olchowo - bukowe. Byle sie Arkadiusz nie wqurzyl ze mu w temacie grzebiemy.. Pogadajcie sobie a ja później i tak zrobię porządek. Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8743-kie%C5%82basy-arkadiusza/page/6/#findComment-370159 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 10 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #127 Opublikowano 10 Września 2014 mam i wiorki i taka oslonke ale nawet nie mysle zebym byla w stanie zrobic tak pieknie wygladajace kabonosy jak Twoje, o smaku juz nawet nie wspomne https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8743-kie%C5%82basy-arkadiusza/page/6/#findComment-370160 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 10 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #128 Opublikowano 10 Listopada 2014 (edytowane) Z ostatniej produkcji.Niestety pomimo trzykrotnego mielenia widać brak kutra, ale smak ok. P.S Niestety nie wiem dlaczego ,ale nie mogę zamieścić jeszcze jednego zdjęcia serdelków.Chyba jakaś awaria.? Edytowane 10 Listopada 2014 przez arkadiusz Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8743-kie%C5%82basy-arkadiusza/page/6/#findComment-382558 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 10 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #129 Opublikowano 10 Listopada 2014 Z ostatniej produkcji. Ładna ta Twoja produkcja Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8743-kie%C5%82basy-arkadiusza/page/6/#findComment-382587 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 10 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #130 Opublikowano 10 Listopada 2014 Całkowicie zgadzam się z Bacą w ocenie . Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8743-kie%C5%82basy-arkadiusza/page/6/#findComment-382599 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Koperski Opublikowano 10 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #131 Opublikowano 10 Listopada 2014 Z ostatniej produkcji. Hmmm jak cię znam to tylko mały wycinek twojej produkcji Coś tam pewnie jeszcze chowasz pod ladą? Jak by się udało zamieścić fotki serdelków to pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8743-kie%C5%82basy-arkadiusza/page/6/#findComment-382657 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 10 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #132 Opublikowano 10 Listopada 2014 Arku piękne produkcje, chyba teraz będę Ci często głowę zawracał Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8743-kie%C5%82basy-arkadiusza/page/6/#findComment-382659 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 10 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #133 Opublikowano 10 Listopada 2014 Z ostatniej produkcji.Niestety pomimo trzykrotnego mielenia widać brak kutra, ale smak ok. Wlasnie zawsze odstraszalo mnie robienie parowek bez kutra. To mieszales recznie czy blenderem? Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8743-kie%C5%82basy-arkadiusza/page/6/#findComment-382663 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 10 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #134 Opublikowano 10 Listopada 2014 (edytowane) Jak by się udało zamieścić fotki serdelków to Chciałem, ale nie mogę,Chyba jakiś limit wyczerpałem bo nie mogę też nic zamieścić z drugiego komputera .Wina moim zdaniem leży po stronie strony choć Vtec twierdzi, że nie.Chyba mam bana na wklejanie zdjęć. To mieszales recznie czy blenderem? Akurat mieszanie przy wyrobie parówek to mały pikuś choć jest uciążliwe.Jeśli jest kuter to rozdrabnia i miesza jednocześnie.Jak nie ma to trzeba sobie radzić inaczej.Trzykrotne mielenie na sitku 2 mm z dodatkiem zimnej wody lud lodu dla zachowania odpowiedniej temperatury i mamy gotowy farsz na parówki.Przyprawy można dodać już po mieleniu i wymieszać w mieszarce.Blender takiej ilości farszu nie da rady a i by go mocno napowietrzył co skutkuje dużą ilością dziurek na przekroju..To teoria.Teraz będzie jak ja to robię i pewnie mi się oberwie, ale co tam .Przedwczoraj wieczorem mięso na parówki zostało zmielone dwa razy i z powrotem trafiło do chłodni na noc.Przed pierwszym mieleniem miało 5.6 C po mieleniu 13,5 C.Wczoraj rano zostało ponownie zmielone trzeci raz i trafiło do mieszarki wraz z przewidzianą bardzo zimną wodą ( dodawana sukcesywnie) i przyprawami.Po mieszaniu temperatura farszu wynosiła ok.14 C.Reszta to już tylko nabić, uwędzić i sparzyć.A później uczta. Edytowane 10 Listopada 2014 przez arkadiusz Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8743-kie%C5%82basy-arkadiusza/page/6/#findComment-382671 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 10 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #135 Opublikowano 10 Listopada 2014 DZiekuje Arkadiusz , moze w koncu zdecyduje sie na zrobienie parowek. Moje wczesniejsze prace z nimi wlasnie byly troche podziurkowane Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8743-kie%C5%82basy-arkadiusza/page/6/#findComment-382678 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Koperski Opublikowano 10 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #136 Opublikowano 10 Listopada 2014 No. Dla kogo uczta to uczta. My się tylko smakiem obędziemy pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8743-kie%C5%82basy-arkadiusza/page/6/#findComment-382682 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 10 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #137 Opublikowano 10 Listopada 2014 Moje wczesniejsze prace z nimi wlasnie byly troche podziurkowane Ale przed wędzeniem proponuję zrobić próbę na biało. No. Dla kogo uczta to uczta. My się tylko smakiem obędziemy Przeprowadź się bliżej. Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8743-kie%C5%82basy-arkadiusza/page/6/#findComment-382683 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 11 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #138 Opublikowano 11 Listopada 2014 (edytowane) Jak by się udało zamieścić fotki serdelków to Fotek więcej nie będzie w moim kąciku. Limit załączników został wyczerpany. Skontaktuj się z Administratorem.A jednak będą.Zwiększono mi limit. Serdelki. Edytowane 11 Listopada 2014 przez arkadiusz Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8743-kie%C5%82basy-arkadiusza/page/6/#findComment-382729 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 11 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #139 Opublikowano 11 Listopada 2014 Serdelki.Trochę mało rozdrobnione. Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8743-kie%C5%82basy-arkadiusza/page/6/#findComment-382759 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 11 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #140 Opublikowano 11 Listopada 2014 Pawle, przecież Arek pisze na początku: Niestety pomimo trzykrotnego mielenia widać brak kutra, ale smak ok „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8743-kie%C5%82basy-arkadiusza/page/6/#findComment-382760 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 11 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #141 Opublikowano 11 Listopada 2014 Pawle, przecież Arek pisze na początku: Niestety pomimo trzykrotnego mielenia widać brak kutra, ale smak ok To pisał o parówkach. Widać, że serdelki w ogóle nie są na drobnym sicie mielone. To pozwoliłem sobie zauważyć. Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8743-kie%C5%82basy-arkadiusza/page/6/#findComment-382761 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 11 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #142 Opublikowano 11 Listopada 2014 No i tutaj bym polemizował. Parówki różnią się nieco od serdelków i serdelowej. Nie tylko smakiem. Receptura zastępcza na serdelki pozwala na rezygnację z kutrowania, które można zastąpić przepuszczeniem mięsa przez drobne siatki. „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8743-kie%C5%82basy-arkadiusza/page/6/#findComment-382765 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 11 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #143 Opublikowano 11 Listopada 2014 (edytowane) Widać, że serdelki w ogóle nie są na drobnym sicie mielone. To pozwoliłem sobie zauważyć. Pawełku kiepskie oko .Serdelki jak pisze wyżej Maxell są wykonane tylko z II wp. raz mielonej na sitku 3 mm.Przepis z 21 receptura nr 3 str.141 Edytowane 11 Listopada 2014 przez arkadiusz Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8743-kie%C5%82basy-arkadiusza/page/6/#findComment-382772 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 11 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #144 Opublikowano 11 Listopada 2014 Receptura zastępczaNo właśnie. Piękny wyrób arkadiuszu i na pewno smaczny . Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8743-kie%C5%82basy-arkadiusza/page/6/#findComment-382777 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 11 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #145 Opublikowano 11 Listopada 2014 Arek, parowki/serdelki pierwsszej klasy!http://www.sherv.net/cm/emoticons/yes/two-thumbs-up-smiley-emoticon.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8743-kie%C5%82basy-arkadiusza/page/6/#findComment-382852 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 11 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #146 Opublikowano 11 Listopada 2014 Arek, parowki/serdelki pierwsszej klasy! Też się cieszę, ale trochę mniej bo padła mi nadziewarka przy nadziewaniu parówek. Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8743-kie%C5%82basy-arkadiusza/page/6/#findComment-382874 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waro58 Opublikowano 11 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #147 Opublikowano 11 Listopada 2014 Jaka? PozdrawiamWaldek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8743-kie%C5%82basy-arkadiusza/page/6/#findComment-382876 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 11 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #148 Opublikowano 11 Listopada 2014 Elektryczna.Musieliśmy się posiłkować ręczną. Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8743-kie%C5%82basy-arkadiusza/page/6/#findComment-382877 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waro58 Opublikowano 11 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #149 Opublikowano 11 Listopada 2014 Dzięki za szybką odpowiedź. PozdrawiamWaldek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8743-kie%C5%82basy-arkadiusza/page/6/#findComment-382878 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 11 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #150 Opublikowano 11 Stycznia 2015 (edytowane) Kabanos grodziski.Fragment większej całości we współpracy z Abratkiem. Edytowane 11 Stycznia 2015 przez arkadiusz Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8743-kie%C5%82basy-arkadiusza/page/6/#findComment-396291 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi